This version of the page http://www.ugcc.org.ua/242.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-27. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 07.09.2008
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Вересень 2008 - 07.09.2008

7 вересня 2008 року

 

Перенесення мощей св. ап. Вартоломія.
Св. ап. Тита
.

 

  • Короткий життєпис святого дня
  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву

 

Перенесення мощей святого Вартоломія

Церковні життєписці стверджують, що св. Вартоломій загинув мученицькою смертю. Його святі мощі перебували в місті Дарі у Месопотамії, а опісля, коли погани кинули домовину з мощами св. Вартоломія в море, вона чудесним способом доплила до острова Липарі поблизу Сицилії. Під час нападу сарацинів на цей острів розбійники порозкидали кості св. апостола, але один чернець позбирав їх і потайки сховав. У 839 році мощі св. Вартоломія перевезли в Беневент, де вони прославилися численними чудами.

Святий Тит

Святий Тит походив з поганської родини. До Христової віри навернув його, мабуть, св. апостол Павло, що називає його своїм сином. Своєю чеснотою й щирою працею він здобув собі таку прихильність св. Павла, що той покликав його на свого писаря. У 51 році взяв св. Павло Тита з собою на Собор в Єрусалимі, щоб обговорити справу зберігання Мойсейових обрядів.

Під кінець 56 року св. Павло вислав Тита з Ефесу до Коринту, щоб він усунув там згіршення й роздор у церковній громаді. Він добре виконав своє завдання, але не хотів прийняти від коринтян ніякого дару. Наступним разом вислав був апостол Павло Тита до Коринту, щоб позбирав милостиню для вбогих християн в Єрусалимі.

Коли св. Павло прибув з Рима на проповідування Христової віри на острів Крит, то висвятив Тита на єпископа цього острова, щоб він докінчив тут розпочате св. Павлом апостольське діло. Це знак, яке велике довіря мав св. Павло до Тита. В тому часі, коли Тит був єпископом Криту, св. Павло написав йому послання з різними духовними поученнями; в тім листі він передусім підкреслює, якими прикметами повинен визначатися єпископ і різні стани його вірних. Пізніше мав Тит проповідувати Христову віру в Далматії, а можливо, що відвідав теж св. Павла в Римі. Вернувшись опісля на кострів Крит, поширював християнство на поблизьких островах. Закінчив своє життя на Криті в глибокій старості, приблизно 96 року по Христі. його св. мощі мали спочивати в катедрі в місті Ґортині. Його голову перенесли до базиліки св. Марка в Венеції, де вона втішається почитанням побожного народу.


1 послання ап. Павла до Коринтян 15, 1-11

Браття, пригадую вам, Євангеліє, яке я вам проповідував, яке ви й прийняли, в якім і стоїте. Ним ви також спасаєтеся, коли тримаєте його таким, як я вам проповідував; інакше ви увірували надармо. Я бо передав вам найперше те, що й сам прийняв був: що Христос умер за наші гріхи, згідно з Писанням, що був похований, що воскрес третього дня за Писанням; що з'явився Кифі, потім дванадцятьом; опісля ж більш як п'ятистам братів разом, більшість яких живе й досі, а деякі померли; потім з'явився Якову, згодом усім апостолам; а наостанку всіх, немов якому недородкові, з'явивсь і мені; бо я найменший з апостолів, я недостойний зватись апостолом, бо переслідував Церкву Божу Благодаттю Божою я є тим, чим я є, і благодать Його в мені не була марна; бо ж я працював більше всіх них, та не я, але благодать Божа, що зо мною. чи то я, отже, чи то вони, так ми проповідуємо, і так ви увірували.


Євангеліє від Матея 19, 16-26

В той час приступив до Ісуса один юнак і сказав: Учителю добрий, що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне? Ісус сказав до нього: Чому називаєш Мене добрим? Ніхто не добрий, тільки один Бог. Як хочеш увійти в життя вічне, додержуй заповідей. — Яких? — питає Його. Ісус же до нього: Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідчи криво, поважай батька-матір і люби ближнього твого, як себе самого. Каже до нього юнак: Все це я зберіг ізмалку. Чого мені ще бракує? — Якщо хочеш бути досконалий, — сказав Ісус до нього, — піди, продай, що маєш, дай бідним, і будеш мати скарб на небі; потім приходь і йди за Мною. Почувши це слово, юнак відійшов смутний, мав бо велике майно. Тоді Ісус сказав до своїх учнів: Істинно кажу вам: Трудно багатому ввійти в Царство Небесне. Іще кажу вам: Легше верблюдові пройти через вушко в голці, ніж багатому ввійти в Царство Боже. Почувши це, учні вельми здивувалися й сказали: Хто ж тоді може бути спасенний? Ісус глянув на них пильно й мовив: У людей це неможливо, Богові — все можливо.


Землетрус і випивка

На одному прийнятті в Японії гостя почастували популяр­ним спиртним напоєм. Після першої порції він зауважив, що по кімнаті рухаються меблі.

– Це дуже міцний напій, – сказав гість господареві.

– Не дуже, – відповів той. – Просто зараз землетрус.

Ентоні де Мелло "Молитва жаби", том 1 - Свічадо, 1999


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за благословення для Андрія та Оксани, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї, і щоб Господь Бог подарував їм дитину;
- за здоров'я та благословення для Ольги, Романа, Марії, Дмитра, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї;
- за Боже благословення для Руслана і Лесі.

 

Якщо Ви бажаєте залишити своє прохання, то просимо заповнити нижчеподану форму (формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


В розділі...