This version of the page http://opora.org.ua/article.php?article=36& (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-24. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код












Стенограма публічного обговорення теми незахищеності власності в Україні (закінчення)

 

Михайло Соколов, керівник прес-служби „Бунге-Україна” (ТМ „Олейна”), Дніпропетровський олійноекстрактний завод:

Все-таки бизнес должен заниматься бизнесом. Что такое коррупция? Это когда конкретная компания лоббирует под себя законопроект. Этим мы заниматься не хотим и не будем. Потому что наше дело – бизнес, наше дело – делать масло, а не законопроекты. В то же время, конечно, мы считаем, что деятельность таких организаций, как Опора, и общественного сектора – это очень важная вещь. Пример – то, как нас сегодня собрали. Если данная организация сделает предложения, мы, безусловно, их будем поддерживать, если они будут в русле, и будут совершенствовать законодательство. Что же касается конкретных случаев, я хочу вам ответить следующим. На мой взгляд, все-таки очень важно, чтобы в стране увидели, что за самые яркие, самые откровенные случаи все-таки приходит наказание.

Мы говорим о примере России, о том, что в России в свое время расцвело рейдерство. Да, это так. Когда оно закончилось? Тогда, когда произошло несколько процессов, в ходе которых посадили и судей, и тех, кто с ними работал. После этого все поняли, что да, есть определенная политическая воля, можно это так назвать, чтобы это явление дальше не процветало. Рисковать никому не хочется. Ты понимаешь, что, может быть, ты попадешь под раздачу, может быть, не попадешь, но если попадешь, то мало уже не покажется. Для примера, в Москве только в прошлом году было уволено со своих должностей 97 судей. Понимаете? У нас во всей Украине сколько? Я не говорю о том, что там все было правильно, о том, что всех этих судей уволили правильно или неправильно. Мы видим процесс, есть тенденция. Они. по крайней мере, стараются принимать решения по конкретным случаям. Наверное, не случайно, поэтому московские и российские рейдеры поехали к нам. Это тоже о чем-то говорит. Значит, им там стало не так уютно, как раньше.

Олександр Олійник, НІА „Українська марка”:

Я думаю, що Москві чи в Росії ситуація приблизно як в Донецькій області. Там все нормально з точки зору визначеності. Яким чином визначеності – то вже інша справа. Але визначеність вже є. Значить, треба йти туди, де в принципі визначеності немає. А стосовно бізнесу, хто чим має займатися, є класичний приклад. Якщо ти не цікавишся політикою, то політика буде цікавитися тобою. А для цього існують бізнес-об'єднання. Де ваше бізнес-об'єднання, яке обстоює інтереси в тому числі корпорації Бунге? УСПП? Яке бізнес-об'єднання відстоює інтереси вас як представників серйозного бізнесу в Україні? Оце нормальна форма лобіювання. Платіть членські внески і за вас хтось буде вирішувати. Членські внески, я переконаний, ви платите. Питання в тому, наскільки ефективно товариш Кінах і компанія вирішують ваші проблеми. Ефективно не вирішують? Переставайте з ними працювати або запитайте в нього, на що йдуть ваші внески.

Олег Веремєєнко, представник „Європейської організації студентів-правників”:

Я хочу привернути увагу шановних експертів і всіх присутніх до того, що проблема рейдерства в основному лежить – я погоджуюсь з попередніми доповідачами – не в тому, що у нас законодавство погане чи недосконале, а в тому, що це законодавство, яке є, не працює. Немає механізмів покарання суддів за відверто неправосудні вироки. Я на цьому наголошую, оскільки коли Маляренко був головою Верховного суду, він в одному з інтерв’ю на телеканалах сказав, що у нас в Україні немає корупції в судовій системі. Журналіст запитав: ви знаєте, звідки розмови про корупцію беруться в судах? А це одна баба сказала іншій бабі, що в судах корупція, і всі так говорять. Але ж це не так. Якщо людина, яка займала впродовж 5 років була головним суддею України, відповідальна за роботу дисциплінарної комісії, то відбувається те, що впродовж останнього року його правління лише шість суддів – він офіційно оприлюднив цифру – отримали дисциплінарні виговори, і жоден не був позбавлений своєї посади. Більше того, всі правники, бачили сайт по судді Горяйнову, то дуже правильна громадська ініціатива. Зробили сайт, на якому абсолютно публічно вивішені фотографії. Суддя приїхав на роботу – на якому автомобілі? Він приїхав на Лендкрузері, на Остін-Мартері чи на якійсь іншій машині? Просто голі факти – суддя з ключами виходить з машини. В кінці кошторис: скільки коштує одна машина, скільки друга, третя. Дійсно, вони на його ім'я зареєстровані, згідно з довідкою ДАІ. Виходить, що машина коштує 200 тисяч доларів. Зарплата в цього судді 100 тисяч гривень разом з його жінкою за рік. Питання: звідки він отримав ці гроші?

Можливо, він у спадок від бабусі отримав ці гроші? А можливо, з якихось інших джерел. Треба проводити розслідування і доводити цю справу до кінця. Кваліфікаційна комісія має зреагувати на це і позбавити. Що ми бачимо? Що кваліфікаційні комісії суддів, я вам скажу як правник, я пишу скарги, в мене є чемодан відповідей про те, що ви знаєте, ми не вбачаємо в діях таких-то суддів жодних порушень. Вся судова реформа, яка проводилась впродовж останніх 10 років, просто провалилася.

Будемо сподіватися на те, що завдяки активним діям таких організацій, як Опора, та інших правників, економістів, журналістів перш за все, є надія на те, що громадськість візьме під контроль саме ефективне виконання законодавства, вимагання звільнення тих чиновників, тих суддів, які відверто порушують закони, ігнорують їх. Саме в цьому ключі, мені здається, ми всі спільно маємо працювати. Згадайте часи Сталіна. Права людини були виписані надзвичайно добре в конституції, в законах. Але проблема, всі репресії полягали в тому, що це не працювало. Був красний суд, який керувався своєю правосвідомістю. Теж саме ми бачимо зараз. Я погоджуюся з паном Андрієм Вишневським, якщо це не зупинити, післязавтра можуть розпочинати засипати пшеницю відомо куди.

Тетяна Монтян, адвокат:

Про суддю Горяйнова. Мені розказував чоловік, що судді з величезним задоволенням дивилися по Інтернет мультик про суддю Горяйнова. І чим же ж це закінчилося? Прокуратура порушила кримінальну справу не проти Горяйнова, а за фактом втручання в його особисте життя. Але завдяки цьому навіть ті, хто ще не знав про суддю Горяйнова, дуже цим особистим життям зацікавилися. Можна тільки подякувати нашій прокуратурі. Але з самим Горяйновим, я думаю, абсолютно нічого не станеться. Тому що це логічно: чим він кращий чи гірший за інших? Інші судді виносять такі самі свавільні рішення, просто ображають простих людей, а не Роднянського. Горяйнов такий самий, як і всі інші. Чого причепились до бідного хлопчика?

В Днепропетровске речь идет о построении того безрейдерского общества в рамках отдельной области, о котором вы говорили. По донецкой схеме. Эта ситуация не может быть решена на законодательном уровне. У Бунге 91% акций. Какие еще нужно принять законы? Это не может быть решено на политическом уровне, потому что в Днепропетровске есть очень сильная бизнес-структура, которая контролирует очень многие процессы. Смена политической власти в Киеве влияет, но не очень сильно на то, что происходит в Днепропетровской области. Поэтому, возможно, эти общественные мероприятия, которые сейчас происходят, которые просто показывают то, что происходит, называют вещи своими именами, и могут каким-то образом пытаться противостоять тому, что происходит. Потому что речь идет исключительно о том, что милиция и прокуратура должны этим заниматься, не законодательный орган. Там просто бандитизм, ни о каком законодательстве речь не идет.

Михайло Соколов, керівник прес-служби „Бунге-Україна” (ТМ „Олейна”), Дніпропетровський олійноекстрактний завод:

По поводу Днепропетровска. Я хочу поддержать слова товарища по несчастью. Просто хронологию событий хочу дать. Фирма с ничего не говорящим названием Рамбрус-Приват в августе прошлого года выигрывает конкурс на реконструкцию отеля «Парус», который находится через дорогу от нашего завода. Скупка акций нашего предприятия начинается через неделю. Происходят выступления местных чиновников. На прямой линии они общаются с горожанами и говорят о том, что посмотрите, у нас есть замечательный проект реконструкции центра города, который включает в себя реконструкцию отеля «Парус», Театрального бульвара и еще ряда территорий, и у нас уже есть инвестор. Все замечательно. При этом на сайте юридической компании, которая сотрудничает с Геннадием Корбаном, пишут о том, что есть такой замечательный проект и в рамках его предусматривается снос Олейны и еще ряда предприятий. Я спрашиваю: где находится Добсок. Оказывается, те здания, которые ему принадлежат, находятся на том самом Театральном бульваре, который тоже подлежит реконструкции. И мы, оказывается, находимся в зоне этой реконструкции. Ми попали в эпицентр строительства.

Ольга Айвазовська, Громадянська мережа ОПОРА:

Варто підсумувати сьогоднішнє обговорення. Публічність будь-яких процесів в цій сфері є виключною можливістю досягти позитивного результату у визначенні правил гри та їх дотримання. Чому? Ви самі говорили про те, що законодавство недосконале, але воно достатнє для того, щоб захистити підприємців. Тим не менше воно не діє. Міліція має достатньо повноважень, щоб контролювати процес разом з прокуратурою і захистити тих, хто потерпає від недобросовісного захоплення чи в бандитській формі захоплення підприємств, квартир. Вони мають ці важелі і вони цього не роблять. Вони це будуть робити тільки в тому випадку, коли кожного дня питання виноситиметься на світло. Коли кожен раз на конкретних прикладах конкретних підприємств буде показано, де не спрацювала міліція, де не спрацював конкретний суддя чи суд, де випадок недобросовісного лобізму з боку політиків та ін. На цих конкретних прикладах створюється своєрідна діаграма, буде показано глибину і ширину цієї проблеми на теренах України. Ця проблема вийшла на загальнонаціональний рівень і вона загрожує українській державності як такій, розвитку України як в економічній, так і в суспільній сфері. Чому?

Тому що інвестиційний клімат є непривабливим для Заходу, для Європи. Тому що корупція та безкарність недобросовісних суддів навіть не приховується, про людське око, я вже не кажу, про боротьбу з нею. Цивілізовані правила гри в політиці, бізнесі, суспільстві є важливими для кожного. Сьогоднішній рейдер завтра буде рейдернутим. Тому що на силу завжди з'являється більша сила. І тільки в тому випадку, коли ці правила гри будуть унормовані, ми зможемо думати і говорити про перспективи економічного розвитку на 10 років, про перспективи стабільності політичної ситуації на 20 та інше. Тому ми підготували відкритий лист до Президента, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, секретарю РНБО. Якщо питання ЖЕКів стосується нацбезпеки, то питання захищеності власностості повинно бути винесено на один щабель. Генеральному прокурору та голові Верховного суду. Це звернення на перший раз є досить загальне. Тому що ми хочемо привернути увагу до цієї теми знову і знову, сказати, що в цьому випадку добросовісна частина політиків, бізнесу, активних громадських організацій, громадських структур готові об'єднатися і в нормальному конструктивному руслі випрацьовувати протидію тим процесам, які зараз відбуваються. Це тільки перший крок. Ми сподіваємось на співпрацю. Ми сподіваємось, що зможемо залучити до обговорення представників РНБО, прокуратури, судів, самих рейдерів і змусити їх зрозуміти, що варто цю проблему обговорювати та вирішувати, бо в цьому зацікавлено суспільство. Ми сподіваємось надалі, що ви запропонуєте пропозиції по законодавчій ініціативі з боку юристів. Ми над цим будемо працювати. З боку підприємств – що це буде усвідомлення того, що якщо у 2006 році рейдерська атака відбита, то не факт, що через 3-4 роки ситуація не повториться і буде більш брутальною, ніж цього разу. І що варто об'єднуватися, і не тільки заради забезпечення власних інтересів, і ставити собі за мету думати на перспективу. Ми внесемо ті зміни, які були запропоновані. Я згодна з Михайлом в тій частині, що якщо немає конкретних прикладів, то це все декларативно виглядає і досить-таки аморфно. Проблема є, і всі знають, що це погано. Тому ми всі ці пропозиції внесемо. Ми надішлемо ці листи всім заявленим опонентам. Ми витягнемо на цю публічну платформу всіх учасників цього процесу. Тому що вони будуть зацікавлені давати відповіді на питання для того, щоб виглядати білими та пухнастими.

- 29/11/2006



Коментарi до статтi


Iм'я*
Ел. пошта
Текст коментара*
Код*
     

Чи буде реформа власності в Україні?
Відповідь на це питання залежить тільки від нас. Ми можемо зробити Житловий Кодекс таким, який би задовольняв інтереси власників, а не дерибанщиків.
07/10/2008

Розпочала роботу всеукраїнська мережа громадських приймалень з питань боротьби з корупцією
"Гідна Україна" відкрила 14 громадських приймалень у різних містах України для громадян
21/08/2008


© Opora 2006