This version of the page http://bank-ua.com/article/print.php?id=25 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-22. The original page over time could change.
BANK-UA.com - Банки України
 www.BANK-UA.com
25.05.2006
Золото може подорожчати до 2 тис. дол.
За 2 роки вартість трійської унції золота може сягнути 2 тис. дол. "За найбільш зухвалими прогнозами, золото за 2 роки підніметься у ціні втричі і перевищить 2 тис. дол. Вже наступного року його вартість може сягнути 1 тис. дол.
   250 x 200
Причини цього - подорожчання сирої нафти й нафтопродуктів та недовіра до світових валют. А ще розвиток промисловості, особливо в Китаї та Індії. Зростання чергуватиметься із тимчасовим падінням цін на дорогоцінні метали", - сказав екс-заступник голови НБУ, радник міністра економіки Сергій Яременко.

Заступник голови НБУ Дмитро Єгоренко також вважає, що відкат по ціні може бути, але невеликий, якщо інвестори будуть перевкладати свої ризики з золота в інші ф'ючерсні контракти. "Пов'язані, наприклад, з новим врожаєм пшениці, помаранчевого соку або сирої нафти", - сказав він. Втім експерти вважають, що обвал цін на золото може відбутися за умови чогось надзвичайного. Наприклад, подвійного дефіциту у США або революційного відкриття. Тоді ціна трійської унції повернеться до рівня 2001 р. – 300 дол. Зараз ціна на трійську унцію сягає 600 дол. після відкату з ціни 730 дол., передає ICTV.

Експерти також вважають, що до початку другого півріччя 2006 р. ціна на жовтий метал перевалить відмітку 800 дол. за трійську унцію. Причина стрімкого зростання ціни на золото - зростання цін на вуглеводні та конфліктна ситуація навколо ядерних програм Ірану. Крім того, останніми роками об'єм видобутку золота в світі практично не виріс, а кількість інвесторів в цей метал збільшилася. Україна свого золота практично не виробляє, купуючи його на зовнішніх ринках, що призводить до дорожчання цього металу усередині країни на 2-3%. При цьому внутрішня ціна на золото в Україні часто нижче світової. Це пояснюється тим, що метал надходить до України через 2-3 дні після операції, тобто - за старими цінами. При цьому об'єм торгів інвестиційним золотом в Україні не перевищує 15% від всіх поставок в країну. Об'єми металу, що залишилися, йдуть в ювелірну галузь. Крім того, українські банки досі не створили інфраструктуру золотого ринку і не проводять регулярних біржових торгів дорогоцінними металами. Тому середньоднівний обіг золота у всіх українських банках трохи перевищує 50 кг.

Найвищі ціни на золото на біржі в Нью-Йорку були зафіксовані в січні 1980 р., коли після півтора днів торгів вартість трійської унції досягла відмітки 875 дол. Ця ціна протрималася дуже недовго, стрімко знизившись до відмітки нижче 700 дол. Західні аналітики стверджують, що поточне подорожчання золота продовжиться в силу не тільки іранських ядерних програм і подорожчання нафти, але і політичної ситуації в Іраку. Зростання кількості інвесторів в дорогоцінні метали аналітики пояснюють зниженням курсу долара та прагненням убезпечити себе від інфляції.

РБК-Україна
Creation :: Yarega Software :: 2006-2008