This version of the page http://www.lvivcenter.org/uk/filmevenings/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-26. The original page over time could change.
Кіновечори

Кіновечори



Центр систематично репрезентує на кіносеансах нові фільми, плануючи у майбутньому зосередитися на міській тематиці. З осені 2008 р. у Центрі відбуватимуться кіновечори "КіноМісто." Наша програма охоплюватиме різні жанри, періоди та континенти. Такими показами ми прагнемо засвідчити взаємозв'язок кінематографу та міста – двох символів мобільності та змін XX ст.



Утопія та антиутопія

Міста у фільмах з'являлися як історичне тло, а також зображалися як частина утопійних та антиутопійних візій. У рамках кіновечорів "КіноМісто" у Центрі міської історії ми покажемо "Метрополіс" (Metropolis) Фрітца Ланга, "Бразиліа" (Brazil) Террі Гілліама, "1984" Майкла Редфорда, "Місто гріхів" (Sin City) Франка Міллера та Роберта Родрігеса, а також радянську міську антиутопію Карена Шахназарова "Місто Зеро" (Город Зеро).



 


 


Реалізм

Водночас будуть репрезентовані фільми, в яких міста використані як реалістична урбаністична сценографія. Про розмаїття способів представлення міста свідчить місто Марсель, яке є фоном як  для соціально-критичної картини Роберта Гедігяна "Тихе місто" (The Town Is Quiet), так і гангстерської драми Жака Дірея "Борсаліно" (Borsalino). Марселю Карне, метру французького поетичного реалізму, ми завдячуємо  образом Гавра у фільмі  "Порт тіней" (Port of Shadows). Сучасна соціально заангажована стрічка Фернандо Мейрелеса "Місто Бога" (City of God) відкриває перед глядачем життя у нетрях Ріо, тоді як фільм Джона Маккензі "Почесний консул" (The Honorary Consul) показує вплив політики на життя у маленькому містечку на кордоні між Аргентиною та Парагваєм.



Центрально-Східна Європа

До програми наших кіновечорів, звісно, входитимуть фільми про міста Центрально-Східної Європи, які були відзначені критиками та помічені на міжнародних фестивалях.  Так, ми побачимо Будапешт у фільмі Німрода Анталя "Контроль" (Kontroll), Прагу у картині Яна Гребейка "Вгору й вниз" (Up and Down), Варшаву в стрічці Даріуша Гаєвського "Варшава" (Warszawa), Сараєво у кінострічці Майкла Вінтерботтома "Ласкаво просимо до Сараєво" (Welcome to Sarajevo) та Одесу у фільмі Мікале Боганіма "Одеса…Одеса" (Одесса...Одесса)!




Метрополії

Також ми плануємо демонструвати фільми, в яких такі метрополії, як Париж, Лондон, Нью-Йорк, Токіо, Москва чи Лос-Анджелес, стають окремими "персонажами." Хоча Відень і не є метрополією у сучасному глобальному розумінні,  завдяки шедевру Керола Ріда "Третя людина" (The Third Man) він утримує цей статус у кінематографі. Майже двадцятилітньої давності Париж з'являється у фільмі Рене Клера "Під дахами Парижа" (Under the Roofs of Paris). У Парижі також розгортаються події відомої комедії Жерарда Урі "Велика прогулянка" (La Grande vadrouille). Міжвоєнний Берлін є фокусом у фільмі Едмонда Голдінга "Гранд готель" (Grand Hotel) та документальної стрічки Уолтера Рутмена "Берлін, Симфонія великого міста" (Berlin, Symphony of a Big City). Москва початку XX ст. є фоном для подій фільму  "Вершник на ім'я Смерть" (Всадник по имени Смерть) Карена Шахназарова. Образи сучасних метрополій створені знаними режисерами, як-от Токіо у фільмі Акіра Куросави "Скажений пес" (Nora inu - Stray Dog); Нью-Йорк у фільмі Вільяма Фрідкіна "Французький зв'язковий" (The French Connection) та Вуді Алена "Манхеттен" (Manhattan); Лос-Анджелес у кінострічці Романа Поланського "Китайський квартал" (Chinatown), Джоела Коена "Бартон Фінк" (Barton Fink) та у фільмі Рідлі Скотта "Той, що біжить по лезу бритви" (Blade Runner); Москва у стрічці "Я крокую Москвою" (Я шагаю по Москве) Георгія Данелія.

Перед кожним показом буде короткий вступ про міський аспект представленого фільму.