This version of the page http://www.gorodok.lviv.ua/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-11-06. The original page over time could change.
Городок підльвівський - неофіційний сайт міста
Головна  
  • Форум
  • Історія в фото
  • Карта сайту
  • Завантаження
Розділи Меню
Пошук
Авторизація
Вітаємо Вас Гість.






Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація
Реклама

Ваша думка
Найболючіша проблема міста Городка?
 
Зараз з нами
Зараз на сайті: 3 гостей та 1 користувач
  • validol
Відвідувачі зі світу
Лічильник відвідувачів
Реклама
Автоаукцион Продажа битой машины Быстро и надежно
сушилка овощей и фруктов в домашних условиях
Автоаукцион Продажа битой машины Быстро и надежно
Wall Safes
Останні Городоцькі новини
  • У Городоцькому районі відзначають ювілеї прийомних сімей та будинків сімейного типу
  • У Городку за громадські кошти вшанували пам’ять вояків УПА
  • Відкриття меморіальної дошки
Відкриття меморіальної дошки

30-10-2008








    Сьогодні 31 жовтня о 15 год. в місті Городку на подвір"ї середньої школи №3 відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки присвяченій Левицькій Іванні Михайлівні.
   Левицька І.М. - видатна громадсько-політична і педагогічна діячка, член Городоцького повітового комітету Української Національної Ради Західноукраїнської Народної республіки, вчителька українських шкіл у Городку та Львові.
   Меморіальну дошку освятили священики різних конфесій міста Городка, також відбувся невеличкий концерт за участі представників місцевої самодіяльності.

 
Головна - коротко про місто.


  Ми раді вітати Вас на віртуальній сторінці присвяченій невеличкому містечку зі славним минулим – ГОРОДОК.

 

      Місто Городок – районний центр Львівської області, розташований в 25 кілометрах на південний захід від обласного центру. Містечко розташувалось над річкою Верещицею, яка є лівою притокою Дністра. Територія міста займає близько 3000 га, а населення приблизно 16 000.
     Вперше місто згадується у Галицько-Волинському літописі в 1213 році (що на 43 роки раніше від Львова), та очевидно можна стверджувати, що місто Городок сягає своїми початками доби Київської Русі. Перша згадка пов’язана із боротьбою руських князів Данила Галицького та Мстислава Удатного за землі Галицько-Волинського князівства, на які претендували польський король Лестько і угорський королевич Коломан. Надалі у різні часи Городок в складі галицьких земель належав до Польщі, Австро-Угорщини, ЗУНР, УРСР; городоцька земля плюндрувалась внаслідок набігів монголо-татар та турків, німецької та радянської окупації. Крізь віки згадки про Городок закарбувались поряд з іменами таких значимих історичних постатей, як король Данило Галицький, королева Ядвіга та король Ягайло, гетьман Богдан Хмельницький, письменники Лесь Мартович та Іван Франко, художники Іван Труш та Олена Кульчицька. У відповідності до різних історичних періодів, місто в різні часи змінювало відповідно і назви: “Городок Соляний” - як ознака важливого центру торгівлею сіллю в 13 столітті, “Грудек (Городок) Ягелонський – названий в 1906р.на честь великого князя литовського та короля Польщі Владислава ІІ Ягайла, який часто відвідував містечко та власне в ньому і помер у 1434 році.
     Витримку часом нажаль пройшло небагато споруд і сьогодні про славне минуле можуть розповісти наступні історичні пам’ятки: залишки оборонних валів та земляних укріплень на яких розміщувався в давнину Городоцький замок, зруйнований в 1611р. татарами; головний (фарний) римо-католицький костел (1372р.); одна із найстаріших церков Галичини – дерев’яна церква Івана Хрестителя (1403р.); Францисканський монастир (XVст.); церква св.Миколая (найімовірніше найстаріша церква міста, яка була зруйнована в ІІ світову війну); церква Благовіщення, яка з 1547р. по 1633р. перетворилась із дерев’яної у муровану; міська ратуша, збудована в 1832р.; водяний млин (ХVІ ст.); пам’ятник Січовим Стрільцям на міському кладовищі (1942р.).
  На сьогоднішній день місто розвивається та видозмінюється, набуваючи європейського обличчя: відкриваються нові підприємства, будуються житлові будинки, дороги, розвивається інфраструктура, а тому без сумніву можна стверджувати, що роль та значимість невеличкого та затишного міста Городок в рамках незалежної України буде зростати і надалі.

Приємного перегляду! 


 
 
Назад
Нове на сайті

На сайті у розділі "Городок на мапі"  з"явилась карта міста Городка із позначенням вулиць та визначних місць.

Останнє з форуму
Тема:  Ссилки на сайти для закач...
Залишив: Andzhey
Сьогодні в 17:21:19

Тема:  Re: Шоколад.
Залишив: bjoern
Сьогодні в 16:20:11

Тема:  Шоколад.
Залишив: Rex
Сьогодні в 16:05:47

Випадкове фото

Пісні незабутого краю-2009 10

Погода в Городку



Годинник Ратуші
Наша кнопка


Отримати код

Наші друзі