This version of the page http://opora.org.ua/content.php?topic=64 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-24. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код












СТВОРЕННЯ ДОКТРИНИ ГРОМАДСЬКОГО СЕКТОРУ

 

Громадянська мережа "Опора" спільно із Українським незалежним центром політичних досліджень та іншими громадськими організаціями та аналітичними центрами реалізує проект "Створення Доктрини громадського сектору" за сприяння Міжнародного фонду "Відродження". Проект має завершитися 31 листопада 2005 року. 

Проблема, на вирішення якої спрямовано проект

Існуючі законодавчі умови щодо утворення, реєстрації та діяльності організацій громадянського суспільства є дискримінаційними у порівнянні з подібними умовами для підприємницьких юридичних осіб, а можливості фінансування діяльності з українських джерел є вкрай утрудненими. Все це не сприяє зародженню та реалізації соціально значимих громадських ініціатив, а отже, і формування "партнерів" держави у здійсненні політики динамічного розвитку України.

Головними проблемами на розв’язання яких направлений проект є:

  • відсутність консолідованої позиції ОГС щодо бажаної державної політики в сфері розвитку інститутів громадянського суспільства;
  • відсутність розроблених ОГС та загально підтриманих, проектів нормативно правових актів, прийняття яких буде сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні;
  • відсутність скоординованої та сприятливої політики щодо ОГС з боку різних гілок влади та місцевого самоврядування;
  • відсутність скоординованої лобістської діяльності ОГС щодо просування необхідних державних рішень.

Даний проект є першою спробою об’єднати зусилля різних категорій ОГС задля вироблення бажаної державної політики щодо розвитку громадянського суспільства, розробки конкретних проектів законодавчих рішень та організацію суспільного лобіювання їх прийняття.

Мета проекту - сприяти розвитку громадянського суспільства в Україні, представленню інтересів та захисту прав громадян та збільшенню кількості та якості соціальних послуг, що надають ОГС, шляхом розробки Доктрини громадського сектору та лобіювання реалізації її положень.

Доктрина громадського сектору - це документ політики (policy paper), вироблений організаціями громадянського суспільства, що визначає головні цілі і завдання розвитку "третього сектору" в Україні, проблеми на шляху їх реалізації та надає рекомендації органам державної влади та місцевого самоврядування щодо необхідної державної політики в сфері взаємодії з ОГС.

Структура Доктрини:

  1. Головні цінності, цілі та завдання ОГС.
  2. Головні проблеми що стоять перед ОГС.
  3. Аналіз наявної державної політики в сфері відносин з ОГС :
    • Правове забезпечення ОГС;
    • Фінансування ОГС;
    • Механізми співпраці ОГС і органів влади.
  4. Рекомендації органам державної влади та місцевому самоврядуванню щодо необхідної державної політики в сфері взаємодії з ОГС.
  5. План дій по реалізації положень Доктрини на 2005-2006 роки.

В проекті аналізується умови функціонування таких інституцій як:

  • об’єднання громадян (громадські організації, молодіжні організації, дитячі організації, громадські установи, творчі спілки, ОСББ);
  • благодійні організації (благодійні фонди, благодійні установи, благодійні членські організації, не членські благодійні організації);
  • органи самоорганізації населення;
  • громадянин України.

Відповідно до Копенгагенського акту ОБСЄ, Конвенцій Міжнародної організації праці, Фундаментальних принципів щодо статусу неурядових Організацій в Європі (Рада Європи), Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, діяльність релігійних, професійних та політичних об’єднань регламентується окремим законодавством і відділяється від інших ОГС. Відповідно до цього в проекті не аналізується умови функціонування:

  • бізнес-асоціацій;
  • профспілок;
  • релігійних організацій;
  • політичних партій.

План реалізації проекту

І етап. Вивчення громадської думки, аналіз політики, підготовка документу політики

Термін здійснення: 1 вересня 2005 року – 31 листопада 2005 року

Заходи:

  1. Провести анкетування ОГС за допомогою Інтернет щодо їх бачення головних цілей "третього сектору", головних проблем та перешкод для їх досягнення та можливих шляхів їх подолання. (Розіслати по електронній пошті анкету для ОГС, зібрати не менше 1000 заповнених анкет і написати аналітичний звіт).
  2. Створити Інтернет-сторінку на сайті Громадський простір - http://doktryna.civicua.org/, що відображає процес створення та реалізації Доктрини громадського сектору.
  3. Провести 3 фокус-групи з представниками різних категорій ОГС для напрацювання конкретних пропозицій щодо бажаної державної політики для цих категорій. Залучити наступні категорії:
    • об’єднання громадян;
    • благодійні організації;
    • ОСН

Теми фокус груп:

№1 „Головні проблеми діяльності громадських організацій та шляхи їх подолання”

Модератор: Юлія Тищенко, УНЦПД

Об’єкти аналізу: об’єднання громадян (громадські організації, молодіжні організації, дитячі організації, громадські установи, творчі спілки, ОСББ);

№2 „Головні проблеми діяльності благодійних фондів та шляхи їх подолання”

Модератор: Олександр Винников, UCAN

Об’єкти аналізу: благодійні організації (благодійні фонди, благодійні установи, благодійні членські організації, не членські благодійні організації);

№3 „Головні проблеми діяльності ОСН та шляхи їх подолання”

Модератор: Олексій Орловський, Одеська громадська організація „Лицем до лиця”

Об’єкти аналізу: органи самоорганізації населення;

№4. Проаналізувати наявну державної політику в сфері відносин з ОГС, а саме в сферах:

  • Правове забезпечення ОГС;
  • Фінансування ОГС;
  • Механізми співпраці ОГС і органів влади.

№5. Підготувати проект Доктрини громадського сектору на підставі результатів анкетного опитування, аналітичних звітів фокус-груп та аналізу наявної державної політики щодо відносин з ОГС.

Очікуваний результат:

  1. Поінформованість максимальної кількості громадян та ОГС про початок створення Доктрини.
  2. Аналітичний звіт (А4, 20ст) по результатам анкетного опитування щодо головних цілей ОГС, проблем та шляхів їх подолання.
  3. Інтернет-сторінка коаліції що розміщена на "Громадському порталі" /www.civicua.org/
  4. 4 аналітичних звітів з рекомендаціями різних категорій ОГС щодо бажаної державної політики в сфері співпраці з ОГС.
  5. 3 аналітичних звіти щодо наявної державної політики в сфері відносин з ОГС (А4, 20ст) , що має містити підрозділи6 1)Правове забезпечення ОГС; 2)Фінансування ОГС; 3)Механізми співпраці ОГС і органів влади.
  6. Текст проекту Доктрини громадського сектору та План дій по її реалізації (А5, 50ст).

Перспектива розгортання проекту:

ІІ етап:

  1. Провести широке громадське обговорення Доктрини, шляхом проведення 25 круглих столів в кожному обласному центрі. До обговорення Доктрини долучити максимальну кількість регіональних ОГС, місцеву владу та ЗМІ;
  2. Розмістити на "Громадському порталі" текст проекту Доктрини та результати аналітичних досліджень;
  3. Підготувати остаточний варіант Доктрини громадського сектору. Проаналізувати всі пропозиції та зауваження до тексту Доктрини що були отримані під час регіональних обговорень та створити консолідований документ;
  4. Підготувати до друку та надрукувати брошуру "Доктрина громадського сектору" (А5, 100ст, 3000 екз.)

ІІІ етап:

  1. Підготовка та проведення одноденного Громадського форуму (450 учасників, м.Київ, "Український дім"). Учасниками форуму мають бути представники різних категорій ОГС, а саме: громадські організації, благодійні фонди, ОСН та ОСББ, профспілки та бізнес-асоціації, медіа. Гостями форуму мають бути Президент України, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради України, представники уряду, обласних та районних адміністрацій, місцевого самоврядування;
  2. Презентувати Доктрину та пакет законодавства для ОГС;
  3. Розпочати процес лобіювання прийняття запропонованих документів.

ІV етап:

Створити 5 робочих груп що мають у відповідності до положень Доктрини розробити перший пакет законодавства, а саме: Закон „Про непідприємницькі організації”;Зміни до Закону „Про об’єднання громадян”; Зміни до Закону „Про молодіжні та дитячі громадські організації”; Пропозиції до Закону „Про державний бюджет України на 2006 рік”; Закон “Про доступ до інформації”; Зміни до Закону “Про інформацію”; Зміни до Закону „Про соціальні послуги”; Типовий Порядок проведення громадських слухань; Типовий Порядок проведення місцевої ініціативи.

Заплановані робочі групи:

Робоча група №1 – базове законодавство для об'єднань громадян.

Лідери групи: А.Ткачук М.Слюсаревський, Ю.Попов

  1. Розробити Закон „Про непідприємницькі організації”.
  2. Зміни до Закону „Про об’єднання громадян”.
  3. Зміни до Закону „Про молодіжні та дитячі громадські організації”.
  4. Зміни до Закону „Про благодійництво та благодійні організації”.
  5. Зміни до Постанови КМУ "Про затвердження Положення про порядок легалізації об'єднань громадян" від 16.02.1993;
  6. Зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо відміни дискримінації об'єднаннями громадян в питанні накладення адміністративних штрафів порівняно з підприємницькими організаціями.
  7. Скасувати Постанову КМУ "Про порядок справляння і розміри збору за реєстрацію об'єднань громадян" від 26.02.1992р.
  8. Зміни до Постанови КМУ № 382 від 30.03.1998 р. "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації благодійних організацій".

Робоча група №2 – Інформаційне законодавство

Лідери групи: В.Яворський, І.Коліушко, Є.Захаров

  1. Розробити Закон “Про доступ до інформації”.
  2. Зміни до Закону “Про інформацію”.
  3. Зміни до Закону “Про державні закупівлі” щодо забезпечення можливості участі представників об'єднань громадян в тендерних комітетах.

Робоча група №3 – законодавство про соціальні послуги

Лідери групи: Л.Чорній, М.Слюсаревський, І.Каміннік, О.Вінніков, Д.Ляпін

  1. Розробити Закон “Про соціальне замовлення”.
  2. Розробити Закон “Про волонтерство”.
  3. Зміни до Закону „Про соціальні послуги”.
  4. Зміни до Закону “Про рекламу” щодо соціальної реклами.
  5. Розробити Типове Положення про обласні та районні конкурси соціальних проектів за яким має здійснюватися бюджетне фінансування соціальних проектів неприбуткових організацій де замовниками виступають обласні та районні державні адміністрації.
  6. Розробити Постанову КМУ “Про створення при КМУ міжвідомчої комісії з ліцензування соціальних послуг та затвердження ліцензійних умов”

Робоча група №4 – оподаткування та облік ОГС

Лідери групи: О.Вінніков, М.Слюсаревський, Л.Чорній

  1. Зміни до Закону “Про бухгалтерський облік”.
  2. Зміни до Закону “Про оподаткування прибутку підприємств”.
  3. Зміни до Закону “Про аудит та аудиторську діяльність”.
  4. Зміни до Закону „Про державний бюджет України на 2005 рік” в яких відновити дію норми закону "Про оподаткування прибутку підприємств", яка дозволяє неприбутковим організаціям отримувати доходи від своєї основної діяльності без оподаткування, а також норму що дозволяє громадськім організаціям продавати свої товари та послуги без втрати статусу неприбутковості.

Робоча група №5 – розробка типових процедур врахування інтересів громадськості

Лідери групи: А. Ткачук, В.Нікітін, Д.Ляпін

  1. Зміни до Закону "Про звернення громадян";
  2. Типове Положення роботи громадської ради;
  3. Указ Президента "Про громадський контроль";
  4. Типовий Порядок проведення громадських слухань;
  5. Типовий Порядок проведення місцевої ініціативи;
  6. Типовий Порядок врахування інтересів громадськості при розробці місцевого бюджету;
  7. Типовий Порядок врахування інтересів громадськості при забудові міста.

Чи буде реформа власності в Україні?
Відповідь на це питання залежить тільки від нас. Ми можемо зробити Житловий Кодекс таким, який би задовольняв інтереси власників, а не дерибанщиків.
07/10/2008

Розпочала роботу всеукраїнська мережа громадських приймалень з питань боротьби з корупцією
"Гідна Україна" відкрила 14 громадських приймалень у різних містах України для громадян
21/08/2008


© Opora 2006