This version of the page http://www.pochaev.org.ua/?p=film/zagaec (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-28. The original page over time could change.
Свято-Успенская Почаевская Лавра
 
Первая страница
История Лавры
Преподобный Иов
Преподобный Амфилохий
Чудеса Лавры
Благодатная помощь
"Почаевский   листок"
Акафисты
Гостевая книга
Расписание Богослужений
Пасхальные песнопения
Фотоальбом
Редкие фото
Адрес Лавры
Вопросы к братии
Для пожертвований
Телефоны
Фильм "Почаев"
Загаецкий монастырь
Вебмастер
Содержание

За благословенням
Високопреосвященнішого Сергія,
архієпископа Тернопільського
і Кременецького
Відновлюємо стародавню Православну святиню
400-ЛІТНІЙ
Загаєцький

чоловічий

монастир

с. Малі Загайці, Шумський район, Тернопільська область
2008 рік

Монастир у с. Малі Загайці заснований у 1626 році місцевою православною поміщицею Іриною Ярмолинською по благословенню святителя Петра Могили, митрополита Київського, та преподобного Іова, ігумена Почаївського.

У цьому ж році закладено триповерховий оборонний храм-фортецю, який зберігся до наших днів. Поміщиця наділила монастир землями і написала фундуш, який власноруч завірив преподобний Іов. Впродовж декількох століть Загаєцький монастир був осередком православної просвіти і духовності на Волині. Монастир мав багату на древні рукописи бібліотеку, екземпляром якої є першодрукована Острозька слов'янська Біблія (1581 р.), на якій тепер президенти України складають клятву на вірність своєму народу і Батьківщині.

У 1912 році за кілька кілометрів від монастиря братія збудувала скит на честь святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського. Устав у монастирі своєю строгістю був подібний до Афонського.

З середини 1950-х років життя у монастирі занепадає, а в 1964 році його закрито, діяла лише церква.

У братських корпусах була школа, пошивна, на святій горі розташувалась станція супроводу літаків «Маяк».

З 2007 року обитель св. Іоанна Милостивого знову одержала статус монастиря.

На декількох насельників Почаївської лаври покладено послух: відновити духовне монастирське життя Загаєцької обителі і підняти її з руїн. Намісник монастиря ієромонах Геронтій.


Негайного реставраційного втручання потребує стародавній унікальний храм-фортеця монастиря, який є національною пам'яткою архітектури і в якому щодень проводяться служби Божі.


Купол і дах храму в аварійному стані. Фасад з часів побудови не відновлювався. Внутрішні стіни, за відсутності опалення і водовідводу, покрилися грибком.

Наріжна потреба — це відновлення зруйнованого братського корпусу. На сьогодні братія тісниться у декількох келіях і не має можливості прийняти бажаючих вступити у братство монастиря. При обителі відсутні необхідні господарські та підсобні споруди: економна, странноприймальня. Усе забрано та розорено атеїстичною владою, зокрема, землі, став, ліс, пасіка.

На початку 20 ст. обитель нараховувала 100 іноків, до неї відносився Кременецький монастир.У 1943 році у Лазареву суботу братію на монастирському скиту — 4 ієромонахів, 5 послушників, паломника — розстріляв німецький каральний загін. Понині збережені могили вбитої братії та старця Єпіфанія.

Головна святиня храму — Загаєцька чудотворна ікона Божої Матері, яку в народі назвали Всемилостивійша. Це — родова реліквія панів Ярмолинських. Пам'ять

 

Всемилостивійшої ікони — у першу неділю після Успіння. На жаль, три роки тому чудотворну Загаєцьку ікону зухвало викрадено. У монастирі служать канони Божій Матері у скорботних обставинах і дуже сподіваються, що ікону обителі повернуть.

ТУТ зберігається віками рідкісна ікона Іоанна Милостивого, св. Маманта з часточками їх святих нетлінних мощей, святого Миколая Чудотворця, який повеселішав, коли ікону передала прихожанка у храм...


Загаєцький монастир знаходиться у невеличкому селі на Галичині, а тому фінансові можливості прочан невеликі.
Це спонукає смиренно звернутися до вас з проханням посильної допомоги у відродженні стародавньої православної обителі.

Престольне свято — 25 листопада.

Банківські реквізити монастиря: Тернопільська філія ВАТ АБ «Укргазбанк» МФО 320478. Ідент. код: 34043136 Розрахунковий рахунок: 2600163419

Святителя Іоанна Милостивого Загаєцький чоловічий монастир Всім, хто допоможе відновити святу обитель, братія і намісник ієромонах Геронтій молитовно призивають Боже благословення, материнський покров Всемилостивійшої і заступництво святителя Іоанна Милостивого.

8 (03558) 4-46-10. Індекс: 47153

::О создателях фильма::
::Синопсис::
::Интервью с продюсером и режиссером Василием Кибой::
::Отзыв на фильм Блаженнейшего Владимира Митрополита Киевского и Всея Украины::
::Отзыв на фильм Вице-Президента НАН Украины академика НАН Украины В.М.Литвина::
::Контакты для желающих приобрести фильм "Почаев"::
::Кадры из фильма "Почаев"::

О так называемой "почаевской закваске"
Опровержение пожара
Земляки-інакодумці, схаменіться!
Слово-відповідь нашим землякам - "щирим патріотам!"
Наклепи чи патріотізм? З'ясуймо!!!
Грамота Олексія II
Міністру юстиції України