This version of the page http://ko.ukrtelecom.ua/about/museum (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-16. The original page over time could change.
Київська обласна філія ВАТ Укртелеком - Музей зв'язку
Прес-центр Про філію Послуги і тарифи Довідка Ресурси

Філії ВАТ "Укртелеком"
Сьогодні
16/10/2008
Київська обласна філія / Про філію / Музей зв'язку

Музей зв'язку

На Київщині у приміщеннi Білоцерківського центру електрозв'язку № 4 діє унікальний музей зв'язку обласної філії ВАТ «Укртелеком». Завідує ним Іван Миколайович Бабанюк - людина, яка майже 30 років очолювала міськрайонну службу зв'язку i віддала для його розвитку та вдосконалення багато знань, зусиль та енергії.
Ідея створення музею зародилася ще у вісідесяті. Вже на той час електронні засоби зв'язку зробили великий крок уперед. Стару апаратуру, яка відслужила свій строк, застаріла морально i фізично, а також пам'ятні документи, фотографії, нагороди і відзнаки зв'язків ще не хотілося, так би мовити. віддавати в небуття. Тоді й виник задум зібрати все це в одному мicці, відповідно оформити i розмістити у вигляді музейної експозиції. Щоб знали i пам'ятали нащадки!

Офіційно музей Білоцерківського районного вузла зв'язку (такий статус Biн спочатку мав) оформився у 1985 році. З часом він став поповнюватися новими експонатами: спогадами, фотографіями, відзнаками, предметами, шо мали безпосередке відношення до пошти, телеграфу та телефонного зв'язку. Люди самі почали надсилати до музею ці речі, відгукнулися навіть мешканці з інших районів області.

Віддаючи багато зусиль i енергії розширенню i поліпщенюю мережі електрозв'язку найбільшого в області міста, Іван Миколайович водночас приділяв багато уваги i своему за-хопленню, яке стало загальним здобутком. У музеї зв'язку в Санкт-Петербурзі перефотографували картини, які розповідали про icтopію розвитку зв'язку, починаючи з часів Київської Pyci, a noтiм iз цих знімків місцеві художники скопіювали полотна, кoтpi тепер прикрашають стіни обласного музею зв'язківців. Стараннями начальника райвузла зв'язку музей поповнився старими теловізорами різних марок, серед яких був і первісток вітчизняної телевізійної техніки - добре відомий в народі «КВН».

Непросто було зібрати yci ці пам'ятки до єдиного музею. А ще складніше — зберегти на зламі епох, коли стали відмовлятися від усього старого. Івану Миколайовичу це вдалося. I сьогодні кожен відвідувач музею може насолоджуватися спостереженнями за дбайливо оформленими стендами з фотографіями та розповідями про трудові здобутки зв'язківців, впровадження у місті нових технологій у галузі зв'язку, спортивно-фізкультурну діяльність.
Нині кількість експонатів перевалила за 300. Два роки тому Білоцерківський музей набув статусу обласного. На його прикладі зв'язівці створюють подібні музеї в інших областях України.

   Будинок зв'язку м. Біла Церква
  Один з експонатів музею
   Іван Миколайович Бабанюк - засновник музею Зв'язку

 

Версія для друку





 
Карта сайту

Київська обласна філія ВАТ «Укртелеком»
Довідка за телефоном: 8-800-500-1-500
(дзвінки безкоштовні по всій Україні)
Поштова адреса: Україна, Київ-098, 02098, пр. П.Тичини, 6