This version of the page http://7chudes.in.ua/info/355.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-09. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім природних чудес України
 

Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

 
Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)
 
Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)
 
Мармурова печера (АР Крим)
 
Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)
 
Світязь (озеро, Волинь)
 
Синевир (озеро, Закарпаття)
   Спецномінації
 
Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (Крим)
 
Олешківські піски (Херсонщина)
 
Оптимістична печера (Тернопільщина)


Печера „Кизил-Коба” („Червона”)


Це найдовша в Україні і одна з найбільших в Східній Європі карстова порожнина у вапняках...

Біля с. Перевальне, на західному урвистому схилі Довгоруківської яйли, в верхів’ях р. Краснопечерка (права притока р. Ангара) знаходиться найбільша в Криму печера Кизил-Коба (Червона).
 
 
В Україні відомі природні печери значно більшої довжини, але вони пов’язані з карстовими процесами в гіпсах. Довжина численних досліджених горизонтальних і вертикальних ходів Червоної печери складає на сучасному етапі 21150м, площа – 64000 куб.м, об’єм – 270000 куб.м, амплітуда перепаду перевищень – 275м.
 
 
Печера утворилася у верхньоюрських вапняках червонуватого кольору, завдяки чому і отримала свою назву. Вона починається двома входами (на рівні 2-го і 5-го поверхів) і складається з шести поверхів (перевищення одного над іншим від 4 до 10м).
 
Поверхи – це субгоризонтальні галереї, іноді прямолінійні, іноді лабіринтові, з високими залами, прикрашеними сталактитами, сталагмітами, гронами кристалів, кам'яними квітами. Довжина окремих залів складає 70 – 80м., висота – до 145м. (Зал Блакитного капіжу).
 
 
По головній галереї першого поверху тече підземна ріка Су-Утхан з численними озерами глибиною до 4м. На окремих частках вона заповнює всю галерею до її стелі, формуючи так звані сифони, серед яких виділяють 6 головних. Після злив і в часи паводків рівень ріки різко підвищується, підіймаючись до рівня другого поверху і окремі сифони стають непрохідними. Ріка починається в 200м від входу першої галереї. Температура води в ній завжди коливається в межах 9,3-10,4 градусів. Води ріки розвантажуються у вигляді невеликих численних джерел і струмків біля туфового майданчика (субгоризонтальна площадка на поверхні травертіну), розташованого на 17м нижче вхідного отвору печери.
 

Ближня частина печери (на відстань до 200м від входів) була відома ще давній людині. Карстова печера тривалий час була притулком і святилищем представників кизил-кобинської культури. За історичними даними, кизилкобинське рільниче святилище датоване (VІІ-VІ ст. до н.е). Упорядкування печери щодо екскурсійного обстеження почалося з 1989р. Ближня частина печери в межах другого і, частково, першого поверхів обладнана для екскурсійного огляду. Довжина лінійного екскурсійного маршруту 500м.

 

* Інформація надана Державною геологічною службою України


© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua