перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Марина Врода: Я знімаю кіно і все

додано: 12-10-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1223839087.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

онлайн-конференція на сайті "Майдан"

• Україна • Культура •

6 жовтня о 14-00 на сайті «Майдан» відбулась онлайн-конференція з учасницею 38-го кінофестивалю «Молодість», що пройде 18 - 26 жовтня 2008 р., режисером Мариною Вродою.

Марина Врода народилася в м. Києві у 1982 році. В 2007 році закінчила Київський Національний Університет театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого, факультет кінематографії, спеціалізація "Режисура художнього фільму".

Стрічка Марини "Прости" була представлена на фестивалі «Відкрита ніч». Її дипломну роботу - фільм "Клятва" - показали на 37-ому міжнародному кінофестивалі "Молодість" у конкурсній програмі студентських робіт.

Цього року на 38-й «Молодості» у програмі студентських фільмів Марина представить свою роботу «Дощ»: «Цей фільм особисто для мене є дуже важливим. Я бачила цих людей і спілкувалася з ними. Фільм, перш за все, про любов, вірність, свободу і терпимість людей, яким довелося пройти через страшні випробування війни і голоду... Але по собі вони залишають тільки світло».


Ольга: Пані Марино! Вітаю. скажіть будь ласка, а чи використовуєте Ви в своїх фільмах пісні вітчизняних виконавців?

Марина Врода: До сьогоднi такої потреби просто не було.

Пролісок: Вам було б цікаво зніматись у власних фільмах?

Марина Врода: Було б цікаво спробувати себе в акторській професії і якщо виникне така необхідність у власному фільмі, то чому б ні

Пролісок: Як вважаєте, чи є в Україні режисер, спроможний зняти якісний україномовний фільм, фільм, який би докорінно змінив ставлення пересічного обивателя до українського сучасного кінематографу? І якщо є такий, назвіть?

Марина Врода: Думаю в Україні є насправді не один такий режисер. І не потрібно шукати одного спасителя. Власне останні фільми студентські такий наприклад як фільм "Отроцтво" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука є прикладом нового українського кіноматографу. Нехай то тільки початок і це тільки студентський фільм, а щодо повнометражного, мені здається, що він повинен бути знятий в ко-продукції з можливо західною компанією, аби була можливість незалежно поставитися до завдання. Але я на разі маю на увазі некомерційне кіно. А щодо комерційного, то доки це не буде вигідно державі, ніякі митці, нові імена у нас не з'являться. Має бути ініціатива держави, міжнародних програм, відкритих конкурсів для нових проектів і свіжих ідей. Наразі ми маємо лише одного такого мецената в Україні, якому цікаве мистецтво в Україні і взагалі сучасне мистецтво. Але кінематограф, на жаль, він поки що не підтримує в Україні.

Пролісок: В чому, на вашу думку, полягає успіх таких фільмів, як "Москва слезам не верит", "Ирония судьбы или С легким паром", "Операция Ы и другие приключения Шурика"? І чи подобаються вам ці фільми?

Марина Врода: Так, ці фільми мені по-своєму подобаються. Думаю, що успіх цих фільмів полягає в "народності" сюжетів, вічності тем, і важливо також те, що ці фільми говорять конкретно про той час і про тих людей, але сьогодні це вже більше ностальгія. Я не можу уявити собі таку історію сьогодні, бо я режисер, який тісно пов'язаний з сьогоденням і для мене важливо відчуття часу глядача, що для нього є важливим зараз. Ті фільми відрізняються абсолютно іншою системою цінностей і я вже, наприклад, не зможу зняти такий фільм. Мені цікаво шукати серед людей сьогодення нові ідеї, відчувати час, відчувати зміни і врешті говорити щось нове. Бо те, що було сказано, вам вже відомо. Я маю знайти щось своє.

Пролісок: А це правда, що на фотографії, яка розміщена поряд з емблемою конкурсу гей/лесбі фільмів «Сонячний зайчик», зображені ви.
http://www.molodist.com/news/222
Якщо ж ні, то опишіть будь-ласка себе, як ви виглядаєте? Дякую.

Марина Врода: До тієї програми "Молодості" ЛГБТ-фільмів я ніякого стосунку не маю. То були спроби аносувати онлайн-конференцію зі мною як з учасником конкурсної програми "Молодості" одночасно з програмою "Сонячний зайчик". А на фото я.

Пролісок: Якщо я не помиляюсь, то вами знято вже чотири короткометражні роботи, загальна тривалість яких в сумі вже дає майже годину. Скажіть, наступний фільм – це також буде короткий метр? І чи ви працюєте над ідеєю, нарешті зняти повнометражний фільм? Якщо так, то сюжет до нього напишете самі?

Марина Врода: Маю ідею для короткометражного фільму і також зараз в розробці проект повнометражного фільму. Пишу сама.

Анна Купінська, Українська Правда: Пані Марино, ви знімаєте дуже поетичне кіно. Скажіть, чи не хотіли б Ви спробувати себе у іншому "амплуа" - жанровому кінематографі, або ж зняти документальний фільм?

Марина Врода: Я знімаю кіно і все. І як Ви його назвете чи то поетичним, чи то жанровим, від того нічого не зміниться. Знімаю те кіно, за яке відповідаю. Так, на сьогодні є плани зняти документальний фільм. Теж авторський.

Анна Купінська, Українська Правда: Вашим фільмам притамання витончена чуттєвість, скажіть, роботи яких кінорежисерів вплинули на формування Вашої авторської манери?

Марина Врода: Отар Іоселіані, Сергій Параджанов, Олександр Довженко, Луіс Бонюель, Сідні Люммет, Мікеланджело Антоніоні, Андрій Тарковський, режисери "Нової хвилі" і ще багато інших. Зараз для мене були відкриттям фільми документаліста Сергія Лозніци. Також цікавить Гас Ван Сент, Іван Вирипаєв і Андрєй Звягінцев...

Анна Купінська, Українська Правда: Ваші фільми були представлені на кількох українських фестивалях: Відкритій ночі, Молодості та Севастопольському кінофестивалі. Чи плануєте Ви розширити свій фестивальний список?

Марина Врода: Він вже розширений фестивалями у Німеччині, Петербурзі, Римі, Австрії і не збиралась зупинятись :)

Олена Весел: Скажіть будь-ласка де крім фестивалів можна побачити українські фільми, зокрема Ваші, і чи можна їх десь придбати на дисках? Дякую

Марина Врода: Ні, поки що неможливо, окрім фестивалів і як тільки звератись особисто до мене. Це ж некомерційне кіно і власне спрямовано для показу на фестивалях. В майбутньому працюватиме сайт, з якого можна буде подивитися трейлери і познайомитись взагалі з тим, що я роблю.

Tatarchuk: Шановна пані Марина, як ви бачите перспективи появи повноцінного (не за метражем, звісно) кіно за міфологічними сюжетами давніх народів, що населяли терени України (або й досі населені їхніми нащадками). Наприклад "творчу спадщину" готів, чиї міфи часто густо відбуваються саме на нашій території. Скіфо-сарматів, з їхніх великим епосом "нардів". Тюрків. Тощо.Наскільки реальним ви оцінюєте появу "міфологічного" кіно в Україні? Що цьому заважає або навпаки може посприяти?
ПС. Якщо вас цікавить ця ідея, то буду радий співробітництву :)

Марина Врода: Усе можливо. Кіно - це синтез різних мистецтв і воно пов'язане з минулим і сьогоденням також. Ідея, якщо вона зріла, знайде своє втілення. Наразі я вже працюю над проектом повнометражного кіно.
На сьогодні мене більше цікавить час у кому я живу.

Flower: Пані Марино, чому "Дощ" саме про людей, які постраждали під час війни та побачили жахи голоду? Була якась конкретна причина, яка надихнула знімати фільм саме на таку тему?

Марина Врода: Краще прийдіть і подивіться фільм. Ви напевно читали синопсис, який я писала ще до зйомок фільму:)
Соціальний аспект у фільмі не головний. Я знімала про любов.

Flower: Чого Ви очікуєте від цьогорічного фестивалю "Молодість"?

Марина Врода: На здивування...

Flower: Як Ви гадаєте, що потрібно українським режисерам, щоб знімати якісне українське кіно, яке було б популярним у світі?

Марина Врода: Грошей. Жартую, треба перестати думати про популярність і просто знімати кіно.

Flower: Чи не вважаєте, що фільмам сьогодення, перед тим як вийти в ефір, потрібно пройти моральну та естетичну цензуру (маються на увазі не лише українські фільми)?

Марина Врода: Я телевізор не дивлюсь. Але механізм відбору повинен існувати.

Дякую всім за запитання.

Приходьте на "Молодість",
з повагою,
Марина Врода

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 12-10-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1223839087.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Чи вважаєте Ви вступ до НАТО запорукою забезпечення національної безпеки України?
Наскільки залежить підтримка Вами певної політичної сили від рішучої підтримки цією політичною силою вступу України до НАТО?
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[25-10-2008 20:13]
Перші призи "Молодості" були вручені вчора
[25-10-2008 16:40]
Соціалізм скінчився? Ціни на газ підвищуються на 35%
[25-10-2008 12:14]
Цей день в історії. 25 жовтня
[25-10-2008 12:10]
Художники знов покажуть щось цікаве на свіжому повітрі
[25-10-2008 11:40]
Президент увів у дію "антикризове" рішення РНБОУ
[25-10-2008 11:32]
Підтримка вступу до НАТО в суспільстві зростає
[25-10-2008 11:17]
Буш підтримав Україну та Грузію на шляху до НАТО
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс для найактивніших громадських діячів серед студентів
Меморандум небайдужих
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською