This version of the page http://ultras.org.ua/00325.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-13. The original page over time could change.
ULTRAS.ORG.UA - Український ультрас-портал
 
 
         
 
На головну  ::  Новини  ::  Хто ми є  ::  Фотогалерея  ::  Ультрасліга  ::  Лінки  ::  Форум
Категорії новин    
Огляд суппорту
Інтерв'ю
Статті
Ультрас в світі
Інше
 
Сортування по командам    
Арсенал Київ
Ворскла Полтава
Динамо Київ
Дніпро Дніпропетровськ
Зоря Луганськ
Іллічівець Маріуполь
Карпати Львів
Кривбас Кривий Ріг
Металіст Харків
Металург Донецьк
Металург Запоріжжя
Таврія Сімферополь
ФК Львів
ФК Харків
Чорноморець Одеса
Шахтар Донецьк
Інші команди
Буковина Чернівці
Волинь Луцьк
Десна Чернігів
Дніпро Черкаси
Ігросервіс Сімферополь
Закарпаття Ужгород
Зірка Кіровоград
МФК Миколаїв
Нафтовик Охтирка
Нива Вінниця
Нива Тернопіль
Оболонь Київ
Поділля Хмельницький
Прикарпаття Івано-Фр.
ПФК Олександрія
ПФК Севастополь
 
Фанатська література    
 
    Ультрас в світі: Хорватія - тур 8 (Динамо - Хайдук)
02 жовтня 2008
 
Хайдук зі Спліту після п’ятьох років відсвяткував свою перемогу на «Максимірі». Чимало підсипавши морської сплитскої солі на відкриту динамівську рану, «білі» зупинили переможний хід загребчан, повернувши чемпіонату вже помираючу інтригу. На найважливіше дербі сезону прийшло всього біля 7 тисяч глядачів. Вболівальники «синіх» ясно дали зрозуміти, що таке «Динамо» їх не цікавить.

У неділю хмари згущалися над Загребом. Щоправда, тільки у буквальному значенні. Матч року, як його називали самі футболісти і преса, особливого інтересу у місті не викликав. Зранку зацідив моросящий дощ, що зупинився лише надвечір. На вулицях було тихо і безлюдно. Взагалі, від Загреба, може, навіть від самої назви віє якимось холодком...

Особливої необхідності зобов'язувати магазини призупинити на час матчу торгівлю спиртним не було, абсолютна більшість із них і так зачинилися о першій годині дня. Пиво можна було придбати в поодиноких кіосках і барах, та багато з них по неділях не працюють. Європа, одне слово.

За 3 години до матчу околиці стадіону порожні, не беручи до уваги кількох автобусів із поліцією. Легендарний «Максимір» упродовж своєї історії став свідком не тільки великих футбольних поєдинків, а й жорстоких фанатських боїв. Найвідоміший з них стався 13 травня 1990 року, коли на «Максимір» завітали одіозні «Деліє», ультрас белградської «Црвени звєзди». Югославія, охоплена націоналізмом, стояла над прірвою, потрібно були лише підштовхнути. Для багатьох фанів «Динамо» саме цей день став початком кровопролитної війни. Футболісти відіграли всього 10 хвилин, після чого Bad Blue Boys, угрупування фанатів «Динамо», і хулігани «Звєзди» влаштували грандіозне побоїще. Невдовзі їм судилося боротися знову, але вже не з палицями і пляшками в руках, а зі зброєю, на фронтах палючої країни... Багато динамівців так ніколи й повернулися на «svoj sjever». На пам'ять про них, полеглих в «домовинському раті» (вітчизняна війна) біля західної трибуни «Максиміра» встановлено пам'ятник.

Нарешті, години за півтори до стартового свистка, біля стадіону починається хоч якесь пожвавлення. Поліцейські одягають зброю, і побачивши фотоапарат, недвозначно показують, що знімати цей ритуал не варто. Слід зазначити, що для матчу «підвищеного ризику» правоохоронців було досить мало: ні щільних кордонів, ні кавалерії.

Тим часом уболівальники в шарфах і толстовках з латинською буквою «д» і червоно-білою кліткою поступово стягуються до стадіону, окуповують довколишні бари і букмекерські контори, які працювали не покладаючи рук, приймаючи ставки на перемогу господарів, звичайно. Гості котирувались високо – 4,5, мало хто вірив в успіх «Хайдука» на «Максимирі» цього вечора.

Група підвипивших фанатів з динамівським прапором, затарюючись «Ожуйским» пивом у палатці, виспівує зовсім не футбольні пісні: – Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom! (Крок іде за кроком, юний усташа під прапором). Для тих, хто трохи знається на балканській історії, пояснювати, кого прославляє цей марш, немає необхідності.

На перехресті продається кукурудза в трьох її проявах: варена, печена. І попкорн, який насипають в паперові стакани з динамівською символікою. – Slabo ljudi, ne vidim navijače, – літній продавець у футболці «Динамо» нарікає на нечисленність уболівальників, а відповідно і клієнтури. «Ну є ще час». Намагаюся підбадьорити чи то його, чи то самого себе в надії все-таки побачити те, що любителі футболу зазвичай чекають від подібних матчів – накал пристрастей на полі й на трибунах. Проте немає жодних сумнівів, що аншлагу сьогодні не буде. І справа не лише в поганій погоді. Ряд причин вплинули на настільки низьку відвідуваність – недовольство результатами в останніх матчах (упущена перемога в матчі з «Загребом», нульова нічия з празькою «Спартою» у Кубку УЄФА), діями керівництва клубу, та і якість гри, м'яко кажучи, залишає бажати кращого.

У результаті найкрутіше хорватське дербі зібрало близько семи тисяч глядачів, та й то в основному найвірніших уболівальників «Спліта» і «Динамо». Bad blue boys традиційно на півночі, гості з Далмації – на півдні. Фанати «синіх» лише наполовину заповнили нижній ярус трибуни. Банер 'Welcome to the Blue Hell', що самотньо висить під порожнім сектором, виглядав анекдотично. Втім, фанати «Динамо» намагалися влаштувати щось на зразок пекла, але про це пізніше.

Їх візаві із Спліта, знаменита Torcida, до початку зустрічі заповнила приблизно третину гостьової трибуни, але поступово наростили свою присутність, зайнявши майже половину півдня. Всього ж до Загреба приїхало близько 1300 суппортерів «Хайдука».

На стадіоні продавалося безалкогольне пиво, яке, як не дивно, мало великий попит. Більш того, на одного вболівальника воно явно справляло ефект плацебо – з кожною склянкою цього нешкідливого, здавалося б, напою він хмелів усе більше. До речі, декілька глядачів на центральній трибуні, розчаровані ходом гри, в другому таймі направили свій гнів один на одного. Все могло перерости в серйозну бійку, якби не втрутилися їх розсудливіші товариші.

Свисток на початок матчу. «Сині» проти «білих», bad blue boys проти «торсиди». Гра команд у першому таймі була настільки бляклою, що значно цікавіше було спостерігати за тіфозі. У дербі таких непримиренних ворогів, як «Динамо» і «Спліт», фанати, як правило, зосереджені не стільки на підтримці своєї команди, скільки на спробах якомога сильніше образити команду противника, ну і їх вболівальників. Першими «рахунок відкрили» гості зі Спліта.

Над «Максиміром» гучно пронеслося – Purgerske pičke! «Пургер» – в минулому прізвисько корінних жителів Загреба, але тепер воно поширюється на всіх загребчан і уболівальниках столичного «Динамо». Цікаво, що це сленгове слово походить від німецького Burger (городянин).

Фанати гнали своїх футболістів в атаку грізним кличем – Gazi, gazi, gazi purgere – тобто, закликали «давити». Ну або просто – ubij...

Репертуар на протилежній трибуні мало чим відрізнявся від сплітського, з єдиною різницею, що замість «пургера» підставлялося «tovar» – прізвисько мешканців Далмації.

На початку другого тайм «Спліт» відкриває рахунок, на трибунах тріумфування – прапори, шарфи, запалюються фаєри, які летять на бігові доріжки. Опісля декілька хвилин фанати «Динамо», немов передчуваючи, що піротехніка їм сьогодні не знадобиться для святкування не те що перемоги, але хоч би одного голу, запускають весь запас фаєрів на поле. Пожежники ледве встигають справлятися з вогненною лавиною, що мчить з північної трибуни.

На перекличку між фанатською і центральною трибунами «Динамо» – «Загреб», Torcida, не гублячись, відповідає – Jebem te Zagreb, що перекладу не потребує.

В цілому, і команда, і фанати із Спліта цього вечора виглядали набагато цікавіше, креативніше, різноманітніше, тому абсолютно заслужено перемогли.

Другий гол «Хайдука» на 76-й хвилині поховав надії «Динамо» на позитивний результат, центральні трибуни потяглися до виходу.

І лише «віддана північ» ні на хвилину не замовкала. Посипалися грубі випади на адресу керівництва клубу. – Mamiću, cigane, odlazi iz Svetinje!

Здравко Маміч, віце-президент загребського клубу, колись був улюбленцем фанатів «синіх». Але впав у немилість, після того, як продав двох провідних футболістів, Едуардо та Силва і Ведрана Чорлуку, в самий розпал кваліфікаційних матчів Ліги чемпіонів.

Не раз і навіть не два «бед блю бойз» згадували, мабуть, найбільш суперечливого персонажа в нинішньому «Динамо» – футболіста Мірко Хрговіча. Те ж саме послання, що і віце-президенту, лише з прізвищем гравця. Хрговіч взагалі, здається, опинився в безвихідній ситуації. Ще в минулому році він грав за «Хайдук», на короткий період виїхав до Японії, а потім перейшов у... загребське «Динамо». Фанати зі Спліта такий хід інакше як зрадою не сприймають, але що ще гірше – уболівальники його нової команди не можуть пробачити йому інцидент, в якому він під час міні-футбольного матчу ногою ударив фаната динамівця, що вибіг на паркет. Зустріч наближалася до кінця. Диктор по стадіону ввічливо оголосив фанатам «Хайдука», що їх затримають на трибуні на 20 хвилин. Але сплітчани і не думали розходитися!

Після матчу гравці «Хайдука» у повному складі підбігли до трибуни «торсиди», кидали фанатам футболки і хвилин 5 разом з уболівальниками святкували настільки довгоочікавану перемогу! Причому, з боку могло здатися, що «Хайдук» тільки що виграв золото чемпіонату. Тим часом засмучені уболівальники «Динамо» попрямували заливати гіркоту образливої поразки в довколишні бари, хтось відразу на блакитних трамваях роз'їжджався по домівках. А поліцейські джипи, більше «для порядку», патрулювали безлюдні і мирні загребські вулиці. Так закінчилося чергове «вічне дербі».

Відео:





 
обговорення статті
    Джерело: http://www.sports.ru    
 
  Партнери :: Обмін кнопками :: Контакти