This version of the page http://zaxid.net/article/25147/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-21. The original page over time could change.
ZAXID.NET - 1921-й. Міські хроніки від Mankurta

Анонси

09:00 Виїзд на заходи за участі міністра з питань надзвичайних ситуа...
10:00 Проведення регіональної науково-практичної конференції «Сімейн...
10:30 Брифінг «Зміни у роботі ЛКП. Завершення першого етапу реформув...
08:13 21.10.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Євро-2012
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Хроніки Львова

  • 1923-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 17.10.2008
  • РОБОТЯГИМАЙКЛ для zaxid.net , 14.10.2008
  • 1922-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 10.10.2008
  • Омарний романОлександр Ковальчук для zaxid.net , 07.10.2008
  • 1921-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 03.10.2008
  • Церебральний комунізмОлександр Ковальчук для zaxid.net , 30.09.2008
  • 1920-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 26.09.2008
  • І хто б то думав про людейНаталія Єфіменко zaxid.net , 23.09.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • ОДНА, ДВІ, ДВАДЦЯТЬ ДВІ… (закінчення)
  • ТЕЛЕКОЛОНІЯ
  • «Золотий вересень» – 3: радянська місія на «дикому заході»
  • «Золотий вересень» – 2: репресії і депортації
  • «Золотий вересень» – 1: викривлена демократія та зруйнована економіка

Точказору. АРХIВ

  • Львів – це справжній поліс
  • Не мій Львів
  • Мій сон – Львів
  • Львів – ілюзорна столиця
  • Донецк и Львов: города не первые, но и не вторые

ХронікиЛьвова

1921-й. Міські хроніки від Mankurta

Львів повертався до мирного життя. Все менше на сторінках «Кур’єра львівського» повідомлень про криваві сутички та бої, все більше буденних справ. Хоча політика домінує. А ще польський патріотизм, який часами зашкалює, що мимоволі викликає іронію.

Офлайн і в мережі мене розпитують - то чи був Будьонний під Львовом, чи не був у 1920-му? А я і не знаю точно - бо мені на очі не потрапило. Хіба розгромив кубанських козаків, але це вже у 1921 році.

Багато уваги газета приділяла українцям і українським справам. Хоча ніяких оголошень чи статей від українців на сторінках «Кур'єра» поки що не бачив. Бо всі мали свої газети. Оскільки всі знають, що міжвоєнний Львів був містом мультикультурним і багатонаціональним, спробую в наступні рази почитати єврейські та українські газети. Для повноти картини.

 

1 січня

Допомога біженцям з Росії та України.

Р. др. Льовенхерц (радник доктор) оголошує, що в Росії та на Україні робляться грозні речі, там мають місце масові вбивства, грабунки, погроми, внаслідок чого частина нещасливих мешканців тікають на Захід, затримуються в Польщі і, хоча це  тяжке навантаження на голодну Польщу, знаходять тут притулок і допомогу.

 

7 січня

Ліга націй не прийняла Україну до свого складу.

Одним з головних завдань нинішньої сесії Ради Ліги націй був розгляд справи при прийом нових членів. З цією метою була утворена нова 5-та комісія під керівництвом делегата Чилі.

Боже, вони би ще з африканського континенту обрали керівника! Звідки той чілієць взагалі міг розуміти, що в нас тут діється.?!

 

23 січня

Українські есери.

Закордонна українська партія «соціал-революціонерів» слідом за російською розпалася на два уламки, які остро протистоять один одному. «Праві» есери йдуть з «петрушевичськими», як Савінков з кадетами і «октябристами». Заправляють серед них, окрім духовного батька проф. Грушевського, відомий з львівських університетських авантюр Микола Залізняк, а також молодий дипломат з Брест-Литовського, сумнозвісний Севрюк. В той сам час «ліві» есери, так само як «боротьбисти» зблокувалися з комуністами.

Читав в молодості, як «вождь світового пролетаріату» Ленін захищав наших комуністів-боротьбистів. Нікому потім мало не здалося - ні боротьбистам, ні есерам. Але це вже при Сталіні.

 

4 лютого

Делегація народів України в Варшаві

Делегація, про яку ми вже писали, складається з 23 осіб польської, української і єврейської національностей, які представляють майже всі верстви. Вона запропонувала петицію на ім'я Начальника Держави, Уряду і польського Сейму, а також на адресу представників інших держав з проханням про міжнародну інтервенцію на Україну проти більшовиків, так званий український совєцький уряд яких рішучо не є виразником волі народів України, які ненавидять комуну і прагнуть мати власний народний демократичний уряд.

Ну, все як зараз! І комуняки є, і демократи, і благання прийти і прогнати тих неправильних українців. Поки що засобами ЗМІ, а не ракетами і килимовим бомбардуванням.

 

12 лютого

З російської преси...

Можливо, що Європа нарешті переконається, що в ХХ столітті «торгівля з людожерами», які мають в своєму розпорядженні всі засоби грабунку, вбивств і шантажу - може обійтися для неї дуже дорого... дуже дорого!

Зараз людожери на додаток до названих засобів грабунку, вбивств і шантажу ще мають енергоресурси, а фраза, як вчора прочитана у якійсь львівській газеті. Дежавю.

 

27 лютого

Хроніка.

Городоцька вендета.

Вчора на вул. Городоцькій Міхаліна Бауер накинулась на Томаша Чубу, вдарила його залізякою по голові і почала тікати.  Чуба побіг за нею, наздогнав і вдарив ножем в спину. Обом надано допомогу в станції швидкої допомоги, після чого Бауер відправили до лікарні, а Чубу до - арешту.

 

11 березня

Справа східної Галичини у Лізі Націй

Польський делегат в Лізі Націй проф. Ашкеназі склав протест проти недопущення його до засідань Ради в справах східної Галичини, для надавання відповідей на меморіал Народної ради Західної України. Протест був долучений до матеріалів до протоколів Ради. Завдяки цьому конференція послів, яка повинна розглядати справу вимог Народної Ради Західної України щодо Східної Галичини, вже не буде мати тільки однобічного матеріалу.

Ото йди, зрозумій - вимоги Західної України щодо Східної Галичини...

 

14 березня

У вогні контрреволюції

Триденний бій між більшовиками і українцями

В околицях Одеси і самому місті вже три дні точаться бої між повстанцями українськими та більшовицькою командою. На бік повстанців перейшла 51 червона дивізія. Совєцький уряд запровадив закриття російсько-румунського кордону.

Захоплення Петербурга - паніка серед більшовиків.

Преса доносить з Роттердаму про захоплення революціонерами Петербургу. Всі керівники більшовиків втекли з Петербургу.

Трохи брехали, але, як казала моя тестьова, - таке...

 

31 березня

Безприкладне здичавіння вуличних підлітків на городоцькому передмісті можна було побачити в минулу суботу ввечері поблизу костелу св. Ельжбєти. Не дивлячись на заборону поліції, ціла компанія підлітків влаштувала стрілянину за допомогою вибухових пристроїв, що всіх денервувало. Коли з'явився поліціант і забрав одному з них інструмент, спеціально зконструйований до стрілянини, натовп підлітків кинувся на поліціанта, який, не маючи при собі відповідної зброї, капітулював та сховався в трамвайному вагоні. Тоді банда кинулася на трамвай і каменюками вибила шиби в обидвох вагонах «LD», причому кілька пасажирів були легко поранені. Не зупинившись на цьому, роз'ятрені хлопці, озброєні камінням, напали на інші трамваї, які під'їжджали і в трьох вагонах повністю знищили шиби, причому знову деякі з пасажирів були поранені. Громадськість приглядалася до варварського нищення громадського майна і не мала сміливості чи охоти запобігти тому. Хлопці, доконавши нищення, безкарно розсіялися.

Батяри львівські. Ті самі, про яких співали Гадюкіни та захоплено розповідає в інтерв'ю Віктор Морозов.

 

10 квітня

Регенерація електроламп в Польщі

Регенерація полягає в тому, що жарівки зі спаленим дротиком відкриваються у вогні, після чого старий дротик виймається, а в лампочку після ретельного очищення закладається новий дротик, а потім відкачується повітря і кінець запаюється, як в нових лампочках. Дротики фабрика одержує з першорядних закордонних фірм.

 

16 квітня

Декрет Леніна для селян

Остання промова Леніна, в якій він оголосив заміну реквізиції зерна на натуральний податок і певну свободу торгівлі, була сприйнята західною пресою за принциповий крок до капіталістичного ладу. Хоча справа виглядає дещо інакше: декрет Леніна віддає всю справу торгівлі з селянами в руки державних органів. Держава в якості власника фабричних продуктів, буде їх вимінювати за зерно. Селяни будуть постачатися необхідними товарами тільки від держави і дорого за них платити зерном.

То правда. Але в Леніна було рідкісне чуття моменту - він міняв лозунги декілька разів на місяць. Як Юлія Володимирівна.

 

22 квітня

Українські справи

Українське військо в Чехословаччині.

Згідно з заявою колишнього прем'єра Тузара, в Чехії перебувають 6.000 інтернованих галицьких солдат.

 

30 квітня

Петлюрівці в Угорщині?

«Укр. Вісник» пише, що віденський «Український прапор» повідомляє, що делегати уряду УНР ген. Дельвиг, мін. Степковський (поляк) і посол Мацієвич, які виїхали до Парижу, вживають заходів для передислокації армії УНР з Польщі до Угорщини.

 

20 травня

Українські справи

Махно

«Свобода Росії» повідомляє деталі про «батька» Махна, кол. вчителя з Гуляйполя. Махновці діляться на регулярне військо 2.000 піхоти, 600 вершників, 80 кулеметів, 10 гармат, 2 броньованих авто та кільканадцять тисяч нерегулярних військ.  У штабі є колишні офіцери. Населення Катеринославщини підтримує Махна. Дійсно, Махно від початку української завірюхи б'є більшовиків і не здолали його до цих пір. «Рідний край» повідомляє, що бунтівна «червона галицька армія» подалася до Махна.

Боже, скільки ми чули та читали про батька! А було в нього війська - на пальцях порахувати. З чого можна робити висновки про ефективність малочисельної, але добре оплачуваної армії. Є над чим замислитись.

 

26 травня

Шануймо воду!

Представляючи дійсний стан громадянам міста, просимо, щоби у своїх власних інтересах вчасно ремонтували зіпсовані водопровідні прилади, заощаджували воду, використовуючи її виключно для найнеобхідніших домашніх потреб, оскільки виключно таким способом можна уникнути дальшого погіршення постачання водою.

Можна було. Але не уникнули.

 

2 червня

Примусова жинячка в Туреччині

За повідомленням «Daily Mail» в турецько національному парламенті (Саме так у тексті - як в Остапа Бендера - тато був турецькопідданим - Манкурт) в Анкарі внесено проект закону, метою якого є примусова жинячка для турків. Закон покликаний протидіяти обезлюдненню Туреччини. Для всіх чоловіків після 25 жинячка буде обов'язковою. Хто не одружиться, буде вимушений четверту частину доходів віддавати у скарб держави. Жоден неодружений чоловік не може одержати державної посади. Також підтримується полігамія, яка у Туреччині в останні часи було досить рідкісним явищем.

За винятком останнього пункту про полігамію, Марійки, Орисі і Соломійки - заздріть турчанкам! Влаштовуються же ж люди...

 

5 червня

Спортивна хроніка

«Погонь І.Б.» - «Лехія» у найближчу неділю розіграють футбольний матч (match footbalowy - жодних «пілок нужних" поки що, певно, відродження мови в них ще було попереду - Манкурт). Ці команди викликають велике зацікавлення у спортивних колах принаймні тому, що стануть до поєдинку дві найкращі команди після Погоні1 та Чарних1.

 

17 червня

Хроніка

 Ректором Львівської політехніки на рік 1921/1922 був обраний Максиміліан Губер, професор механіки загальної і технічної.

Знаю вже давно про цю львівську традицію - обирати ректорів на один рік. А в нас фактично - пожиттєво. От і роздумуй про демократію...

 

7 липня

З життя совєцького Києва

Загальний вигляд Києва принципово змінився. Крамниці позакривані, електричне світло згасло (електростанція постачає світло виключно совєцьким інституціям) - весь рух з вулиць перенесено на торжища, де квітне торгівля - купується, продається і міняється все - від золотих і срібних ювелірних виробів до  взуття на підошвах зі шнурків.

 

8 липня

Наша господарка

В ході завершення розмови зі старостою одного з надграничних повітів, чиновник неочікувано запитав:

- А в який спосіб ви збираєтесь виконати наше розпорядження про.... (і чиновник назвав зміст розпорядження).

Староста подивився просто в очі співбесіднику:

- Взагалі не буду його виконувати.

- Так, - сказав чиновник. І додав через хвилину:

- Безумовно. То єдиний вихід. Тішуся з того, що маємо таких самостійних та інтелігентно мислячих людей на відповідальних посадах.

Розпорядження теж не було неінтелігентним - тільки пристосованим виключно для Конгресувки та Малопольскі.

Та і наш нинішній видає інтелігентні розпорядження. Тільки одинакові - що для Львова, що для Севастополя. Хіба мудрий «війт» попадеться, сам буде розуміти - що виконувати, а що ні...

 

16 липня

Першість Львівського округу з футболу.

А ту вже звичайна «пілка ножна». Отже, процес відродження все ж таки відбувався.

 

30 липня

Фашисти та комуністи в боротьбі

Всупереч оголошеному припиненню вогню боротьба між фашистами та комуністами триває далі.

 В Турині та Тревізо мали місце поважні випадки, викликані нападами фашистів на редакції лівих видань, які мали бути помстою за багаторічну небезпечну антинародну пропаганду з боку цих видань.

 

12 серпня

Через кохання... до смерті

Гарна, добре збудована Кася М., 18 років, через нещасливе кохання...

Замітка довга. Коротше - бідна Кася з відчаю скочила з вікна 1 пієнтра, тобто другого поверху на подвір'я, настрашила батьків і дістала легкі подряпини. Газета рекомендує не повторювати цього досвіду молодим дівчатам..

А я чомусь пригадав давно прочитану інформацію про якогось іноземця, який, бажаючи покінчити життя самогубством, - випив смертельну дозу в півлітра горілки.

Що поляки, що іноземці - дикуни, абсолютні дикуни!

 

22 серпня

Економічна хроніка

Нафтова політика Польщі

Утворення нафтової Ради було справою незайвою, бо нафтова політика в нас останніми часами так шванкувала, що загрожувала найбільш істотним інтересам держави.

Додрочаться. Дограються. Знову будуть нафтогазову Раду створювати. Щодо слова «шванкувала»: після директора І.Свєнціцького в Національному музеї у Львові недовго працював директором тов. Семярчук. Розповідали, що свою діяльність він почав з обіцянки суворо стежити за  літературною мовою підлеглих і вичитувати особисто їхні тексти. На краєчку першої поданої на розгляд статі написав червоним олівцем «Мова троху шванкує».

 

8 вересня

Комісія чотирьох Ліги націй вивчає справу Верхньої Сілезії.

Про цей «Гурни Шльонск» газета писала цілий рік і кожного дня. Кожного дня. На перший сторінці. Ну, не могли вони з німаками його поділити. Але хотіли сильно. Стежити за деталями цієї битви гігантів просто неможливо.

 

16 вересня

І все ж таки Польща є найдешевшою країною.

Насправді йшлося не про ціну Польщі, а про ціни в Польщі. Кореспондент із задоволенням повідомляв, що польські ціни найнижчі в Європі.

А я все чекаю, коли в Україні будуть найнижчі ціни. Тобто, відповідати хоч трохи рівню зарплати. Ніяк не виходить. То друг з ЛА в Штатах дзвонить, і я дізнаюся, що бензин в Америці дешевший, ніж в Україні, то інший друг з Німеччини днями приїхав і кожного дня за голову хапається при огляді наших цінників.

То не страшно. На цінову половину ми вже в Європі. Залишилися дурниці - на ту другу - із заробітками.

 

26 вересня

На Торги Східні.

Вітаємо!

Хлібом-сіллю вітаємо вас на порозі нашої хати! Захотіли витвір праці рук наших побачити, оглянути квіти, які виростають на переораній війною землі. Прибулі з далеких чужих країн - вітаємо вас - придивіться до нас і спростуйте фальшиву брехню.

Вітаємо всіх, бо не вмерла стара віра, що «Гість в дом - Бог в дом!»

Замість 8 сторінок газета на 20 сторінках. Відкриття Торгів Східних.

От би нам щось подібне втнути, - мрійливо сказав Манкурт. Ну, може не Ярмарок машинобудування, так Ярмарок програмування чи комп'ютерних технологій...

Ну, з книжками ж вдалося...

 

7 жовтня

Хроніка

Майже всі міські хроніки в «Кур'єрі» традиційно починаються з повідомлення, що телефонний зв'язок з Краковом розірваний. Потім більш-менш офіційні повідомлення, за ними міські події, далеко не завжди цікаві для нас, в кінці щось таке:

Нещасний випадок. Майстер кравецького мистецтва Станіслав Сівек впав з дерева під час матчу «Львів - Краків» на стадіоні «Погонь» і зламав собі руку.

Ну і правильно. А чого ти сидиш на дереві, як мавпа, якщо ти майстер кравецького мистецтва?

Або:

Крадіжка в трамваї. Франц Кшижановський їхав на Торги Східні на трамваї «Т», де йому вкрали золотий годинник вартістю 180.000 марок.

Бо з такими годинниками треба їздити не в трамваях на Торги, або гав не ловити.

 

14 жовтня

Українські справи

В Африці українці є також: у французькому Іноземному легіоні.

Німці купляють землю на Україні від емігрантів-землевласників, сплачуючи по 1.000 німецьких марок за десятину лісу з надіями, що на Україні буде нормальне господарство. Так повідомляє з Берліну «Рідний край». Повідомлення виглядає досить неправдоподібним.

Та ясно, що неправдоподібне! Прошу пана, де ви бачили дурного шваба?

 

4 листопада

Український вулкан

Причини руху повстанців

Помилковою є думка, що український селянин боровся з більшовизмом як таким - він бореться тільки з насиллям. Український селянин стоїть під зброєю вже від 1917 року. В кожній українській хаті і сьогодні  є  багато амуніції та зброї. Вільні від сільськогосподарської роботи хвилини присвячував здобуванню цієї зброї: грабував і вбивав, спочатку панів, потім окупантів - сьогодні вбиває більшовиків, де і як може.

 

23 листопада

В третю річницю

Третій рік минув від тої хвилини, коли після півторавікової неволі польські штандарти повернулися до Львова.

Морозний ранок 22 листопада кинув перші відблиски сонця на тріумфуючу польську сталь.

Наше місто довше від Варшави, Познані чи Вільно терпіло панування чужих прибульців, і першим зі зброєю в руках, у впертому бою повернулося в лоно Найяснішої Речі Посполитої.

Дописав до цього місця і захотілося встати і заспівати «Єшче Польска не згінела...» просто в читальному залі. Ледве втримався. Непереборна сила журналістського слова.

 

15 грудня

Будьонний повертається

Комендант 1-го совєцького кавалерійського корпусу, екс-вахмістр Будьонний цими днями прибуває зі своїми дивізіями на румунсько-совєцький кордон. Тому що восени вибухло повстання кубанських козаків. Кубань є етнічно українською територією. Організатором повстання був Марченко, начальником штабу полк. Дубровенко, а головнокомандуючим ген. Степовий. Кубанська армія дійшла до сили одної дивізії, хоча посвячені стверджують, що вона нараховувала тисячу з чимось шабель. Оця «дивізія» і була знищена будьонівцями, а потім до рук більшовиків попав і кубанський незалежний штаб.

 

30 грудня

З працюючого авта п. Дрогоєвського на пл. Маріяцькому відомий злодій Влодзімєж Цєсєльский вкрав дорожнє хутро. Але, злапаний під час втікання шофером, був доставлений в руки поліції. В зв'язку з його особою була заарештована блатнічка (сподіваюся, це не то саме, що блатнячка - Манкурт) Марія Школьна, у якої мешкав Цєсєльський, та перебуваючих у помешканні Зубу Андреашка - злодія, Софію Дзядош - проститутку та Анастасію Коновальську.

Була то компанія невієлька, але бардзо інтелігентна.... Далі той старий польскій віц цитувати не буду. Самі розумієте... :)

MANKURT  для ZAXID.NET



Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.