This version of the page http://zik.com.ua/ua/chat/23 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-30. The original page over time could change.
ЗІК - Чат-конференції | Марія Кривенко
...
УКР POL РУС ENG
RSS Експорт

  • ПРО НАС
  • АНАЛІТИКА
  • АНОНСИ
  • ЧАТ-КОНФЕРЕНЦІЯ
  • ФОТОГАЛЕРЕЯ
  • ОПИТУВАННЯ
  • АРХІВ

  • Влада
  • Політика
  • Економіка
  • Соціум
  • Культура
  • Мас-медіа
  • Євро-2012
  • Спорт
  • Кримінал
  • Надзвичайна ситуація
Вівторок, 30 Вересня 2008
0039

  • ZIK
  • Львівські новини
  • Львівщина райони
  • Тернопіль
  • Чернівці
  • Івано-Франківськ
  • Луцьк
  • Ужгород
  • Рівне

Чат-конференція з письменницею Марією Кривенко

01 Лютого 2007
[ Орест ]
Маріє, як Ви ставитеся до того, що почав виходити новий "Пост-Поступ"? І це нормально, що у першому його числі згадали про Вашого чоловіка Сашка Кривенка?

Я не з наю, як до цього ставитись. Врешті, газета «Пост-Поступ» – це все – таки справа не моя. Те, що газета «Пост-Поступ» – це справа мого покійного чоловіка, навіть справа життя мого покійного чоловіка, то чому би не згадувати його у відновленій газеті. Але справа полягає в тому, що потрібно собі ставити запитання, чи хотів би Сашко співпраці з тими людьми, які зараз фінансово відродили «Пост-Поступ». Адже ж колись ці люди і привели до краху молодої газети… Я дуже радила би цим людям, оскільки вони звернулися до пам’яті першого редактора газети, інколи уявляти собі, що сказав би Сашко в тій чи іншій ситуації, чи хотів би він, наприклад, щоб газета його мрії була двомовною?

[ Я ]
Пані Маріє, чи відчули Ви як львівянка на собі приїзд Януковича? Як Ви взагалі ставитеся до політики? Олександр Кривенко бу дуже заангажованим у політику? А Ви?

Я намагаюся все менше перейматися політикою. Але, на жаль, тоді, коли ми нею не переймаємось, тоді вона переймається нами. Отже, бути геть осторонь не виходить. Я намагаюся оцінювати людей у політиці в першу чергу як людей. Дурнуватими роблять їх власне умови політичних ігор, які вони собі придумують. Кажуть, найбільш епатажні політичні діячі за горнятком кави – чудові люди. Приїзд Януковича я на собі не відчула ніяк.

[ Оксана Станіславівна ]
Марічко, кажуть, що ви піднімаєте на ноги трьох дітей? У вас сини чи доньки? Вони ще у школі вчаться? Чи допомагає Вам хтось з друзів вашого чоловіка? Як він міг лишити таку жінку!

Дітей у мене четверо. Всі дочки. Я оточена добрими людьми. Безсумнівно, без їхньої допомоги було б сутужно. Насправді ж ми навіть не уявляємо, які довкола люди добрі та співчутливі.

[ Рися ]
Маріє, у Вашій книзі "Ностальгія" стільки особистісного? Скажіть, Ви і досі кохаєте того хлопця, що поїхав на Донеччину вчитися? Чи цей твір - помста якомусь іншому чоловікові7 Може, своєму?

Бачите, як Ви глибоко все розумієте… Якщо це помста – то це писання має відімстити колись мені. Уважно слідкуйте, Ви, мабуть, помітите, коли це почне відбуватися.

[ Микола ]
Згадуваний 2 "Ностальгії" психіотр Пільц - це львівський професор Фільц? Як ви ставитеся до середовища Фільц-Іващишин-Садовий... Принаймні, ще донедавна це було одне середовище? І взагалі, Львів - це середовище чи багато середовищ? Як ви ставитеся до таких куклускланів?

Напевно, це професор Фільц, такий, яким я його знала в один період мого життя. Тоді він був добрим диваком і приколістом в моїх очах. Зараз я би так про нього не сказала, оскільки давно з ним не спілкувалася. Нічого не можу сказати про трьох людей, згаданих у тріаді. Окрім того, що двох із них я шаную і поважаю. А щодо того, що люди об’єднуються, то це ж нормально, адже ніщо людське…

[ Zonta ]
Пані Маріє, за якими критеріми запрошеєте гостей на свої журфікси? Чому про це так мало повідомлень у пресі? "високий замок" куркулі вимагають великих долярів за рекламу. А "львівська газета" де ви подавали чудову публіцистику, чому не допоможе?

Критерій особистісний. Тобто кого хочу, того запрошую. Не думаю, що мало повідомлень у пресі. Кожного разу на зустрічах, здається, більше журналістів, аніж просто слухачів. Майже всі львівські газети писали і пишуть про журфікси та цікавих гостей. В тому числі і «Високий замок». «Львівська газета» завжди докладно і чудово пише про ці письменницькі збіговиська. Я думаю, що газети якраз і допомагають мені, як і інформагенції. Я не маю на увазі привернути увагу широких кіл, кожного разу приходить по двадцять-тридцять чоловік – і цього достатньо для спокійної, глибокої бесіди. Не завжди виходить так, як хотілося б. Але думаю, що вузьке коло слухачів – це майбутнє літературних вечорів, чимдалі тим більше буде відпадати потреба у випадкових сотнях слухачів. Краще хай буде десять.

[ Люба Кіндратович ]
Пані Маріє, як Вам теперішній "Поступ"? Який Ваш найяскравіший спогад про О.Кривенка? Чи є, на Вашу думку, серед теперішніх українських письменників, геніальні? Що зараз готуєте до друку? Люба

«Поступ» теперішній рідко беру до рук. Він мені чужий по духу, я триваю не в тих тональностях, не в тих барвах і звуках, що ця газета. Серед українських письменників є дуже багато цікавих і глибоких авторів, але вони приречені на те, що будуть банально непрочитані. Людям нецікаво читати, грубо кажучи. Ось вчора на зустрічі-журфіксі була Ніна Бічуя. Це велика Людина і Велика Письменниця. Був також Роман Іваничук. Це письменник, який пише багато й невтомно, і все, що виходить з-під його пера, дуже важливе для суспільства і для літератури. Я читала би навіть заяви в жек, які написав Роман Іваничук – така це величина.

[ Володимира ]
Марія, я захоплююся Вашою жіночністю, людяністю, душевністю. Що Вас надихає на написання творів? Коли знахдите час писати - адже жінці так важко вирватися "з баняків і борщів?

Вибачте, відповідаючи на попереднє запитання, я не сказала, що готую до друку. Поки що нічого не пишу, нічогісінько, крім деяких статей. Немає натхнення. Тепер більше редагую інших людей. Дякую за компліменти. Що надихає? – зараз, власне, нічого. Раніше надихали люди, якісь події, страждання, а також ідеї, які я знаходила в літературі. Інша думка інколи так сильно резонує з нами, що відбувається дивовижна духовна алхімія, я для цього і журфікси задумала, щоб люди мали можливість зустрічатися з ідеями, висловленими у великій літературі, - щоб і вони надихалися…

[ Тарас ]
Чому ви виступили проти відновленого "Post-Поступу"?

Я не виступала проти, бо вважаю безглуздям виступати проти взагалі будь-чого.

[ Тарас ]
Чи любите Ви Львів? Не болить серце, за те як він руйнується...

Як може не боліти? Але якщо у цьому місті живуть освічені люди, то ми його врятуємо.

[ Таня ]
Маріє, коли ми знову прочитаємо у "Львівській газеті" Ваші чудові нариси про Побережанщину? Як часто буваєте на своїй малі батьківщині? Чи не готуєте збірник оповідань про рідні місця?

Ох, дорога у рідні місця поростає терном… Все важче і важче вибратися туди, до порожньої хати, де колись було тепло, добре, де вирувало життя. А тепер – пустка. Нікого. Тільки мої невимовно великі провини перед усіма, кого вже немає. Хоча інколи здається, що ніхто не відійшов, що всі тут, вартує тільки простягнути руку, щоб доторкнутися. Мала батьківщина обов’язково витіснить мене, блудну дочку. Не знаю, чи буду ще писати про село, адже вже сьогодні зовсім не те відчуваю, що рік тому, тим більше, два. Зараз нестримно насувається лава відчуження, відстань між мною і селом. Краяни не читають газет, і це мені абсолютно на руку. Ой, що би вони зі мною зробили, якби прочитали! Особливо моя тета…

[ Майже Янукович ]
ZIK запропонував користувачам Питання дня "Навіщо політику Достоєвський?" Чи повинен український політик читати російського Достоєвського? Як, на Вашу думку, чи львівська інтелігенція знає російську класику? І класику взагалі?

Український політик – це український політик. Російський Достоєвський – це вселюдський Достоєвський. Щодо «красоти» і як її розуміють українські політики, то саме так – із змовницьким виразом обличчя, мовляв, «ох, счас как урєжу!» Та Бог із ними, з політиками, їм не слід сумніватися – інакше програють вибори. Чим більше читав – тим більше сумніваєшся. Висновок робіть самі. Важко сказати про всю львівську інтелігенцію загалом. Одна пані, після того, як я запросила її на журфікси, присвячені «Анні Кареніній», відповіла мені, що вона не прийде, бо не є фанаткою «Анни Кареніної». Відповіла дуже гордо. Після цього я перестала бути її фанаткою. Запитують, хто із російських письменників «робив» мене як людину і як творчу особистість. Толстой Лев Миколайович, це по-перше. І несть їм числа.

[ Просто Марія ]
Як Ви оцінюєте львівське письменницьке середовище? Як Вам Спілка письменників? Недарма Ліна Костенко не хоче туди вступати...

Середовище – це люди, окремі люди. Окремих людей зі спілки дуже шаную і поважаю. А щодо самої організації насправді нічого, окрім загальновідомого, не скажу, бо не член сама, на засіданнях не бувала. А взагалі зібрання творчих людей – це тераріум, дуже важка атмосфера.

[ Wasyliowych ]
Чи можете окреслити літературний напрям, який Ви репрезентуєте?

Я швидше можу сказати, який напрям не репрезентую. Не репрезентую постколоніальний глобалістський мейнстрім, який передбачає певний дрес-код. Я – людина старої дати багато в чому.

[ Люба Кіндратович ]
Марічко, кого можна очікувати в наступних журфіксах? Які Ваші творчі плани? Віра

Може, прийде Галина Пагутяк, і якщо це трапиться, то буду вважати, що для літературного життя Львова справді щось трішки зробила. У березні проведу три зустрічі з письменниками, які презентуватимуть твори, що ніде не друкувалися. Творчі плани важко окреслити. Можу сказати хіба одне: мрію написати роман про сестер, свою «Калинову сопілку». Вже навіть дещо маю… Але чи зреалізую? – хто його знає?

[ Вікторія ]
1) Марієчко, під час останнього вечора "Нові книжки старого року", Ти обмовилася проте, що Тобі довгий час було незатишно приходити до університету, бо в ньому іще працюють колишні "стукачі". З огляду на це, як Ти ставишся до а)потреби і б)можливості люстрації в нашому суспільстві? Особливо тепер, коли колишні "стукачі" поприймали ордени з рук Президента Ющенка. 2) Ти не тілька поетка, прозаїчка, але й есеїстка, що час до часу друкує цікаві рефлексії на життя рідної Франківщини на сторінці коментарів "Львівської газети". А чому не в "Пост-Поступі"? Там же всі Твої колеги із АУПу! Хіба Ти щось маєш проти Володі Павліва, Юрка Винничука, Віктора Неборака? 3) Прошу розказати про життєві орієнтації донечок. 4) Як сприймають Твої краяни своє віддзеркалення у Твоїй есеїстиці? 5) Чому по двох роках провадження літературних журфіксів Ти спершу розчаровано заявила, що припиняєш цю справу, а потім ізнов заохотилася до неї? 6) Часто доводиться чути, що Ти і Мирослава Гонгадзе - дві жінки які професійно зреалізувалися завдяки саме таким, а не інакшим прізвищам. Чи погоджуєшся із таким твердженням про певну спільність доль? 7) Знаю, що у Львові серед митців і політиків є люди, яким марія кривенко не подає руки. Чому? Через що? 8) Оскільки в нас мода на "кумів", то розкажіть про своїх кумів, вони ж відомі у Львові ( та й не тільки) люди. 9) Часті згадки й цитати із російських письменників у ваших творах свідчать про певні впливи. Хто самеіз діячів російської літератури "вибудував" вас як письменницю. 10) Від початку вул.Зеленої у Львові відходить маленька вул. Семена Палія, на правому боці якої тільки один будиночок. У ньому мешкав Сашко, коли ходив до СШ№21. Може б там яку табличку міська влада почепила. Або може на школі? 11) Якою ви думки про міського голову Львова Андрія Садового - як людину й бізнесмена. Чи правда, що, як він сам неодноразово казав,АІС є другом вашої сім'ї, чи якоїсь іншої сім'ї Олександра Кривенка?

1) Проблема Президента Ющенка, те, що він пороздавав ордени колишнім стукачам. Люстрацію в нашій країні, схоже, колись зробить війна або справжня революція. 3) Важке запитання. Думаю, що найголовніше, щоб вони були добрими людьми і нікому ні за яких обставин не чинили зла. 5) Я подумала, що це потрібно робити. Оскільки люди мене просили. Питали в книгарні, мене особисто, коли буде. Врешті, нічого ніде схожого не відбувається. 6) Доля Мирослави Гонгадзе – унікальна, унікально важка. Ми з нею можемо бути схожі в тому, що пережили схоже. Я би при зустрічі із Мирославою хотіла їй висловити своє захоплення, яка вона сильна і гідна у своєму незмірно великому та винятковому горі. 7) Таких людей у Львові немає. Є люди, які мені не подають руки. У цьому немає моєї волі. Моя воля є на те, щоб так не було. 8) Мої куми відомі у Львові люди, справді. Але ж їх не перечислиш усіх – так багато. 10) Може… 11) Я не дуже знаю Андрія Садового як людину і як бізнесмена. У важкі хвилини він висловлював мені підтримку і співчуття.

Новини

  • 29Вересня 2008

    • 18:19
    • У Чернівцях усі дитсадки, які були закриті на карантин, поновили свою роботу
    • 18:18
    • Львівська обласна аптечна корпорація відкликала концепцію реорганізації мережі комунальних аптек і висловила недовіру гендиректору
    • 18:14
    • «Галицький вибір» вимагає від Ющенка «коаліції трьох»
    • 18:10
    • У Львові відбудеться фестиваль музики з часів Речі Посполитої
    • 18:04
    • Уряд додатково виділить 100 млн грн на протезування інвалідів
    • 18:01
    • У луцькій квартирі виявили підпільний «спирто-горілчаний цех»
    • 18:00
    • У Бродах покажуть унікальну колекцію козацьких люльок
    • 17:57
    • На Рівненщині за 4 роки збудують сталепрокатний завод вартістю 750 мільйонів доларів
    • 17:54
    • Львівські митники затримали німців з 3 тис. пачок сигарет у «туалеті» автомобіля
    • 17:48
    • РНБОУ у 2009 році віддасть Збройним силам 2,5% від ВВП країни – 32,4 млрд грн

Фоторепортаж