This version of the page http://www.letrodectus.te.ua/?p=704 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-25. The original page over time could change.
Як покращити свою пам’ять: 8 порад студенту | LetrOdectUS

LetrOdectUS

Судячи із коментарів, переклад статті Як запам’ятати все, що читаєш: 5 незамінних порад студенту виявився досить корисним, тому я вирішила зробити ще один переклад допису із студентського блогу Student Hacks, а саме статтю на схожу тематику - як покращити свою пам’ять (How to Add RAM to Your Brain – 8 Memory Hacks).

Запам’ятовувати тонни інформації стає набагато легше, якщо використовувати для запам’ятовування своєрідну схему. Ось 8 схем, які допоможуть “зацементувати” інформацію у пам’яті (якщо у вас є свої особливі методи покращення пам’яті - поділіться ними в коментарях):

1+2. Абревіатури:

У нашому випадку, абревіатура, або акронім це слово, що складається із перших букв іншого слова.  Тобто кожна літера означає якесь інакше слово. Щось на зразок цього є речення “Каждый охотних желает поймать жар птицу” (про кольори веселки).

Особисто я використовую цей спосіб у протилежному напрямку - наприклад, для запам’ятовування пароля - складаю речення, кожне слово якого починається на літеру в паролі (по порядку). Для прикладу пароль (набрала на клавіатурі в сліпу літери) - вдарлешр -

Візьми диню Аліні раніше лаванди, евкаліпту; швиденько!

Як видно з прикладу - речення абсолютно беззмістовне, але воно в чомусь кумедне і тому легко запам’ятовується. Наступного разу при вводі паролю все, що потрібно зробити - це просто сказати подумки це речення.

3. Зіграй в це:

Використай свої акторські здібності, щоб відтворити в житті матеріал, який ти намагаєшся вивчити.  Наприклад, ти вчиш історію: відтвори діалог між двома історичними персонажами - полководцями, філософами, політиками і т.д. Або ж намагаєшся запам’ятати події у великій битві - відтвори її за допомогою канцтоварів на столі, або ж навіть іграшкових солдатиків з дитинства - буде і весело, і ефективно.

4. Категоризуй:

Організовуй інформацію по категоріях для кращого запам’ятовування. Наприклад, типи суглобів в тілі людини: рухомі, мало рухомі, не рухомі або: ті що обертаються на 180 градусів, 90 градусів, 45 градусів.

5. Асоціюй:

(в оригіналі статті описано дещо інший метод, але відверто кажучи я його не зрозуміла, тому навожу свій власний максимально наближений)

Сформуй асоціативний ланцюг між інформацією, яку ти намагаєшся вивчити. Наприклад, щоб запам’ятати по-порядку 6 абсолютно різних зображень, нічим не поєднаних між собою, склади розповідь, кожне речення якої буде базуватися на зображення. Таким чином ти не тільки запам’ятаєш малюнки, але і як вони розташовані по порядку.

6. Римуй:

Якщо тобі тяжко запам’ятати якесь слово - придумай йому смішну риму. З власного досвіду скажу, що це дуже допомагає при вивченні різних латинських термінів.

7. Записуй відео та аудіо:

Цей пункт перекликається із пунктом 5 із статті Як запам’ятати все, що читаєш: 5 незамінних порад студенту, але він дещо відрізняється. Цей прийом прийде на допомогу при вивченні іноземної мови - наприклад, готуючись до екзамену записуй усну відповідь на білет на відео (скориставшись вебкамерою). Передивившись відео, ти не тільки запам’ятаєш інфомацію краще, але і зможеш побачити себе зі сторони, тим самим виділити свої слабкі та сильні сторони. Ти такожматимеш змогу почути свою вимову так, як її чують інші (і якщо необхідно, підкоректувати її).

8. Візуалізуй:

Спробуй зобразити абстрактну ідею на папері. Наприклад, ту ж сцену історичної битви з пункту 3. Чи намалювати Mind Map про яку згадував chugylo у попердньому записі. Використовуй всі свої відчуття, щоб уявити який предмет на дотик, як він пахне,  виглядає, який видає звук і т.д. Чим детальніше ти зможеш уявити, тим легше тобі буде запам’ятати та відтворити.

До речі, про Mind Maps. На ілюстрації до цього запису - яскравий приклад Mind Map. Знайшла на ще одному навчальному-студентському блозі studymatrixart.

Підпишись! | Коментуй! (8)


8 “Як покращити свою пам’ять: 8 порад студенту”

  1. lesko Сказав:

    Пост з серії - Хватіт розслаблятись, скоро 1-ше вересня
    P.S. Методи прикольні, особливо щодо паролів…

  2. arys Сказав:

    класно ще б якби був пост - 20 шляхів відкосити від виконання Д/З))

  3. lesko Сказав:

    arys - Я знаю один 100% засіб як закосити від курсаків, екзаменів і сесій на рік часу, головне він навіть офіційний і легальний. ЛАСКАВО ПРОСИМО В ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ

  4. Станіслав Сказав:

    Дуже корисно. Дякую.

  5. arys Сказав:

    lesko - палиш!))

  6. chugylo Сказав:

    Ця стаття — набагато краща за попередню. А пораду про паролі тепер я й сам буду застосовувати замість того примітивного методу, яким я зараз користуюсь.

  7. dv Сказав:

    lesko ех спалив тему )))

  8. Sidirom Сказав:

    Я завжди римую зарубіжні слова, які не можу вивчити - це дійсно допомагає!

Коментуй!