This version of the page http://www.derevo.info/info.php?i=4501&info_cat=10 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-27. The original page over time could change.
Сушильна камера для деревини з використанням повітряного котла
       
       
Інформаційний портал деревообробної галузі
Логiн
Пароль
Запам`ятати пароль
Забули пароль? | ++ Реєстрацiя

   



Запрошуємо також відвідати
портал меблевої галузі >>



Реклама





Календар подій

 

ЛЬВІВСЬКИЙ МЕБЛЕВИЙ САЛОН’ 2008
17-20 вересня 2008



Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18

МЕБЛЕВА ІНДУСТРІЯ' 2008
17-20 вересня 2008


Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18


ПРИМУС: ДЕРЕВООБРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ 2008
23-27 вересня 2008


Київ, Міжнародний виставковий центр

Лісництво та земельні ресурси 2008р
Міжнародний екологічний форум

15-17 жовтня 2008р.


Львів, Виставковий центр "LEMBERG"


Семінар "Побудова бізнесу в сфері
виробництва і продажу
паливних брикетів і пелет"

16-17 жовтня 2008

Київ, готель "Ярина" (Конча-Заспа)


Статті


Назад
Статті

104

Сушильна камера для деревини з використанням повітряного котла



08.07.2008


Значна частина сушильних камер нині обслуговуються котлами невеликої потужності. Вони переважно не забезпечують необхідні параметри для якісного проведення процесу сушіння і мають низьку продуктивність. У першу чергу це проявляється там, де експлуатуються котельні установки для спалювання вугілля або газу, що погано пристосовані для спалювання в них відходів переробки деревини, і тому не можуть підтримувати необхідної температури в сушильній камері. Крім того, в багатьох з них відсутні пристрої пароутворення для забезпечення в окремих режимах сушіння необхідних параметрів вологості агента сушіння, відсутні реверс і достатня швидкість повітряних потоків.

Для вирішення цієї проблеми розроблено і застосовується ціла низка заходів, а саме:
  • покращення роботи котельної установки (процесу горіння палива);
  • встановлення спеціального бункера для автоматичної подачі тирси в топку;
  • більш ефективне використання  або збільшення площі нагрівання елементів в камері;
  • створення необхідної швидкості і реверсу циркуляції повітря через пакет пиломатеріалів;
  • використання економайзера (на димових газах) для підвищення температури теплоносія в камері;
  • утеплення сушильної камери, ущільнення дверей;
  • встановлення необхідних вимірювальних приладів і т.ін.

Треба підкреслити, що такі заходи дають значний результат і, зазвичай, окупляються за кілька місяців.
В окремих випадках бажано повністю переобладнати сушильну камеру з встановленням нового котла. При цьому найбільш доцільно встановити повітряний котел, який має цілий ряд переваг перед водяним, а саме:

  • простота конструкції і монтажу котла;
  • відсутність води і пов’язаних з нею проблем (ржавіння труб, протікання, замерзання в зимовий період, усування небезпеки можливого вибуху при перегріві, відсутність громіздких радіаторів тощо);
  • швидкий вихід на робочий режим (до 30 хв.);
  • простота обслуговування і регулювання режиму сушіння;
  • невелика вага (до 350 кг), розбірна конструкція, простота завантаження і транспортування;
  • паливом для котла слугують відходи деревини (тирса, дрібна стружка, обрізки);
  • потужність котла – 50-60 кВт, що при використанні в сушінні режиму з перервами циркуляції і подачі повітря в камеру забезпечує роботу двох сушильних камер або однієї сушильної камери і невеликого цеху (до 300 м3).

Повітряний котел являє собою металеву піч (1), з’єднану з трубчастим теплообмінником (2), що обдувається повітрям, яке при цьому нагрівається до 140 оС. З котла за допомогою вентилятора, перемикального шибера (3), що здійснює реверс повітряних потоків, по коробах з оцинкованих листів (4) прокладених в сушильній камері з обох боків вздовж стін, подається гаряче повітря, яке змішуючись з основним об’ємом агенту сушіння, дає змогу підтримувати в камері необхідну температуру (до 90 оС).

Для створення необхідної швидкості і рівномірного продування повітря через пакет (9), в камері зверху по осі встановлено чотири осьові реверсивні вентилятори (5), які автоматично можуть змінювати напрямок обертання залежно від положення шибера. За бажанням, процес реверсу повітряних потоків в камері може бути також автоматизований і здійснюватись через задані проміжки часу. Передбачено також систему пароутворення для підтримання в певних режимах сушіння необхідної вологості агента сушіння, яка здійснюється шляхом подачі води з окремого бака (6) через форсунки в зону нагрівання повітря над топкою. Для видалення з камери утвореної в процесі сушіння зайвої вологи призначено спеціальний шибер на котлі.

При встановленні нового котла треба відповідно підготувати приміщення сушильної камери, приділяючи особливу увагу забезпеченню достатньої теплоізоляції і герметизації стін, перекриття і дверей.

Для кваліфікованого керування процесом сушіння деревини (згідно з технологічною картою) необхідно встановити відповідні вимірювальні прилади:

  • термометри 0-150 оС на коробах при вході і виході з котла;
  • психрометр – мокрий і сухий термометри 0-100 оС (7), які встановлюють всередині камери (для зняття показів з них передбачається спеціальне віконце), або спеціальний електронний психрометр (ДПС - 2). Для визначення вологості деревини використовується переносний або стаціонарний вологомір, для замірювання в 6 точках.

Відповідна реконструкція сушильної камери, або побудова нової з використанням повітряного котла забезпечує виконання всіх вимог для якісного процесу сушіння пиломатеріалів, але коштує значно дешевше, ніж придбання фірмової камери.
Уже діючі за такою схемою сушильні камери показали високу ефективність і економічність в роботі.



За матерілами Всеукраїнської галузевої газети "Деревообробник"
derevo.com.ua



Версія для друку



 Читайте також:
 
23
16.09.2008
Лінія опорядження погонажу
Розширення виробництва. У цій фразі для керівників підприємств є особлива магія. Це означає успішність... Однак, з розширенням виробництва зростає і кількість проблем. Однією з них дедалі частіше...
 
48
29.08.2008
Вітчизняні калорифери для лісосушарок
Раніше спеціальних теплообмінників, калориферів для лісосушильних камер вітчизняна промисловість не виробляла, тому застосовувалося серійне сантехнічне обладнання двох типів: ребристі труби та...
 
40
19.08.2008
Надійний калорифер
Для обігріву конвективних сушильних камер використовують калорифери. Цей агрегат передає тепло від теплоносія (гаряча вода, пара) в повітря камери. Якість калорифера при сушінні деревини відіграє...
 
74
24.07.2008
Раціональні технології сушіння пиломатеріалів і теплопостачання
Конвективний спосіб сушіння застосовується в промисловості найбільш широко - за статистикою, це близько 90 % промислово висушеної деревини у світі. Прогнози розвитку технологій промислового сушіння...
 
29
15.07.2008
Економічна сушарка для волокон
У виробництві ДВП на сушіння деревних волокон припадає витрата найбільшої кількості енергії. Schenkmannpiel-Engineering-GmbH 1996 р. розпочав пошук шляхів скорочення енергозатрат на цей процес,...
 





Реклама:

Новини Статті Торговий майданчик Каталог учасникiв Каталог сайтів Послуги Про проект Робота


Партнери:



© 2004—2008
DEREVO.INFO. Всі права захищені.
Контактна інформація
Реклама у мережі


При використанні матеріалів посилання на www.derevo.info (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове