This version of the page http://novynar.com.ua/opinion/6616 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-26. The original page over time could change.
Новинар » Точка зору » Не „Пора", не „Пора”, не „Пора”…
bigmir)net  Пошта   Шукай:      
Точка зору

Не „Пора", не „Пора”, не „Пора”…
3 вер, 12:13

reklamaster.com
Рейдерська атака на Громадянську партію „Пора” заслуговує на те, щоб стати наочним прикладом того, що буває, коли політики не виконують своїх передвиборних обіцянок, - зауважує, в матеріалі, опублікованому в останньому номері тижневика Новинар, Вахтанґ Кіпіані, шеф-редактор проекту „Великі українці” на ТК „Інтер”, член Центральної ради партії „Пора”.

Якби протягом останніх двох з половиною років Віктор Ющенко витратив би бодай малу частину свого президентського реченця не на глечики та вишиванки, а на реалізацію свого висміяного нині гасла „Бандити сидітимуть у тюрмах!”, то дискусії нині точилися б зовсім інші.

Поклавши руки, „які не крали”, на серце, легко визнати – проблема не в „Порі” і не в можливому виключенні її єдиного прохідного кандидата зі списку блоку „Наша Україна – Народна самооборона”.

Річ у тім, що виборча кампанія, яка розпочалася в 2004-му, триває й нині. Партії – „гілки влади” – ефектно борються не з корупцією та бідністю, а між собою. Ворогам глави держави здалося доречним і ефективним „опустити” Віктора Ющенка, неформального опікуна НУ-НС, саме у такий спосіб. Зняття з перегонів кількох „пористів” – це насправді отруйний дротик у самого Президента. У де-факто очолюваний ним блок. У надії частини колишніх „помаранчевих” на те, що об’єднані сили Майдану здобудуть гідне місце у наступному парламенті.

Блакитно-рожеві опоненти Ющенка задіяли відразу три потужні види зброї: Мінюст, МВС, ЦВК. Юстиція надала лже-„Порі” право на участь у виборах. Міліція стоїчно не реагує на повідомлення про злочин – про те, що дві різні печатки „Пори” стоять на документах різних суб’єктів виборчого процесу. ЦВК ще до рішення суду виносить відверто блюзнірське рішення. У всіх на вустах прізвища Лавриновича, Цушка, Лукаш, Охендовського…

Говорити, що оте дійство незаконне, маю право. Будучи членом Центральної ради „Пори”, я не отримував запрошення на з’їзд, який нібито затверджував партійний список і на попереднє зібрання ради партії. Самопроголошений вождь і перший номер зареєстрованого ЦВК списку Ярослав Годунок казав колезі-журналісту, що насправді я покинув партію... Дивно, чому я сам про це дізнаюся з інтернету. Виявилося, що принаймні дві третини членів керівного органу „Пори” і гадки не мали, що авантюрист Годунок організовує збори, де ухвалюється рішення про самостійну участь у виборах. Коли я це писав, на сайті ЦВК ще не було списку кандидатів від цієї чужої „Пори”. Дістав його. Хотілося вигукнути: хто ці люди? Що ж – веселі, брате, часи настали…

До цих виборів „Пора” підійшла ослабленою внутрішньою кризою. Поразка на минулих виборах до Верховної Ради у компанії з ПРП і Віталієм Кличком призвела до кількамісячної колотнечі. Частина претензій, які висувалися на адресу лідера партії Влада Каськіва, були справедливими. Частина – відвертою маячнею. У ситуацію втрутилися зовнішні сили.

Пікантність ситуації – в тому, що тоді інспіратором внутрішньопартійної кризи були діячі руху „Народна самооборона”. Кільком лідерам „Пори” пообіцяли прохідні місця у своєму списку. Але коли настав час голосувати за цей список, зі звинуваченнями вискочив, наче чортик з табакерки, той самий пан Годунок. Відтак чільних „пористів” брутально кинули. І, до слова, ні Юрій Луценко, ні Давид Жванія й слова не сказали, щоб відстояти молодих політиків.

Питання, врешті-решт, не у віці. Передусім ми прагнули привнести у владу трохи свіжого повітря, здорового глузду і дещицю романтизму. Бо старі – і за віком, і ментально – політики додають до своїх команд, списків ритуальних представників молоді лише, щоб продемонструвати частині електорату свіжі обличчя.

„Пора” була шансом для покоління „революції на граніті”. Звичайно, йшлося не про фізичне проникнення у велику політику. Приміром, Слава Кириленко та Андрій Шевченко – у „вищій лізі”, але чи вони впливають на зміну правил гри? Наразі можна сказати, що ця мрія не витримала перевірки реальністю. Відповідальність слід розділити між „нами” і „ними”.

Одного дня історичної осені 2004-го мені пощастило бачити, як група молодих людей під жовтими прапорами Громадянської кампанії „Пора” зупиняла рух автотранспорту на Хрещатику в районі вулиці Прорізної. Вони взялися попід руки і тихою, впевненою ходою змусили кількарядний потік машин спочатку звузитися до тоненького струмка, а потім і зупинитися. Так починався Майдан. А з ним і надії на нову якість українського життя.

Цей матеріал опублікований в тижневику Новинар № 03 від 3 вересня 2007 року

Версія для друку   Відправити другу   Лист редактору  
Коментарів (8)
Додайте свій коментар
Залишилось 1000 символів
Змінити зображення
Якщо Ви не бачите зображення з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.
Відсортувати за датою 
алех  (анонiм) | 09.01.2008, 12:45
кто много красиво говорит, к конечном итоге ничего не делает, из того что говорит. каськит говорит красивее и правильнее многих. но лучше уж слушать колхозника цушко, он меньше подвержен лицемерию.
Відповісти  
pivnich  (анонiм) | 06.09.2007, 16:17
Показовими залишаються сьогодні методи політичної боротьби в Україні
Відповісти  
Синоптик  (анонiм) | 06.09.2007, 07:46
До Скептика: Воно вам треба? :)
Відповісти  
Скептик  (анонiм) | 05.09.2007, 13:37
А где можно найти биографию Каськива?Слышал,что он обучался в США,но высшего образования не имеет.Он не похож на самоучку.
Где то его готовили к этой деятельности.ПОРА-какая то тёмная непонятная структура,с неясными источниками финансирования.Так что ск
Відповісти  
Оксана  (анонiм) | 05.09.2007, 10:59
Це нагадує легенду (чи анекдот) про віник, який не могли зламати цілком діти помираючого батька, а по гілочці він легко ламався. Жаль, що таку достойну гілочку клацнули. До речі, ті, хто це направив, відрізняються у своїх діях завидною систематичністю та
Відповісти  
Тоха  (анонiм) | 05.09.2007, 10:44
Раздробление партии "Пора" - дело рук Януковича...
Відповісти  
Dmitrov  (анонiм) | 04.09.2007, 20:51
Олена, почему такая не любовь к Каськиву? Помоему самый достойный человек в НУ. Может объяснишь?
Відповісти  
Олена  (анонiм) | 04.09.2007, 20:01
"Бандити сидітимуть у тюрмах!”-і першим кого потрібно було посадити,то це Каськіва. Мені відомо,що дуже багато людей не будуть голосувати за НУ тільки тому,що там в списках стоїть прізвище Каськіва-мерзотника.А Годунок зробив правильно,тому що дуже б
Відповісти  

Останні новини

  • Тимошенко: Час Президенту зняти табу   19:31 Коментарі (0)
  • У Севастополі розпочали збір підписів за імпічмент Президента   19:09 Коментарі (0)
  • Єхануров: Захоплене піратами судно перевозило 33 танки Т-72   18:14 Коментарі (0)
  • У Росії голодують ведмеді   17:55 Коментарі (0)
  • У СП підозрюють, що візит Тимошенко в Москву готує Медведчук   17:36 Коментарі (1)

Популярні статті

  • Тіну Кароль визнали гідною церковного Ордена Святої Великомучениці Катерини  13:00 Коментарі (13)
  • Огризко заявив Лаврову, що Україна не визнає Абхазію й Осетію  09:51 Коментарі (12)
  • Посла Німеччини вразили «присутність і тиск Росії» у Криму  21:26 Коментарі (12)
  • Точка зору: Дорогою невдах  09:50 Коментарі (8)
  • Тимошенко залишиться вірною українській мові  20:03 Коментарі (6)
Погода
 
Курс валют:
   1USD 4.86   1EUR 7.15