This version of the page http://borvisti.com.ua/?read=737 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-12. The original page over time could change.
ЗАГАЛЬНЕ :: На Книшовому тривають Перепоховання Сайт газети ВІСТІ :: Новини Лівобережжя Київщини ::
www.borvisti.com.ua
Новини
Лівобережжя
Київщини
Головна Реклама Оголошення Журналістам та очевидцям Про нас Передплата Контакти Архів
РУБРИКИ:   БЛАГОУСТРІЙ   ДОВКІЛЛЯ   ЗАГАЛЬНЕ   КОРОТКИМ РЯДКОМ   КУЛЬТУРА   НАБОЛІЛЕ   ПОДІЇ   ПОЛІТИКА   ПРАВОПОРЯДОК   СПОРТ   
Пошук
Ціна протистояння — дах над головою          Пасьянс без правил          Хто раніше встав, того й літак?          Бориспільські дороги реконструює Броварське підприємство          Бориспіль залишився без гарячої води          Боротьба за «Бориспіль-тепломережу» загострилася          Вчителі і медики стануть «багатшими»          ДЕ В ПЕРЕЯСЛАВІ НЕ МОЖНА ВІДПОЧИВАТИ          Думати про голод було небезпечно, або Розправа над солдатом революції          ПІСЛЯ ДИТЯЧОГО БУДИНКУ ЖИТТЯ Є!          Для вихованців дитячих будинків відкрито адаптаційний центр          Бібліотеки від закриття рятують... молодші школярі і пенсіонери          ЖИВ ДУХОМ І ДОЛЕЮ УКРАЇНИ          Юні інспектори руху із Борисполя відвідали «Артек»          Забудовники не поспішають виконувати свої зобов’язання          Комп’ютерні ігри руйнують психіку дитини          Гривнею по кишені, щоб не карала дорога          Європа не хоче українського «поросяти»          Довіряйте… Вірте… Будьте…          «Швидка» потребує допомоги          

   ЗАГАЛЬНЕ   
   НАШІ НОВИНИ    

На Книшовому тривають Перепоховання

Мабуть, бориспільці просто звикли, що у нас рідко що робиться на совість. А така грандіозна справа, як перепоховання на Книшовому цвинтарі, не могла залишитися поза увагою. І, звичайно, кожен малює собі найпохмуріші картини. Хоча перед початком робіт проводилися громадські слухання, подавалася інформація у пресі, та людям, причетним до цієї справи, знову і знову доводиться переконувати обурених відвідувачів, що все робиться за християнськими канонами.
Андрій Володимирович Некрасов, директор ритуальної служби «Еталон», яка і працює зараз на Книшовому, провів для кореспондента «Вістей» невеличку екскурсію місцями перепоховань.
— Окрім нашого підприємства, здається, тільки ще столична ритуальна служба має всі необхідні допуски для виконання таких робіт. Ці роботи не тільки відповідальні, але й можуть виявитися небезпечними, тому необхідні спеціальні знання та навички. Наші робітники всі мають індивідуальні засоби захисту — спецодяг, вугільні респіратори. Є напоготові також протигази.
— На громадських слуханнях прозвучало, що на цвинтарі залишилося близько 250 могил.
— Цю кількість потрібно збільшити щонайменше втричі. Міська влада сприйняла таку цифру із розумінням. Вже сьогодні розкопано більше чотирьохсот могил, а перевірено лише невелику ділянку цвинтаря.
— За яким принципом визначали, звідки розпочинати роботи?
— Хочу наголосити, що ми розпочали роботи тільки після того, як їх благословив священик.  Насамперед ми звільнили від поховань місце, де проводиться будівництво — щоб ні транспорт не їздив, ні люди не ходили по кістках. Потім викопали останки на тому місці, де знаходитиметься братська могила. Там залишилось небагато могил — саме звідти найбільше небіжчиків було перенесено на інші цвинтарі під час масового перепоховання у сімдесятих роках минулого століття. Після цього залишилося багато символічних могил, які також доводиться перевіряти. Зараз ми звільняємо від поховань територію майбутнього храму і його двору.
— Як саме ви знаходите місце, де потрібно копати?
— Тут, насамперед, працюють інтуїція та досвід. А сам процес розкопування могил має чітко визначений порядок. Спочатку викопується яма, розміром, як звичайна могила. Після того, як з неї вилучено все, причетне до небіжчика, робляться підкопи по периметру на 30-40 см убік, щоб перевірити наявність підзахоронень. Усе, що дістається із могил, пакується у спеціальні поліетиленові пакети. Вони у нас точно такі, як і стандартні, призначені для евакуації померлих. Пакети укомплектовані двома парами одноразових рукавичок. Тільки виготовлені вони на спецзамовлення: менші за розмірами і не мають ручок. Адже в нашому випадку вміст пакетів неважкий і невеликих розмірів.
Кожному похованню присвоюється порядковий номер. Він наклеюється на пакет із останками, на труну, і записується на кілочку, що залишається на місці розкопаної могили. Цю нумерацію можна буде нанести на схему цвинтаря, щоб навіть через роки можна було визначити, з яких місць тіла перенесено до братської могили. Всі відомі прізвища перезахоронених небіжчиків буде викарбувано на сторінках кам’яної Книги пам’яті. 
Після того, як ми переконалися, що з могили піднято всі останки, земля обробляється дезінфікуючим розчином, закопується яма, а місце позначається кілочком із відповідним номером.
— Що робите із хрестами, що стояли на могилах?
— Дерев’яні хрести закопуються у могилу після того, як із неї заберуть останки небіжчика, а залізні використовуються у будівництві храму. У християнській вірі це вважається за велику честь.
— Що робите із могилами, на яких збереглися бетонні надгробки та пам’ятники?
— Таких поки що не чіпали. Сподіваємося, що відшукаються родичі, щоб перенести все, разом із тілом, на інший цвинтар. Якщо ж родичі не відгукнуться, бетонні фрагменти, так само як і хрести, буде використано на будівництві церкви.
Багато хто звертається з приводу перепоховання рідних. Більшість погоджується, щоб померлий залишився лежати на Книшовому цвинтарі, під наглядом служителів майбутнього Свято-Миколаївського храму. Але, думаю, багато хто і досі не знає, що тут відбуваються перепоховання. Особливо це стосується літніх людей, яким уже важко навіть виходити з хати. Можливо, до їх інформування варто було б долучитися службі соціального захисту?
— Чи реально встигнути провести всі перепоховання до настання тепла?
— Думаю, що так. Найпроблемнішими є старі ділянки цвинтаря. Але найбільша затримка може виникнути, якщо старожили не помиляються, і ми натрапимо на похованих у братській могилі під час голодомору. Дуже важко буде ідентифікувати і розділити останки з такого поховання. Ще більше насторожує те, що різні люди вказують два різних місця таких поховань. Не виключено, що існує дві братські могили. Можливо, хтось має достовірні відомості про їх розташування? Про це можна повідомити до міськвиконкому чи працівникам на цвинтарі. Така допомога значно прискорила б виконання робіт.
У день, коли ми спілкувалися з Андрієм Володимировичем, розкопки проводили дванадцять працівників.
— Кількість людей, яких ми залучаємо у той чи інший день, залежить від густоти поховань на розкопуваній території. Важливо, щоб люди не заважали один одному, щоб не було небезпеки пропустити хоч якісь рештки небіжчика. Ми мусимо бути певними, що після нашого втручання всі мовчазні господарі цього скорботного місця назавжди отримають вічний спокій.
У присутності кореспондента робітники дістали з могили пляшечку, мундштук і череп. Пошук інших останків ще продовжувався. Все знайдене запакують у мішок і покладуть у труну…
Перше поховання у братській могилі проводилося на минулому тижні. Відбулася поховальна відправа за православним обрядом…
Вічна вам пам’ять і вічний спокій, дорогі земляки!
Ірина Костенко


Кількіть переглядів статті: 249
09.10.08 Пасьянс без правил
09.10.08 Боротьба за «Бориспіль-тепломережу» загострилася
09.10.08 Вчителі і медики стануть «багатшими»
09.10.08 Для вихованців дитячих будинків відкрито адаптаційний центр
09.10.08 Бібліотеки від закриття рятують... молодші школярі і пенсіонери
09.10.08 Юні інспектори руху із Борисполя відвідали «Артек»
09.10.08 Забудовники не поспішають виконувати свої зобов’язання
02.10.08 Європа не хоче українського «поросяти»
02.10.08 «Швидка» потребує допомоги
02.10.08 НЕ ЗАПЕРЕЧЕНО ЗАКОНОМ?
02.10.08 Перевертнів затримано
02.10.08 Жорстоке вбивство
02.10.08 Вбивця — за гратами
02.10.08 Інформують правоохоронці
02.10.08 Яготин став центром спортивної слави України
26.09.08 «ЗАСТІЙ» У ШКІЛЬНОМУ САМОВРЯДУВАННІ
26.09.08 «Фестивалили» ресторани
26.09.08 ПОДВІЙНИЙ РЕКОРД
25.09.08 Буквар-ювіляр
25.09.08 Інформують правоохоронці
25.09.08 Олег Тягнибок: «У парламенті ми будемо своєрідною щукою, щоб не дрімали жирні олігархічні карасі»
25.09.08 «СУХА» НІЧИЯ У ЛЬВОВІ
18.09.08 Життя після публічного самогубства
18.09.08 Зробили вулицю — влаштуємо на ній свято!
18.09.08 ШВЕЙНА ФАБРИКА — БАНКРУТ
18.09.08 ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ БОРИСПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ
18.09.08 Повінь об’єднала держслужбовців і поетів Бориспільщини
18.09.08 Чому мовчить радіо?
18.09.08 ПАРОСТКИ СТРАХОВОЇ МЕДИЦИНИ
18.09.08 Бориспіль нарешті має свій гімн!










   ОПИТУВАННЯ    

Untitled Document
Скільки вам років?  
16-20
272
 
20-30
442
 
30-50
170
 
більше 50
27
 
до 16
112
 
 
 
Всього проголосувало: 1023  



 

   ЗАСТЕРЕЖЕННЯ   
   СТАТИСТИКА    
Коментарі до статей та думки гостей форуму можуть бути опубліковані на сторінках газети "Вісті.Інформація.Реклама". Адміністрація сайту не несе відповідальності за висловлювання користувачів сайту на форумах, у чатах та коментарях.