ІНТЕГРАЦІЯ З ЕС, НАТО. КОРДОН

Функціонування та розвиток політичних структур ЕС

  • Архів інших повідомлень
  • Розширення Шенгену: висновки робити зарано, але...
    Німецька Хвиля, 15.01.2008

Архів 2007 р.

Архів 2006 р.

Архів 2005 р.

Архів 2004 р.

Архів 2003 р.

Архів 2002 р.

Словаччина запроваджує євро

 http://www.bbc.co.uk/ukrainian
Данкен Бартлетт
Бі-Бі-Сі, Брюссель

З наступного січня Словаччина має стати 16-ю країною ЄС, що матиме в обігу спільну грошову одиницю, якій невдовзі виповнюється 10 років.

Єврокомісія та Європейський центральний банк кажуть, що стан словацької економіки дозволяє країні приєднатися до єврозони.

Уряд у Братиславі сподівається, що євро принесе додаткові переваги економіці країни, що стала незалежною лише 1993-го року.

Новину про готовність Словаччини запровадити євро більшість її громадян сприймають з гордістю й ентузіазмом.

Словаччина виявилася завзятим членом Європейського союзу і запровадження Євро має допомогти їй налагодити тісніші зв'язки з заможнішими, більшими членами організацій: автомобілебудівні фірми створили там тисячі нових робочих місць і використання євро теоретично мало би додати словацькій економіці конкурентоспроможності.

Але економічне зростання Словаччини підштовхнуло вгору зарплати і ціни, що зробить інвесторів більш обережними. Єврокомісія застерігає, що уряд повинен пильно стежити за інфляцією.

Відповідне рішення має ще схвалити Європейський парламент, але зараз виглядає, що з січня наступного року словацьку крону замінить євро.


ЄС посилює контроль на зовнішніх кордонах

EUobserver http://eu.prostir.ua/news/8946.html

Європейська комісія працює над пакетом пропозицій щодо заходів посилення контролю на зовнішніх кордонах ЄС. 13 лютого Комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки Франко Фраттіні повинен представити новий законодавчий пакет на розгляд Європейської комісії.

Законодавчий пакет включатиме три пропозиції, серед яких створення електронного реєстру в'їзду-виїзду громадян третіх країн, а також Європейської системи захисту кордонів з метою виявлення мігрантів, які намагаються проникнути до ЄС не через пункти перетину кордонів. Окрім того, передбачається посилення ролі Європейського агентства з управління операційною співпрацею на зовнішніх кордонах країн-членів ЄС, Фронтекс (The European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union, Frontex).

Передбачається, що законодавчий пакет займе чільне місце в списку пріоритетних завдань на період діючого президентства Словенії в ЄС.

Усі запропоновані заходи планується здійснити протягом 2012-2015 років.

Наріжним каменем плану є пропозиція створення електронного реєстру, яка передбачає ведення загального для усіх 27 країн-членів ЄС обліку громадян третіх країн, які в'їжджають і виїжджають за межі спільного кордону.

Європейська комісія стверджує, що хоче мати більше інформації щодо переміщення тих громадян третіх країн, яким для перебування в ЄС не обов'язково потрібно мати візи, а також вести повний облік тих громадян, які перебувають на території Союзу довше, ніж це передбачено їх візами. Єврокомісія зазначає, що таких людей тисячі, проте наразі немає можливості їх ідентифікувати.

Окрім реєстру, Брюссель також пропонує закликати країн-членів ЄС до впровадження "автоматичного прикордонного контролю", який зокрема передбачає застосування нових біометричних технологій, таких як сканування ока.

На головну сторінку | Кордон | Пишіть нам