This version of the page http://bank-ua.com/article/print.php?id=47 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-10-04. The original page over time could change.
BANK-UA.com - Банки України
 www.BANK-UA.com
16.10.2006
Штраф за дострокове погашення кредиту незаконний
Санкції за дострокове погашення кредиту незаконні, але банки як і раніше продовжують їх стягувати зі своїх клієнтів. Про це повідомляє компанія "Простобанк Консалтинг", що на прохання свого клієнта детально вивчила юридичні аспекти подібних ситуацій.
У компанію звернувся клієнт одного з великих українських банків, якому банк запропонував при достроковому погашенні житлового кредиту сплатити штраф 2%, відповідно до умов раніше укладеного кредитного договору. З одного боку, "що написано пером - не вирубаєш і сокирою" і умови договору необхідно виконувати. Але з іншої, з 01 грудня 2005 року набули чинності зміни до Закону України "Про захист прав споживачів", у яких говориться, що клієнт банку має право достроково повернути кредит без застосування до нього штрафних санкцій з боку банку. Співробітники фінустанов на цей довід клієнта відповіли однозначно - договір був укладений до внесення даних змін і санкції залишаються в чинності.

Хто ж правий у сформованій ситуації?

За змінами, які набули чинності, до Закону України "Про захист прав споживачів", Конституції України та Цивільного кодексу, умови кредитного договору (навіть якщо вони встановлені сторонами до вступу в чинність Закону) не можуть обмежувати права споживача, певні законом, а також установлювати будь-які штрафні санкції за використання споживачем таких прав.

Отже, якщо клієнт уже уклав з банком кредитний договір, або якщо тільки обговорюються умови договору, відповідно до яких позичальник при достроковому погашенні позички буде зобов'язаний сплатити банку „неустойку”, то такі положення кредитного договору на вимогу клієнта можуть бути визнані недійсними в судовому порядку.

Таким чином, якщо кредитний договір був підписаний до внесення змін у Закон і сьогодні за дострокове погашення кредиту банк жадає від позичальника сплати „неустойки” (штраф), то можна сміло нагадати банку про норми Закону України "Про захист прав споживачів". А якщо і це не допомагає - зажадати від фінустанови пред'явлення вимоги про сплату зазначених штрафів у письмовому виді, а після одержання такого документа звертатися в суд за визнанням відповідних положень кредитного договору недійсними і такими, які порушують права клієнта. До речі, при подачі такого позову позичальник звільняється від сплати державного збору.

Також до переліку несправедливих умов кредитного договору можна віднести і відповідно заперечити в суді:
• умови, що передбачають зміни у витратах позичальника за кредитним договором, крім процентної ставки (так, зокрема, будуть визнані несправедливі умови, що передбачають підстави для зміни розміру щомісячної комісії за користування кредитом);
• вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості послуги) у випадку невиконання їм своїх зобов'язань за договором (вартістю послуги при наданні кредиту буде вважатися сума відсотків за весь строк користування кредитом).

За матеріалами www.prostobank.com.ua
Creation :: Yarega Software :: 2006-2008