This version of the page http://www.ukrcsm.kiev.ua/docum/sem13092005prot.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-07. The original page over time could change.
Укрметртестстандарт
 
ОФИЦИАЛЬНЫЙ ВЕБ-САЙТ
УКР   РУС   ENG
Государственное предприятие
Всеукраинский государственный научно-производственный центр
стандартизации, метрологии, сертификации и защиты прав потребителей
Укрметртестстандарт
 
 
 
 
 

 

П Р О Т О К О Л №4
проведення науково-практичного семінару на тему:
"Актуальні питання оцінки відповідності в
умовах інтеграції систем управління якістю
та безпечністю харчових продуктів",

що відбувся згідно з
"Програмою роботи науково-методичного центру із
сертифікації харчової продукції"
на 2004-2005 р.р.

13 - 16 вересня 2005 р., м. Севастополь

Присутні:

- О.М.Трескунов - начальник Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції Укрметртестстандарту, заступник керівника науково-методичного центру із сертифікації харчової продукції;

- О.В.Коннік - директор ДП "Севастопольстандартметрологія";

- В.О.Прищепа - заступник директора ДП "Севастопольстандартметрологія" з якості та наукової роботи, аудитор, інструктор з НАССР;

- А.Г.Сендик - заступник директора з сертифікації ДП "Севастольстандартметрологія"

- представники органів з сертифікації, випробувальних центрів і лабораторій державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації, провідні спеціалісти Держспоживстандарту України, ДП "УкрНДНЦ", інституту гігієни та медичної екології ім. Марзеєва АМН України, Торгово-промислової палати України, виробничих підприємств.

Порядок денний: згідно програми роботи науково-практичного семінару. (Додається).

СЛУХАЛИ:

1. Директора ДП "Севастопольстандартметрологія" Конніка Олега Володимировича зі вступним словом та привітанням до учасників семінару.

2. Начальника Українського науково-методичного центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції Укрметртестстандарту, заступника керівника науково-методичного центру з сертифікації харчової продукції Трескунова Олександра Михайловича з привітанням до учасників семінару.

У виступі відмічено, що на даному семінарі особливу увагу буде приділено актуальним питанням оцінки відповідності в умовах інтеграції систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

3. В.о. начальника управління з питань якості Держспоживстандарту України Лехманника Ігоря Ярославовича з виступом на тему: "Удосконалення законодавчої бази України у сфері управління якістю", в якому висвітлено основні питання щодо удосконалення законодавчої бази України у сфері управління якістю.

4. Заступника директора ДП "Севастопольстандартметрологія" з якості та наукової роботи, аудитора, інструктора з НАССР Прищепу Вікторію Олександрівну з доповіддю на тему: "Міжнародний і національний досвід розроблення та впровадження систем управління безпекою харчових продуктів".

У виступі відмічено, що успішний процес інтеграції України в світове економічне співтовариство не можливий без координації зусиль з випуску якісної та безпечної харчової продукції. Для реалізації цих задач на підприємствах харчової промисловості розробляються та впроваджуються системи управління якістю і безпечністю, які засновані на принципах НАССР, успішне використання яких неможливе без впровадження та дотримання виконання загальних принципів гігієни харчових продуктів. Такими принципами являється звід Codex Alimentarius, "Рекомендованный международный Кодекс общих принципов гигиены пищевых продуктов", прийнятий в 1969 р. Важливим документом для підприємств Європейського Союзу являється Регламент (ЕС) №852/2004 "О гигиене пищевых продуктов" від 29.04.2004 г.

На сьогоднішній день в якості основоположного стандарту на систему НАССР при оцінці третьою та другою стороною в Європейському Союзі та деяких інших країнах світу використовується датський стандарт DS 3027 "Безопасность пищевой продукции в соответствии с тренованими НАССР (Анализ рисков и критические контрольные точки) - Требования, предъявляемые к производителям пищевой продукции и их субподрядчикам". Робоча група ISO розробила та запропонувала до уваги всіх технічних комітетів стандарт серії 22000, який повинен встановлювати єдині міжнародні вимоги до систем НАССР, які можуть бути використані як органами з оцінки відповідності, так і виробниками.

При підготовці до сертифікації багато європейських виробників враховують вимоги стандарту харчової галузі BRC (Британського Консорціуму Роздрібної Торгівлі), які поряд з вимогами до систем НАССР встановлюють вимоги менеджменту та гігієни виробничого середовища. В доповнення до цього ініціативною групою провідних компаній роздрібної торгівлі Германії та Франції розроблено стандарт IFS - Міжнародна схема сертифікації харчової галузі.

5. Завідувача лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва АМН України, д.м.н., професора Гуліч Марію Павлівну з виступом на тему: "Перспективи та проблеми гармонізації нормативних документів України щодо безпеки харчових продуктів з європейськими та світовими вимогами".

Процес інтеграції до СОТ розвивається в напрямку гармонізації вітчизняного законодавства, а також адаптації стандартів безпечності харчової продукції до світових вимог. Законотворчий процес в Україні на сьогодні орієнтований на приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних вимог, визначених такими міжнародними угодами:

  • Угода СОТ на санітарні та фітосанітарні заходи;
  • Угода про технічні бар'єри в торгівлі;
  • Угода про партнерство та співробітництво між Європейським союзом та Україною.

У виступі відмічено, що основною розбіжністю у вітчизняному та європейському законодавстві є відношення до таких категорій як якість та безпека продукту. В країнах ЄС якість харчових продуктів - це категорія суто комерційна, яка не підлягає контролю з боку держави. В Україні якість та безпека харчових продуктів єдине ціле і тільки в такому разі продукція відповідає вітчизняним стандартом. Важливим є збереження українських смакових і технологічних традицій.

В ЄС скасовано 17 документів (Директив) та створено 4 Постанови. Різниця між Директивою та Постановою полягає у тому, що Директива рекомендує країнам-членам ЄС певні правила, а Постанова має силу закону і примушує виконувати ці правила. Основні напрямки Європейської концепції забезпечення безпеки харчових продуктів такі: виробник несе повну фінансову і юридичну відповідальність за безпеку продукції, яку він виготовляє, та обов'язкове введення системи НАССР.

Використовується "новий підхід " до стандартизації - це процес, а не продукція. Відсутність в Україні належної виробничої практики та системи НАССР є однією з основних перешкод в гармонізації санітарних норм і державних стандартів щодо європейських вимог.

Зазначено, що в Україні з 2004 р. діє проект "Створення механізму Сертифікації та контролю стандартів сільськогосподарської продукції відповідно до вимог СОТ - СФС, який фінансується ЄС, В рамках цього проекту вже була проведена міжнародна акредитація однієї з вітчизняних лабораторій. Проведена акредитація є також частиною процесу підготовки України до вступу в СОТ.

6. Головного спеціаліста з НАССР Укрметртестстандарту, к.х.н. Миронка Геннадія Івановича з доповіддю на тему: "Актуальні проблеми нормативно-правової бази у сфері безпеки харчових добавок".

Доповідь викликала особливу увагу учасників семінару. Учасники семінару ознайомлені з особливостями використання принципів НАССР в країнах колишнього Союзу, Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та ін.

В доповіді представлена інформація щодо тлумачення термінів: якість та безпечність.

Доповідачем представлені кроки, які необхідні для успішного впровадження систем НАССР в Україні:

  • створення адекватної системи контролю та безпечності харчової продукції;
  • гармонізація нормативно-правових актів;
  • міжнародне визнання національної системи НАССР;
  • акредитація в міжнародних спілках.

7. Провідного наукового співробітника лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології ім.Марзеєва АМН України Ятченко Олену Олександрівну з виступом на тему: "Особливості використання харчових добавок у відповідності з чинним законодавством України".

У виступі зазначено, що раніше застосування харчових добавок було регламентовано "Санітарними правилами і нормами по застосуванню харчових добавок", затв. МОЗ України від 23.07.96 №222. Після скасування "цифрової" частини цього СанПіНу, діючою залишилась тільки його текстова частина та додатки. Перелік харчових добавок нині наведено у відповідних Постановах Кабінету Міністрів України і постійно розширяється, а галузь застосування дозволених харчових добавок визначається, знову ж таки відповідними Постановами головного державного санітарного лікаря України.

Зазначено, що враховуючи світовий прогрес та втілення найновітніших технологій виробництва харчових продуктів, індустріалізацію харчування, відчутно зріс рівень застосування найрізноманітніших харчових добавок, застосування яких суворо регламентовано.

Відмічено, що найпоширенішими помилками розробників нормативної документації, вітчизняних виробників є помилки, які пов'язані з обґрунтуванням дозволу застосування конкретних харчових добавок. Учасникам семінару представлена інформація щодо відповідності Постанов Головного державного лікаря України Постановам Кабінету Міністрів України.

8. Заступника начальника відділу розвитку виробництва, послуг та зовнішніх зв'язків Чернову Вікторію Олександрівну з виступом на тему: "Хронологія нормативних вимог до систем управління безпечністю харчових продуктів".

В доповіді представлена хронологія нормативних вимог до СУБПП від документу, який був розроблений Комісією Кодекс Аліментаріус (створена в 1962 р.), до постанови ЕС 852/2004.

Документ Європейського Співтовариства - Директива ЕС 93/43ЕЕС від 14.06.93 "Про гігієну харчових продуктів". В директиві передбачено виконання основних принципів НАССР. Доповідачем представлена інформація щодо національних документів Великобританії, Бельгії, Іспанії, Росії та ін.

Новий документ, який прийшов на заміну Директиві - Постанова Ради ЄС №852/2004 "Про гігієну харчових продуктів, в якій є наступні вимоги:

  • всі етапи виробництва повинні відповідати вимогам гігієни, які описані в цій Постанові;
  • всіма виробникам харчових продуктів повинні бути прийняті, впроваджені та використані процедури, які засновані на принципах НАССР (всі 7 принципів являються обов'язковими);
  • підприємства повинні повідомити про себе відповідним органам влади для реєстрації, а також забезпечити їх актуальною інформацією про організації та змінах.

В доповіді наведені порівняння вимог ГОСТ Р 51705.1-2001 та ДСТУ 4161-2003.

До моменту створення ДСТУ 4161 вже існував проект ISO 22000:200Х "Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до всьому ланцюгу виробничих процесів", який і став прототипомв ДСТУ.

Цей проект на сьогоднішній день на стадії прийняття ISO/FDIS 22000. Він і представляє найбільший інтерес, як для виробників харчових продуктів, так і для контролюючих органів, так і для органів з підтвердження відповідності.

9. Заступника генерального директора ДП "Дніпростандартметрологія" з наукової діяльності , к.е.н., професора Маматова Валерія Петровича та начальника відділу сертифікації харчової продукції ДП "Дніпростандартметрологія" Кулікову Ольгу Миколаївну з доповіддю на тему: "Стратегічні завдання органів з сертифікації".

У доповіді зазначено, що, враховуючи оголошений Президентом України та владою курс на інтенсивну підготовку держави до вступу в СОТ та інтеграцію в ЄС, стратегічними питаннями постали питання державного технічного регулювання в області підтвердження відповідності і стандартизації, оскільки від їх рішення залежить ступінь підготовки наших підприємств до жорстких конкурентних умов існування на ринку. Це в першу чергу - створення національних стандартів, які гармонізовані з міжнародними та європейськими, в області підтвердження відповідності та безпечності продукції, розроблення та введення в дію технічних регламентів.

Зазначено, що досвід ДП "Дніпростандартметрологія" показує, що активність підприємств регіону з розроблення та впровадження систем управління якістю за останні роки значно збільшилась. Це обумовлено не тільки політикою в області якості, але й розумінням необхідності високого рівня управлінням виробництвом при входженні на міжнародний ринок та вимогам європейського співтовариства та найближчих географічних сусідів.

Доповідачі представили слухачам ключові задачі органів з сертифікації. Відмічено, що зі сторони держави необхідно створити систему державної підтримки підприємствам, які активно приймають участь у впровадженні систем управління якості, безпечності продукції, навколишнього середовища.

Всі ці вимоги знайшли свої відображення в запропонованій ДП "Дніпростандартметрології" регіональній програмі заходів щодо підвищення рівня захисту прав споживачів і створенню конкурентоспроможної продукції регіону. Доповідачами представлені кількість систем менеджменту якості, які впроваджені і сертифіковані в Дніпропетровській області на відповідність вимогам ISO 9001:2000.

Зазначено, що добре розроблена та організована система може і повинна забезпечувати високу якість і безпечність харчових продуктів, умови для підвищення взаємної довіри і створення цивілізованого ринку в Україні.

10. Начальника відділу моніторингу та методичного забезпечення впровадження систем управління ДП "УкрНДНЦ" Хмеля Валентина Микитовича з доповіддю на тему: "Методичне забезпечення впровадження систем управління безпечністю харчової продукції (системи НАССР)".

ПРАКТИЧНІ СЕСІЇ

Учасники семінари прийняли участь у роботі практичних сесій з розроблення та впровадження систем безпечності харчової продукції:

1. Практична сесія з розроблення та впровадження систем безпечності харчової продукції на підприємствах рибопереробної промисловості
Ведучі сесії - Заступник директора з якості та наукової роботи ДП "Севастопольстандартметрологія" Прищепа Вікторія Олександрівна
Заступник начальника науково-методичного центру ДП "Кримстандартметрологія" Урюпіна Ірина Володимирівна

2. Практична сесія з розроблення та впровадження систем безпечності харчової продукції на підприємствах м'ясо та птахопереробної промисловості
Ведучі сесії - Заступник начальника відділу розвитку виробництва, послуг та зовнішніх зв'язків ДП "Кримстандартметрологія" Чернова Вікторія Олександрівна
- начальник відділу СЯ ДП "Вінницястандартметрологія" Хриплива Людмила Василівна

КРУГЛИЙ СТІЛ

Учасники семінару прийняли участь у роботі круглого столу щодо обміну досвіду з актуальних питань сертифікації та випробувань харчової продукції, управління безпекою та якістю при виробництві на основі принципів НАССР та сучасних схем (моделей) сертифікації харчової продукції; контролю показників якості та безпечності в харчових продуктах, актуальних питань методів випробувань, що використовуються випробувальними лабораторіями державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації.

Керівник - заступник директора з сертифікації ДП "Севастольстандартметрологія" Сендик Аделіна Гнатівна

ДИСКУСІЯ

У дискусії прийняли участь представники органів з сертифікації, випробувальних центрів і лабораторій державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації, провідні спеціалісти Держспоживстандарту України, ДП "УкрНДНЦ", інституту гігієни та медичної екології ім. Марзеєва АМН України, Торгово-промислової палати України, виробничих підприємств.

Обговорені невідкладні дискусійні питання, які виникли в результаті роботи семінару, діяльності територіальних органів із сертифікації продукції та випробувальних лабораторій за поточний період.

ВИРІШИЛИ:

1. В умовах вступу України до СОТ та інтеграції в ЄС, з метою створення умов для виробництва продукції безпечної для життя та здоров'я людей, консолідації зусиль для реформування економіки з урахуванням реалізації сучасних принципів менеджменту якості та безпечності продуктів харчування:

  • максимально використовувати набутий в Україні та інших зарубіжних країнах досвід у сфері контролю безпечності продукції, процедур підтвердження відповідності;
  • об'єднати інтелектуальні, ділові та професійні зусилля спеціалістів в області виробництва продукції, контролю її якості та безпеки для розроблення методичних рекомендацій з впровадження НАССР на підприємствах.

2. ДП Укрметртестстандарт як науково-методичному центру з сертифікації та підтвердження відповідності системи управління безпечністю харчової продукції подати пропозиції до Держспоживстандарту щодо необхідності ведення єдиного реєстру сертифікатів з системи НАССР та обов'язкової сертифікації систем НАССР.

3. Органу з сертифікації персоналу Укрметртестстандарту розробити Порядок підготовки кандидатів в аудитори з сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів.

4. ДП Укрметртестстандарт як науково-методичному центру з сертифікації та підтвердження відповідності системи управління безпечністю харчової продукції сприяти діяльності у сфері сертифікації харчової продукції, виробленню загальноприйнятих форм та методів оцінки факторів ризику та критичних точок контролю для різних видів харчових продуктів, залучаючи для вирішення цих питань компетентні та зацікавлені сторони.

5. Державним центрам стандартизації, метрології та сертифікації до 31 жовтня 2005 р. подати пропозиції для формування програми роботи науково-методичного центру із сертифікації харчової продукції на 2006 - 2007 р.р.

6. Державним центрам стандартизації, метрології та сертифікації до 30 листопада 2005 р. подати звіти щодо виконання плану робіт НМЦ із сертифікації харчової продукції на 2004 - 2005 р.р.

7. ДП Укрметртестстандарт як науково-методичному центру із сертифікації та підтвердження відповідності системи управління безпечністю харчової продукції внести до плану роботи НМЦ на 2006 - 2007 р.р. проведення семінарів щодо сертифікації інтегрованих систем управління.

8. З метою консолідації зусиль спеціалістів органів з сертифікації харчової продукції, систем управління безпечністю харчових продуктів, випробувальних центрів і лабораторій, продовжити практику проведення тематичних семінарів у сфері контролю якості та безпечності харчових продуктів і продовольчої сировини та передбачити проведення семінару в 2006 році, на якому буде акцентовано увагу на актуальних аспектах забезпечення якості та безпечності продукції.

9. ДП "Укрметртестстандарт" як науково-методичному центру з сертифікації та підтвердження відповідності подати пропозиції до Держспоживстандарту щодо внесення змін до ДСТУ 3413-96 "Порядок проведення сертифікації продукції" та передбачити схему (модель) сертифікації продукції в Системі УкрСЕПРО на підставі сертифікації (оцінки) системи безпечності харчової продукції у відповідності з вимогами ДСТУ 4161-2003.


Обращения граждан
 
РЕЕСТР
сертифицированой ОС
Укрметртестстандартом
продукции
   
Годовой план
государственных закупок
Укрметртестстандарта
на 2008 г.


 


Главная ● Приветствие ●  Об Укрметртестстандарте ● Кадровая политика ●  Наука ● Международное сотрудничество ●  Технические комитеты ●  Контакты, ссылки ● Услуги ●  Нормативно-правовая база ● Научно-техн. и производ. база ●  Информация для клиентов ● Об изменениях в Госреестре СИТ ●  Аккредитация ● Обязательная сертификация ●  Пресс-служба ● Новости