This version of the page http://etyket.org.ua/merezeve.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-16. The original page over time could change.
Правила мережевого етикету :: Етикет - etyket.org.ua

Етикет.org.ua


Гостьова
Карта сайту
Партнери
Авторське право

НАШ ЛІНК
etyket[]gmail.com

Правила мережевого етикету

Етикет - це порядок поведінки, прийнятий у певних соціальних групах. У мережі Інтернет, яка теж є суспільною групою, також сформувалися свої загальновизнані правила, на базі яких будується спілкування в мережі.

Спілкуючись в мережі, не забувайте - Ви маєте справу з живими людьми. Правила хорошого тону для звичайного світу і для віртуального єдині. Не пишіть і не робіть нічого такого, чого не хотіли почути або побачити самі. Навчіться доводити свою позицію, не принижуючи опонента.

Пам'ятайте, людина, з якою ви спілкуєтеся за допомогою клавіатури, не бачить ваших емоцій, не чує вашого голосу. Постарайтеся представити себе на місці цієї людини і правильно формуйте свої думки, для того, щоб уникнути невірного трактування вашої думки.

Є і ще одна причина, по якій слід уважно стежити за тим, що пишеш в мережі. "Слово не горобець, вилетить - не впіймаєш" - ця приказка особливо справедлива для кіберпростору, адже все що ви пишете, зберігається в мережевих сховищах, а значить, зможе спливти в майбутньому і заподіяти багато неприємностей.

Підсумовуючи все вищесказане, можна сказати, що головний і основоположний принцип мережевого етикету - це відношення до віртуальних опонентів, як до реальних людей.

Не робіть нічого такого, чого б ви не зробили в реальному житті, де всі ми, усвідомлено чи ні, підкоряємося негласним правилам. Порушники яких караються законами і людьми. У мережевому суспільстві це зробити порівняно складно. Тому люди відчувають безкарність і поводяться неналежним чином, виправдовуючи себе тим, що мережа - це "зовсім не те, що в житті".

Як би себе люди не намагалися виправдати, але це у будь-якому випадку буде неправильно. Стандарти поведінки більш менш, відрізняються, але в цілому, вони поблажливіші, ніж в звичайному житті.

Прагніть зберігати етику спілкування на належному рівні, ігноруючи думки тих, хто стверджує "тут свобода - хто що хоче, то і говорить". Не вірте цьому. Якщо трапиться побувати в складній етичній ситуації, то поставте себе на це місце в реальному житті і Ви швидко знайдете правильне рішення.

Ще один важливий пункт мережевого етикету. Якщо ви користуєтеся не безкоштовним програмним забезпеченням - заплатіть за нього, ваш внесок сприятиме розвитку програмного ринку. Порушники законів віртуального простору, зазвичай, порушують їх і в реальному житті.

1 2 3 4


копіювання матеріалів можливе тільки з поданням прямого гіперпосилання на etyket.org.ua!

© etyket.org.ua 2008