перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

О.Крутько: З'їзд будівельників України: час вводити надзвичайний стан?

додано: 27-03-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1206609260.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Київ • ЖКГ •

26 березня в Національній опері України розпочався З'їзд будівельників України. Наскільки можна було зрозуміти з транспарантів на будівлі Опери (бо дістати програму цього заходу не вдалося), основне призначення поважного зібрання – одностайна підтримка проекту Закону України «Про державну підтримку забезпечення громадян житлом та розвиток житлового будівництва».

Цей законопроект (розроблений, очевидно, «на виконання» указів Президента про «доступне житло») внесений до ВР народними депутатами Поляченком В.А., Сербіним Ю.С., Порошенком П.О., Звягільським Ю.Л., Кучеренком О.Ю., Берташем В.М., Самойлик К.С., Сташевським С.Т., Філіндашем Є.В. і зареєстрований за № 2809.

Однак марно намагатися знайти його на сайті ВРУ. Цей неймовірний документ вдалося знайти лише на сайті Будівельної палати України, яка, власне, й організувала згаданий З’їзд: http://www.budpalata.com.ua/_img/files/law-aid-house-build.doc

Але оскільки Інтернет – штука ненадійна, сьогодні законопроект висить, а завтра десь зник, то варто подати його прямо тут: може, хтось ще схоче прочитати цей феєричний витвір юридичного мистецтва в жанрі дерибанографії.

Для тих же, хто не здолає «терміни, що використовуються в цьому Законі» (до речі, а чому б шановним авторам законопроекту не запросити було до його написання хоча б однісінького юриста, не так смішно і страшно було б), – короткий, ні, не зміст, а скоріше переклад цього твору людською мовою. Хоча насправді детального аналізу потребує кожна стаття цього витвору, причому скоріше літературного, а не юридичного.

Отже, основне – всього три положення.

1. «Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади надають в довгострокову оренду земельні ділянки забудовникам, які відібрані за конкурсом, за ціною 1 гривня за 1 Га за 1 рік» (п. 4. ст. 15). Оскільки це положення повторено законопроектів ще 5 (п’ять!) разів (п. 1 ст. 2, п. 1 ст. 7, п. 4 ст. 23, п. 2 ст. 25, п. 1. ст. 37 – мабуть, для тих, хто не зрозумів з першого разу), саме його ми можемо визначити як основу концепції «державної підтримки», просту й очевидну.

2. Складні взаємовідносини між різноманітними державними, піддержавними і навколодержавними установами з приводу емісії, обігу і погашення «облігацій житлово-будівельної субсидії». Ну, тут пересічному громадянинові цікавими можуть бути (так би мовити, в плані загального розвитку, не більше) численні схеми для відкатів, зловживань, фальсифікацій, кришування та інших корупційних дій, виписані детально, артистично і з любов’ю. Ці положення охоплюють основну частину законопроекту.
Решта норм цього блоку, тобто питання, хто, де і як може отримати «неповоротні» та «поворотні» субсидії, авторів законопроекту не дуже-то обходили: «Порядок визначення громадян – претендентів на отримання житлово-будівельних субсидій для забезпечення житлом, збудованим за підтримки держави, встановлюється Кабінетом Міністрів України» (п. 2 ст. 5). Все. Ані словечка про порядок і терміни погашення «поворотних» субсидій, порядок реалізації державних гарантій чи обіцяні Президентом 30% вартості житла абощо. А для чого ж тоді весь закон писався?

3. Третє і єдине, що стосується безпосереднє громадян, яким так щедро обіцяна державна підтримка у забезпеченні житлом: примусове виселення громадян із житла.
Ще раз: примусове виселення громадян із житла.

Цьому присвячений цілий розділ законопроекту: «VI. Розвиток житлового будівництва, інженерної та соціальної інфраструктури у регіонах України». Щоправда, складається він з однією лише 30-ї статті, зате якої: «Міська агломерація». Наведемо кілька витягів із цією статті, але спочатку – визначення самої «агломерації», подане у згадуваних уже «термінах»:
«Міська агломерація – компактне територіальне об’єднання міських, районних, селищних та сільських населених пунктів – супутників, пов’язаних інтенсивними господарськими, трудовими і культурно – побутовими зв`язками з центром цієї міської агломерації – великим містом» (пп. 30 ст. 2).

А тепер, увага!, витяги із статті 30 законопроекту «Про державну підтримку забезпечення громадян житлом та розвиток житлового будівництва»:

«4. У відповідності до порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють інвентаризацію житлового фонду міської агломерації на предмет виявлення житлових будинків, що загрожують обвалом та перебувають в аварійному стані.
5. Після проведення такої інвентаризації, з житлових будинків, визнаних аварійними та такими, що підлягають знесенню, мешканці підлягають виселенню у судовому порядку.
6. На місці розташування таких будинків здійснюється забудова відповідно до генерального плану міської агломерації.
7. Мешканцям, які є власниками квартир в таких будинках, надається інше благоустроєне жиле приміщення в межах даної міської агломерації, яке повинно відповідати вимогам Житлового кодексу Української РСР, або, повинна бути виплачена вартість жилого приміщення, яка визначена шляхом її експертної оцінки.
8. Питання щодо надання іншого благоустроєного житла або компенсації його вартості вирішується судом.
9. Старі квартири викуповуються у мешканців місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за вартістю, яка визначена шляхом її експертної оцінки, в залежності від поверху та місця розташування будинку, що визнано аварійним.
10. Мешканці будинків, які визнано аварійними, можуть придбати житло у межах міської агломерації за рахунок житлово-будівельних субсидій та коштів, отриманих за квартири, з яких їх виселено, або їм надається нове благоустроєне житло в малих містах –супутниках, які входять до складу такої міської агломерації».

Навіть не «в межах населеного пункту»!

Читайте, кияни, читайте. Хто ви такі, щоб жити на Печерську? Або на Подолі? Або взагалі – в Києві? Га? Як взагалі ви смієте дихати тим самим повітрям, що й пани забудовники?

Хотілося б нагадати панам забудовникам, що статтю 41 Конституції України ще ніхто не відміняв. А там сказано: «Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану».

То що, нам збираються оголосити надзвичайний стан? Чи воєнний? До зброї?


Обговорити цю статтю у форумі


law-aid-house-build.doc

331.50 Kb

додано: 27-03-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1206609260.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Чи вважаєте Ви вступ до НАТО запорукою забезпечення національної безпеки України?
Наскільки залежить підтримка Вами певної політичної сили від рішучої підтримки цією політичною силою вступу України до НАТО?
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[22-11-2008 17:43]
Мойсей Фішбейн: "Це було народовбивство."
[22-11-2008 17:41]
Прем’єр-міністр і члени Уряду вшанували пам'ять жертв Голодомору
[22-11-2008 17:21]
Звернення Президента з нагоди роковин Голодомору
[22-11-2008 17:19]
Звернення Президента до Українського народу з нагоди Дня Свободи
[22-11-2008 16:15]
22 листопада в Харківському оперному театрі
[22-11-2008 16:14]
Жива пам'ять
[22-11-2008 15:37]
Цей день в історії. 22 листопада
  ПРЯМА ДІЯ :
Підтримайте відновлення історичної кримської топоніміки
Конкурс для найактивніших громадських діячів серед студентів
Меморандум небайдужих
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською