This version of the page http://www.derevo.info/info.php?i=4516&info_cat=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-26. The original page over time could change.
Прецизійне свердління – надійні та якісні меблі
       
       
Інформаційний портал деревообробної галузі
Логiн
Пароль
Запам`ятати пароль
Забули пароль? | ++ Реєстрацiя

   



Запрошуємо також відвідати
портал меблевої галузі >>



Реклама





Календар подій

 

ЛЬВІВСЬКИЙ МЕБЛЕВИЙ САЛОН’ 2008
17-20 вересня 2008



Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18

МЕБЛЕВА ІНДУСТРІЯ' 2008
17-20 вересня 2008


Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18


ПРИМУС: ДЕРЕВООБРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ 2008
23-27 вересня 2008


Київ, Міжнародний виставковий центр

Лісництво та земельні ресурси 2008р
Міжнародний екологічний форум

15-17 жовтня 2008р.


Львів, Виставковий центр "LEMBERG"


Семінар "Побудова бізнесу в сфері
виробництва і продажу
паливних брикетів і пелет"

16-17 жовтня 2008

Київ, готель "Ярина" (Конча-Заспа)


Статті


Назад
Статті

60

Прецизійне свердління – надійні та якісні меблі



14.07.2008


Під час  виробництва корпусних, ґратчастих та м’яких  меблів у виробничника виникає запитання: як якісно та надійно висвердлити отвори в заготовках під шканти, полицетримачі, петлі, стяжки, ручки й іншу фурнітуру, скласти будь-які вироби з деревини без додаткової підгонки з дотриманням відповідних допусків та посадок?

Нині на ринку України представлений досить великий перелік свердлильно-присадного обладнання, з якого можна вибрати надійний верстат, верстат з ЧПК, обробний свердлильний центр, що відповідатимуть вимогам щодо продуктивності і можливості виконання необхідних карт свердління, а попри все це - з доброю сервісною підтримкою в Україні (див. табл.).
Існує декілька принципово різних типів свердлильно-присадних верстатів (рис. 1).



Згідно з наведеною класифікаціїєю, до першого типу належать верстати з ручним базуванням заготовки: з одним поворотним свердлильним супортом; із двома: одним горизонтальним і одним вертикальним супортами; з одним горизонтальним і 2, 3 чи 4 вертикальними. До другого типу верстатів належать верстати прохідного типу з двома горизонтальними і 3, 5, 6, 7 чи 8 вертикальними супортами. На кожнім супорті розташовується багатошпиндельна головка зі швидкознімними цангами. І до третього типу можна віднести обробні центри з ЧПК, які також виконують операції свердління. Усе це обладнання відрізняється, передусім, продуктивністю і розраховано на індивідуальні умови виробництва підприємства.

Серед великого розмаїття виробників свердлильно-присадного обладнання є кілька, які заслуговують не особливу увагу. І один із таких – відоме італійське підприємство Vitap.

Таблиця
Свердлильно-присадне обладнання провідних фірм світу


№ з/п

Країна-виробник

Фірма-виробник,
Реалізатор в Україні

Свердлильно-присадні

Верстати

Півавтомат

Автомати

Італія

VITAP

ALFA

FORMA

SIGMA-2TA

 

 

ALFA-2T

FORMA-63H

SIGMA-2B

 

 

ELEXA

FOREX

SIGMA-20

 

 

T-21

LINEA

ELITE-132N

 

 

BM-13S

BS-91

 

Італія

Masterwood

 

 

Speedy-207

Італія

MORBIDELLI

 

 

Author-660 fms

 

 

(ТзОВ „Бюро-М”)

 

 

Author-900/12/24

 

 

 

 

UNIX

Італія

scm

МВ-21

STARTECH-21

 

 

(ТзОВ „Бюро-М”)

TOP-21

STARTECH-23

 

 

 

TOP-35

STARTECH-29

 

Італія

COMEC

FM/OV

 

 

Італія

GRIGGIO

К-21/27/35

К-55/3T

 

 

ТзОВ „Станкодніпро”

GF-21M

G-55/3T

 

Австрія

GRASS

Ecopress

Combipress22/19

 

 

 

(АТЗТ„Маркетліс”)

Multipress

 

 

 

 

Flexipress

 

 

Італія

Maggi Engineering

Maggi-23P

 

 

 

 

(АТЗТ„Маркетліс”)

Maggi-23N

 

 

Німеччина

WEEKE

BR-120

 

BST-100

 

 

BR-145

 

BST-300

 

 

 

 

BST-500

Німеччина

NOTT MEYER

 

 

FIMAC

Німеччина

HOMAG machinery

 

NB-100/106

NTB-200

 

 

(АТЗТ„Маркетліс”)

 

 

 

Іспанія

Construcciones PBR

SR-25

SR-2000

SR-3-CNC

Іспанія

Imara

TD-52

TMD-68

TDA-52

Польща

GOMA

W-19/25

WS-1

 

Польща

GOMAD

WJ-23

WU

 

 

 

WDZ-3

WPT-300

 

Тайвань

АВМ

HS-A15/A21

HS-63T/114T

HS-66K

 

 

HS-21T/35T

HS-27T2

HS-86K

Тайвань

(MWM)

MZ-7121A

MZ-7121D

MZ-73223

 

 

 

MZ-7321

N-4/6

Росія

АСТРО

СГВП-3

 

 

 

 

СВПГ-3

 

 

Данія

RILESA

VLG-1524

FLEXCOM

UNI-X

Його обладнання включає 20 різних моделей свердлильних та присадних верстатів, кожний з яких здатен вирішити проблеми дрібносерійного, середнього та масового  виробництва. Найбільш відомими моделями обладнання Vitap є Alfa, Forma, Sigma 2TA, Sigma 2B та ін.

Alfa - свердлильний верстат с одною свердлильною группою з 21, 27 і 35 шпинделями. Свердлильна група поворотна, оснащена пневмоприводом повороту. Це дає можливість свердлити у вертикальному та горизонтальному напрямках і під кутом в 45°. Вибір цього верстату є правильним рішенням для всіх видів виробництва. Alfa є базовим серед свердлильних верстатів з одною свердлильною групою і найпопулярнішим верстатом у світі.

Forma - свердлильний півавтомат з трьома свердлильними групами: одна горизонтальна і дві вертикальні поворотні, кожна з яких має 21 шпиндель. Цей верстат дає виробникам меблів більші переваги для розвитку виробництва.

Sigma 2TA — автоматичний свердлильний верстат прохідного типу з горизонтальною і вертикальною свердлильними групами, призначений  для середнього та масового виробництва. При його створенні використовувалось компромісне рішення, і разом з тим, він забезпечує високу продуктивність. Sigma 2TA може працювати у складі технологічної лінії разом з іншими верстатами, наприклад, крайколичкувальними. Завантаження та вивантаження заготовок на ньому здійснюється автоматично.
Sigma 2B — найбільший автоматичний свердлильний верстат підприємства Vitap з горизонтальними і вертикальними свердлильними групами знизу і зверху.

Elite-132N — одна із останніх новинок фірми Vitap, що втілює гнучкі можливості свердлильно-присадного верстату на високому рівні, здійснюючи 18...25 циклів за хвилину (рис. 2).

Провідну позицію на ринку свердлильно-присадного обладнання посідає також італійська фірма Maggi Engineering. Виробнича програма Maggi Engineering включає верстати від найпростішого із супортом, що нахиляється, до 3- або 4-супортних свердлильно-присадних верстатів.

Для дрібносерійного виробництва виробів з деревини та індивідуальних замовлень економічно вигідним рішенням є свердлильно-присадний верстат із супортом, що нахиляється, Maggi-23spindles. Ця модель має один поворотний супорт із установленою на ньому багатошпиндельною головкою для виконання операцій свердління в пластях і торцях заготовок. Використання спеціального фіксатора дає можливість установлювати супорт під різними кутами від 0 до 90 градусів. Притиск заготовки до робочого столу здійснюється пневматичними циліндрами, що забезпечує точне виконання операцій. Лінійка довжиною 3000 мм із чотирма відкидними упорами дозволяє точно позиціонувати заготовки на робочому столі. Фірма-виробник свердлильно-присадних верстатів Maggi Engineering винайшла і запатентувала пристрій для швидкого налаштування вертикального і горизонтального свердління свердлами стандартних довжин 57,5-70-85-105 мм. Ця система дає можливість легко і раціонально установити глибину свердління.

Понад 20 років виготовленням свердлильно-присадних верстатів для виробників меблевих комплектуючих або меблів, в яких використовуються елементи з малим перерізом, займається датська фірма Rilesa. Практично все її обладнання може виконувати роботу в трьох площинах. Серед багатьох типів верстатів найбільш розповсюдженим та багатофункційним є модель Flexcom для виробництва корпусних, ґратчастих та м’яких елементів виробів з деревини, який за один прохід робить пропилювання, свердління, фрезерування і забивання штирів з одночасним поверненням елементів до оператора.

До цієї ж серії належить верстат UNI-X. Він подібний за функціями до моделі Flexcom, за винятком пиляння та фрезерування. UNI-X обладнаний унікальною системою позиціювання, яка дозволяє працювати з довгими елементами із масивної деревини. Всі функції, як-от цикл і час свердління, програмуються за допомогою керування PLC.

Модель VLG-1524, маючи всі функції свердління, як і попередні верстати, виготовлена у більш простій версії, що й робить її дешевшою за ціною, без зниження якості оброблення.

Більш продуктивними і зручними в роботі є свердлильно-присадні верстати з окремими головками для свердління отворів у вертикальних і горизонтальних площинах австрійської фірми Grass. Фірма пропонує різноманітне свердлильне і присадне обладнання: від верстатів для свердління гнізд під фурнітуру до напівавтоматичних пресів для дрібносерійного та багатосерійного виробництв.

Верстати Grass виготовляються з окремими головками для свердління отворів у вертикальній і горизонтальній площинах. При роботі на верстаті такого компонування не потрібно постійно нахиляти свердлильну головку і переставляти лінійку при переході від свердління в торцях до свердління в пластях. Верстати оснащені 2-3 траверсами з установленими на них відкидними базуючими упорами, що дозволяють заздалегідь установити необхідні розміри заготовок і висвердлити їх протягом кількох хвилин без додаткових переналаштовувань. Завдяки таким перевагам верстати Grass, які мають вертикальну і горизонтальну головки, в умовах індивідуального і дрібносерійного виробництва виявляються в 4...5 разів продуктивнішими від верстата з головкою, яка нахиляється.

Існують чотири основних типи свердлильно-присадних верстатів Grass: Combipress, Multipress, Flexipress і Ecopress, які дозволяють здійснювати раціональне і швидке свердління отворів, а також запресовування фурнітури. Залежно від оснащення і типу верстата, можлива обробка необхідних компонентів меблів – аж до повних корпусів із дверима і шухлядами.

Прогресивним обладнанням, яке дозволяє повну автоматизацію операцій свердління, є автоматичні верстати та обробні центри як консольного, так і портального типів, що обладнуються  багатошпиндельними (до 30…36 шпинделів) свердлильно-присадними групами, фрезерними, пиляльними й іншими вузлами провідних фірм світу: Weeke; IMA; Homag; SCM; Morbidelli; Esseteam, Pade; Bacci; Biesseта ін. Наприклад, для великосерійного і масового виробництва необхідне застосування багатошпиндельних свердлильно-присадних верстатів прохідного типу, що здійснюють автоматичне транспортування і позиціювання деталі і виконують більшість карт свердління за один прохід заготовки. Такі верстати виготовляють фірми Weekе і Homag Machinery.

Фірма Weekeспеціалізується на конструюванні й виробництві деревообробних верстатів, особливу увагу приділяючи фрезерним, свердлильно-пазувальним і свердлильно-присадним верстатам. Багатошпиндельні свердлильно-присадні верстати прохідного типу BST500 можуть бути оснащені горизонтальними свердлильними головками з чотирьох боків, вертикальними – знизу і зверху, в кількості, яка забезпечує виконання найскладніших карт свердління за один прохід. Комп’ютерне керування дозволяє забезпечити інтеграцію верстатів BST300/500 у виробничій лінії з використанням пристроїв автоматичного завантаження, привідних транспортерів і автоматичних штабелеукладачів.

Для меблевих підприємств, які спеціалізуються на індивідуальних замовленнях, фірма Weeke пропонує свердлильно-присадні верстати з ЧПК прохідного типу BST100: завдяки свердлильним шпинделям, що викликаються по одному, та автоматичному позиціоюванні, час переналаштовування на різні карти свердління зведено до мінімуму. Ці верстати праворуч і ліворуч від заготовки оснащуються горизонтальними свердлильними головками для свердління отворів у торцях заготовок і декількома вертикальними супортами знизу (від 4 до 6) для свердління отворів у пласті. Вертикальні свердлильні головки мають можливість розвороту на 90° навколо вертикальної осі. Високопродуктивні верстати BST фірми Weeke можуть бути додатково оснащені також вертикальними свердлильними головками зверху.

Наприклад, достатньою мобільністю та універсальністю характеризуються верстати фірми Morbidelli таких моделей: Author 660 fms, Author 900, Author 912, Author 924, UNIX та ін.

Виробнича гама включає: обробні центри з ЧПК, автоматичні свердлильні верстати, встановлювані в лінію; центри, які швидко переналаштовуються для свердління; обробні центри для личкування крайки і для встановлення меблевої фурнітури. Для максимального задоволення індивідуальних вимог Morbidelli пропонує інтегровані системи для свердління й автоматичні виробничі ділянки, що дозволяють кожному клієнту виготовляти продукцію в індивідуальному порядку, базуючись на власній типології виробництва.

Для роботи в автоматичному режимі для випуску виробів широкої номенклатури обробні центри з ЧПК фірмиHomagсерії Optimat, крім уніфікованого автоматичного агрегатного вузла, обладнуються багатошпиндельними (6…36 шпинделів) свердлильно-присадними групами та магазином інструментів.

Уніфікований агрегатний вузол ¾ центральний виконавчий пристрій моделі Optimat BOF-41, що входить в стандартну комплектацію та конструкцію деревообробний центр з ЧПК і складається з головного шпинделя, свердлильно-присадної групи, пиляльного та свердлильно-фрезерного агрегатів, забезпечує виконання всіх можливих операцій завдяки спеціальній конструкції пневмопривода, який постачає всю систему стиснутим повітрям.

Приведення в дію головного шпинделя потужністю 12 кВт пневматикою дає можливість виконувати різноманітне оброблення змінним інструментом, вузлом або агрегатом. Вісь С головного шпинделя забезпечує поворот агрегатів навколо своєї осі до 360о  (опція). Крім того,  гібридний підшипник (кераміка)  головного шпинделя сприяє зменшенню тертя, збільшенню терміна служби в два рази та забезпеченню найвищої точності оброблення. Свердлильно-присадна група має 17 шпинделів, що викликаються окремо або в необхідному компонуванні,  виконують один чи комплекс отворів. Всі шпинделі в посиленому та динамічно-жорсткому виконанні. Додатково можуть бути вмонтовані адаптерні агрегати з 4 горизонтальними шпинделями для вибирання пазів або свердління.

Крім того, OptimatBOF-41 має магазин інструмента та агрегатів, у складі якого є:

  • вертикальна свердлильна головка, призначена для свердління ряду отворів під будь-яким кутом із 5 або 7 шпинделями. Можливе використання різних кроків: 25, 30, 32 або 50 мм;
  • пиляльно-свердлильний агрегат, що нахиляється, призначений для пиляння і свердління отворів під будь-яким кутом від 0  (вертикально) до 90о (горизонтально). Застосування: косі пропили, отвори під петлі тощо;
  • горизонтальна свердлильна головка з 3 шпинделями, призначена для виконання свердлильних і фрезерних робіт від 1 до 3 отворів одночасно з можливістю повертатися навколо осі С.

Аналогічні гнучкі характеристики  щодо виконання свердлильно-присадочних робіт мають інші обробні центри, зокрема фірми ІМА – модель консольного ряду ВІМА 210/310/410/510/610 та портального ряду ВІМА Р-480/Р-680/Р-880/Р-980 та ін.

Усім згаданим верстатам властива надійність у роботі, висока якість обробки, простота обслуговування і зручність в експлуатації. Вибираючи один із зазначених верстатів необхідної продуктивності, мебляр одержує гарантовану точність свердління отворів у заготовках під шканти, стяжки й іншу фурнітуру. В Україні дане обладнання представлене кількома фірмами, на складі яких в наявності є широка номенклатура запасних частин і витратних матеріалів.


За матерілами Всеукраїнської галузевої газети "Деревообробник"
derevo.com.ua



Версія для друку



 Читайте також:
 
123
19.08.2008
Індустріальний паркет, або паркетна індустрія
Паркет як підлогове покриття відоме з незапам'ятних часів, тож немає потреби переконувати будь-кого у його перевагах. Екологічні, міцнісні, а головне, естетичні властивості паркетних підлог у...
 
85
31.07.2008
AlpoPostform – гарно і практично
AlpoPostform – це постформінг, виготовлений компанією „Альпо”. На ринку України постформінг є досить відомим продуктом. Поняття постформінг включає кілька груп товарів, які можуть доповнювати та за...
 
124
30.07.2008
FREUD PRO – професійний інструмент для деревообробників
Італійська фірма FREUD в Україні відома завдяки своїм високоякісним пилкам, насадним фрезам і кінцевому інструментові для обробних центрів із ЧПК. На рівень провідних виробників фірму вивели обсяги...
 
43
25.07.2008
Автоматична обробка розпилення
Сучасне виробництво меблів висуває підвищені вимоги до якості і собівартості опорядження виробів. Брак кваліфікованих фахівців та детальної інформації й специфіка процесу опорядження призводять до...
 
86
11.07.2008
Робимо паркет. Інструмент для паркетної лінії
При всій розмаїтості сучасних матеріалів для вистилання підлоги багато хто вибирає традиційний матеріал – цільну деревину. Чому? На це є ряд вагомих причин. Це і екологічність – дерево для людини є...
 





Реклама:

Новини Статті Торговий майданчик Каталог учасникiв Каталог сайтів Послуги Про проект Робота


Партнери:



© 2004—2008
DEREVO.INFO. Всі права захищені.
Контактна інформація
Реклама у мережі


При використанні матеріалів посилання на www.derevo.info (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове