на головну | пошук | контакти | передплата | оголошення
№ 193 (4443)
10 жовтня 2008 рiк

«  Жовтень 2008  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
28 29 30 31
РУБРИКАТОР

політика

«СІМЕНС» переконав парламентаріїв в екологічній безпеці сталепрокатного заводу

10.10.08  Петро ЗУБЕНКО.

Біла Церква стала місцем проведення виїзного засідання парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І хоча питання, яке винесли на розгляд комітету — екологічна безпека сталепрокатного заводу компанії «Євро Фінанс ЛТД», — встигло добряче набити оскому жителям регіону (за три роки своєї діяльності підприємство пройшло усі мислимі і немислимі перевірки та експертизи, деякі й двічі, і жодна з них не виявила будь-яких серйозних порушень) останню крапку у цій історії, виявляється, ще не поставлено.

Народним обранцям закортіло ще раз перевірити дозвільні документи на будівництво заводу, почути думку експертів, які надавали позитивні висновки проекту, заслухати громадськість міста та району.

На засіданні були присутні і західні колеги «Євро Фінанс», представники відомої компанії «Сіменс», яка, до речі, вважається світовим лідером з виробництва екологічно безпечного сталепрокатного обладнання. Вустами свого технічного директора проекту Акселя Юнга «Сіменс» запевнив: обладнання, яке буде змонтовано у Білій Церкві, має найвищий ступінь захисту від небажаного впливу виробництва на довкілля та відповідає усім найжорсткішим європейським вимогам. За словами віце-президента ТОВ «Євро Фінанс ЛТД» Валентина Макаренка, кожна третя гривня у загальному обсязі інвестицій витрачатиметься на природоохоронні заходи. Компанія уклала кілька соціальних угод з громадами Білої Церкви та Білоцерківського району на загальну суму 265 мільйонів гривень, які передбачається, зокрема, витрачати і на заходи з екологічної безпеки. Це стосується і відновлення басейну річки Рось. Перші кілька мільйонів із загальної суми і місто, і район вже отримали. Ці кошти спрямовано на ремонт та будівництво шкіл, доріг, вирішення інших невідкладних соціальних проблем. Інвестор чітко виконує взяті на себе соціальні зобов’язання, запевняють керівники місцевої влади.

Саме такі кроки компанії, яка пішла на відкритий діалог з громадою, перейнялася проблемами розвитку населених пунктів та активно включилася в їх вирішення, сприяли потеплінню суспільної думки та збільшенню позитивно налаштованих білоцерківців.

Ми поцікавилися у народних депутатів України їх баченням перспектив реалізації одного з найбільших інвестиційних проектів в сучасній історії України.

— На сьогоднішній день усі експертизи — санітарно-технічні, екологічні та інші — свідчать, що ми маємо справу з унікальним виробництвом, аналогів якому немає навіть в Європі, — вважає народний обранець Микола КАТЕРИНЧУК. — Рівень захисту довкілля, який закладається в техніко-економічному обґрунтуванні створення заводу, є безпрецедентним. Аналогічний завод я бачив за 300 метрів від центру Брюсселя. Ті, хто виступають проти будівництва заводу, або ж не володіють інформацією, або намагаються на цьому спекулювати.

Свого колегу підтримує і президент УСПП Анатолій КІНАХ:

— Ще у 2005 році уряд Юлії Тимошенко одностайно підтримав цей проект, а цього року практично усі міністерства і відомства знову підтвердили свої висновки. Зокрема, є позитивні висновки Міністерства охорони здоров’я, Міністерства охорони навколишнього середовища, Міністерства промислової політики, міжвідомчих комісій. Проведено повторну екологічну державну експертизу проекту. Усі вони дають однозначну відповідь: проект має високий рівень екологічної безпеки. Принципове значення мають укладені із владою міста та району соціальні угоди. Соціальний пакет охоплює зокрема і низку природоохоронних заходів.

Підсумував виїзне засідання парламентського комітету його голова Анатолій СЕМИНОГА. Він погодився з думкою, що подібні підприємства дуже потрібні країні.

— Хочемо чи ні, ми повинні рухатися вперед. Пріоритетом державної політики сьогодні мають стати піднесення економіки, будівництво саме таких підприємств, екологічно найменш небезпечних. Я особисто — обома руками за новітні технології. Проект будівництва сталепрокатного міні-заводу — це справді ноу-хау в металургії. Але треба ретельно зважити усі аспекти питання. Свій об’єктивний висновок наш комітет зробить на найближчому засіданні.


iншi матерiали роздiлу "політика"

Нове дихання територіальної реформи
Доля змін до Конституції, які передбачали реформу місцевого самоврядування (законопроект 3207-1), досі залишається невизначеною.  

Створюватимуться служби безпеки суб’єктів господарювання
Відповідний законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді України. 

«Мерседес» за мільйон не розкіш, а засіб пересування
Розібратися з проблемою нового автомобіля керівника НАК «Нафтогаз України» Олексія Івченка пообіцяв в. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров.  

Судити можна і на площі
Такого принципу дотримуються судді Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), які ставлять на перше місце саме розгляд судових справ навіть в умовах відсутності належних приміщень та... 

На емоціях ніхто коаліцію не робитиме
Таку думку висловив учора на прес-конференції Президент України Віктор Ющенко.  
Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).