This version of the page http://20minut.ua/news/133799 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-16. The original page over time could change.
У Франції вінничанка Наталя Дуржинська дізналася про справжню батьківщину круасанів
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

У Франції вінничанка Наталя Дуржинська дізналася про справжню батьківщину круасанів

A A A
Размер шрифта:
Наталя Дуржинська - студентка ІІІ курсу одного з вінницьких вишів. Разом із тим дівчина встигає навчатись у Франко-українському інституті, а це дає можливість не тільки здобувати європейську освіту, а й познайомитися з Францією.

До французів по науку

Шенгенську візу їй відкрили за десять днів. Потім Бориспіль - і за три години льоту в Парижі. Білети коштували близько 2900 грн. Перші два дні, розповідає Наталя, вона з друзями провела у Парижі, у недорогому готелі – по 45 євро за добу на трьох.

Навчання проходило у місті Клермонт-Ферран, а на уїк-енди можна було швидко й зручно залізницею дістатися в Париж чи будь-яке інше місто Франції.

— Клермон-Ферран — це, по суті, студентське містечко, — каже Наталя. - Основну масу населення складають студенти. Там не прийнято у будні йти в клуб чи паб. Молодь ходить на дискотеки лише у вихідні.

У Клермон-Феррані, розповідає Наталя, є клуб відомого співака Девіда Гуетті. У ньому три танцювальні зали і в кожному — музика іншого стилю. Отже, кожен відвідувач може вибирати, що йому до вподоби.

Побачити Париж — і не померти

— Може, я пробула дуже мало часу в Парижі, щоб зрозуміти вислів: „Побачити Париж і померти”, — каже Наталя Дуржинська.

А ще, зауважила вона, може, й тому, що, коли їхали з аеропорту Шарля де Голля, було відчуття, ніби ще знаходишся в Києві, на шляху з Борисполя. Такі самі вулиці, будівлі, такі ж затори на дорогах.

Найперше, що здивувало вінничанку у французькій столиці, — це те, що близько 80% людей у місті — це араби й африканці. Люди замкнуті й недружелюбні.

— Ми запитували, як дістатися на вокзал, а нам одна жінка відповіла, що не знає, бо вона їздить автомобілем, — дивується Наталя.

Пересувалися по місту на метро. Зручний і швидкий транспорт, але дорогуватий — разовий білет коштує 1,6 євро.

- Про Ейфелеву вежу кажуть, що її видно з будь-якого куточка Парижа. Але, коли я сідала в метро, башти не було помітно, - каже Наталя. - Натомість, коли вийшла на своїй зупинці, тоді її й помітила. Отак візуально й орієнтувалася в Парижі. Близько години чекала в черзі, щоб піднятися на Ейфелеву вежу. Піднятися, наприклад, на третій поверх коштує 12 євро.

На другий день перебування в Парижі Наталя Дуржинська відвідала Єлисейські поля: багато трави, а посередині озеро, навколо якого всі сидять, відпочивають, читають книги. Стільчики, які там стоять, можна переносити і ставити, де забажаєш. Далі за озером сад, а ще далі є лабіринт із кущів, як в „Алісі у країні чудес” Льюїса Керрола.

Гастрономічні відкриття

У французьких містах на вулицях багато маленьких кафе, де пара столиків на вулиці, а решта - в приміщенні:

— Сидиш, п’єш каву в такому кафе і розумієш — я у Франції, — згадує Наталя.

Також продають дуже багато солодощів. А ще, розповідає дівчина, вона дізналася, що круасани — це не французька кухня. Їх придумали турки.

А от національний делікатес Франції, жаб’ячі лапки, вінничанці дуже сподобалися. Розповідає, що жаб’ячі лапки подали разом із картоплею під сметаною з кропом і часником. Було дуже смачно, а на смак вони були, як риба.

Париж — Ліон

Після Парижа Наталя Дуржинська побувала в Ліоні. Розповідає, що дуже помітний контраст між цими двома французькими містами. Париж — темне місто. У ньому багато темних будівель. А Ліон дуже світлий.

— Я ніколи не була в Італії, але таке враження, ніби Ліон — це Італія: багато мостів, маленькі вулички, на площах грають музиканти — переважно студенти музичного чи циркового училищ, — каже Наталя.

У Ліоні дівчину вразив Нотр-Дам де Фур’єр. На відміну від Нотр-Дам де Парі, він із білого каменю. На стінах надзвичайно багато ліплень, і вони дуже красиво розписані зеленою та золотою фарбою.

Привернув увагу Наталі Музей мініатюр у Ліоні. Удвічі цікавіше було там побувати ще й тому, розповідає дівчина, що у підвалах цього музею знімали епізоди минулорічного блокбастера „Парфумер”.

У Наталі навчання триває, а отже, і Францію вона відкриватиме для себе й далі.

Винница 2008-10-06 19:59:54
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
Париж  Ліон  Клермон-Ферран 
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:103

RIA (ВІННИЦЯ)

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
16:19Вікенд на “Пляжі” у Львові
14:48Місто солодких польотів
11:57Фортеця, що дихає Середньовіччям
18:58Смак життя у Флориді
11:11На гостину до принца Монако
10:23На батьківщину Марії-Терези
12:39Турецькі візи подорожчали
16:29Карпатський калейдоскоп
16:08Величні храми Чорткова
17:01Де небо поєднується із землею
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):
17:32 16 листопада - Всесвітній день пам’яті жертв ДТП
15:45 Турбизнес под угрозой
15:43 Таксисты бастовать пока не будут
15:30 Должниками занимается прокуратура
14:25 На ликеро-водочном сокращать уже некого
14:19 Стартуют юные баскетболисты
14:41 Кадеты будут бороться
10:12 Співробітника конвертаційного центру взяли на гарячому
16:55 Налоговая шутить не будет
15:48 Микола Актушинський: "Для початку застрахував родину"