This version of the page http://www.derevo.info/info.php?i=71&info_cat=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-26. The original page over time could change.
Верстати. Обладнання
       
       
Інформаційний портал деревообробної галузі
Логiн
Пароль
Запам`ятати пароль
Забули пароль? | ++ Реєстрацiя

   



Запрошуємо також відвідати
портал меблевої галузі >>



Реклама





Календар подій

 

ЛЬВІВСЬКИЙ МЕБЛЕВИЙ САЛОН’ 2008
17-20 вересня 2008



Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18

МЕБЛЕВА ІНДУСТРІЯ' 2008
17-20 вересня 2008


Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18


ПРИМУС: ДЕРЕВООБРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ 2008
23-27 вересня 2008


Київ, Міжнародний виставковий центр

Лісництво та земельні ресурси 2008р
Міжнародний екологічний форум

15-17 жовтня 2008р.


Львів, Виставковий центр "LEMBERG"


Семінар "Побудова бізнесу в сфері
виробництва і продажу
паливних брикетів і пелет"

16-17 жовтня 2008

Київ, готель "Ярина" (Конча-Заспа)


Статті


Назад
Статті

2343

Верстати. Обладнання



07.11.2007
``Деревообробник`` № 10 (10) 15 серпня - 4 вересня 2000 року


Юрген Браузеветтер, Наталія Василенко, фірма "Штайнбок"

Кутові центри. Загальний огляд

Віконне виробництво потребує сьогодні не тільки кількості, але й відмінної якості індивідуальних замовлень обсягом від 5 до 60 виробів на день. Кожний тип верстату пропонує різні вирішення стосовно кількості встановлення інструментів з метою мінімізації процесу їх заміни. Заміна інструменту завжди ризикована: встановлення не всіх інструментів та їх падіння, відсутність установки фіксації шпинделя тощо. Хоча, встановлення інструментів на верстатах такого виду є справою 5 хвилин. Це слід брати до уваги при калькуляції продуктивності.

Купуючи кутовий оброблювальний центр, слід з’ясувати, який тип верстата, з якими шпинделями, для яких інструментів та для виготовлення якої продукції необхідний у Вашому виробництві. Багатьох наших клієнтів не хвилює зміна інструментів при переході обробки від внутрішнього профілювання на зовнішнє. Це дозволяє зекономити кошти, скажімо, на рамний прес. Ми будемо раді запропонувати Вам різноманітні варіанти комплектації шпинделів і допомогти у виборі верстатів із врахуванням конкретно Ваших виробничих задач і фінансових можливостей. Кутові центри, зазвичай, потребують лише одного оператора. Це дасть Вам змогу зекономити засоби на робочу силу, що дорожчає, а також підвищить відповідальність, яка відіграє важливу роль при обслуговуванні дорогого обладнання.

Оскільки обладнання різних виробників має однакове призначення, а відрізняється лише технічними особливостями та цінами, а ще тому, що було б неможливо детально описати всі оброблювальні центри, ми пропонуємо Вашій увазі оцінку моделей, які добре себе зарекомендували на практиці. Оброблювальні центри запропоновані у алфавітному порядку за найменуванням найвідоміших моделей:

Аргументи, що часто наводяться і свідчать про довговічність обладнання, не слід пропускати поза увагою. З одного боку довговічність є гарантом Вашої інвестиції, а з іншого - недоліком, оскільки у секторі верстатобудівництва відбуваються прогресивні зміни. Кутові центри вперше випущені 1970 р. фірмою “ОКОМА”, яка отримала на них патент. Після закінчення терміну патенту багато машинобудівників, використовуючи досвід фірми “ОКОМА”, почали розробку власних кутових оброблювальних центрів.

Кутовий оброблювальний центр. Будова.

Центр влаштований таким чином, що для його базової моделі зміна інструменту необхідна тільки при переході від внутрішнього профілювання до зовнішнього. Усі цикли обробки стосуються восьми основних, управління якими здійснюється автоматично.

Циклами обробки є:
Розпилювання (торцювання)
1 раз розпилювання + розшипування
2 рази розпилювання + розшипування
Зовнішнє і внутрішнє профілювання
Одностороння обробка крайок + повздовжнє профілювання
Двостороння обробка крайок + повздовжнє профілювання
Зовнішнє профілювання і розшипування
Виготовлення косих елементів

Центр працює за принципом, завдяки якому деталь від шпинделя розшипування автоматично подається на профілювання. Тому центр і отримав назву кутовий (лежачої літери L).

Такі оброблювальні центри дозволяють розмістити, зазвичай, 10-16 комплектів інструментів, ними керують через CNC (комп’ютерний цифровий контроль). При експлуатації управління практично не дає збоїв у роботі, а автоматична діагностика постійно запускає відновлювальну програму. В основній своїй конструкції кутові центри досить тяжкі, приблизно від 3,4 до 6 т, однак при тому не потребують багато місця.

Багато нинішніх виробників верстатів пропонують маленький 32 сантиметровий шпиндель, але такий, що дозволяє встановлення до 5 інструментів, хоча висота їх кріплення переважно залежить від профілю виготовлюваних вікон.

Інша інформація:

Оброблювальний центр повинен передбачати наступне оснащення:

cтіл з установкою під кутом +60/-60о; вільне і просте обслуговування; агрегат обертання у напрямку ходу обробки; торцювальна пила з горизонтальним настроюванням і можливістю обрізання довгих деталей; електронне аварійне гальмування двигунів; можливість одиничного (вікно за вікном) чи серійного (деталь за деталлю для всієї партії вікон) виготовлення;

позиціонування інструментів шпинделями з пневмоелектричним і гідравлічним управлінням (з точністю 0,05 мм);

простий догляд (шпинделі не потребують змазування); безступеневе регулювання швидкості подачі; автоматичне позиціонування антискола.

Процес роботи (відео) – схема. Кутовий центр F4

З чотирьох сторін оброблені та відторцьовані з припуском у 3-5 мм бруски вкладають на столі кутового центру. Натисненням ножної педалі пневмоциліндри затискають брус. Стіл подає брус на торцювання (шпиндель Н), а потім відразу на розшиповування (шпиндель А). Стіл повертається у початкову позицію. Деталь тепер перевертаєть вручну і встановлюють згідно з упором настроювання довжини виробу. Натисненням ножної деталі педаль знову затискають пневмоциліндрами і після натиснення кнопки “старт” здійснюють кінцеве торцювання і розшипування деталі. Після цього деталь відразу автоматично пересувається на профілювання. Відповідні інструменти позиціонуються на потрібну, заздалегідь введену в програму висоту, і починають профілювання брусків. Тут немає необхідності у настроюванні упорів, нульового діаметру тощо. Усі шпинделі влаштовані таким чином, що програма управління чітко координує їх роботу. Деталі після внутрішньої обробки тепер вже повністю готові до склеювання у шипах на рамному пресі.

Стулки, а якщо необхідно й рами, можна обробити за зовнішнім периметром. Для цього на кутовий центр необхідно встановити інструменти FALM, FASO, RASO і RAU шляхом заміни. Оскільки кожний профіль вікна виготовляють зібраним на втулці комплектом фрез, то заміну всіх інструментів проводять максимум протягом 10 хв. Заміна інструментів є дуже простою і може бути виконана оператором самостійно. Після заміни можна проводити зовнішню обробку деталей.

Завдяки слідуванню операцій згідно із заздалегідь задіяною програмою (наприклад, виготовлення простого вікна – одна програма, обробка стулки – інша програма тощо) оброблювальний центр вмикається знову і інструменти позиціонуються відповідно до конкретно вибраної програми обробки. Тепер можна обробити стулку визначеним зовнішнім профілем. Торцювання у цей момент не працює. Стіл пересувається вперед і служить площиною вкладання стулки.

Стулки і рами вкладаються на фронтальній стороні центру і автоматично подаються на зовнішнє профілювання. Перекоси чи перекидання при цьому цілком виключені. Шпинделі 25/C/I працюють в такт один з одним таким чином, що немає необхідності у ручній подачі виробу, оскільки шпиндель 25 є шпинделем паралельного ходу і автоматично вступає в обробку вже на останніх 10 см виробу, що забезпечує відсутність сколів при зовнішній обробці. З цією проблемою зіштовхуються під час роботи на фрезерному верстаті, коли при зовнішньому профілюванні стулки чи рами в вже складеної необхідно подати за виробом ще і брус, який візьме на себе інструмент і виконає задачу антискола. У процесі зовнішньої обробки можна вручну включити шпиндель (I) з інструменом для паза під привід віконної фурнітури, оскільки цей паз не завжди необхідний на всіх чотирьох сторонах стулки. Така можливість включення шпинделя (І) дає змогу оператору виконувати цей профіль тільки там, де цього вимагає фурнітура, що веде до зменшення зносу інструментів і стулка має оптично більш привабливий профіль. Виготовлення усіх віконних профілів для вікна відбувається приблизно протягом 4-6 хвилин.

Відокремлення штапика на кутовому центрі

Ще в недалекому минулому віконний штапик виготовляли (відокремлювали) з профілю стулки (FIML - внутрішній профіль стулки зі штапиком), в наслідок чого штапика на вистачало на все вікно, через його природні недоліки, сучки тощо. Сьогодні ж ідуть шляхом виготовлення штапика на чотиристоронньому стругальному верстаті, де на 1 вікно припадає 7 штапиків. Виготовлення штапика на кутовому центрі доцільне лише тоді, якщо немає можливості підключити до цього процесу чотиристоронній стругальний верстат.

Фрезерний верстат для зовнішнього профілювання

Загальні характеристики. Система

Комбінація кутовий центр + фрезерний верстат, який є дозволяє можливість обійтися без заміни інструментів, що у свою чергу практично вдвічі підвищує продуктивність. Дуже часто фрезерний верстат для зовнішнього профілювання комбінують із фрезерним верстатом з кареткою для розшиповування. Слід зазначити, що суми інвестицій в обидвох варіантах приблизно однакова.

Верстат у своїй повній версії оснащений 3 шпинделями. Таке оснащення забезпечує значну мобільність виробництва, як-от при паралельному виготовленні внутрішніх кімнатних дверей чи профілактиці одного з верстатів.

Шпинделі влаштовані таким чином, що справа наліво (у напрямку обробки) стоїть агрегат паралельного ходу, профілюючий агрегат і агрегат для паза під привід фурнітури. Усі шпинделі настроюються автоматично за висотою і глибиною за допомогою CNC-техніки.

Таким чином, починає обробку головний агрегат зустрічного фрезерування і, коли він підходить до останніх 10 см деталі, у процес обробки автоматичновступає шпиндель з агрегатом попутного фрезерування, що забезпечує чисту, без сколів поверхню на торцях рам та стулок.

Верстат не потребує спеціального фундаменту, однак при цьому не створює великого шуму і оснащений витяжним столом для стабільної і зручної обробки рам і стулок для зовнішнього профілювання.

Чотиристоронній стругальний верстат

Загальні характеристики. Система

Як уже зазначено раніше, значення і задачі чотиристороннього верстата часто недооцінюють. Для доброго виробництва вікон, а у перспективі і для виготовлення міжкімнатних дверей , ми дозволимо собі нагадати Вам про переваги і принцип роботи цього верстата.

Принцип роботи:
1 вал фугування (обробка знизу)
2 вал профілювання (обробка справа)
3 вал профілювання (обробка зліва)
4 вал стругання (обробка зверху)
5 вал (універсальний) – комплектується за бажанням

Дуже важливо, щоб верстат був оснащений так званою стругально-пазувальною головкою. Вона чудово стругає початок бруса, що забезпечує подальшу точну подачу виробу на інструменти, оскільки брус своєю ідеальною поверхнею Зважаючи на те, що будь-який верстат тільки тоді ефективний, коли максимально завантажений на виробництві, сьогодні ідуть шляхом виготовлення на ньому віконного штапика, стінних обшивок, плінтусів чи навіть дверей, якщо ножова головка має 240 мм робочої поверхні. Ідеальним є чотиристоронній стругально-профілюючий верстат з можливістю встановлення 5-го універсального шпинделя. Практика показує, що навантаження виробництва постійно зростає. І лише при заздалегідь продуманому верстатному парку у комбінації з відповідними інструментами будь-яка перебудова процесу з виготовлення одного виробу на інший не стане суттєвою проблемою, оскільки власне зміна інструменту для цього відбувається протягом 3-5 хвилин.

Стосовно шпинделів, слід коротко нагадати, що краще, якщо верстат має на один шпиндель більше, ніж менше! Чим більше шпинделів, тим більше точок натискають на педаль, що забезпечує кращий результат обробки.

Якщо початково заплановано виготовляти віконний штапик на чотиристоронньому верстаті, то доцільно на одному валі встановити комбінований комплект інструментів, у якому на ножову головку монтуються пиловий диск та профільна фреза. При цьому слід врахувати, що максимальний зовнішній діаметр інструментів, які можна встановити на верстаті, складає 180 мм, виходячи з того, що сьогодні через різну товщину склопакета необхідно виготовляти різної товщини штапик, який не повинен бути вужчим 12 мм. У цьому випадку ми рекомендуємо застосування спеціального насосу, що змащує деталь, і захисного пристрою, який запобігає зворотньому викиду маломіра, яким і є штапик.

Усе більш поширеним стає виготовлення вікон на чотиристоронніх верстатах. У принципі ця ідея “списана” з виробництва PVC-вікон. Тут кутові з’єднання вікон мають просте виконання, тобто не через традиційне з’єднання шип-провушина, а через з’єднання під кутом 45о із з’єднанням “хвіст ластівки”.

Виготовлення поздовжних профілів деталей стулки і рами відбувається виключно на чотиристоронньому верстаті, хоча при цьому необхідний ще фрезерний верстат для виготовлення контрпрофілів (скажімо, для імпоста), а фрезерний шипорізний верстат чи кутовий оброблювальний центри при цьому не потрібні.

Завдяки цій конструкції вікна можна зекономити на інструментах, а також на перелічених вище верстатах.

Виготовлення вікна в цілому обходиться дешевше, скажімо, не потрібен алюмінієвий зливник, оскільки таке вікно не має паза під стік води і, перш за все, верстатний парк обмежується розумними інвестиціями.
Верстат для виготовлення з’єднання “хвіст ластівки” є недорогим. Ще однією перевагою такої конструкції вікна є й те, що відбувається лакування усіх поверхонь, навіть стикових, і перед монтажем. При цьому економлять засоби на підвісних пофарбувальних доріжках.

На основі цього, можна виготовляти довгі профілі, навіть по 6 м, і продавати їх погонними метрами.

Хороший чотиристоронній верстат чи профілюючий автомат, як-от Unimat WEINING, є базою.

Відносно самого з’єднання, було б доцільно згадати, що ринок споживачів до нього ще не звик. Недоліком цього вікна, а також елементом, якого бракуватиме при продажі, буде відсутність зливника.

Резюме:

цікаве вирішення, яке стає все більш популярним;
можливість масового виготовлення;
невеликі інвестиційні заходи;
якість вікна не так високо цінується, як вікно з традиційним з’єднанням через шип-провушину.

Ще в недалекому минулому віконний штапик виготовляли (відокремлювали) з профілю стулки (FIML - внутрішній профіль стулки зі штапиком), в наслідок чого штапика на вистачало на все вікно, через його природні недоліки, сучки тощо. Сьогодні ж ідуть шляхом виготовлення штапика на чотиристоронньому стругальному верстаті, де на 1 вікно припадає 7 штапиків. Виготовлення штапика на кутовому центрі доцільне лише тоді, якщо немає можливості підключити до цього процесу чотиристоронній стругальний верстат.Комбінація кутовий центр + фрезерний верстат, який є дозволяє можливість обійтися без заміни інструментів, що у свою чергу практично вдвічі підвищує продуктивність. Дуже часто фрезерний верстат для зовнішнього профілювання комбінують із фрезерним верстатом з кареткою для розшиповування. Слід зазначити, що суми інвестицій в обидвох варіантах приблизно однакова. Верстат у своїй повній версії оснащений 3 шпинделями. Таке оснащення забезпечує значну мобільність виробництва, як-от при паралельному виготовленні внутрішніх кімнатних дверей чи профілактиці одного з верстатів.Шпинделі влаштовані таким чином, що справа наліво (у напрямку обробки) стоїть агрегат паралельного ходу, профілюючий агрегат і агрегат для паза під привід фурнітури. Усі шпинделі настроюються автоматично за висотою і глибиною за допомогою CNC-техніки.Таким чином, починає обробку головний агрегат зустрічного фрезерування і, коли він підходить до останніх 10 см деталі, у процес обробки автоматичновступає шпиндель з агрегатом попутного фрезерування, що забезпечує чисту, без сколів поверхню на торцях рам та стулок.Верстат не потребує спеціального фундаменту, однак при цьому не створює великого шуму і оснащений витяжним столом для стабільної і зручної обробки рам і стулок для зовнішнього профілювання.Як уже зазначено раніше, значення і задачі чотиристороннього верстата часто недооцінюють. Для доброго виробництва вікон, а у перспективі і для виготовлення міжкімнатних дверей , ми дозволимо собі нагадати Вам про переваги і принцип роботи цього верстата.Принцип роботи:1 вал фугування (обробка знизу)2 вал профілювання (обробка справа)3 вал профілювання (обробка зліва)4 вал стругання (обробка зверху)5 вал (універсальний) – комплектується за бажаннямДуже важливо, щоб верстат був оснащений так званою стругально-пазувальною головкою. Вона чудово стругає початок бруса, що забезпечує подальшу точну подачу виробу на інструменти, оскільки брус своєю ідеальною поверхнею Зважаючи на те, що будь-який верстат тільки тоді ефективний, коли максимально завантажений на виробництві, сьогодні ідуть шляхом виготовлення на ньому віконного штапика, стінних обшивок, плінтусів чи навіть дверей, якщо ножова головка має 240 мм робочої поверхні. Ідеальним є чотиристоронній стругально-профілюючий верстат з можливістю встановлення 5-го універсального шпинделя. Практика показує, що навантаження виробництва постійно зростає. І лише при заздалегідь продуманому верстатному парку у комбінації з відповідними інструментами будь-яка перебудова процесу з виготовлення одного виробу на інший не стане суттєвою проблемою, оскільки власне зміна інструменту для цього відбувається протягом 3-5 хвилин.Стосовно шпинделів, слід коротко нагадати, що краще, якщо верстат має на один шпиндель більше, ніж менше! Чим більше шпинделів, тим більше точок натискають на педаль, що забезпечує кращий результат обробки.Якщо початково заплановано виготовляти віконний штапик на чотиристоронньому верстаті, то доцільно на одному валі встановити комбінований комплект інструментів, у якому на ножову головку монтуються пиловий диск та профільна фреза. При цьому слід врахувати, що максимальний зовнішній діаметр інструментів, які можна встановити на верстаті, складає 180 мм, виходячи з того, що сьогодні через різну товщину склопакета необхідно виготовляти різної товщини штапик, який не повинен бути вужчим 12 мм. У цьому випадку ми рекомендуємо застосування спеціального насосу, що змащує деталь, і захисного пристрою, який запобігає зворотньому викиду маломіра, яким і є штапик.Усе більш поширеним стає виготовлення вікон на чотиристоронніх верстатах. У принципі ця ідея “списана” з виробництва PVC-вікон. Тут кутові з’єднання вікон мають просте виконання, тобто не через традиційне з’єднання шип-провушина, а через з’єднання під кутом 45о із з’єднанням “хвіст ластівки”.Виготовлення поздовжних профілів деталей стулки і рами відбувається виключно на чотиристоронньому верстаті, хоча при цьому необхідний ще фрезерний верстат для виготовлення контрпрофілів (скажімо, для імпоста), а фрезерний шипорізний верстат чи кутовий оброблювальний центри при цьому не потрібні.Завдяки цій конструкції вікна можна зекономити на інструментах, а також на перелічених вище верстатах.Виготовлення вікна в цілому обходиться дешевше, скажімо, не потрібен алюмінієвий зливник, оскільки таке вікно не має паза під стік води і, перш за все, верстатний парк обмежується розумними інвестиціями.Верстат для виготовлення з’єднання “хвіст ластівки” є недорогим. Ще однією перевагою такої конструкції вікна є й те, що відбувається лакування усіх поверхонь, навіть стикових, і перед монтажем. При цьому економлять засоби на підвісних пофарбувальних доріжках.На основі цього, можна виготовляти довгі профілі, навіть по 6 м, і продавати їх погонними метрами. Хороший чотиристоронній верстат чи профілюючий автомат, як-от Unimat WEINING, є базою.Відносно самого з’єднання, було б доцільно згадати, що ринок споживачів до нього ще не звик. Недоліком цього вікна, а також елементом, якого бракуватиме при продажі, буде відсутність зливника.Резюме:цікаве вирішення, яке стає все більш популярним; можливість масового виготовлення; невеликі інвестиційні заходи; якість вікна не так високо цінується, як вікно з традиційним з’єднанням через шип-провушину.

CNC – фрезерний центр з інструментами Leitz-profilcult

Новинкою у виготовленні вікон, яка може стати у найближчому майбутньому нормою, є шкантове з’єднання кутів рам і стулок замість шипорізного. Що це означає? Уже всім відоме з’єднання кутів рам і стулок через шип і провушину починає втрачати свою позицію у порівнянні зі шкантовим з’єднанням, яке має велику популярність серед спеціалістів і починає завойовувати своє місце на ринку.

Таким чином, економлять на інструментах для розшиповування і на процесі зовнішнього профілювання рам і стулок у складеному вигляді. Інструменти для контрпрофілювання FK (контрпрофіль стулки), RK (контрпрофіль рами) тощо залишаються у роботі, оскільки контрпрофілювання традиційно виконують на 1 і 2 профілюючих шпинделях (залежно від параметрів фрезерного центру).

Для поздовжнього профілювання використовують CNC-керований фрезерний центр із верхньою обробкою виробів і з інструментами малих діаметрів. Такі інструменти для верхнього фрезерування у своїй більшості виконані з алюмінієвих несучих корпусів, мають хвостовик і фрезерний шип, а також інтегрований мікрочіп. За допомогою цього обладнання весь процес виробництва зводиться до виготовлення деталей одна за одною, у т. ч. необхідне профілювання, фрезерування і свердління. Саме для такої системи виробництва виготовляють сучасні високопродуктивні фрезерні оброблювальні центри. Заготовки бруса для стулок і рам фіксують затискувальним пристроєм, нарізають за розмірами у великій кількості. Наприкінці здійснюють обробку крайок, поздовжнє профілювання і свердління отворів. Відома нам раніше заміна інструментів тут відбувається за допомогою самого верстата, інструменти автоматично подаються з магазина-тарілки. Магазин може вміщувати від 18 до 70 різних інструментів.

У геометричних формах вікна панує повна свобода. Процес виготовлення настільки уніфікований, що в результаті немає жодної відмінності у вартості виробів. Деталі проходять повну обробку і додаткові виробничі затрати більше не потрібні. При серійному виготовленні також відпадає необхідність у переоснащенні обладнання інструментами. Ще однією перевагою є швидке переоснащення інструментами з одного типу виробу на інший, особливо для підприємств, які виготовляють не тільки вікна, але й вхідні та міжкімнатні двері. Це дасть більш високий показник завантаження верстата, а значить і його швидку окупність.

Той факт, що деталі можуть бути пофарбовані чи полаковані ще до монтажу також є суттєвою перевагою. При цьому забезпечується високоякісне просочення барвниками і захист від проникнення вологи через торцеву поверхню заготовок, які під впливом капілярного впливу є основною причиною передчасного псування виробів у цілому. Крім того, лакування виробів в розібраному вигляді практично набагато краще, ніж у зібраному.

Переваги Висока продуктивність завдяки економії на зовнішній обробці, автоматичне перенастроювання на виготовлення деталей одна за одною. Немає небхідності в заміні інструментів, CNC-управління дозволяє задіяти інструменти з магазину.

Висока продуктивність завдяки економії на зовнішній обробці, автоматичне перенастроювання на виготовлення деталей одна за одною. Немає небхідності в заміні інструментів, CNC-управління дозволяє задіяти інструменти з магазину.

Недоліки Шкантова система з’єднання ще не достатньо себе зарекомендувала, оскільки є порівняно молодою. Необхідний як мінімум, фрезерний оброблювальний центр, тобто великі інвестиції.

Шкантова система з’єднання ще не достатньо себе зарекомендувала, оскільки є порівняно молодою. Необхідний як мінімум, фрезерний оброблювальний центр, тобто великі інвестиції.

На ринку виробників такого обладнання ще немає достатньої конкуренції для більш прискіпливого порівняння.

EDV – програма (електронна обробка даних) – для кутових оброблювальних центрів і СNC-обладнання

Завдяки інтегрованому роз’єму (на кутових центрах і сучасних фрезерних верстатах для зовнішнього профілювання) можна використовувати комп’ютерну програму (також і для Windows) для повного управління як власне процесом виготовлення, так і складом, банком клієнтів, обробкою замовлень тощо. Сучасна програма охоплює обробку замовлень, письмово та за телефоном, відносно довжини та товщини заготовок, типу склопакету, фурнітури тощо, аж до роздруку рахунку і контролю за виконанням замовлень. Ця програма доцільна переважно для Центральної Європи, де індивідуальні замовлення складають приблизно 70% вікон за день. Там, де робочий час персоналу коштує дуже дорого, ідуть шляхом комп’ютеризації, при якому для здійснення підготовчого процесу і логістики необхідна лише одна людина.

Сучасні програми, які є і в російській версії, сьогодні охоплюють:

роздруковування пропозицій, підтвердження замовлень, накладних, рахунків, фірмових бланків;
контроль за дотриманням термінів виготовлення
цінову розкладку всіх витрат і зносу обладнання
альтернативні пропозиції;
контроль за використанням спеціальних комплектуючих
можливість роздруку креслень виробів на принтерах-плотерах тощо;
зображення всіх креслень у деталях і масштабі;
виготовлення окремих креслень;
автоматичний роздрук штучного списку виробів;
штучні списки зорієнтовані на конкретне робоче місце (місце розпилювання, розшипування тощо);
сортування за сортом деревини, групами виробів, товщиною, довжиною, шириною тощо;
роздрук етикеток і штрих-коду;
мережеве управління;
попередні калькуляції, позиційні калькуляції, списки специфічних знижок для клієнтів;
управління персоналом;
списки робочого часу на одиницю персоналу та багато іншого…

Новинкою у виготовленні вікон, яка може стати у найближчому майбутньому нормою, є шкантове з’єднання кутів рам і стулок замість шипорізного. Що це означає? Уже всім відоме з’єднання кутів рам і стулок через шип і провушину починає втрачати свою позицію у порівнянні зі шкантовим з’єднанням, яке має велику популярність серед спеціалістів і починає завойовувати своє місце на ринку.Таким чином, економлять на інструментах для розшиповування і на процесі зовнішнього профілювання рам і стулок у складеному вигляді. Інструменти для контрпрофілювання FK (контрпрофіль стулки), RK (контрпрофіль рами) тощо залишаються у роботі, оскільки контрпрофілювання традиційно виконують на 1 і 2 профілюючих шпинделях (залежно від параметрів фрезерного центру).Для поздовжнього профілювання використовують CNC-керований фрезерний центр із верхньою обробкою виробів і з інструментами малих діаметрів. Такі інструменти для верхнього фрезерування у своїй більшості виконані з алюмінієвих несучих корпусів, мають хвостовик і фрезерний шип, а також інтегрований мікрочіп. За допомогою цього обладнання весь процес виробництва зводиться до виготовлення деталей одна за одною, у т. ч. необхідне профілювання, фрезерування і свердління. Саме для такої системи виробництва виготовляють сучасні високопродуктивні фрезерні оброблювальні центри. Заготовки бруса для стулок і рам фіксують затискувальним пристроєм, нарізають за розмірами у великій кількості. Наприкінці здійснюють обробку крайок, поздовжнє профілювання і свердління отворів. Відома нам раніше заміна інструментів тут відбувається за допомогою самого верстата, інструменти автоматично подаються з магазина-тарілки. Магазин може вміщувати від 18 до 70 різних інструментів.У геометричних формах вікна панує повна свобода. Процес виготовлення настільки уніфікований, що в результаті немає жодної відмінності у вартості виробів. Деталі проходять повну обробку і додаткові виробничі затрати більше не потрібні. При серійному виготовленні також відпадає необхідність у переоснащенні обладнання інструментами. Ще однією перевагою є швидке переоснащення інструментами з одного типу виробу на інший, особливо для підприємств, які виготовляють не тільки вікна, але й вхідні та міжкімнатні двері. Це дасть більш високий показник завантаження верстата, а значить і його швидку окупність.Той факт, що деталі можуть бути пофарбовані чи полаковані ще до монтажу також є суттєвою перевагою. При цьому забезпечується високоякісне просочення барвниками і захист від проникнення вологи через торцеву поверхню заготовок, які під впливом капілярного впливу є основною причиною передчасного псування виробів у цілому. Крім того, лакування виробів в розібраному вигляді практично набагато краще, ніж у зібраному.Висока продуктивність завдяки економії на зовнішній обробці, автоматичне перенастроювання на виготовлення деталей одна за одною. Немає небхідності в заміні інструментів, CNC-управління дозволяє задіяти інструменти з магазину. Шкантова система з’єднання ще не достатньо себе зарекомендувала, оскільки є порівняно молодою. Необхідний як мінімум, фрезерний оброблювальний центр, тобто великі інвестиції. На ринку виробників такого обладнання ще немає достатньої конкуренції для більш прискіпливого порівняння.Завдяки інтегрованому роз’єму (на кутових центрах і сучасних фрезерних верстатах для зовнішнього профілювання) можна використовувати комп’ютерну програму (також і для Windows) для повного управління як власне процесом виготовлення, так і складом, банком клієнтів, обробкою замовлень тощо. Сучасна програма охоплює обробку замовлень, письмово та за телефоном, відносно довжини та товщини заготовок, типу склопакету, фурнітури тощо, аж до роздруку рахунку і контролю за виконанням замовлень. Ця програма доцільна переважно для Центральної Європи, де індивідуальні замовлення складають приблизно 70% вікон за день. Там, де робочий час персоналу коштує дуже дорого, ідуть шляхом комп’ютеризації, при якому для здійснення підготовчого процесу і логістики необхідна лише одна людина.Сучасні програми, які є і в російській версії, сьогодні охоплюють:роздруковування пропозицій, підтвердження замовлень, накладних, рахунків, фірмових бланків; контроль за дотриманням термінів виготовлення цінову розкладку всіх витрат і зносу обладнання альтернативні пропозиції; контроль за використанням спеціальних комплектуючих можливість роздруку креслень виробів на принтерах-плотерах тощо; зображення всіх креслень у деталях і масштабі; виготовлення окремих креслень; автоматичний роздрук штучного списку виробів; штучні списки зорієнтовані на конкретне робоче місце (місце розпилювання, розшипування тощо); сортування за сортом деревини, групами виробів, товщиною, довжиною, шириною тощо; роздрук етикеток і штрих-коду;мережеве управління; попередні калькуляції, позиційні калькуляції, списки специфічних знижок для клієнтів; управління персоналом; списки робочого часу на одиницю персоналу та багато іншого…

Газета "Деревообробник"



Версія для друку



 Читайте також:
 
124
19.08.2008
Індустріальний паркет, або паркетна індустрія
Паркет як підлогове покриття відоме з незапам'ятних часів, тож немає потреби переконувати будь-кого у його перевагах. Екологічні, міцнісні, а головне, естетичні властивості паркетних підлог у...
 
85
31.07.2008
AlpoPostform – гарно і практично
AlpoPostform – це постформінг, виготовлений компанією „Альпо”. На ринку України постформінг є досить відомим продуктом. Поняття постформінг включає кілька груп товарів, які можуть доповнювати та за...
 
124
30.07.2008
FREUD PRO – професійний інструмент для деревообробників
Італійська фірма FREUD в Україні відома завдяки своїм високоякісним пилкам, насадним фрезам і кінцевому інструментові для обробних центрів із ЧПК. На рівень провідних виробників фірму вивели обсяги...
 
43
25.07.2008
Автоматична обробка розпилення
Сучасне виробництво меблів висуває підвищені вимоги до якості і собівартості опорядження виробів. Брак кваліфікованих фахівців та детальної інформації й специфіка процесу опорядження призводять до...
 
60
14.07.2008
Прецизійне свердління – надійні та якісні меблі
Під час виробництва корпусних, ґратчастих та м’яких меблів у виробничника виникає запитання: як якісно та надійно висвердлити отвори в заготовках під шканти, полицетримачі, петлі, стяжки, ручки й...
 





Реклама:

Новини Статті Торговий майданчик Каталог учасникiв Каталог сайтів Послуги Про проект Робота


Партнери:



© 2004—2008
DEREVO.INFO. Всі права захищені.
Контактна інформація
Реклама у мережі


При використанні матеріалів посилання на www.derevo.info (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове