Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Проблеми розвитку вищої освіти обговорили в Криму

01-06-2008 14:49 // Освіта і наука // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1212320971.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Роль і місце університетів в розвитку регіонів обговорювали учасники «круглого столу» 30 травня в місті Сімферополь. На «круглому столі» в Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського ( ректор Багров М.В.) зібралися ректори і представники вищих навчальних закладів Автономної Республіки Крим, а також Одеської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Йшлося про посилення автономії університетів та ролі класичних університетів в розвитку освіти і науки України, необхідність підготовки кадрів з урахуванням потреб регіону, підвищення якості освіти, вирішення проблеми фінансування, а також збереження заочної форми навчання.

Представники місцевої влади Міністр освіти і науки Автономної Республіки Крим Лавров В.В. та перший Заступник голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим Цеков С.П. підняли мовне питання, а саме можливість викладати російською мовою. Відповідаючи на це питання, Полохало сказав, що “в нашій країні мовне питання і викладання українською мовою в навчальних закладах регулюється чинною Конституцією і не є проблемним з точки зору потреб суспільства”. Він додав, що “в окремих регіонах, зокрема в Криму процес переходу на українську мову має бути поступовим, системним, враховуючи потреби регіону”.

Також народний депутат поінформував, що новий закон про вищу освіту планується прийняти в першій декаді жовтня цього року. Він підкреслив, що “сьогодні існує термінова необхідність законодавчого врегулювання вищої освіти із врахуванням нових завдань, що постали перед Україною у зв’язку з європейськими інтеграційними процесами”.

Зокрема, Полохало наголосив на шкоді політизації освіти в Україні в контексті сучасних викликів.

Комітет з питань науки і освіти ініціює «круглі столи» в містах України в рамках підготовки до комітетських слухань 18 червня 2008 року. Під час слухань всебічно обговорюватиметься проект нової редакції Закону України “Про вищу освіту”. Комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України розробити нову редакцію Закону України в січні і зараз цей процес знаходиться на завершальному етапі.

Метою проведення «круглих столів» є ознайомлення з реальними проблемами і недоліками у галузі вищої освіти на місцях. Усі рекомендації та пропозиції, що пролунали на «круглих столах», будуть враховані при обговоренні нової редакції закону 18 червня.

Так, подібні заходи як в Сімферополі відбулися уже в Харкові та в Києві і протягом двох наступних тижнів відбудуться в Львові, Одесі та Вінниці.

Інформаційне управління
Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

Бродзянська Анастасія
255-31-73
brodzianska@rada.gov.ua


Обговорити цю новину у форумі

01-06-2008 14:49 Освіта і наука // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1212320971.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Чи вважаєте Ви вступ до НАТО запорукою забезпечення національної безпеки України?
Наскільки залежить підтримка Вами певної політичної сили від рішучої підтримки цією політичною силою вступу України до НАТО?
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Иван Гупало: Севастополеведение. Грязевые вулканы
Валентина Самар: Язык до Москвы доведет?
Законопроект Кабміну України: Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою
Андрей Кириллов: «Сентиментальный сепаратизм» с элементами межнациональной розни
Андрей Кириллов: В ожидании ПДЧ.
  ПРЯМА ДІЯ :
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською