Головний спонсор національної
збірної команди України



Офіційний спонсор
Федерації хокею України





Офіційний технічний постачальник








100 РОКІВ IIHF

Збірна США виграє свою першу, та поки що останню світову першість, вперше обігруючи канадців


ПРИГОДА №78

Збірна США виграє свою першу, та поки що останню світову першість, вперше обігруючи канадців
Прага, Чехословаччина - 26 лютого 1933 року


В перші роки на міжнародних турнірах Канада була непереможна. Не потерпівши жодного  поразки,  ця збірна виграла чотири перших Олімпійських турніри  (1920, '24, '28, '32) і два перших чемпіонати світу (1930 і 1931), втративши очки тільки в одній грі. Але якщо задуматися про рахунок матчів, стає ясно, що Канада не була такою вже невразливою. Відстояти золоті медалі Олімпіади в Лейк Плесіді у двох матчах з командою США вони зуміли лише в овертаймі, а на чемпіонаті світу 1931 року майбутні чемпіони не змогли переграти  команду Швеції -- нульова нічия.

26 лютого 1933 року збірні США і Канади знову зустрілися в матчі за золото чемпіонату світу у Празі (Чехословаччина) на красуні-арені "Зімні" у Стваніце. Обома командами керували тренери, що стали згодом найвищими фахівцями професійних ліг Північної Америки. Канаду представляла команда Торонто "Нешенел Сі Фліз", і тренер Гарольд Баллард, пізніше скандально відомий власник клуба НХЛ "Торонто Мейпл Ліфс". Американців у Празі представляла команда "Массачусетс Рейнджерз" на чолі з тренером Уолтером Брауном, згодом президентом клубу НХЛ "Бостон Брюінз" і власником клуба НБА "Бостон Селтікс". Браун стане президентом МФХ у 1954 році і наприкінці 20 століття буде включений і в Зал Хокейної Слави, і в Зал Слави МФХ.
 
Отже, у фіналі ЧС-33 після 45-и хвилин основного часу рахунок був 1:1. Шерманн Форбс закинув шайбу в складі США, а канадець Тім Керр відновив рівновагу. На шостій хвилині додаткового (але не "до першої закинутої шайби") періоду захисник Джон Гаррісон після чудового сольного проходу переграв канадського воротаря Рона Геддеса - 2:1. А воротар американців Геррі Косбі, що відкрив пізніше свій відомий хокейний магазин на Медісон Сквер Гарден у Нью-Йорку, встояв під натиском канадців до кінця овертайму і команда змогла втримати історичний переможний рахунок.
 


Home on the Range (гімн штату Канзас): "Массачусетс Рейнджерз", які репрезентували США, виграли світову першість 1933 року, вперше обігравши Канаду. Фото: IIHF Archives

Для Гаррісона і відомого нападника Вінтропа Палмера це була солодка помста - обоє виступали за американську збірну на Олімпіаді-1932 у Лейк Плесіді і чудом упустили золоті медалі.

Неймовірно,  але незважаючи на колосальний успіх команди США в 1933 році, у плині наступних 75 років ні одній американській чоловічий збірній не удалося завоювати золото чемпіонату світу. Та й срібні медалі команда США за цей час  завоювала лише чотири рази, причому останній - у 1956 на Олімпіаді в Кортіна д'Ампеццо (Італія).

Усі пригоди можна знайти на сторінці "100 кращих історій століття"

Оригінальні тексти англійською мовою розміщені на офіційному сайті Міжнародної федерації хокею.

При використанні матеріалів української версії посилання на сайт www.fhu.com.ua обов'язкове




100 РОКІВ IIHF

До 100-річчя IIHF
100 кращих історій століття
Конкурс хокейної майстерності

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ:



© 2008
Федерацiя хокею України

Всi права захищенi.

04119, Киiв, вул. Мельнiкова, 46
тел.: 380 (44) 484-6807
факс: 380 (44) 484-0273
Контакты

Головна  |  Новини  |  100 років IIHF  |  ФХУ  |  Чемпіонати України  |  Збiрнi команди  |  Хокей у мережі