This version of the page http://www.derevo.info/info.php?i=4435&info_cat=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-26. The original page over time could change.
Винахід “Лагоди”: спосіб обробки деревини “під старовину”
       
       
Інформаційний портал деревообробної галузі
Логiн
Пароль
Запам`ятати пароль
Забули пароль? | ++ Реєстрацiя

   



Запрошуємо також відвідати
портал меблевої галузі >>



Реклама





Календар подій

 

ЛЬВІВСЬКИЙ МЕБЛЕВИЙ САЛОН’ 2008
17-20 вересня 2008



Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18

МЕБЛЕВА ІНДУСТРІЯ' 2008
17-20 вересня 2008


Львів, палац спорту "Україна", Мельника 18


ПРИМУС: ДЕРЕВООБРОБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ 2008
23-27 вересня 2008


Київ, Міжнародний виставковий центр

Лісництво та земельні ресурси 2008р
Міжнародний екологічний форум

15-17 жовтня 2008р.


Львів, Виставковий центр "LEMBERG"


Семінар "Побудова бізнесу в сфері
виробництва і продажу
паливних брикетів і пелет"

16-17 жовтня 2008

Київ, готель "Ярина" (Конча-Заспа)


Статті


Назад
Статті

125

Винахід “Лагоди”: спосіб обробки деревини “під старовину”



06.06.2008


Закрите акціонерне товариство “Експериментальна меблева фабрика “Лагода” добре відоме широким колам споживачів своєю якісною продукцією. Успіху сприяє розробка та впровадження у виробництво нових технологій обробки деревини. Немало з них запатентовано в Державному департаменті інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України. Цікавим, наприклад, є винахід оригінального способу обробки деревини “під старовину” (автор – голова ЗАТ “Лагода” Віталій Поліщук), детально розкритий в “Описі до деклараційного патенту на кориcну модель” .

“Спосіб обробки деревини шляхом видалення з оброблюваної поверхні деякого об’єму більш м’якої деревини, який відрізняється тим, що видалення більш м’якої деревини здійснюють, діючи на оброблювану поверхню обертовими різальними елементами.

Технічне рішення належить до деревообробної промисловості і може бути використане при виготовленні меблів та столярних виробів.

Нині у деревообробній промисловості використовують різні способи механічної обробки поверхні деревини для надання виробам із неї декоративних і художніх якостей. Для чого, наприклад, використовують тиснення, різного роду фрезерування.

Для задоволення сучасних естетичних вимог  виробам надають декоративний вигляд “під старовину”.

Одним із таких способів надання виробам вигляду “під старовину” є спосіб, при якому видаляють деякий об’єм деревини, надаючи поверхні рельєфний вигляд “вивітреності”. Таку обробку використовують для хвойних і листяних кільцесудинних порід, у яких мають місце яскраво виражені відмінності у твердості між ранньою (весняною) і пізньою (літньою) ділянками річних кілець.
Наявність на річних кільцях ділянок з м’якою і твердою деревиною дає можливість виявляти текстуру  деревини і сформувати рельєфну поверхню.

Для формування на поверхні деталей рельєфного вигляду використовують різні способи часткового видалення деревини.
Так, наприклад, відомий спосіб виявлення текстури річних кілець, при якому часткове видалення більш м’якої деревини з оброблюваної поверхні виконують шляхом дії на цю поверхню під визначеним кутом до осі деталі шару вібруючого піску (Патент Японії № 60-36366, В27М1/00//В24С1/00, В24С1/00, 3/00, 1985 р.).

Недолік відомого способу є в тому, що шар вібруючого піску створює незначні зусилля, що діють на оброблювану поверхню, і тому такий спосіб можна використовувати для обробки хвойних порід. Для обробки листяних порід, які за своєю структурою значно твердіші від хвойних, цих зусиль буде недостатньо, щоб сформувати задану рельєфність. Цей недолік обмежує область використання способу.

Найбільш близьким за технічною суттю і досягнутим результатом є спосіб обробки деревини, вибраний в якості прототипу, при якому з оброблюваної поверхні частково видаляють більш м’яку деревину шляхом дії на поверхню високошвидкісним струменем скляних кульок, які мають визначені розміри і питому вагу (Патент США, №5775655, кп. 144-358, МКВ В27М1/00, 1992 р.).
Недолік прототипу в тому, що такий спосіб обробки деревини не дозволяє отримати задану рельєфність, що обумовлено хаотичною дією скляних кульок як на м’яку, так і на тверду ділянки деревини, при цьому буде видалятися і та і інша.
Задачею технічного рішення, що заявляється, є створення способу обробки деревини, який розширює його область використання при одночасному покращенні декоративності готових виробів.

Поставлена задача досягається тим, що в способі обробки деревини шляхом видалення з оброблюваної поверхні деякого об’єму більш м’якої деревини, видалення здійснюють дією на оброблювану поверхню обертовими пружними різальними елементами.
Сукупність ознак, що містяться в обсязі домагань формули промислової моделі, дозволяє отримати раніше невідомий технічний результат, який полягає в розширенні області використання при одночасному покращенні декоративності готових виробів.

Спосіб здійснюють наступним чином. Встановлюють деталь із деревини на робочому столі і подають до її оброблюваної поверхні обертові пружні різальні елементи. Оскільки різальні елементи мають пружність, то по твердій поверхні вони будуть проковзувати, а м’яку частину деревини будуть зрізати. При цьому на оброблюваній поверхні буде сформовано велику кількість регулярних і нерегулярних заглиблень, що надасть оброблюваній поверхні рельєфності. Величину пружності різальних елементів вибирають достатньою для отримання заданої рельєфності і визначають дослідним шляхом, залежно від породи деревини. В якості пружних елементів можна використовувати, наприклад, диски, сформовані із відрізків металевого дроту і насаджені з визначеним кроком на обертові вали.

Для надання деталям закінченого вигляду їх в подальшому піддають різним способам обробки.

За потреби, оброблені заявленим способом деталі із менш цінних порід фарбують відповідним складом під колір більш цінних порід деревини. Наприклад, деталі хвойних порід фарбують “під ясен” або інші цінні тверді породи.

Такі деталі в подальшому використовують для виготовлення меблів, які мають більш художній вигляд, що задовольняє сучасні естетичні вимоги.

Заявлений спосіб обробки деревини розширює область використання, тому що дозволяє обробляти не тільки хвойні, що відносяться до м’яких порід, а й листяні кільцесудинні, що належить до твердих порід деревини, і, при цьому, отримувати задану рельєфність оброблюваної поверхні, а це, своєю чергою, дає можливість покращити декоративні та художні якості готових виробів. Слід також зазначити, що заявлений спосіб обробки деревини має й економічний ефект, оскільки може надавати деревині із менш цінних порід вигляд більш цінних, що дасть можливість зберігати від вирубування значні масиви цінних порід деревини”.

Що ж, поступово минають часи, коли за технологією виробництва меблів наші співвітчизники їздили за кордон. Тепер закордонним виробникам є чому і в наших фахівців повчитися.




За матерілами Всеукраїнської галузевої газети "Деревообробник"
derevo.com.ua



Версія для друку



 Читайте також:
 
123
19.08.2008
Індустріальний паркет, або паркетна індустрія
Паркет як підлогове покриття відоме з незапам'ятних часів, тож немає потреби переконувати будь-кого у його перевагах. Екологічні, міцнісні, а головне, естетичні властивості паркетних підлог у...
 
85
31.07.2008
AlpoPostform – гарно і практично
AlpoPostform – це постформінг, виготовлений компанією „Альпо”. На ринку України постформінг є досить відомим продуктом. Поняття постформінг включає кілька груп товарів, які можуть доповнювати та за...
 
124
30.07.2008
FREUD PRO – професійний інструмент для деревообробників
Італійська фірма FREUD в Україні відома завдяки своїм високоякісним пилкам, насадним фрезам і кінцевому інструментові для обробних центрів із ЧПК. На рівень провідних виробників фірму вивели обсяги...
 
43
25.07.2008
Автоматична обробка розпилення
Сучасне виробництво меблів висуває підвищені вимоги до якості і собівартості опорядження виробів. Брак кваліфікованих фахівців та детальної інформації й специфіка процесу опорядження призводять до...
 
60
14.07.2008
Прецизійне свердління – надійні та якісні меблі
Під час виробництва корпусних, ґратчастих та м’яких меблів у виробничника виникає запитання: як якісно та надійно висвердлити отвори в заготовках під шканти, полицетримачі, петлі, стяжки, ручки й...
 





Реклама:

Новини Статті Торговий майданчик Каталог учасникiв Каталог сайтів Послуги Про проект Робота


Партнери:



© 2004—2008
DEREVO.INFO. Всі права захищені.
Контактна інформація
Реклама у мережі


При використанні матеріалів посилання на www.derevo.info (для інтернет ресурсів з гіперссилкою) обов'язкове