Петиція # 137
Статус петиції: Опублікована на сайті

Адресат петиції: Міністерство внутрішніх справ України


ВІДКРИТИЙ ЛИСТ представників громадських та міжнародних організацій Міністру внутрішніх справ України Василю Цушку щодо реформування державної наркополітики


Ми, представники неурядових громадських та міжнародних організацій, звертаємо Вашу увагу на те, що МВС України, діяльність якого по забезпеченню громадського порядку, запобігання правопорушенням та виявлення злочинів передбачає в тому числі і протидію незаконному обігу психоактивних речовин (т.з. «наркотиків»), дедалі частіше наносить шкоду громадському здоров’ю населення України.

Зокрема, йдеться про практичні дії, які суперечать Національній програмі забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки та Програмі реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки.

Досягнення Міністерства за останні роки у вказаній царині викликають занепокоєння та свідчать про відсутність єдиної цілісної стратегії діяльності усіх підрозділів МВС та його спроможності координувати свої дії з іншими державними органами. Адже йдеться про діяльність, спрямовану саме на ефективну боротьбу із глибокою соціальною проблемою, але не про гучні заяви та демонстративні статистичні показники.

Серед позитивних ініціатив попереднього керівництва МВС у цій сфері можна виділити:

1. Неодноразові публічні виступи Луценка (у т.ч. на колегіях та нарадах МВС України) про необхідність переорієнтації діяльності по протидії НОН в першу чергу на боротьбу з організованою наркозлочинністю, наркодилерами та зменшення незаконного обігу наркотиків, але аж ніяк не на покращання статистичних показників за рахунок затримання споживачів психоактивних речовин.

2. Взаємодію з громадським сектором (громадська рада при МВС з питань прав людини, роз’яснювальна робота проведена організаціями-членами Всеукраїнської Асоціації зменшення шкоди та іншими недержавними організаціями серед правоохоронців у багатьох регіонах України, проведення у жовтні 2006 року науково-практичної конференції, на яку були запрошені провідні громадські організації).

3. Публічні заяви про наміри МВС виступити із законодавчою ініціативою по внесенню змін до Кримінального кодексу України для врегулювання ситуації з незаконним розповсюдженням трамадолу.

Проте, маємо констатувати, що вказані позитивні зрушення не отримали свого логічного продовження, або, щонайменше, носили суперечливий або непродуманий характер:

- Так, заяви екс-міністра Луценка залишились без уваги виконавців: згідно статистичних даних, ситуація не змінилась.
На приклад, за період від січня до вересня 2006 року у місті Києві за збут наркотиків до відповідальності (ст. 307 ККУ) було притягнуто всього 475 осіб, в той час як за дії за ст. 309 ККУ - 1858 осіб. У порівнянні з минулим роком, показник за ст. 307 зменшився, а ст. 309 ч.1 і надалі становить левову частину розкриття так званих «злочинів», які фактично є всього лише проявами, симптомами захворювання;

- Гострою залишається проблема масового розповсюдження незаконних/корупційних дій працівників міліції по відношенню до споживачів психоактивних речовин. Контактуючи зі наркоспоживачами та їхніми родичами, ми стверджуємо, що у зв’язку з цією поширеною хибною практикою, Міністерство недостатньо застосовує відповідні дисциплінарні та адміністративні засоби покарання працівників міліції за вчинення протиправних дій, а також не проводить належну інформаційну та роз’яснювальну роботу серед особового складу міліції.

- Існуюча на даний час практика роботи міліції на місцях перешкоджає ефективній роботі профілактичних програм, які реалізуються державними органами та громадськими організаціями. Мова йде про програми обміну шприців, замісну підтримувальну терапію, «аут річ» роботу тощо. Масове затримання саме «рядових» наркозалежних осіб, особливо в районах діяльності профілактичних програм, відвертає останніх від соціальної та медичної допомоги.

Хочемо також підкреслити, що лише прийняття змін до Кримінального Кодексу України, запропоноване ДБНОНом (це стосується т.з «трамадольної» проблеми) не тільки не вирішить ситуацію, а може поглибити ту шкоду, яку наносить українській молоді нелегальне вживання психоактивних речовин. А саме – доволі значна група споживачів трамадолу змушена буде повернутися до вживання ін’єкційного опію, що, в свою чергу, означає нові випадки гепатиту, СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань. Отже, будь-яка адміністративна заборона на етапі, коли в Україні лише кілька сотень хворих мають доступ до програм замісної терапії, призведе до чергового сплеску нових випадків ВІЛ-інфекції та вірусних гепатитів.

Аналізуючи реальний стан подолання проблеми, ми змушені констатувати, що провали МВС на фронті боротьби з незаконним обігом психоактивних речовин маскуються, в тому числі і шляхом викривлення, та навіть, фальсифікації статистики вилучення наркотичних речовин.

Так, у 2006 році, згідно з офіційною довідкою УБНОН про результати протидії незаконному обігу наркотиків у місті Києві, правоохоронці вилучили рекордну кількість наркотичних речовин – 12,228 тон. З них 12,068 тон складає марихуана. У порівнянні із 2005 роком показник (54,6 кг) вилучення зріс на 22004%!

Як показало журналістське розслідування, проведене представниками громадської ініціативи «Об’єктивна реальність», 12 із 12,068 тон, зазначених у офіційній статистиці УБНОН по Києву, становить дика конопля, що росте (і навіть ще не скошена) на території аераційної станції у селищі Бортничі, під Києвом.

У зв’язку із усім вищенаведеним, ми, представники громадських та міжнародних організацій, звертаємось до Вас, пане Міністр, із наполегливим проханням вжити невідкладних заходів щодо:

1. Припинення фальсифікації офіційної статистики роботи підконтрольного вам Департаменту БНОН та інших служб, що займаються протидією незаконному обігу наркотиків.

2. Забезпечення громадськості та представників мас-медіа об’єктивною, своєчасною та повною інформацією щодо ситуації у сфері боротьби із розповсюдженням наркотиків.

3. Переглянути необхідність включення до загальної статистики МВС злочинів, що підпадають під ч 1 ст. 309 ККУ та інших частин, які стосуються зберігання наркотичних речовин без мети збуту, оскільки на наше глибоке переконання, такі злочини не несуть суспільної загрози (порівняно зі злочинами за статтями 307 (збут), 311, 313 та інших), спрямовані у першу чергу на переслідування споживачів наркотиків та вже багато років складають основну масу «розкритих злочинів» по лінії БНОН.

4. Спільно з МОЗ України переглянути так звані «порогові дози» психоактивних речовин (оскільки це наказ саме МОЗ України № 188, тобто формально це не компетенція МВС), перевищення яких є підставою для кримінальної відповідальності.

5. Обґрунтування позиції правоохоронних органів та, зокрема, МВС щодо врегулювання незаконного розповсюдження трамадолу в Україні, у тому числі шляхом внесення відповідних змін до статті 321 ККУ.

Закликаємо Вас зрозуміти, що ситуація, яка склалась на сьогодні, не дозволяє надавати необхідну медичну та соціальну допомогу хворим на залежність від психоактивних речовин, у тому числі значно ускладнює реалізацію програм замісної терапії, обміну шприців та інших.

Пане Міністре, щиро сподіваємось, що очолюване Вами Міністерство та Ви особисто сприймете наші пропозиції із усією серйозністю, докладете зусиль для постійного та об’єктивного інформування громадськості про проведені заходи та залучатимете представників ВІЛ-сервісних та інших громадських організацій для консультацій та спільної розробки принципів концепції державної наркополітики України.

З повагою,
Координатори ГІ «Об’єктивна реальність»
Тарас Ратушний, Анастасія Безверха


Також підписались:
Остапов О.І. голова правління ВБО «Всеукраїнська асоціація зменшення шкоди»
Полтавець Денис, виконавчий директор Відкритого інституту громадського здоров’я
Цибенко Сергій, заступник голови правління ГО «Київ 3000»
Куцев Павло, директор БФ «Дроп ін Центр»
Куцева Яніна, головний редактор газети «Метелик», БФ «Дроп ін Центр»
Покутний Станіслав, директор ВО «Конвіктус»
Моісєєв Володимир, керівник проектів ГО Клуб «Еней»
Петро Михайленко, ВГО "Коаліція учасників помаранчевої революції"
Віталій Кулик, "Центр досліджень проблем громадянського суспільства"


З повагою,
ті, що підписалися нижче.


1.ВікторЗагреба,Київ,громадський активіст
2.ДмитроКорнілов,Київ,IT
3.НінаРезніченко,Київ,студентка КДУ ім.Шевченка
4.ДенисБучма,Київ,журналіст
5.ОлександраЛабунська,Київ,студентка
6.CергейПавленко,киев,студент
7.ОленаМуляр,Київ,інженер-програміст
8.ДмитроНевідомський,Київ,програміст
9. юріймельничук, київ, журналист
10.КостянтинМерщий,Київ,державний службовець
11.БогданКутєпов,Київ,тележурналіст
12.АндрійКозлов,Київ,адвокат
13.ДмитроАмерманн,Київ,фізик-ядерщик
14.ІванГришин,Київ,Програміст та проектор
15.ПавлоТуркот,Київ,ІТ-Інженер
16.ТимурСкорбенко,Тернопіль,Співчуваючий
17.ЮрійКомлик,Суми,студент
18.ГаннаШустовіцька,КиЇв,студентка
19.ЮрійАксьонов,Харків,юрист
20.АндрійМайданик,Київ,редактор
21.ОтарДовженко,Київ,журналіст
22.ИванБолгаров,Киев,HR
23.СвітланаСугак,Київ,журналіст
24.КонстантинГрабовський,Одеса,економiст
25.ОльгаТимченко,Киев,редактор
26.АннаАндрієвська,Київ,фотокор
27.ОлегСеменець,Київ,IT
28.ВікторМусієнко,Вінниця,лікар
29.артемзелений,київ,pR
30.АнтонНічаєнко,Київ,IT
31.АндрійВалевський,Київ,рекламіст
32.АнатолійКоваленко,Київ,музикант
33.ДанилДанелюк,чернівці,дизайнер
34.АндрійМайгутяк,Київ,менеджер
35.Дар'яКвєткіна,Київ,студентка
36.ОльгаВох,Хмельницький,студентка
37.ДмитроПотєхін,Київ,політолух
38.АннаПроцук,Київ,редактор
39.СергійМанжола,Одесса,студент
40.ВікторіяВеремієнко,Київ,журналіст
41.МаксимПобокін,Київ,журналіст
42.МаринаСагань,Киев,журналист
43.ЕвгенияЯковенко,Киев,торговля
44.ПавлоНечитайло,Камянець-Подільський,археолог
45.РоманПодолян,Київ,адміністратор
46.ІванКривень,Львів,студент ЛНУ ім Івана Франка, ІТ
47.ВолодимирЗадирака,Київ,журналіст
48.VolodymyrKravchuk,Kyiv,Haziaystvo
49.ІванСіяк,Київ,редактор
50.ВикторияЕгоренкова,Харьков,программист
51.ОлександрПопик,Луцьк,дизайнер
52.ВолодимирАвраменко,Харків,Студент
53.ЯрославГордієвич,Київ,PR
54.СергійСорокін,Київ,перекладач
55.ArthemChapeye,Kyiv,zhurnalist
56.РоманСтець,Тернопіль,прогромізд
57.ВикторияОнищенко,Киев,журналист
58.денисгорбач,київ,журналіст
59.БорисПетровский,Харьков,Предприниматель
60.ДмитрийФаковский,Киев,писатель
61.АнатолійБабчук,Рівне,студент
62.ІгорЛісовський,Київ,перекладач
63.ВадимАгарков,Харків,sysadmin
64.ЕвгенияРадченко,Харьков,фотограф
65.РоманНастенко,Київ,web-менеджмент
66.ДмитрийЛях,Харьков,аспирант
67.МаксимБуткевич,Київ,журналіст
68.ВасильТерещенко,Донецьк,юрист
69.НиколайРожков,Киев,ІТ
70.ДмитрийВишняков,Днепропетровск,музыкант
71.ЄвгенХолявкін,Київ,дизайнер
72.АрсенЯкубець,Київ,Арт
73.ГаннаГошко,Київ,журналіст
74.СергейЕрмолаев,Харьков,аспирант
75.ТарасГриб,Київ,юрист
76.ЄлізаветаРогожина,Донецьк,юрист
77.ОльгаЧеркасова,Донецьк,бухгалтер
78.ВіталійІванов,Харків,програміст
79.ДмитроГайдук,Днiпропетровськ,письменник
80.ОлексійСвітличний,Харків,адміністратор
81.ДмитроБлінов,Київ,PR
82.ВадимБабаєв,Донецьк,адвокат
83.МаринаГугніна,Донецьк,юрист
84.ІванБабошин,Васильків,журналіст
85.АлександрПлаунов,Чернігів,економіст
86.ОльгаПерепічка,Харків,студентка
87.ОлегЗагнітко,Київ,правник
88.ЕвгенийНовожилов,Донецк,Юрист
89.СергійКовбасюк,Київ,студент
90.ОлегДёмiн,Харкiв,профессор
91.ІсаакМазепа,Трипільська республіка,інженер
92.ДмитрийГолдиз,Москва,верстальщик
93.ГеннадійКорнєв,Київ,юрист
94.АлінаСтанішевська,Житомир,студентка
95.ЄвтуховДанило,Київ,журналіст
96.АндрійБілецький,Львів,ІТ
97.АндрійСкоренький,Львів,студент ЛНУ ім Івана Франка
98.ТарасБезніс,Львів,адміністратор
99.CлавкоПаламар,Тернопіль,студент ТДТУ
100.РоманСеник,Київ,студент НАУ
101.Khamisal-Fahad,LV,SK
102.МогилаІгор,Львів,студент Львівської політехніки
103.ОрішкоРоман,Тернопіль,КПІ, студ.
104.МаксимБіленький,Тернопіль,стоматолог
105.ТарасГерасимчук,Львів,студ. ДТУ
106.ОлегГорійчук,Львів,студ. ЛНУ
107.БакушевичАндрій,Тернопіль,ІТ
108.ДенисСкальский,Харьков,программист
109.АндрейКоган,Конотоп,программист
110.сергейВащенко,Одесса,Адвокат сына наркомана
111.ВасилийБогушев,Мариуполь,пенсионер
112.ВіталійЛямічев,Вишневе, Київ,працівник освіти
113.ТетянаОнищенко,Київ,викладач
114.МиколаКоба,Львів,студент
115.АндрейЮщенко,хм...,хм.......
116.СергейЗайцев,Киев,студент
117.ІгорПрошак,Львів,студент
118.ТетянаДисевич,Тернопіль,Офіціант
119.ЛесяМарцинюк,Тернопіль,студ.
120.ДмитроВишня,Бердянськ,программист
121.ПетроКоцюбей,Бердянськ,Культування рослин
122.ОлександрЄрхов,Ірпінь,підприємець
123.АндрійГорбаль,Київ,менеджер
124.ВячеславЁж,Новосибирск,Инженер/администратор
125.НеляСолодка,Тернопіль,Вмкладач
126.РоманПастух,Тернопіль,адміеістратор
127.ПавлоЗелінський,Львів,бухгалтер
128.ШендриковАртём,Симферополь,студент
129.ОксанаДовгаль,Львів,студент
130.JoshuaBlack,Одесса,студент
131.Makart,kiev,student kpi
132.HempMandfx,рівне,Студент
133.ВячеславХижняк,Одесса,Студент
134.СергейЯременко,Киев,Адвокат
135.ОленаБалацька,Бровари,Перекладач
136.ЛарисаПолулях,Вінниця,громадський діяч
137.ОлегЗадорецький,Львiв,студент
138.АндрійАндрусенко,Тернопіль,громадський діяч
139.Дивасмурманн,киев,гидропоническое культивирование
140.ОлександрФедорець,Ніжин,студент НаУКМА
141.ВікторЮщенко,Київ,Андрію, іди додому!
142.АнтонYOKOCZUNA,МОСКВА,Студент
143.олександргорох,рівне,перевізник
144.ВалераЛуцков,Харьков,бизнес
145.АнастасіяМілютіна,Київ,художник
146.ХантерТомпсон,Небесный Сан-Франциско,доктор журналистики
147.АлександрДымник,Киев,журналист
148.АндрейПластун,Харьков,Помощник депутата
149.КатеринаПетрова,Харків,офісний працівник
150.ВераВерич,Харкьков,студентка
151.ВладимирКоваль,Херсон,Руководитель ХООО Октанта
152.ОлександраШеремет,Київ,студентка
153.ЛейкихДмитро,Суми,студент
154.КатяБровкова,Сумы,Студент
155.АндрейРадченко,Кривой Рог,банковский клерк
156.ВладимирСамойлов,Харьков,менеджер
157.РоманІващенко,Київ,програміст
158. ОксанаІвіна,Рівне,фармацевт
159.ПавелКлимович,Одесса,студент
160.КириллНиколенко,Одесса,студент
161.СергейБондарь,Одесса,Студент
162.СергейСитник,Одесса,руководитель ООО Аксиома
163.СтасКурочкин,Одесса,студент