This version of the page http://com.te.ua/ternopil.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-10. The original page over time could change.
Тернопіль і Тернопілля / Інформаційно-розважальний портал КомерСайт. Каталог підприємств України. Каталог предприятий Украины. Дошка оголошень. Доска объявлений. Служба знайомств. Знакомства. Рейтинг сайтів. Робота. Работа. Інформація про Тернопіль. Схема Тернополя. Карта Тернополя.
Увага! Запрошуємо до співпраці рекламних агентів, з/п 1800 грн./міс. + %, Звертайтесь за тел. (097) 502 33 30, e-mail: * Оголошення: Продам ангар (Кисловодск) 30*30 м, высота 9 м. Хорошее состояние! Цена 300 тыс. грн. Торг! Контакні дані: 8-067-7447780 * кресло-качалка с лечебной функцией Универсальное, облегченное, раздвижное кресло-качалка с лечебной функцией, имеющее анатомическую спинку сидения со встроенной подушкой под голову. Качаясь, вы находите свой центр тяжести и происходит полное расслабление (релаксация) мышечной системы ног, спины, шеи и рук. Вы находитесь в покое и отдыхе Контакні дані: 80632587185 * Знайомства: МАРІЯ(47р.) Шукаю хлопця віком 48-60 років * Марія(57р.) Шукаю хлопця віком 16-18 років * Вітьок(25р.) Шукаю жінку віком 18-30 років * ВОВА(FOXIUS)(17р.) Шукаю жінку віком 16-19 років * Пропоную роботу: РОБОТА В ПОЛЬЩІ * Сантехнік * Шукаю роботу: Робота * няня з проживанням *
  Інформаційно-розважальний портал КомерСайт 10-10-2008 р. п'ятниця 
ІНФОРМАЦІЯ



Тернопіль і Тернопільщина

      Кожного, хто вперше відвідує Тернопіль, полонить зір небуденна краса та чиста велич його вулиць і майданів, наповнює груди поранкова свіжість ніжного, настояного на медах леготу, хвилює серце різнокольорова мелодія будівель, що створює своєрідну симфонію міста. Вона настроює на ліричний лад, кличе до роздумів і діянь. Хвилі часу, як невблаганні буревії, безсилі стерти карби перших вражень від відвідин Тернополя. Для багатьох поколінь місто над Серетом по праву вважається столицею західного Поділля. Тернопіль, мов коштовний камінь у персні, органічно вписується у розлогі лани золотих пшениць, духмяні крутосхили перелісків, мовчазні острівці смарагдових садів та живе мереживо тихоплинних рік. Голубим свічадом манить до себе міський рукотворний став. Побувавши тут, ваша душа знову прагне причаститися цими благодатними місцями, поспілкуватися з тернополянами за філіжанкою кави, вирішити нагальні справи. На вас чекає гостинний Тернопіль - місто великих перспектив.

Наріжний камінь Тернополя

      Перша письмова згадка про Тернопіль припадає на 1540 р. Тоді польський король Сигізмунд І дав грамоту краківському магнатові Яну Тарновському на побудову фортеці в одній із місцин Теребовлянського повіту. Український письменник епохи відродження Станіслав Оріховський у книжці "Життя і смерть Яна Тарновського" писав у той період: "Якщо ітимеш із Тарнова гостинцем у Русь і побачиш Пшеворсько, Ярослав, Тернопіль, скажеш, певно, що пан не про власні пожитки дбав, а про людські". Разом з тим, археологи на околицях нинішнього Тернополя виявили залишки поселень ще доби мезоліту та трипільської культури. В період Галицько-Волинського князівства тут знаходилось поселення Сопільче (Топільче). Протягом всієї своєї історії місто входило до складу різних держав: Речі Посполитої, Австрійської та Російської імперій, Західно-Української-Народної Республіки, Польщі, УРСР. Нині Тернопіль - обласний центр самостійної України, де живуть представники різних народів.

Громадяни міста

      Торговельні шляхи зі сходом і заходом, що перетиналися у Тернополі, сприяли розвитку міста, зростанню його населення. У 1544-1694 р.р. замок і міські будівлі спустошували напади татар. Це гальмувало розширення міжнародної торгівлі. За архівними даними, 1672 р. в Тернополі жило 2400 мешканців. Більшу частину населення складали українці, далі йшли євреї і поляки. Згодом українців витіснили на передмістя і навколишні хутори "гаї". У другій половині XIX століття Тернопіль став найбільшим містом галицького Поділля завдяки торгівлі сільськогосподарськими продуктами і транзитному сполученню з Росією, особливо після побудови в 1870 р. залізниці до Підволочиська. У місті проживало в той період понад 30 тисяч чоловік. У сучасному Тернополі, станом на 01.03.2005 року нараховується 220,6 тисяч жителів, більшість із них українці. Тут також мешкають росіяни, поляки, німці, представники майже 100 національностей.

Світлі обриси старовини

      Тернопіль - місто, яке через вісім років з часу його заснування, отримало магдебурзьке право. Така форма тогочасного самоврядування дозволила влаштовувати у ньому ярмарки і мати склади для товарів закордонних купців. Сюди вони почали прибувати з усієї Європи та Сходу. Сам оборонний замок після того, як його зруйнували у 1675 р. турецькі нападники, відбудували як палацову споруду на початку XIX століття у стилі каре з невеликим двором всередині. її знищили вогненні вали Першої і Другої світових воєн та відбудували в 1951 р. Крім замку, збереглася до наших днів церква Воздвиження Чесного Хреста, що була зведена на початку ХVІ ст. на фундаменті древнього храму, історія якого торкається періоду України-Русі. Мурований храм мав також оборонне значення для міста, і тут з 1730 р. зберігалася аж до початку Першої світової війни чудотворна ікона Пресвятої Богоматері. Вражає величністю і монументальністю церква Різдва Христового, що на вулиці Руській. На кам"яному підмурку храму напис гласить про те, що будівлю почали споруджувати 15 червня 1602 р. і завершили 4 серпня 1608р. під керівництвом талановитого муляра Леонтія. Духовною гордістю Тернополя була дерев"яна монастирська церква Успення Пречистої Діви Марії (1636 р.), на місці якої вимурували в 1836 р. нову і яку в 1962 р. зруйнували більшовицькі сатрапи. Храм і дзвіницю було відновлено у 1991 р. Уціліло і величне приміщення з монастирськими прибудовами Українського греко-католицького кафедрального собору Непорочного Зачаття Діви Марії, споруджене в 1749-1779 р.р. в стилі пізнього бароко з елементами рококо. Пам"ятки минувшини – живі свідки історичних подій міста. Через Тернопіль проходили козацькі загони під орудою Богдана Хмельницького у визвольній боротьбі українського народу в 1648-1654 р.р.



сторінки: 1 2 3 4 5
Із пропозиціями та зауваженнями по роботі порталу звертайтесь на
"КомерСайт" не несе відповідальності за розміщені на його сторінках інформаційні матеріали
Copyright © 2005 "КомерСайт" www.com.te.ua. All rights reserved