This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=6135 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-25. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ "НАЦ╤ОНАЛЬНА АМНЕЗ╤Я - ЯК РЕЗУЛЬТАТ ╤НФОРМАЦ╤ЙНО╥ В╤ЙНИ"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1750)
З перших уст (340)
Українці мої... (548)
Урок української (466)
Резонанс (530)
"Білі плями" історії (565)
Крим - наш дім (243)
"Будьмо!" (235)
Душі криниця (694)
Ми єсть народ? (145)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (98)
Мовно-комп'ютерний конкурс (96)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
Верховна Рада Криму закликала Верховну Раду Укра╖ни визнати незалежн╕сть Абхаз╕╖ та П╕вденно╖ Осет╕╖
Таке р╕шення було ухвалено 17 вересня на пленарному зас╕данн╕ парламенту автоном╕╖.

ЗА ЯК╤ ТАК╤ ЗАСЛУГИ?
...Геннад╕й Москаль заклика╓ Президента Укра╖ни В╕ктора Ющенка скасувати указ про нагородження...

НЕВМИРУЩА ОСНОВА
╤ван Дзюба писав, що «майбутн╓ Укра╖ни вир╕шуватиметься у сфер╕ культури».

ЧИ ПОТР╤БНА КРИМЧАНАМ «АВТОНОМ╤Я»?
Кореспондент агенц╕╖ «Мед╕а-Крим» зустр╕вся з головою КРО ВО «Свобода»...

ЖЕБРАЦТВО
Я знаю одного дуже гонористого професора, який зверхньо ставиться до вс╕х, хто в╕д нього хоч...


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #29 за 18.07.2008 > Тема "З потоку життя"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#29 за 18.07.2008
НАЦ╤ОНАЛЬНА АМНЕЗ╤Я - ЯК РЕЗУЛЬТАТ ╤НФОРМАЦ╤ЙНО╥ В╤ЙНИ

На минулому тижн╕ у кримськ╕й прес╕ знову говорили про майбутн╓ Криму ╕, до реч╕, не зовс╕м св╕тле, якщо в╕рити ус╕м прогнозам. Так, у газет╕ «Эхо» № 27 в╕д 10 липня 2008 року з’явилася велика за обсягом стаття п╕д песим╕стичною назвою «Аналитики США написали сценарий войны за Крым», що передрукована з видання «Независимое военное обозрение» (яке зда╓ться не таким уже ╕ незалежним!). Прикро, що засоби масово╖ ╕нформац╕╖, знаючи теоретичн╕ принципи впливу на свою аудитор╕ю, користуються ман╕пулятивними технолог╕ями. Звичайно, це добре, що читач ма╓ змогу ознайомитися з матер╕алами р╕зних авторитетних видань. Та чому експерти та пол╕тики, використовуючи газетн╕ площ╕, виховують у наш╕й св╕домост╕ думку про те, що Крим у будь-якому випадку перейде до Рос╕╖? ╤ якщо укра╖нський уряд не погодиться на це добров╕льно, то загроза в╕йськових д╕й неминуча. До того ж, така загроза походить не лише з сус╕дньо╖ держави, що виявля╓ сво╖ ╕нтереси стосовно п╕вострова, а й зсередини Криму - в╕д кримських татар. У статт╕ автор (Володимир ╤ванов) наводить дан╕ американсько╖ компан╕╖ RAND Corporation, яка, власне, вже нав╕ть написала сценар╕й бойових д╕й за Крим, що почнуться з анекс╕╖ Рос╕╓ю Севастополя та захоплення нею острова Тузла, а завершаться громадянською в╕йною всередин╕ кра╖ни, яка розколеться фактично на два ворогуюч╕ табори. Та й п╕дтримувати Укра╖ну у ц╕й боротьб╕, в╕дпов╕дно до заяв американських «досл╕дник╕в», н╕хто практично не буде, кр╕м Туреччини, Польщ╕ та ще к╕лькох кра╖н, як╕, вт╕м, не захочуть вступати у конфл╕кти без особливо╖ на те причини. Ц╕каво, що такий план розроблений саме американською компан╕╓ю, до яко╖, до реч╕, прислухаються владн╕ структури Вашингтона. То, можливо, на загрозу треба чекати не з боку Рос╕╖, а з боку Америки, що вже, ймов╕рно, намага╓ться вирахувати свою користь у цьому протистоянн╕?..
Дал╕ читати було ще ц╕кав╕ше. Автор матер╕алу наводить слова л╕дера Кримського молод╕жного об’╓днання «Прорив» Олекс╕я Добич╕на про формування на п╕востров╕ терористичних загон╕в кримських татар, що створюються на баз╕ орган╕зац╕йних структур меджл╕су та за його безпосередньо╖ п╕дтримки. ╤, врешт╕, на стор╕нках газети закликають ус╕х в╕рити ╕ спод╕ватися х╕ба що на п╕дтримку Рос╕╖ у боротьб╕ вже з кримськими татарами: «Поэтому мы надеемся лишь на активное вмешательство России в ситуацию, потому что война в Крыму неизбежна».
Та можна впевнено сказати лише одне: сво╓р╕дна в╕йна (╕нформац╕йна) вже давно ведеться через кримськ╕ та рос╕йськ╕ ЗМ╤. Саме завдяки появ╕ таких матер╕ал╕в вихову╓ться у населення ст╕йкий стереотип про те, що якщо все ж таки в╕йни не уникнути, то вже краще в╕ддати цей Крим Рос╕╖, аби вона т╕льки захистила нас, слов’ян, в╕д «злих басурман╕в». Тож, шановн╕ читач╕, збер╕ть увесь св╕й здоровий глузд та подумайте, як╕ бойов╕ д╕╖ можуть бути в епоху ядерних технолог╕й та психолог╕чних в╕йн? Або коротк╕ та руйн╕вн╕, що, в свою чергу, потягнуть за собою протести з боку м╕жнародних орган╕зац╕й та уряд╕в р╕зних кра╖н ╕, як результат, знищать те, заради чого, власне, все це влаштову╓ться, або ж довг╕ та нудн╕ у вигляд╕ появи у прес╕ таких от провокац╕й та н╕сен╕тниць, в яких солодко сп╕ватимуть про нашу «╓дину над╕ю» - Рос╕ю.
Перейма╓ться кримсько-укра╖нсько-рос╕йським питанням ╕ газета «Крымское время» (№ 72 в╕д 10 липня 2008 року), в як╕й надруковано огляд статт╕ «Крим. Що робитимемо?», що з’явилася у ки╖вському виданн╕ «День», та в╕дгук на не╖ Олександра Мащенка, журнал╕ста «Крымского времени». Аби читачам було зрозум╕ло, про що йдеться у газет╕ «День», розкажу. У матер╕ал╕ подано думки експерт╕в, як╕ намагалися дати в╕дпов╕д╕ на запитання, як же зробити Крим укра╖нським та чому, власне, Укра╖на програ╓ в ╕нформац╕йн╕й в╕йн╕ за п╕востр╕в. «Очевидно, що головна загроза територ╕альн╕й ц╕л╕сност╕ Укра╖ни походить не з Рос╕╖, а зсередини Укра╖ни. Там, де тонко, там ╕ рветься. А бажаюч╕ порвати завжди знайдуться. ╤ не пошкодують для цього грошенят з московського бюджету», - констатували журнал╕сти видання. Та й справд╕, хворобу треба л╕кувати зсередини, адже йдеться, передус╕м, про пригноблення нац╕ональних ╕нтерес╕в, загрозу територ╕альн╕й ц╕л╕сност╕ держави та, нарешт╕, приниження усього народу, його прав, чест╕ та г╕дност╕. Ц╕каво висловився один з експерт╕в Володимир Л╓сной стосовно того, як же укра╖нцям варто реагувати на провокац╕╖ з боку пророс╕йських актив╕ст╕в: «На хамство не сл╕д в╕дпов╕дати хамством. Але якщо в нас плюнули, то нам не треба вдавати, що ми цього не пом╕тили, або заявляти, що той, хто плював, цим жестом, напевно, хот╕в виразити сво╓ до нас добре ставлення. ╤накше в нас почнуть плювати геть ус╕. Обурення ма╓ бути загальним». Та повернемось до «Крымского времени», яке фактично навело багато цитат ╕з власними схвальними коментарями на захист антиукра╖нських ╕нтерес╕в. ╤ знову Рос╕╖ просп╕вали диф╕рамби, бо вона, буц╕мто, як зда╓ться перес╕чним громадянам, пережива╓ «эпоху национального и государственного возрождения!» Дивно читати думки, в яких говориться про важк╕сть вивчення кримчанами укра╖нсько╖ мови, ╖╖ нерозум╕ння та несприйняття ними. Хочеться звернутися до тих, хто породжу╓ та пропагу╓ под╕бн╕ ╕де╖. Не виставляйте в очах м╕жнародно╖ громадськост╕ наш народ тупим нос╕╓м низького ╕нтелектуального р╕вня, в якого не вистача╓ чогось в голов╕, що в╕н не спроможний вивчити державну мову. Тож, зак╕нчу╓мо тим, з чого починали, а саме - ╕снуванням виразки, що з’╖да╓ нашу св╕дом╕сть зсередини, нав’язуючи нам ╕нтереси чужих держав та пол╕тик╕в.
А варто спод╕ватися лише на самих себе та власн╕ сили. Ось ╕ нещодавн╓ флотське свято принесло к╕лька сюрприз╕в, як╕ жваво обговорювали в прес╕. «Флот существует, и благодаря этому многого не произошло» - эта английская пословица в полной мере касается Военно-Морских Сил Украины, которые надежно защищают национальные интересы самим фактом своего существования», - переда╓ газета «Крымский обозреватель» (№ 27 в╕д 8 липня 2008 року) слова м╕н╕стра оборони Укра╖ни Юр╕я ╢ханурова п╕д час святкування 16-╖ р╕чниц╕ ВМС Укра╖ни у Севастопол╕. На захист державних ╕нтерес╕в стали ╕ деяк╕ ки╖вськ╕ депутати, даючи оц╕нку провокац╕йним под╕ям, що супроводжували свято. Так, за пов╕домленням сайту «Новый Регион - Крым», депутат в╕д «Нашо╖ Укра╖ни» Л╕л╕я Григорович висловилася про ц╕лком очевидн╕ реч╕: «Всем известно, что, к сожалению, в том же Крыму преобладают граждане, которые не читали истинной истории Украины, не знают, кто они и что они, ведь та версия, которую нам предлагали в виде истории УССР в
8-м классе, сегодня не выдерживает никакой критики. Из-за этого мы имеем национальную амнезию, не знаем, кто мы и что мы. Поэтому всегда очень просто найти какого-нибудь врага, памятный знак в Севастополе, ведь люди ничего, по сути, не знают, а продолжают жить совковыми брендами «лишь бы не было войны, будет коммунизм». На таких тупых и примитивных брендах всегда легко собрать 100 человек и организовать соответствующие акции». Така цитата, напевно, коментар╕в не потребу╓. Просто прикро, що народ, який намага╓ться будувати свою державу цив╕л╕зованим демократичним способом, завдяки деяким кримським виданням перебува╓ в ╕нформац╕йн╕й блокад╕ ╕, зам╕сть державотворення, витрача╓ зусилля на боротьбу з вигаданими сус╕дськими пол╕ттехнологами «ворогами» ╕ проблемами...
Св╕тлана КЛИЧКО.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #29 за 18.07.2008 > Тема "З потоку життя"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=6135

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков