This version of the page http://www.sdip.gov.ua/ua/foreigners_sotinfo (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-25. The original page over time could change.
Офіційний веб-портал Державного департаменту інтелектуальної власності / Каталог послуг Стартова сторінка Мапа сайту Написати нам
УКР ENG
 

Каталог послуг - Мiжнароднiй спiльнотi - Вступ України до СОТ та інтеграція в ЄС


Інформаційне повідомлення
від 8 травня 2008 року
 
На початку травня 2008 року оприлюднено Звіт Торговельного представника США щодо списку "Special 301" 2008 року. Україну, за цим так званим "Списком – 301" виключили з "Переліку країн пріоритетного спостереження" та віднесли до "Переліку країн спостереження" ("Watch List"). Це стало новим доказом того, що в Україні відбуваються значні позитивні зміни як в системі законодавчого забезпечення правового регулювання захисту прав інтелектуальної власності, так і в створенні дієвих механізмів реалізації цього законодавства.

 

У Звіті зазначається, що "Україна досягла значних успіхів у 2006 та 2007 роках в удосконаленні законодавства та державному регулюванні у сфері захисту прав інтелектуальної власності, зокрема у частині вимог для вступу до СОТ. Після внесення змін до законодавства у сфері оптичних дисків у 2005 році Україна продовжила боротьбу з виробництвом піратських оптичних дисків".

В "Переліку країн спостереження" ("Watch List"), до якого тепер перенесено Україну знаходяться такі країни як Канада, Чехія, Угорщина, Італія, Норвегія, Польща, Іспанія, Тайвань.

Довідково:

У березні 2001 року Україна була внесена до списку "Special 301" , який щорічно складається Торговельним представником США (USTR), і отримала статус "пріоритетної іноземної країни" (Priority Foreign Country). Список "Special 301" є складовою частиною торговельного права Сполучених Штатів та вимагає від офісу Торговельного представника Сполучених Штатів визначати країни, що не надають достатнього захисту прав інтелектуальної власності чи унеможливлюють чесний та рівноправний допуск на свій ринок суб’єктам права інтелектуальної власності із США.

У червні 2001 року Уряд США прийняв рішення щодо зняття пільг з України відповідно до Загальної системи преференцій, а 23 січня 2002 року у зв’язку з невиконанням положень Українсько-американської спільної програми дій по боротьбі з нелегальним виробництвом оптичних носіїв інформації Уряд США наклав санкції на товари, що імпортуються з України у розмірі 75 мільйонів доларів США.

Протягом кількох років Україні вдалося привести своє законодавство у сфері інтелектуальної власності у повну відповідність до загальних норм та правил міжнародного законодавства, що діють у цій сфері, а також запровадити дієві механізми його реалізації.

Як результат цієї кропіткої та результативної роботи, 31 серпня 2005 року Уряд США прийняв рішення про зняття торговельних санкцій з України, а Офіс Торговельного представника США у січні 2006 року розпочав позачерговий огляд ситуації із захистом прав інтелектуальної власності в Україні в рамках списку "Special 301" з метою можливої зміни статусу України як "Пріоритетної іноземної країни" та відновлення переваг в рамках Генералізованої системи преференцій.

23 січня 2006 року Торговельний представник США Роб Портман виступив із заявою, що Сполучені Штати Америки, визнаючи зусилля Уряду України щодо удосконалення системи охорони та захисту прав інтелектуальної власності, прийняли рішення відновити переваги України в рамках Генералізованої системи преференцій, а також змінили статус України з "пріоритетної іноземної країни" та включили її до "Переліку країн пріоритетного спостереження" (Priority Watch List) в рамках списку "Special 301" . Відновлення переваг України в рамках Генералізованої системи преференцій дозволяє експортувати до США на безмитній основі більше 3000 найменувань українських товарів.


Інформаційне повідомлення
від 21 квітня 2008 року
 
19 вересня 2007 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 1148 "Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності", що набирає чинності з дня вступу України до Світової організації торгівлі (далі – СОТ). За офіційним повідомленням генерального директора СОТ Паскаля Ламі від 21 квітня 2008 року Протокол про приєднання України до Марракешської угоди про заснування СОТ набирає чинності 16 травня 2008 року. Згідно з параграфом 1 зазначеного протоколу з цієї дати Україна стає членом СОТ. Отже, з цього дня набирає чинності зазначена постанова.
 

Інформаційне повідомлення
від 5 лютого 2008 року
 
Президент України Віктор Ющенко та Генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі 5 лютого 2008 року підписали Протокол про вступ України до Світової організації торгівлі (далі – СОТ).
 
Відповідно до статті 9 Конституції України згода на обов’язковість міжнародних угод повинна бути надана Верховною Радою України. Статтею 14 Марракеської угоди про заснування СОТ передбачено, що на 30 день після офіційного повідомлення про ратифікацію Генеральна Рада СОТ оголошує про набуття Україною повноправного членства в СОТ.
 
З цього дня набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року № 1148 "Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності".
 
Про дату набрання чинності цієї постанови буде завчасно повідомлено.
 
 
Версія для друку

АКТУАЛЬНО

Шановні відвідувачі веб-порталу!

Просимо вибачення за незручності при користуванні порталом та будемо вдячні, якщо ви повідомлятимете адміністрацію порталу про виявлені помилки. Написати адміністратору.

Вакансiї

Держдепартамент інтелектуальної власності оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців.

Семінар для науково-педагогічних працівників

31 жовтня 2008 року запрошуємо на семінар "Організація діяльності підрозділів з питань ІВ вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації".

Оголошення

Держдепартамент оголошує конкурс на посаду прес-секретаря голови.

ДП "Інтелзахист"

Повідомляємо, що змінилась адреса ДП "Інтелзахист": 01042, м.Київ, вул. Івана Кудрі, 29, вхід з двору, 1 поверх; тел: (044) 498-38-51.
 
Зареєструватися
Забули пароль?
 
 

Наша адреса: вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП, 03680,Україна
Телефон: (+38044) 494-06-06
Факс: (+38044) 494-06-56

 

© 2008 Офіційний веб-портал
Державного департаменту
інтелектуальної власності