Головний спонсор національної
збірної команди України



Офіційний спонсор
Федерації хокею України





Офіційний технічний постачальник








100 РОКІВ IIHF

У 39 років Петер Штястни завершує кар'єру і виводить свою країну в групу А


ПРИГОДА №75

У 39 років Петер Штястни завершує кар'єру і виводить свою країну в групу А
21 квітня 1995 року - Братислава, Словаччина

У 70-і в Торонто сталися дві нашумілі втечі за межі країни. 29 червня 1974 року великий танцюрист Михайло Баришників утік  незабаром після закінчення свого виступу з Кіровським Балетом з О'кіф Центру, саме  через дорогу від якого, по іронії долі, сьогодні знаходиться Зал хокейної слави. Приблизно в той же самий час Вацлав Недоманські втік з Чехословаччини,  щоб грати в чемпіонаті Всесвітньої Хокейної Асоціації за "Торонто Тороз". За наступні шість років такого більше не траплялося. А 26 серпня 1980 року Петер Штястни, його вагітна дружина і брат Антон, виїхали з Інсбрука (Австрія) після закінчення Кубка Європи. Звідтіля вони полетіли в Квебек. Третій брат, Маріан, приєднався до них роком пізніше.
 
 Петер і Антон були першими гравцями, що залишили батьківщину заради кар'єри в НХЛ. Вони приєдналися до "Квебек Нордікс" в сезоні 1980-1981. Петер продовжував робити свою кар'єру, одну з кращих в історії ліги. З огляду на його неймовірний міжнародний досвід, мало хто сперечався з тим,  що він був одним з найбільших хокеїстів усіх часів. Дійсно, він брав участь у двох Олімпіадах, п'ятьох чемпіонатах світу (три золота, два срібла) і двох Кубках Канади.
 
Петер і Антон любили місто Квебек так сильно, що стали канадськими громадянами, а Петер грав за збірну на кубку Канади в 1984 році, завоювавши чемпіонство зі своєю новою командою. Єдиним голом, що він забив за Канаду, був у ворота чехословацької збірної.  Неймовірно, що в 1976 Петер грав у складі чеської команди, що програла Канаді в драматичному фіналі того року.
 
Утім, жодне  з цих досягнень не можна порівняти з бурою емоцій, що виникла в зв'язку з останнім поверненням Петера в міжнародний хокей. Початок дев'яностих внесло неймовірні зміни в політичну карту Європи,  і Чехословаччина розпалася на дві країни, Чехію і Словаччину. Першій з них, разом зі спадщиною Чехословаччини  дістався статус лідера в турнірах МФХ, а словакам довелося починати із самого низу і прокладати собі шлях через дивізіони. І за допомогою Петера Штястни вони саме це і зробили.
 
Нова збірна заслужила можливість виступити на Олімпіаді-1994 у Ліллехаммері, Норвегія, і фінішувала на більш ніж гідному шостому місці. Штясни був лідером команди, з п'ятьма голами і дев'ятьма очками у восьми іграх, у перший раз представляючи свою батьківщину. На церемонії відкриття в Ліллехаммері, Штястни зі сльозами на очах ніс прапор Словаччини, насилу стримуючи гордість за свою країну. Усього кілька тижнів потому, Словаччина виграла чемпіонат світу в групі З (без Штясни).
 


Петер Штясни (праворуч) завершує свою величну НХЛ-івську карєру у 95-у і у 39 років виводить свою рідну збірну Словаччини до дивізіону А емпіонату світу ІІХФ. Фото: Hannu Lindroos, Hockey Hall of Fame

Фантастичний фінал його кар'єри відбувся роком пізніше. Усього через кілька тижнів після свого останнього кидка в НХЛ, Штясни, якому було майже 39, ще раз виступив за національну збірну Словаччини, коли  чемпіонат світу в групі В проходив у його рідній Братиславі. Штястни заробив 16 очок у шести іграх, забезпечивши команді Словаччини перемогу, що виводила її в групу А в 1996 році. Він був названий кращим бомбардиром і кращим нападаючого турніру й обраний у команду «усіх зірок» Петер Штясны віддав шану своїй рідній країні, після чого Словаччина ніколи не згадувала колишнє, і він міг мирно піти на пенсію - рівно через 20 років після того, дебютував у національної збірної Чехословаччини.
 
Петер Штясни - єдиний гравець, що представляв у хокеї три країни - Чехословаччину, Канаду і Словаччину. І хоча кожен етап відігравав важливу роль у його кар'єрі, жоден  не мав такого емоційного і символічного значення, як його остання поява в складі збірної Словаччини, його батьківщини і його дому.

Усі пригоди можна знайти на сторінці "100 кращих історій століття"

Оригінальні тексти англійською мовою розміщені на офіційному сайті Міжнародної федерації хокею.

При використанні матеріалів української версії посилання на сайт www.fhu.com.ua обов'язкове




100 РОКІВ IIHF

До 100-річчя IIHF
100 кращих історій століття
Конкурс хокейної майстерності

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ:



© 2008
Федерацiя хокею України

Всi права захищенi.

04119, Киiв, вул. Мельнiкова, 46
тел.: 380 (44) 484-6807
факс: 380 (44) 484-0273
Контакты

Головна  |  Новини  |  100 років IIHF  |  ФХУ  |  Чемпіонати України  |  Збiрнi команди  |  Хокей у мережі