Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Прес релізи

Архів новин: Гру 2007

28.12.2007

Проект ЄС працює проти відмивання грошей в Україні

13 – 14 грудня 2007 року в рамках наступного Проекту ЄС проти відмивання грошей та проти фінансування тероризму в Україні (MOLI-UA-2) відбулася зустріч експертів щодо законодавчого забезпечення боротьби з незаконною фінансовою діяльністю. В Інституті законодавства Верховної Ради України було проведено конференцію “Стратегія навчання фахівців у сфері боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму” та тренінг фахівців з боротьби із відмиванням коштів щодо підходу, заснованого на врахуванні ризиків.

Крім того, наприкінці листопада було здійснено відрядження делегації України до м. Нікосія, Кіпр, з метою вивчення досвіду з протидії відмиванню прибутків, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму. Перед цим в Києві було проведено семінар “Фінансовий аналіз та співробітництво з фінансовими регуляторами”. В роботі семінару взяли участь представники відповідних органів української влади та міжнародні експерти з Латвії, Нідерландів, Бельгії, Естонії, а також представники Проекту технічної допомоги MOLI-UA-2.

Наступний проект технічної допомоги MOLI-UA-2 є продовженням Проекту MOLI-UA, який був реалізований з лютого 2003 до червня 2005 р. Держфінмоніторингом України за підтримки Євросоюзу та Ради Європи.

Проект MOLI-UA-2 фінансується Європейським Союзом та впроваджується Радою Європи. Тривалість проекту 36 місяців (до квітня 2009 року), бюджет – 5,3 мільйонів євро.

Цільовою групою проекту є система боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму в Україні та її ключові учасники, включаючи Державний комітет фінансового моніторингу, правоохоронні органи, органи кримінального судочинства та регулятори/наглядачі фінансового ринку.

Проект спрямовано на боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму в Україні, а також на підвищення кваліфікації особового складу ключових установ системи боротьби з відмиванням коштів України та розвиток організаційної та технічної інфраструктури цієї системи.

По детальнішу інформацію звертайтесь, будь ласка, до Державного департаменту з фінансового моніторингу: sdfm@sdfm.gov.ua, (044) 594 1648.

 

28.12.2007

Підходить до завершення проект ЄС та Бі-Бі-Сі “ЖОРНА”

Під кінець 2007 року фінансований ЄС проект "ЖОРНА" (“Журналістська Освіта – Розвиток Навичок”) виконав більшість поставлених перед ним завдань, поміж іншого до трьох університетів України довезено закуплене за кордоном передове обладнання, видано чотири книжки - практичні порадники з сучасної журналістики.

Телевізійне і радіообладнання, комп'ютери і програмне забезпечення, які будуть використані для навчання студентів сучасним технологіям виробництва новин та інших журналістських матеріалів, вже передано до Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вищих шкіл журналістики Таврійського національного університету та Ужгородського національного університету.

Перш ніж навчати студентів, курси навчання і підвищення кваліфікації пройшли викладачі шкіл журналістики. З ними працювали фахівці з Македонії та Британії, запрошені командою проекту.

Вже вийшли друком чотири книжки для майбутніх журналістів. Це – "Журналістська етика" Р. Кібла, "Універсальний журналіст" Д. Рендола, "Путівник ретельного журналіста", який уклали дев'ятеро сучасних українських журналістів-практиків. Окрім того, коштом проекту видано додатковий наклад "Словника журналіста", що було підготовлено Ужгородським національним університетом в рамках проекту Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. У роботі в друкарні перебувають ще три практичні порадники для студентів журналістики. Ці книжки - про медійне право (написана українськими авторами), про ефірну і про газетну журналістики (переклад з англійської).

Експерти, запрошені проектом, координували роботу викладачів і студентів Київського інституту журналістики, які розробили настанови з журналістської етики спеціально для студентів українських вищих навчальних закладів. Ці настанови незабаром будуть розміщені на сайті Інституту журналістики.

З приводу всіх питань, будь ласка, звертайтеся: office@zhorna.org.ua, “ЖОРНА”, кімн. 124, вул. Мельникова 36/1, Київ 04119 (у приміщенні Інституту журналістики), або телефонуйте (044) 481 44 13 (контактна особа – адміністратор Юлія Панчижна).

 

25.12.2007

Європейський Союз співпрацює із Світовим банком у сфері розвитку людського потенціалу та економічного зростання в Україні

Київ, 25 грудня 2007

У лютому 2007 Європейська Комісія та Світовий банк започаткували спільну ініціативу з метою надати політичні консультації українському уряду та діловим колам. У рамках цієї ініціативи буде проаналізована поточна ситуація з трудовими ресурсами в Україні (політика у сфері освіти тощо) та надані рекомендації з її покращання.

У листопаді 2007 Європейська Комісія розпочала проект “Підтримка спільної ініціативи Світового банку та Європейської Комісії у розвитку людського капіталу для економічного зростання, конкурентноздатності та інновацій в Україні”, який має підтримати розробку концептуального документу – “Стратегічну записку” щодо удосконалення української системи освіти та навчання, який би відображав найкращу міжнародну практику та місцеві особливості.

На основі ретельних консультацій з українською стороною було узгоджено три пріоритетні теми, які повинні бути включені до вищезгаданого документу: a) якість освіти, b) фінансування та c) управління освітою та професійним навчанням.

Проект має такі цілі:

1. Підтримати роботу спільної ініціативи Світового банку та Європейської Комісії з аналізу та розробки політики

2. Забезпечити технічну експертизу з трьох пріоритетних тем

3. Сприяти розробці концептуального документу

Міжнародні та місцеві експерти проекту працюватимуть спільно з експертами Світового банку та Європейського фонду освіти для того, щоб проаналізувати сьогоденну ситуацію у секторі розвитку людських ресурсів в Україні, дати її оцінку у порівнянні з найкращою практикою Європейського Союзу та надати рекомендації українському уряду щодо покращання політики і стратегії в сфері освіти та професійного навчання.

Концептуальний документ буде розроблений на основі широкого кола консультацій, обговорень, круглих столів, семінарів з зацікавленими українськими організаціями: Міністерством освіти та науки, Міністерством праці та соціальної політики, Міністерством фінансів, Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою, об’єднаннями роботодавців, представниками бізнесу, відповідними закладами освіти, академічними, дослідницькими та консалтинговими організаціями. Такий консультаційний процес вже розпочався.

Проект виконується компанією ECORYS Netherlands.

За більш детальною інформацією прохання звертатись до Представництва Європейської Комісії в Україні: Віра Рибак, координатор проектів та програм у сфері освіти (+ 380 44 390 80 10; vira.rybak@ec.europa.eu) або до київського офісу проекту (+380 44 528 00 52; ecorys_kyiv@voliacable.com).

 

18.12.2007

Продовжується розширення мережі Інформаційних центрів Європейського Союзу в Україні та Бєларусі

Київ, 18 грудня 2007 р.

Представництво Європейської Комісії в Україні та Бєларусі продовжує розширення мережі Інформаційних центрів Європейського Союзу. На сьогоднішній день в Україні діє шість Інформаційних центрів ЄС (Дніпропетровськ, Київ, Тернопіль та Чернівці), та один Інформаційний центр в Бєларусі (Мінськ). Основна мета діяльності Інформаційних центрів Європейського Союзу - поширення інформації про Європейський Союз та його політику, надання допомоги університетам та дослідницьким центрам в навчанні студентів та проведені дослідницької роботи з питань європейської інтеграції, а також сприяння участі студентів в дебатах з європейських питань.

В п’ятницю 14-го грудня 2007 року в Києві відбулась спільна зустріч представників Інформаційних центрів Європейського Союзу в Україні та Бєларусі. Зустріч було проведено в рамках проекту «Підтримка діяльності Інформаційних центрів ЄС в Україні та Бєларусі», що фінансується Європейською Комісією. Під час зустрічі учасники отримали можливість обмінятись досвідом та створити мережу професійних контактів для більш ефективної діяльності інформаційних центрів в Україні та Бєларусі. Представникам Інформаційних центрів було презентовано новий логотип Інформаційних центрів ЄС та матеріали, підготовлені в рамках Проекту.

В рамках зустрічі також відбувся візит до Інформаційного центра ЄС в Національній академії державного управління при Президентові України, де представники Інформаційних центрів ознайомились з організацією роботи Центра та його матеріалами.

Довідкова інформація:

На сьогоднішній день в Україні працює шість Інформаційних центрів Європейського Союзу:

  1. Національна академія державного управління при Президентові України

Україна 03057 м. Київ, вул. Е. Потьє, 20, 4-й поверх, бібліотека. Тел. (8-044) 453-34-01

  1. Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченко

Україна 04119 м. Київ, вул. Мельникова, 36/1, бібліотека. Тел. (8-044) 481-44-14, 481-44-42

  1. Інститут міжнародних відносин Національного авіаційного університету

Україна 03061 м. Київ, пр. Відрадний 4, корпус 7, бібліотека. Тел. (8-044) 406-77-66

  1. Дніпропетровський національний університет

Україна 49050 м. Дніпропетровськ, вул. Кoзакова, 8, бібліотека. Тел.: (8-0562) 46-92-16

  1. Тернопільський національний економічний університет

Україна 46020 м. Тернопіль, вул. Львівська, 11, корпус 1, бібліотека. Тел.: (8-0352) 43-61-72

  1. Чернівецький національний університет

Україна 58000 м. Чернівці, вул. Лесі Українки, 23, 2-й поверх, бібліотека. Тел.: (8-0372) 58-47-60.

Інформаційні центри Європейського Союзу мають широкий вибір публікацій та матеріалів офіційних установ Європейського Союзу, а також періодичних видань, журналів ЄС та інших матеріалів, що стосуються діяльності ЄС. Користуватись матеріалами Центрів можуть всі бажаючі.

Дізнайтеся більше про діяльність Інформаційних Центрів Європейського Союзу на веб-сторінці Представництва Європейської Комісії за адресою: http://www.delukr.ec.europa.eu/page963.html

 

14.12.2007

Забруднення Чорного моря нафтою. Україна отримала звіт групи експертів ЄС

Київ, 14 грудня 2007 р.

Сьогодні Європейська Комісія представила перший звіт про розлив нафти, що стався у Керченській протоці 11 листопада 2007 року, а також технічне завдання для проведення оцінки заподіяної шкоди та потреб після катастрофи для середньо- та довгострокового відновлення забрудненої місцевості. Після того, як українська сторона звернулась по експертну допомогу для оцінки нафтового забруднення Керченської протоки, Центр моніторингу та інформації Європейської Комісії (ЦМІ) направив в Україну свою групу експертів. Експерти провели три дні у районі катастрофи, побували у чотирьох місцях забруднення на українському узбережжі та острові Тузла і відбули з України 24 листопада.

Комісар з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і Комісар з питань довкілля та цивільного захисту пан Ставрос Дімас заявили: „Наша співпраця з Україною є вигідною для обох сторін. Чорне море у нас одне, і ми несемо за нього спільну відповідальність. Ми обопільно зацікавлені разом з іншими прибережними країнами уникати розбалансування його вразливої екосистеми та організації життя всіх, хто користується його вигодами.”

На прохання України Європейська Комісія направила в Україну групу експертів ЦМІ, структури ЄК з питань цивільного захисту та протидії забрудненню морів. Експерти дійшли висновку, що обсяги забруднення були меншими, ніж побоювалися спочатку, заходи з очищення проводилися активно, і не було потреби у наданні додаткового обладнання. У своєму звіті експерти зазначили, що осад великих обсягів важкої нафти на морському дні був маловірогідним, проте рекомендували проведення належного моніторингу. Відповідно до звіту сірка, що осіла, не становить безпосередньої загрози для довкілля, але рекомендували підняти затонулі судна з сіркою для її належної переробки. На додаток було рекомендовано здійснювати моніторинг довгострокових наслідків розливу нафти на стан Азовського моря, а також зробити відповідні висновки з цієї катастрофи та оновити плани дій для надзвичайних ситуацій, що виникають внаслідок розливу нафти.

Окрім цього Європейська Комісія через свій Генеральний Директорат зовнішніх зносин (RELEX) завершує підготовку до наступної багатогалузевої оцінки заподіяної шкоди та потреб після катастрофи для середньо- і довгострокового відновлення.

Оцінка розпочнеться у січні 2008 року та триватиме чотири місяці. Її проводитиме уряд України за сприяння групи наукових працівників Європейської Комісії, Програми ООН з питань довкілля (UNEP), Світового банку та країн ЄС. Заходи фінансуватимуться через Інструмент стабільності ЄК.

Моніторинг катастрофи у Керченській протоці на підтримку заходів, що виконувалися Європейською Комісією, здійснювали також Європейська агенція з морської безпеки (EMSA) та служба CleanSeaNet. Через супутниковий радар з синтезованою апертурою (SAR) було зроблено знімки відповідного регіону та передані ЦМІ.

Більш детальну інформацію щодо європейського цивільного захисту, забруднення морів та інструменту стабільності можна отримати тут:

Цивільний захист - http://ec.europa.eu/environment/civil/index.htm та IP/07/1715

Зовнішні зносини - http://ec.europa.eu/world/index_en.htm

 

12.12.2007

Найвищі нагороди ІІІ Національного фестивалю соціальної реклами отримав виконавець проекту ЄС Представництво «Кожній дитині» в Україні»
30 листопада - 1 грудня 2007 року в Конгрес-холі Президент-готелю «Київський» відбувся третій Національний фестиваль соціальної реклами.

Гран-прі 3 Національного фестивалю соціальної реклами за комплексну рекламну кампанію «Кожній дитині» потрібна родина!» та перше місце у номінації «Соціальні комплексні проекти» отримало Представництво благодійної організації «Кожній дитині» в Україні. Інформаційна кампанія також була відзначена кращою роботою у номінації.

Рекламна кампанія була розроблена і впроваджена в рамках проекту Європейського Союзу «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей». Це наше спільне досягнення та важливе визнання нашої праці.

Національний фестиваль соціальної реклами. було започатковано у 2005 році за ініціативи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, Спілки рекламістів України та Українського професійного журналу „Маркетинг і реклама”.

Метою проведення Фестивалю є - привернення уваги громадськості до соціально-значущих проблем шляхом залучення до створення соціальної реклами широкого кола професійних рекламістів, художників, дизайнерів, державних, суспільних, приватних інституцій; збільшення кількості та підвищення якості соціальної реклами, пошуку нових творчих ідей та дизайнерських рішень зі створення соціальної реклами.

Щорічно, під час проведення Національного фестивалю, із сотень робіт створених регіональними центрами соціальним служб для сім’ї, дітей та молоді, громадськими організаціями, і просто небайдужими людьми, відбираються найкращі для подальшого поширення на теренах України. Тематика конкурсних робіт достатньо різна: від підвищення авторитету української родини до попередження наркоманії та обмеження поширення ВІЛ-інфекції; від формування здорового способу життя до усвідомленої підготовки молодих батьків до виховання дитини тощо.

Переможці Фестивалю мали шанс побачити свої творчі доробки на провідних телеканалах, на носіях зовнішньої реклами, у друкованих засобах масової інформації.

Необхідно зазначити, що в рамках цьогорічного Фестивалю було проведено низку заходів: круглі столи, майстер-класи, презентації, прес-конференції, презентації кращих зразків соціальної реклами тощо за участю вітчизняних та зарубіжних майстрів і фахівців у сфері реклами. Представництво «Кожній дитині» в Україні взяло участь в роботі круглого столу «Ефективність соціальної реклами: як її виміряти?".

Детальна інформація на сайті www.everychild.kiev.ua

 

10.12.2007

Проект користується можливістю висловити подяку усім його партнерам

Київ, 10 грудня 2007 р.

Проект користується можливістю висловити подяку усім його партнерам

Проект за фінансування ЄС «Послуги з підтримки малого та середнього підприємництва в пріоритетних регіонах» організував прийняття, присвячене завершенню проекту, 7 грудня 2007 р., щоб відзначити його закриття та відсвяткувати досягнуті результати.

Цей прийом був перш за все соціальною подією, основною метою якої була надати можливість керівництву проекту висловити слова найщирішої подяки усім, хто зробив внесок в успішну реалізацію проекту.

Проект впроваджувався консорціумом на чолі з GFA Consulting Group (Німеччина) та мав перед собою завдання зробити внесок у формування сприятливого робочого середовища для українських МСП у наступних сферах:

а) Регуляторна політика МСП та нормативно-правова база;

б) Послуги з розвитку бізнесу;

в) Навчання та розповсюдження результатів.

Проект, в цілому, зосереджував свою діяльність, ресурси, та досяг успішних результатів в трьох пріоритетних регіонах України: Чернігівській, Рівненській та Житомирській областях.

Щоб висловити хоча б малу частину вдячності, проект презентував «грамоти-подяки» людям, які уможливили та підтримали цей проект і його місію та зробили внесок у досягнення його цілей.

За додатковою інформацією, звертайтеся до:

Вікторії Тетьори, Експерта проекту з навчання та розповсюдження

Victoria.tetyora@smeuk.org.ua

Тел.: 8044 501 10 42

 

04.12.2007

Соціальне партнерство як фактор ефективності процесів децентралізації УПРАВЛІННЯ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

Контакти:
Марина Малік, (044) 236 08 61

4 грудня 2007 року 

27 – 28 листопада 2007 року в м. Харкові у приміщенні Головного управління освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації відбулося засідання національної тематичної робочої групи №1 Проекту "Децентралізація управління професійно-технічними навчальними закладами". На порядку денному – обговорення питання децентралізації системи професійно-технічної освіти, яке останній часом набуває все більшого значення з огляду на розвиток ринку праці з урахуванням регіональних особливостей. У дискусії взяли участь фахівці Головного управління освіти і науки, представники регіональної організації роботодавців, профспілок, зацікавлених галузевих управлінь облдержадміністрації, пілотних професійно-технічних навчальних закладів, підприємств, обласної служби зайнятості, а також представники засобів масової інформації.

Цикл круглих столів і засідань робочих груп Проекту на тему «Управління професійно-технічної освіти (ПТО) в контексті децентралізації – підходи, аналіз поточної ситуації, соціальний діалог і стратегія партнерства» (в рамках компоненту 1.2 Проекту «Децентралізація управління професійно-технічними навчальними закладами») розпочався у Львові 15 – 16 листопада цього року. 20-21 листопада 2007 року засідання відбулося у Києві.

Питання, обговорені учасниками цих засідань, були надзвичайно актуальними і для України в цілому, і для регіонів зокрема, особливо у контексті експерименту по децентралізації професійно-технічної освіти, який здійснюється у Львівській і Харківській областях, а також у м. Києві з початку цього року. Серед цих питань, насамперед – аналіз поточної ситуації й визначення підходів до проведення децентралізації, розвиток соціального діалогу і розбудова партнерства.

Розуміння необхідності реформування системи ПТО, наближення її до вимог ринку праці спонукає державу переглянути деякі функції існуючої системи професійно-технічної освіти. Процеси передачі частини повноважень системи ПТО у регіони стають дедалі актуальнішими на цьому етапі розвитку економіки України, враховуючи процеси її просування до членства у ЄС у перспективі й отримання статусу повноправного члена Всесвітньої організації торгівлі найближчим часом. У свою чергу, інтеграція в світові ринки змушує роботодавців застосовувати нові технології й нове устаткування, що потребує іншого рівня кваліфікацій. Поступово приходить розуміння того, що конкурентоспроможність України насамперед залежить від конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, яка безпосередньо створюється кваліфікованими фахівцями. Тому питання розвитку системи ПТО важливе та стосується як держави, так і роботодавця й робітників.

Міжнародний досвід, представлений експертами, дає загальне уявлення не тільки відносно різних схем децентралізації ПТО європейських країн, але й щодо переваг і недоліків децентралізації, підходів до вирішення питань фінансування тощо.

З метою з’ясування бачення перспектив децентралізації управління ПТО серед учасників засідань було проведене анкетування, яке засвідчило необхідність часткової децентралізації. Децентралізація системи професійно-технічної освіти в Україні потребуватиме нових підходів до формування політики й стратегії в цій сфері та законодавчого врегулювання ряду питань, що сьогодні вирішуються на центральному рівні, але можуть бути передані в регіональне управління. Запровадження поетапної децентралізації у системі ПТО дозволить гнучко реагувати на регіональні потреби в кваліфікованих робітниках з врахуванням місцевих демографічних та економічних факторів, а також підвищити відповідальність обласних органів виконавчої влади, інших зацікавлених сторін за її якість. Також серед важливих проблем, що потребують швидкого реагування за результатами опитування, найголовнішою виявляться відсутність системи соціального партнерства у сфері ПТО. Тому експертами Проекту будуть розроблені та подані на узгодження Міносвіти рекомендації щодо формування системи соціального партнерства у сфері ПТО.

Крім того, учасниками засідань відзначена необхідність здійснення наступних кроків для забезпечення децентралізації, а саме: внесення відповідних змін і доповнень до нормативно-правових актів у сфері ПТО; визначення та передача функцій з центрального на регіональний рівень; залучення до удосконалення системи ПТО соціальних партнерів; вирішення питання щодо розподілу бюджетних коштів для системи ПТО в умовах регіонального управління; проведення роз’яснювально-інформаційної роботи у регіонах щодо необхідності підвищення ефективності управління системою ПТО.

Інформація про Проект.

Проект «Підвищення ефективності управління професійно-технічною освітою на регіональному рівні в Україні» виконується за фінансування Європейського Союзу з метою сприяння приведенню структури та змісту професійно-технічної освіти Україні у відповідність до соціальних і економічних потреб, а також потреб ринку праці. Терміни реалізації проекту: 1 вересня 2005 року – 1 вересня 2009 року.

Серед головних завдань проекту: розробка державної та регіональної стратегії децентралізації управління, менеджменту й адміністрування ПТО в Україні у співпраці з усіма зацікавленими сторонами всіх рівнів та запровадження у пілотних регіонах регіональної стратегії децентралізації управління, менеджменту й адміністрування ПТО; створення інформаційної системи управління ПТО для забезпечення децентралізації на державному рівні та у вибраних пілотних регіонах; розробка альтернативної системи фінансування ПТО, сумісної з децентралізацією та автономією ПТНЗ; розробка проекту загальних рамкових кваліфікаційних вимог, а також удосконалення освітніх послуг у секторі сільського господарства; розробка проекту стратегії реформування ПТО у галузі сільського господарства як пілотного проекту для інших галузей України.

Пілотними регіонами Проекту обрані Дніпропетровська, Львівська, Харківська, Черкаська області, АР Крим і м. Київ. У кожному з цих регіонів у якості пілотних обрані тридцять ПТНЗ.

Виконавці проекту – консорціум у складі: InWEnt (Capacity Building International), Німеччина – головний член консорціуму; Федеральний інститут професійно-технічної освіти та підготовки (BIBB), Німеччина; Торговельно-промислова палата Південного Ельзасу Мюлуз (CCI), Франція; IBF (IBF International Consulting), Бельгія.

Головний партнер проекту – Міністерство освіти і науки України.

 

03.12.2007

Проект ЄС візьме участь у реформуванні української системи охорони здоров’я

20 листопада в Міністерстві охорони здоров’я України відбулося офіційне відкриття фінансованого ЄС проекту “Сприяння реформі вторинної медичної допомоги в Україні”. Загальна мета проекту полягає у підтримці заходів уряду і, зокрема, Міністерства охорони здоров’я, щодо створення ефективної та доступної системи охорони здоров’я в Україні, де важливу роль має відігравати вторинна ланка медичної допомоги.

Протягом двох років діяльність проекту буде спрямовано на надання допомоги відповідним владним структурам щодо розбудови сучасної інфраструктури та організаційного розвитку вторинної ланки медичної допомоги у трьох пілотних областях (Житомирській, Харківській та Полтавській).

Важливу роль у роботі всіх складових проекту відіграватиме навчання кадрів всіх рівнів. Особливу увагу буде звернено на навчання з питань управління сучасним лікарняним закладом та плануванню його інфраструктури. Передача найкращого європейського досвіду здійснюватиметься як через залучення провідних європейських фахівців проекту, що представляють досвід Німеччини, Голландії, Італії, Фінляндії, Великобританії та Росії, так і шляхом організації відповідного навчання українських фахівців безпосередньо в країнах Європейського Союзу.

У процесі виконання проекту широко використовуватиметься досвід трьох попередніх проектів ЄС, що впродовж кількох останніх років впроваджувались в Україні та були спрямовані на різні аспекти реформування сектору охорони здоров’я: “Профілактичні та первинні заходи охорони здоров’я в Україні”, “Фінансування та управління у сфері охорони здоров’я в Україні” та “Підтримка розвитку системи медичних стандартів в Україні”.

У церемонії відкриття проекту взяли участь високопосадовці та відповідні фахівці Міністерства охорони здоров’я, представники Делегації Європейської Комісії в Україні, керівники медичних закладів пілотних регіонів проекту, представники Національної медичної академії післядипломної освіти, Інституту громадського здоров’я, Національної асоціації сімейних лікарів, Дніпропетровської державної медичної академії, європейські та українські фахівці, які залучені до виконання проекту, а також журналісти.

По детальнішу інформацію, будь ласка, звертайтесь до Наталії Лучшевої, тел. (044) 288 0866; 288 0867; 287 7211; e-mail: louchsheva@yahoo.com

 

03.12.2007

Проект ЄС презентує проект закону про мирових суддів

Фінансований ЄС проект “Покращення доступу сільського населення до правосуддя”, що його здійснює Інститут громадянського суспільства, взяв участь у Третьому українському муніципальному форумі. Цей захід, в якому беруть участь міські голови та представники органів місцевого самоврядування з усієї України, відбувся 29 – 30 листопада в Пущі Озерній поблизу Києва.

Головною темою для обговорення в межах форуму стали провідні завдання, пріоритети та напрями адміністративно-територіальної реформи в Україні з погляду місцевої влади та органів самоврядування. Засновник Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук (нині радник Президента) презентував розроблену в межах проекту концепцію законопроекту “Про мирових суддів”.

Цю концепцію було раніше створено експертами проекту з метою відновити інститут мирового суддівства, який існував в Україні до 1923 року і був зліквідований радянською владою. В концепції було враховано зарубіжний досвід, викладено процедуру обрання, відповідальність, компетенцію мирових суддів і т.д.

Натепер суттєвою перешкодою для впровадження інституту мирового судді в Україні залишається невизначеність його юридичного статусу. Хоч мирові судді мали б бути органічною частиною судової системи і її найнижчою ланкою, їхній статус не визначено Конституцією, тому проект пропонує інший вихід: запровадити мирове суддівство на громадських засадах при органах місцевого самоврядування. В такім разі судді мають обиратися цими ж органами.

Проект “Покращення доступу сільського населення до правосуддя” здійснюється спільно Інститутом громадянського суспільства та творчим центром “Каунтерпарт” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

По детальнішу інформацію, будь ласка, звертайтеся до менеджера проекту Марії Ткачук, тел. 8 (044) 574 64 11; 529 73 94; факс 8 (044) 574 64 13; e-mail: mary@csi.org.ua.

 
Архів новин 
РікСічЛютБерКвіТраЧерЛипСерВерЖовЛисГру
2008   
2007
2006
2005
2004
2003     
2002
2001     
нагору