This version of the page http://www.oda.ck.ua/index.php?lng=ukr&article=146 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-21. The original page over time could change.
Черкаська обласна державна адміністрація

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

www.oda.ck.ua Офіційний портал
 
 
  


Розпорядження голови обласної державної адміністрації “Про затвердження Ліцензійних умов на провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області та Порядку контролю за їх дотриманням”, проект регуляторного акту: “Ліцензійні умови на провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області, Порядок контролю за їх дотриманням” та аналіз регуляторного впливу.

 

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

08.10.2008
м. Черкаси
№ 304
Зареєстровано в Головному управлінні
юстиції у Черкаській області

 

Про затвердження Ліцензійних умов
провадження господарської діяльності
з організації та утримання тоталізаторів,
гральних закладів у Черкаській області
та Порядку контролю за їх додержанням
03листопада 2008 р. № 24/1505

 

Відповідно до ст. ст. 5, 6, 8 Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, постанови Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 № 1698 „Про затвердження переліку органів ліцензування”, з метою контролю за здійсненням господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів:

1. Затвердити Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області (додається).

2. Затвердити Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області (додається).

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації Гамана П.І. та Головне управління економіки облдержадміністрації.

4. Розпорядження набирає чинності через десять днів з дати державної реєстрації в Головному управлінні юстиції у Черкаській області, з моменту оприлюднення у газеті “Нова Доба”.

 

Голова державної адміністрації   О.В.Черевко

 

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комітету України

з питань регуляторної політики та підприємництва

К.О.Ващенко

26. 09. 2008 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Наказ представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області від 08.10. 2008 р. № 22

Розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 08. 10. 2008р. № 304

 

Зареєстровано в Головному управлінні
юстиції у Черкаській області
03листопада 2008 р за № 24/1505

 

Ліцензійні умови

провадження господарської діяльності з організації

та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області /далі Ліцензійні умови/ розроблено на підставі Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, постанов Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 № 1698 „Про затвердження переліку органів ліцензування”, від 29.11.2000 № 1755 „Про термін дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу”, пункту 52 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756.

1.Загальні положення

1.1. Ці Ліцензійні умови встановлюють вимоги до провадження на території області господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів всіма суб'єктами господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності.

1.2. У цих Ліцензійних умовах терміни вживаються у такому значенні:

азартна гра – гра, участь у якій дає змогу отримати приз (виграш), результат якої визначається діями (подіями), цілком або частково залежними від випадковості, і умовою участі в якій є внесення гравцем ставки;

гральний заклад – окреме приміщення або будівля з гральним залом (залами) для відвідувачів, у якому (яких) проводяться азартні ігри;

гральне обладнання – будь-яке спеціалізоване обладнання або пристрій (механічний, електричний, електронний), який призначений для проведення азартних ігор (гральний автомат (у тому числі гральний автомат типу рулетки), гральний стіл, гральний стіл з кільцем рулетки тощо);

ігровий замінник гривні – обмінений на гроші у касі ліцензіата предмет установленого ліцензіатом зразка (жетон, фішка, електронна карта тощо), який використовується для проведення азартних ігор;

каса ліцензіата – спеціально обладнане ліцензіатом місце з реєстратором розрахункових операцій, де здійснюються продаж та обмін ігрових замінників гривні, поповнення ігрових рахунків або приймання ставок від гравців, розрахунки за результатами гри;

ліцензіат – суб’єкт господарювання, який одержав ліцензію на провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів;

приз (виграш) – кошти, інше майно чи майнові права, які безоплатно передаються у власність гравцю внаслідок виграшу в азартну гру, відповідно до правил азартної гри;

призовий (виграшний) фонд – сукупність призів (виграшів), які підлягають видачі гравцям у разі їх виграшу в азартну гру відповідно до правил азартної гри;

приміщення – частина внутрішнього об’єму будівлі, частина міжпалубного простору в середині корпусу судна, що обмежені будівельними елементами, з можливістю входу і виходу;

тоталізатор – азартна гра, у якій гравці роблять ставки на події з наперед невідомим результатом, а ліцензіат за комісійну винагороду приймає і зберігає ставки, а також розподіляє і виплачує суму призу (виграшу) згідно з правилами азартної гри одразу після закінчення події безпосередньо в місці її проведення.

2.Організаційні вимоги

2.1. Ліцензія з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів видається Черкаською облдержадміністрацією.

2.2. Суб'єкт господарювання, який має намір провадити діяльність з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до Черкаської облдержадміністрації із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії (додаток 1), до якої додаються документи, передбачені статтею 10 Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” і пунктом 52 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2001 року № 756.

2.3. Заява про видачу ліцензії та документи, що додаються до неї приймаються за описом (додаток 2) копія якого видається заявнику з відміткою про дату прийняття документів Черкаською облдержадміністрацією та підписом відповідальної особи.

2.4. У разі наявності у заявника філії, інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначається їх місцезнаходження.

2.5. У разі створення суб’єктом господарювання нової філії, іншого нового відокремленого підрозділу, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, суб’єкт господарювання повинен подати до Черкаської облдержадміністрації заяву встановленого зразка про видачу копії ліцензії (додаток3), а також документи, передбачені статтею 10 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

2.6. У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії відповідно до статті 16 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" суб’єкт господарювання зобов'язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії (додаток 4) разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.

2.7. У разі втрати або пошкодження ліцензії ліцензіат зобов'язаний звернутися до органу ліцензування із заявою про видачу дубліката ліцензії (додаток 5). До заяви, в разі втрати ліцензії, додається документ, що засвідчує внесення плати за видачу дубліката ліцензії, а в разі пошкодження - непридатна для користування ліцензія і документ, що підтверджує внесення плати за видачу дубліката ліцензії.

2.7. Вимоги до розміщення гральних закладів:

2.7.1. Приміщення (будівля), в якому розташовується гральний заклад, повинне відповідати таким вимогам:

- на фасаді грального закладу розміщується вивіска із зазначенням найменування ліцензіата (логотипу);

- при вході до грального закладу на видному для огляду місці розміщується інформація про режим його роботи та заборону участі в азартних іграх особам віком до 18 років. Режим роботи грального закладу встановлюється суб'єктом господарювання самостійно, а у випадках, передбачених законодавством, режим роботи грального закладу встановлюють органи місцевого самоврядування за погодженням з ліцензіатом.

2.7.2. У разі закриття грального закладу для проведення санітарних закладів, ремонту, технічного переобладнання та проведення інших робіт ліцензіат повинен розмістити поряд з інформацією про режим роботи грального закладу оголошення про дату та період закриття.

2.7.3.Азартні ігри проводяться тільки у гральних закладах.

2.7.4.Гральний заклад включає зону (зони) обслуговування відвідувачів і службову зону.

2.7.5.У зоні обслуговування відвідувачів розташовуються:

- ігровий зал (зали);

- каса;

- вбиральня для відвідувачів відповідно до санітарних норм.

2.7.6. В зоні обслуговування може розміщуватися об’єкт ресторанного господарства (бар, буфет, тощо), який функціонує відповідно до чинного законодавства.

2.7.7. Ігровий зал – це частина грального закладу, де безпосередньо проводяться азартні ігри і, у визначеному ліцензіатом порядку, розміщене гральне обладнання для здійснення азартних ігор.

2.7.8. Приміщення ігрового залу не повинне бути доступним для візуального огляду ззовні.

2.7.9. Службова зона – це частина грального закладу призначена для виконання робіт із забезпечення діяльності грального закладу, зберігання обладнання грального закладу, яке використовується в ігровому залі та інших функцій, визначених ліцензіатом.

2.7.10. Гральні заклади не можуть розміщуватись у закладах охорони здоров'я, навчальних закладах, органах державної влади та місцевого самоврядування, культових будівлях.

2.8. Вимоги до утримання грального закладу:

2.8.1. Гральний заклад повинен відповідати вимогам діючих нормативних актів з питань пожежної безпеки, охорони праці, санітарних норм, будівельних норм і правил.

2.8.2. Встановлене в ігровому залі обладнання грального закладу має знаходитися у справному технічному стані.

2.8.3. Упродовж доби у гральному закладі не допускається перевищення рівнів шуму, встановлених санітарними нормами.

2.9. Ліцензіат зобов”язаний:

2.9.1. Визначити уповноваженого працівника (працівників) відповідального (відповідальних) за допуск до грального закладу відвідувачів (в тому числі щодо вікового обмеження учасників азартної гри).

2.9.2. Не допускати до участі у азартній грі осіб, які не досягли 18-річного віку.

2.9.3. Дотримуватись загальноприйнятих, а також, ухвалених ліцензіатом, норм поведінки відвідувачів грального закладу та не допускати вчинення незаконних дій або неетичного поводження відвідувачами та працівниками грального закладу.

2.9.4. Вживати заходів щодо недопущення випадків загрози здоров’ю або життю відвідувачів та працівників грального закладу.

2.10. Ліцензіат зобов’язаний мати:

2.10.1. Документи, що засвідчують право власності ліцензіата або оренди ним приміщення для провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів.

2.10.2. Документи, що засвідчують право власності ліцензіата або оренди ним обладнаннянеобхідного для провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів.

2.10.3. Документи про походження устаткування та грального обладнання.

2.10.4. Дані про облік грального обладнання, термін його експлуатації, наявність сертифікації, відповідно до чинного законодавства.

2.10.5. Положення про призовий фонд.

2.10.6. Правила роботи грального закладу.

2.10.7. Правила та Перелік азартних ігор, що пропонуються.

2.10.8. Перелік подій, на які приймаються ставки (для тоталізатора).

2.10.9. Порядок розгляду претензій та пропозицій щодо якості та обсягу послуг, а також повноти та своєчасності виплати виграшів.

2.10.10. Торгові патенти на кожне окреме гральне місце (гральний автомат, гральний стіл).

2.11. В гральному закладі відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” мають бути правила проведення фінансового моніторингу та програми його здійснення. Порядок та режим доступу до правил та програм визначаються працівником, відповідальним за проведення фінансового моніторингу у гральному закладі за погодженням з керівником цього грального закладу.

2.12. В гральному закладі мають бути екземпляри Правил та Переліку азартних ігор, що пропонуються гральним закладом пронумеровані, прошнуровані та скріплені підписом керівника і печаткою ліцензіата. Означені Правила та Перелік повинні бути викладені державною мовою та мати суцільно пов’язаний закінчений зміст, граматично і логічно узгоджену інформацію. В закладі можуть бути також примірники Правил та Переліки на інших мовах, зміст яких відповідає оригіналам.

2.13. Правила та Перелік азартних ігор, що пропонуються, порядок розгляду претензій та пропозицій щодо якості та обсягу ігор, а також повноти та своєчасності виплати виграшів, положення про призовий фонд затверджуються ліцензіатом.

2.14. Кошти призового фонду повинні забезпечувати передбачені правилами азартних ігор умови розрахунків з гравцями.

У разі неспроможності ліцензіата видати приз гравцю, якому належить виграш у азартній грі, за рахунок коштів каси ліцензіата, такий приз видається за рахунок коштів ліцензіата на поточному рахунку в банку в строк, що не перевищує три робочих дні з дати виграшу.

2.15. В ігровому залі (в зручному для огляду місці) ліцензіатом повинно бути розміщено:

2.15.1 Інформацію про заборону участі у грі особам віком до 18 років.

2.15.2. Торговий патент на кожне окреме гральне місце (гральний автомат, гральний стіл).

2.15.3. Копії таких документів:

- ліцензія на провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів;

- ліцензія із організації діяльності з проведення азартних ігор;

- перелік та правила азартних ігор, що пропонуються;

- порядок розгляду претензій та пропозицій щодо якості та обсягу послуг, а також повноти та своєчасності виплати виграшів;

- положення про призовий фонд;

- перелік подій, на які приймаються ставки (для тоталізатора).

- правила роботи грального закладу

2.16. Ліцензія з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів видається Черкаською обласною державною адміністрацією.

2.17. Ліцензія із організації діяльності з проведення азартних ігор видається Міністерством фінансів України.

3.Кваліфікаційні вимоги 

3.1. Посадові особи ліцензіата повинні відповідати таким вимогам:

3.1.1. Керівник грального закладу та його заступник - наявність базової або повної вищої освіти, стажу роботи, пов'язаного з організацією та утриманням тоталізаторів, гральних закладів або організацією діяльності з проведення азартних ігор, не менше ніж один рік.

3.1.2. Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку і звітності - наявність бухгалтерської або базової чи повної вищої економічної освіти, стажу роботи на посаді бухгалтера не менше ніж три роки.

3.2. Працівники ліцензіата, які мають безпосереднє відношення до проведення азартних ігор, повинні бути віком не менше 18 років і мати відповідну професійну підготовку, необхідну для здійснення певного виду робіт щодо організації діяльності з проведення азартних ігор.

Рівень професійної підготовки працівників, які мають безпосереднє відношення до проведення азартних ігор, визначає керівник ліцензіата.

4. Прикінцеві положення

Ліцензіати повинні привести свою діяльність у відповідність до вимог цих Ліцензійних умов протягом трьох місяців з дати їх опублікування.

 

 

Перший заступник голови
обласної державної адміністрації
Голова Представництва Держкомпідприємництва
України в Черкаській області
П.І. Гаман
М.Г.Папуша

Додатки до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області

 

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва

К.О.Ващенко

26. 09. 2008 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Наказ представництва державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області від 08.10. 2008 р.

22

Розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації

від 08.10. 2008 р. № 304

 

Зареєстровано в Головному управлінні
юстиції у Черкаській області
03листопада 2008 р за № 25/1506

 

Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів,гральних закладів у Черкаській області

  

1. Загальні положення 

Цей Порядок розроблений відповідно до вимог Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, постанови Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 року № 1698 „Про затвердження переліку органів ліцензування”, а також Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області.

Контроль за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області (далі - Ліцензійні умови) у межах своїх повноважень шляхом проведення планових і позапланових перевірок здійснюють такі органи контролю:

  1. Черкаська обласна державна адміністрація, як орган ліцензування, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 року № 1698 „Про затвердження переліку органів ліцензування”;
  2. Представництво Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області, як територіальний орган спеціально уповноваженого органу ліцензування.

ІІ. Організація перевірок 

2.1. Планові перевірки додержання ліцензіатами Ліцензійних умов проводяться органами контролю не частіше одного разу на п’ять років, згідно з річним планом-графіком перевірок.

План перевірок органу ліцензування погоджується з представництвом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області, з урахуванням того, що планова перевірка ліцензіата проводиться не частіше одного разу на п’ять років.

2.2. Позапланові перевірки проводяться органами контролю на підставі надходження до них у письмовій формі заяви (повідомлення) про порушення ліцензіатом ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов.

Під час проведення позапланового заходу з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення державного нагляду (контролю).

2.3. Для проведення перевірки орган контролю видає розпорядчий документ (наказ, розпорядження) про створення комісії з перевірки (складається щонайменше з трьох осіб) та посвідчення про право перевірки ліцензіата (додаток 1), яке підписується керівником органу контролю (його заступником) та засвідчується печаткою.

2.4. Посвідчення реєструється в журналі обліку посвідчень про право на здійснення перевірки, сторінки якого мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою (додаток 2).

2.5. Орган контролю не менше як за десять робочих днів письмово або телефонограмою, оформленою в установленому законодавством порядку, повідомляє ліцензіата про проведення планової перевірки. Про проведення позапланової перевірки ліцензіат заздалегідь не попереджається.

2.6. Строк здійснення планового заходу не може перевищувати п’ятнадцяти робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва – п’яти робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Строк здійснення позапланового заходу не може перевищувати десяти робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – двох робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Продовження строку здійснення планового та позапланового заходу не допускається.

ІІІ. Права та обов’язки комісії з перевірки ліцензіата

3.1. Голова та члени комісії мають право:

- ознайомлюватись з необхідними для проведення перевірки документами, що стосуються провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів;

- доступу до грального закладу і з’ясування питань, безпосередньо пов’язаних з перевіркою;

- отримувати копії (ксерокопії) необхідних для проведення перевірки документів;

- отримувати від посадових осіб ліцензіата письмові пояснення з питань, що виникають під час проведення перевірки.

3.2. Голова та члени комісії зобов’язані:

- керуватись у своїй роботі виключно вимогами нормативно-правових актів;

- об’єктивно відображати стан справ щодо додержання ліцензіатами Ліцензійних умов;

- забезпечувати додержання державної та інших передбачених законодавством таємниць. 

IV. Порядок проведення перевірки

4.1. Для проведення перевірки голова комісії повинен пред’явити керівнику (уповноваженому представнику) ліцензіата (юридичної особи) або ліцензіату (фізичній особі-підприємцю) посвідчення про право перевірки та документи, які засвідчують особи голови та членів комісії.

Уповноваженими представниками ліцензіата є особи, які мають засвідчені в установленому порядку довіреності на право представляти ліцензіата, керівники (їх заступники або керівники структурних підрозділів) ліцензіата - юридичної особи або особи, яким ліцензіат доручив виконання обов’язків, пов’язаних з провадженням господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області.

4.2. Ліцензіат може вести журнал відвідання представниками органів контролю із зазначенням у ньому строків та мети відвідання, посади, прізвища голови та членів комісії органу контролю тощо.

Зазначені відомості засвідчуються підписом посадової особи (голови комісії) органу контролю.

4.3. Ліцензіат зобов’язаний забезпечити умови для проведення перевірки та надавати всі необхідні документи, що підтверджують додержання ним вимог Ліцензійних умов.

4.4. Комісія перевіряє:

4.4.1. Дотримання Ліцензійних умов.

4.4.2. Виконання розпоряджень про усунення порушень Ліцензійних умов, у разі їх наявності.

4.4.3. Відповідність відомостей, наведених у ліцензії, відомостям, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію суб’єкта господарювання та в його установчих документах.

4.4.4. Наявність рішень про створення філій, інших структурних підрозділів ліцензіата.

4.4.5. Достовірність даних у документах, поданих ліцензіатом для отримання ліцензії та за час провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів.

4.4.6. Своєчасність повідомлення Черкаської державної адміністрації про зміни в документах, що подавалися до заяви для отримання ліцензії.

4.4.7. Своєчасність переоформлення ліцензії (за потреби).

4.4.8. Наявність довідки про прийняття заяви про переоформлення ліцензії на провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів або про прийняття заяви про видачу дубліката ліцензії (за потреби). 

V. Порядок оформлення результатів перевірки

5.1. За результатами перевірки складається акт перевірки додержання ліцензіатом Ліцензійних умов (далі – акт перевірки) (додаток 3) у двох примірниках. Один примірник акта перевірки видається керівникові (уповноваженому представнику) ліцензіата (юридичній особі) або ліцензіату (фізичній особі-підприємцю), який перевірявся, другий – зберігається в органі контролю, який здійснив перевірку.

5.2. Керівник (уповноважений представник) ліцензіата (юридичної особи) особисто засвідчує, що ознайомлений з актом перевірки і отримав один примірник, ставить свій підпис, дату та печатку.

Ліцензіат (фізична особа - підприємець) засвідчує, що ознайомлений з актом перевірки і отримав один примірник, ставить свій підпис, дату та печатку (за наявності).

Для філій та інших відокремлених структурних підрозділів уповноважений представник ліцензіата ставить свій підпис, дату та печатку (за наявності).

5.3.У разі відмови керівника (уповноваженого представника) ліцензіата (юридичної особи ) або ліцензіата (фізичної особи-підприємця) від ознайомлення та/або підписання акта перевірки голова комісії в акті робить запис про те, що ця особа від підпису відмовилась, та залишає їй один примірник акта.

5.4. Порушення, які були виявлені при перевірці додержання ліцензіатом Ліцензійних умов, мають бути викладені в акті перевірки з посиланням на конкретні пункти, статті, розділи нормативно-правових актів, які були порушені ліцензіатом. Довільне викладення або трактування вимог нормативно-правових актів не допускається.

5.5. Керівник (уповноважений представник) ліцензіата (юридичної особи) або ліцензіат (фізична особа - підприємець) має право під час складання акта перевірки дати письмові пояснення та викласти зауваження щодо змісту акта і проведення перевірки. Вони оформляються у письмовій формі та є невід’ємною частиною акта перевірки. При йому на всіх примірниках акта перевірки під підписом керівника ліцензіата або його уповноваженого представника робиться запис „Із зауваженнями”.

5.6. Датою складання акта перевірки є дата підписання акта перевірки головою, членами комісії та керівником (уповноваженим представником) ліцензіата (юридичної особи) або ліцензіатом (фізичною особою-підприємцем).

5.7. На підставі акта, який складено за результатами здійснення планового заходу, в ході якого виявлено порушення вимог Ліцензійних умов, протягом п’яти робочих днів з дня завершення заходу складається припис, розпорядження або інший розпорядчий документ про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу (додаток 4).

5.8. У разі усунення ліцензіатом зазначених в акті перевірки порушень Ліцензійних умов до прийняття розпорядження про їх усунення та надання органу контролю документів, які це підтверджують і не потребують додаткової перевірки, розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов не видається.

5.9. Ліцензіат, який одержав розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов, зобов’язаний у тридцятиденний строк у письмовій формі подати органу контролю, який видав це розпорядження, документальне підтвердження усунення порушень.

5.10. Якщо ліцензіатом документально підтверджено усунення порушень Ліцензійних умов, то перевірка виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов може не проводитись.

5.11. У разі неподання ліцензіатом інформації про результати виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов до органу контролю протягом установленого строку, проводиться позапланова перевірка виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов.

Позапланова перевірка виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов проводиться після закінчення установленого строку, протягом якого ліцензіат зобов’язаний подати інформацію про результати виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов до органу контролю.

Позапланова перевірка ліцензіата може бути проведена з метою перевірки інформації про результати виконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов, яка подається ліцензіатом до органу контролю.

5.12. Представництво Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області направляє до органу ліцензування копію акта про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов з пропозицією щодо анулювання ліцензії.

5.13. Акт про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов, який є підставою для анулювання ліцензії, складається на підставі акта перевірки.

5.14. Якщо органом контролю під час перевірки виявлено:

- повторне порушення Ліцензійних умов ;

- недостовірні відомості у документах, поданих ліцензіатом для одержання ліцензії;

- факт передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності;

- факт неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії, то протягом трьох робочих днів з дати складання акта перевірки орган контролю, який здійснював перевірку, складає відповідний акт про повторне порушення ліцензіатом Ліцензійних умов та/або акт про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб’єктом господарювання для одержання ліцензії, та/або акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності, та/або акт про встановлення неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії у двох примірниках.

VI. Рішення про анулювання ліцензії

6.1. Підставами для анулювання ліцензії є:

- заява ліцензіата про анулювання ліцензії;

- акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;

- рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

- нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізичної особи – суб’єкта господарської діяльності;

- акт про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб’єктом господарювання для одержання ліцензії;

- акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній особі або фізичній особі для провадження господарської діяльності;

- акт про встановлення факту неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії;

- акт про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов;

- неможливість ліцензіата забезпечити виконання Ліцензійних умов;

- акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки органом контролю.

Акти, зазначені в цьому пункті, складаються у двох примірниках. Керівник (уповноважений представник) ліцензіата (юридичної особи) або ліцензіат (фізична особа-підприємець) письмово підтверджує, що ознайомлений з актом і отримав один його примірник, ставить свій підпис, дату та печатку (у разі наявності).

У разі відмови керівника (уповноваженого представника) ліцензіата (юридичної особи) або ліцензіата (фізичної особи-підприємця) від ознайомлення та/або підписання акта, голова в акті робить запис про те, що ця особа від підпису відмовилась, та залишає їй один примірник акта.

6.2. У разі складання актів, які зазначені в пункті 6.1. цієї глави, Представництво Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Черкаській області подає до органу ліцензування копії зазначених актів з пропозицією щодо необхідності анулювання ліцензії.

6.3. Орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії протягом десяти робочих днів з дати встановлення підстав для анулювання. Рішення вручається (надсилається) ліцензіату із зазначенням підстав анулювання ліцензії не пізніше трьох робочих днів з дати його прийняття.

6.4. Рішення про анулювання ліцензії реєструється у відповідному журналі обліку, сторінки якого повинні бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою.

6.5. Рішення про анулювання ліцензії набирає чинності через десять днів з дати його прийняття.

6.6. Запис про підставу, дату та номер рішення про анулювання ліцензії вноситься до ліцензійного реєстру органу ліцензування не пізніше наступного робочого дня після набрання чинності рішення про анулювання ліцензії.

6.7. Розгляд питань про анулювання ліцензії на підставі акта про встановлення факту неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензій; акта про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб’єктом господарювання для одержання ліцензії; акта про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній особі або фізичній особі для провадження господарської діяльності; акта про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов здійснюється органом ліцензування з обов’язковим запрошенням ліцензіата або його представника.

6.8. Орган ліцензування повинен мати підтвердження повідомлення ліцензіата про час та місце розгляду питання про анулювання ліцензії.

6.9. У разі неявки ліцензіата або його уповноважених представників розгляд питань про анулювання ліцензії здійснюється без їх участі.

6.10. У разі анулювання ліцензії на підставі акта про повторне порушення ліцензіатом Ліцензійних умов; акта про встановлення факту неподання в установлений строк повідомлення про зміну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії; акта про виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих суб’єктом господарювання для одержання ліцензії; акта про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній особі або фізичній особі для провадження господарської діяльності; акта про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов ліцензіат може одержати нову ліцензію на право провадження цього виду господарської діяльності не раніше, ніж через рік з дати прийняття рішення органу ліцензування про анулювання попередньої ліцензії.

VII. Оскарження рішення про анулювання ліцензії

7.1. У разі подання ліцензіатом протягом десяти днів з дня прийняття рішення про анулювання ліцензії скарги до Експертно – апеляційної ради при Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва дія зазначеного рішення органу ліцензування зупиняється до прийняття відповідного рішення Держкомпідприємництвом України.

7.2. Рішення Експертно – апеляційної ради щодо скарги ліцензіата є підставою для видання Держкомпідприємництвом України розпорядження про усунення виявлених порушень законодавства у сфері ліцензування, допущених органом ліцензування.

7.3. Рішення про анулювання ліцензії може бути оскаржено в судовому порядку.

 

Перший заступник голови
обласної державної адміністрації
Голова Представництва Держкомпідприємництва
України в Черкаській області
П.І. Гаман
М.Г.Папуша

 

 

Додатки до Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області

 

Погоджено:

Перший заступник голови Черкаської

обласної державної адміністрації

__________________ П.І. Гаман

 

 

Аналіз регуляторного впливу до проекту розпорядження голови Черкаської обласної державної адміністрації „Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області та Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області”

1.Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом прийняття розпорядження „Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області і Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області”.

Держава для реалізації економічної політики, виконання цільових економічних та інших програм і програм економічного та соціального розвитку, як передбачено статтею 12 Господарського кодексу України, застосовує різноманітні засоби і механізми регулювання господарської діяльності. Так, засобом регулюючого впливу держави на господарську діяльність з провадження організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів Верховною Радою України було визначено ліцензування (пункт 29 статті 9 Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”).

Факт запровадження ліцензування вказаного виду господарювання сам по собі не є дійовим засобом (механізмом) з врегулювання ринку організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів без встановлення єдиних правил здійснення такої діяльності, визначення єдиних понять у цій сфері.

У зв’язку із цим Черкаська обласна державна адміністрація розробила проект Ліцензійних умов провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області, наслідком прийняття яких стане як нормативне врегулювання діяльності у сфері організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у області, так і забезпечення додаткових надходжень до Державного бюджету України у вигляді плати за користування ліцензією з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів. Проект вказаних ліцензійних умов встановлює організаційні, технологічні та інші вимоги до організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів на території області, кваліфікаційні вимоги до деяких посадових осіб суб’єктів грального бізнесу, а також вміщує визначення цілого ряду понять, необхідних для забезпечення фактичної дії норм Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” (стаття 9, 15) тощо.

Для перевірки дотримання ліцензіатами даного виду господарювання вимог, встановлених відповідними ліцензійними умовами, Черкаська обласна державна адміністрація розробила проект Порядку контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області.

Неприйняття на цей час Ліцензійних умов з провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів та Порядку контролю за їх дотриманням, що відповідали б вимогам оновленого законодавства з питань ліцензування, негативно впливає на процес ліцензування та унеможливлює виконання вимог закону про ліцензування певних видів господарської діяльності щодо здійснення органом ліцензування у межах своєї компетенції контролю за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов. Наслідком відсутності таких нормативних актів є безконтрольність діяльності тоталізаторів та гральних закладів, неупорядковане розміщення гральних автоматів, доступ до таких автоматів неповнолітніх тощо.

Таким чином, існує нагальна необхідність розробити Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області, які б встановлювали кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження вищевказаної діяльності, та Порядок контролю за їх додержанням.

2.Цілі державного регулювання

Державне регулювання шляхом прийняття вказаного регуляторного акту здійснюється з метою:

- реалізації вимог Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та врегулювання провадження на території Черкаської області господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів;

-унеможливлення незаконної діяльності, пов'язаної з організацією та утриманням тоталізаторів, гральних закладів;

-обмеження доступу неповнолітніх до гральних закладів;

- забезпечення стабільності та прозорості, упорядкування відносин у сфері грального бізнесу в Черкаській області шляхом чіткого визначення кваліфікаційних, організаційних, технологічних та інших вимог до провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів всіма суб’єктами господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності;

- забезпечення надходження до Державного бюджету України грошових коштів у вигляді плати за ліцензію на провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області ;

- забезпечення дотримання прав та інтересів гравців, які беруть або будуть брати участь в організованих в області гральних закладах;

- нормативне врегулювання ринку гральних закладів.

3.Визначення та оцінка прийнятних альтернативних способів досягнення цілей, аргументація переваг обраного способу.

Однією з альтернатив може бути існуючий стан у сфері організації та утриманні тоталізаторів та гральних закладів. У такому випадку відносини у сфері організації та утримання тоталізаторів та гральних закладів залишаться не впорядкованими, за відсутності відповідальності представників грального бізнесу зростатиме соціальний ризик, пов’язаний з діяльністю грального бізнесу,

Також, альтернативою врегулювання даного питання може бути заборона організації та утримання тоталізаторів, гральних автоматів у межах міста. Така заборона вирішить питання щодо впорядкування розміщення таких закладів та доступу до них неповнолітніх, але буде суперечити чинному законодавству. Відповідно до ст. 6 Господарського кодексу України одними із загальних принципів господарювання в Україні є свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом, заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини. Оскільки законами України не передбачається обмеження розташування об’єктів будь-якого виду діяльності, така альтернатива не узгоджується з діючим законодавством та не відповідає принципам державної регуляторної політики.

Третьою альтернативою пропонується прийняття даного регуляторного акту, який повинен забезпечити:

- досягнення цілей державного регулювання та принципів державної регуляторної політики;

- визначення чітких кваліфікаційних, організаційних, технологічних та інших вимог для провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів;

- впорядкування відносин у сфері грального бізнесу в Черкаській області;

- зменшення соціальних ризиків, пов‘язаних з функціонуванням грального бізнесу.

Саме третій спосіб і покладений в основу проекту Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Черкаській області та Порядку контролю за їх додержанням, що пропонується для затвердження Черкаською обласною державною адміністрацією .

4.Опис механізму і заходів, які забезпечать розв’язання проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.

Регулювання побудоване відповідно до основних принципів державної політики у сфері ліцензування, а саме: забезпечення рівності прав, законних інтересів усіх суб’єктів господарювання; захист прав, законних інтересів, життя та здоров'я громадян, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави; встановлення єдиного порядку ліцензування видів діяльності, що підлягають ліцензуванню. Крім того, ліцензування не може використовуватися для обмеження конкуренції у провадженні господарської діяльності.

Водночас прийняття даного регуляторного акту здійснюватиметься з дотриманням принципів регуляторної політики.

Основні способи досягнення цілей державного регулювання зазначеної проблеми:

  • встановлення чіткого переліку обмежень та заборон щодо розміщення гральних закладів та проведення діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів на території Черкаської області;
  • встановлення виключного переліку організаційних, кваліфікаційних, технологічних та інших вимог до провадження такої діяльності;
  • встановлення форм певних документів, що заповнюються ліцензіатом в органі ліцензування для отримання ліцензії, а також таких, що застосовуються органом контролю при проведенні перевірок ліцензіатів.

Крім того, з метою усунення можливих ризиків передбачається посилити контроль:

  • за розміщенням та утриманням гральних закладів у невстановлених місцях та застосування до порушників заходів адміністративного впливу;
  • посилити контроль за суб’єктами, що здійснюють діяльність з розміщення і функціонування гральних закладів у спеціально відведених для цього місцях на законних підставах з отриманням всіх необхідних дозволів, щодо виконання вимог запропонованого рішення.

Дане Положення підлягає оприлюдненню в засобах масової інформації. 

5.Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття акту.

Оцінка впливу основних зовнішніх факторів на дію акта.

Документ сприятиме розвитку добросовісної конкуренції між суб’єктами грального бізнесу. Підвищення її рівня стимулюватиме суб’єктів господарювання до більш чіткого виконання Ліцензійних умов та легалізації своєї діяльності.

Незадоволення населення невпорядкованим розміщенням об’єктів грального бізнесу спонукатиме суб’єктів цього виду діяльності впорядковувати її відповідно до чинного законодавства, що, в свою чергу, забезпечить дотримання Ліцензійних умов і послабить соціальну напругу в суспільстві.

Періодичність здійснення державного контролю та нагляду за додержанням вимог акта визначається річними планами-графіками контрольної роботи відповідного управління Черкаської обласної державної адміністрації за погодженням з Представництвом Держпідприємництва України в Черкаській області (з урахуванням того, що планова перевірка проводиться не частіше одного разу на п’ять років).

У разі прийняття запропонованого регуляторного акта є можливість досягнення цілей регулювання. Даний регуляторний акт, який характеризується чіткістю положень, мотивує суб’єктів господарської діяльності виконувати встановлені вимоги.

Фізичні та юридичні особи, що підпадають під дію норм запропонованого рішення не мають перешкод для їх виконання.

Основними зовнішніми факторами впливу на дію регуляторного акту є корупційні прояви та зміна чинного законодавства.

6. Очікувані результати

Суб’єкти, на яких впливатиме прийняття регуляторного акту
Вигоди(перелік очікуваних факторів)
Витрати

Органи влади

 

-реалізація державної соціальної політики у сфері захисту інтересів неповнолітніх ;

- збільшення надходжень до бюджету за рахунок детінізації грального бізнесу, стимули до якої закладені в документі;

-можливість контролювати діяльність об’єктів грального бізнесу на території міста ;

-позитивний імідж влади;

-розвиток добросовісної конкуренції ;

витрати на придбання бланків ліцензій

 

Суб’єкти підприємницької діяльності

 

- зменшення збитків унаслідок зменшення проявів недобросовісної конкуренції;

- уникнення від сплати неофіційних платежів

- встановлення єдиних вимог до об’єктів грального бізнесу

- часові та грошові витрати на отримання необхідних документів;

- часові та грошові витрати на приведення існуючих об’єктів грального бізнесу у відповідність вимогам ліцензійних умов.

Населення

 

- зменшення соціальних ризиків, пов'язаних з діяльністю грального бізнесу;

- покращання зовнішнього вигляду міста шляхом впорядкування розміщення об’єктів грального бізнесу;

- усунення шкідливого впливу на виховання підростаючого покоління.

не передбачено

 

Припущення та вихідні дані:

1. Кількість ліцензіатів, які станом на 11.08.2008 року мають діючі ліцензії, видані Черкаською облдержадміністрацією на право провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів – 32.

2. Кількість відокремлених підрозділів, які станом на 11.08.2008 здійснюють на території області діяльність з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів на підставі отриманих копій ліцензій – 229.

3. Орієнтовна кількість ліцензіатів, які на кінець 2009 року будуть здійснювати діяльність з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів на підставі ліцензій, виданих Черкаською облдержадміністрацією – 60.

4. Вартість ліцензії на провадження діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів – 255 грн.

5.Вартість патенту на використання грального автомату за рік – 4200 грн.

6.Примірна сума прибутку від діяльності одного грального автомата – 3200 грн. за квартал.

7. Сума податку на прибуток, що може бути отримана від діяльності з організації та утримання гральних закладів, станом на ІV квартал 2009 року (28*3*3200*25 % = 67200 грн.)

8.Вартість бланку ліцензії – 1,75 грн.

Розрахунок вигод та витрат:

Збільшення надходжень до Державного та місцевого бюджетів за рахунок:

- податку на прибуток – 67200 грн. (станом на ІV квартал 2009 року)

- плати за ліцензію – 7140 грн. (кількість ліцензіатів станом на IV квартал 2009 р. – кількість ліцензіатів станом на ІV квартал 2008 р.) * вартість ліцензії ((60-32)*255,00)

- плати за патент - 756000 грн. (60*3*4200,00)

Всього: 830340 грн. (67200 +7140+756000)

Збільшення витрат на бланки ліцензій

49 грн. (28 шт. * 1,75 грн.)

Всього вигоди органів влади:

830291 грн. (830340 – 49)

7. Визначення показників результативності регуляторного акта.

Передбачається використання таких показників для визначення результативності регуляторного акту :

  1. Розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів пов’язаних з дією акта.
  2. Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта.
  3. Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.
  4. Кількість анульованих ліцензій на території м. Черкаси та області об’єктів грального бізнесу.
  5. Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.
  6. Кількість та характер скарг від населення на діяльність суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб.

8. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.

Визначення результатів відстеження провадитиметься із застосуванням методу аналізу вигод та витрат у простій формі (перелік очікуваних позитивних та негативних факторів). Розмір кожної вигоди та витрати обчислюватимуться з використанням статистичних даних, а також даних, одержаних з інших джерел.

Дані та припущення, на основі яких відстежуватиметься результативність регуляторного акту:

- на підставі аналізу норм законодавчих та нормативно-правових актів;

- на підставі інформації, отриманої від суб'єктів господарювання, які на цей час здійснюють діяльність відповідно до регуляторного акта;

- на підставі аналізу інформації, що міститься у запитах та зверненнях, які надійшли до облдержадміністрації від суб'єктів господарювання, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування тощо.

Строки проведення відстеження:

- базове відстеження – до набрання актом чинності;

- повторне відстеження – через рік з дня набрання актом чинності;

- періодичне відстеження – кожні 3 роки з моменту закінчення повторного відстеження результативності.

Під час проведення кожного з видів відстежень результативності регуляторного акту будуть використовуватися статистичні дані, дані правоохоронних органів. Опитування провадитиметься серед суб’єктів господарювання, які здійснюють на території області діяльність з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів і мають відповідні ліцензії облдержадміністрації та Міністерства фінансів України.

Прогнозні значення статистичних показників на 2009 рік:

Назва показника
Кількість

1.Кількість тоталізаторів, гральних закладів, що здійснюють свою діяльність на підставі ліцензії.

60  

1.Кількість анульованих ліцензій

в т.ч. за недотримання Ліцензійних умов.

7
4

9. Обґрунтування строку дії регуляторного акта.

Строк дії даного регуляторного акта встановлюється на необмежений термін, оскільки завдання, поставлені перед Ліцензійними умовами та Порядком контролю за їх дотриманням, носять перманентний характер.




Інформаційна підтримка - відділ інформаційної діяльності та комунікацій із ЗМІ управління у справах преси та інформації Головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації


Технічна підтримка - відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація

18000, м. Черкаси,бульвар Шевченка 185

e-mail: cancelar@oda.ck.ua