перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Інга Дуднік: Громадські слухання в Кіровограді. Репортаж з місця події

додано: 17-01-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1200600811.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Кіровоградщина • ЖКГ •

Давайте спробуємо уявити собі таку ситуацію. Ви заходите в магазин, щоб купити хліба. А на порозі магазину вас зустрічає продавець і замість однієї буханки хліба пропонує купити великий пакунок з продуктами харчування, при чому потрібно спочатку заплатити, а вже потім можна роздивитися, що в тому пакунку і скільки, якої якості.

Яка була б ваша реакція? Звісно ви розвернулись і пішли б в інших магазин. А якщо це єдиний магазин в місті ?!

Саме таку ситуацію нагадала мені спроба керівництва ТОВ «Водне господарство» та міськвиконкому провести громадські слухання щодо підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення.

На сайті міської ради та в місцевому виданні «Вечірня газета» від 21.12.2007 року розміщено пропозиції ТОВ «Водне господарство» щодо змін тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які визнані Державною інспекцією з контролю за цінами в Кіровоградській області економічно обґрунтованими. ТОВ "Водне господарство" обгрунтувало підвищення тарифів на водопостачання з 1,62 грн до 2,62 грн.

Не потрібно мати якісь спеціальні економічні, технологічні знання, щоб побачити, м’яко кажучи, неточності допущенні в цих викладках.
Наприклад, дивним є розподіл витрат включених до складу планових витрат: «загальновиробничі витрати» та «прямі витрати». Чому я звернула на це увагу? Тому, що це практично одне й те ж саме і відразу виникає питання «а ні є це включення одних тих самих витрат двічі?»

Керівництво ТОВ «Водне господарство» вважає, що громада безболісно може оплачувати витрати на зв’язок по 6 тис. грн. на місяць, підписку на періодичні видання в розмірі 4500 грн. на рік, комісійні збори в розмірі 600 тисяч на рік. Є якісь не зрозумілі для звичайного городянина статті «страхування» та «страхування майна». Загальна вартість витрат на страхування складає практично 1,5 млн. грн. в рік, чи 117 тис. щомісячно. Крім того внесені до складу витрат "фінансові витрати" в розмірі 63 тис. на рік.

Але більш всього виникає питань з приводу «витрат на юридичні послуги» в розмірі 100 тис. на рік. Керівництво "Водного господарства" уклало угоду з приватною юридичною фірмою на ведення справ по поверненню боргів абонентів, хоча в штаті товариства працює не один юрист, і відшкодовувати судові витрати потрібно за рахунок відповідача, якщо ж, звісно, його визнають винним.

Загальна вартість не зрозумілих для громади витрат складає 2238300 грн. або біля 5% загальних планових витрат.
При цьому до планових витрат не внесено ані інвестиційної складової, ані витрат на обслуговування приладів обліку. Яким чином керівництво ТОВ «Водне господарство» буде розвивати мережі водопостачання та водовідведення? Замінювати старі труби, прокладати нові магістралі, будувати насосні станції? Чи не прийдеться нам знову чекати тижнями, а то й місяцями ліквідації поривів, відновлення водопостачання?

А як вам фраза, що надрукована в «Вечірній газеті» 21.01.2007 р. в пропозиціях ТОВ «Водне господарство» (до речі теж саме надруковано на сайті) щодо змін тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які визнані Державною інспекцією з контролю за цінами в Кіровоградській області економічно обґрунтованими п.8: «показники результативності: зникне загроза у безперебійній та цілодобовій подачі води на місто»? На мій погляд, це акт неповаги до нас, кіровоградців, – ніхто навіть не намагався прочитати те, що подається до публікації.

10 січня влада зібрала громадські слухання. Про те, що вони відбудуться громада не була поінформована. В газетах, на радіо, на інтернет-сторінках не було жодної об"яви чи повідомлення. Тому не дивно, що в залі зібралось біля 50 чоловік. Серед них представники відділу контролю за цінами міськвиконкому, декілька депутатів, представники ТОВ «Водне господарство», один завбудинку, журналісти, представники профспілок. Для міського голови, членів міськвиконкому, ці питання не цікаві. Що там громада може сказати, на що може вплинути?

В матеріалах, розданих учасникам громадських слухань, були вказані геть інші цифри, ніж були оприлюднені. І тарифи указані вже інші – за водопостачання пропонували затвердити 2 грн 87 коп, замість 2,62.

У представників громади виникло багато питань, а у влади була едина відповідь: "все згідно чинного законодавства". А згідно здорового глузду?
Взагалі, спроба провести 10 січня громадські слухання щодо затвердження тарифів на водовідведення та водопостачання, теплопостачання стала індикатором відношення місцевого бізнесу, місцевої влади до кіровоградської громади.

Як би кіровоградська влада дійсно була зацікавлена в проведені громадських слухань, вона б провела інформаційну кампанію, більш ретельно підготувала економічне обґрунтування, зробила детальну розшифровку необхідних планових витрат.

Після невдалої спроби провести «кишенькові» громадські слухання з приводу підвищення тарифів на воду, керівництво водоканалу стало волати, що кіровоградська громада наражається на обмеження подачі води в місто, що тепер вода буде подаватися за графіком та інше. На мій погляд це просто шантаж. Але ж ніхто не заважав міській раді, керівництву водоканалу ретельно підготувати питання, винесене на розгляд громадських слухань!

Обговорити цю статтю у форумі

додано: 17-01-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1200600811.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Чи вважаєте Ви вступ до НАТО запорукою забезпечення національної безпеки України?
Наскільки залежить підтримка Вами певної політичної сили від рішучої підтримки цією політичною силою вступу України до НАТО?
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[21-09-2008 21:11]
Знову за старе. Чим відрізнявся Нахтіґаль від Дивізії?
[21-09-2008 16:17]
Евреев и мусульман в мире одинаково не любят
[21-09-2008 16:13]
Спільний мітінг проросійських сил Севастополя та партії ЄЦ
[21-09-2008 15:25]
Український «Руслан» – окраса Днів НАТО в Чехії
[21-09-2008 12:38]
В.Кириленко: БЮТ має припинити ухвалення антиукраїнських законів
[21-09-2008 12:19]
Прем'єр-міністр України назвала Президента України божевільним
[21-09-2008 12:11]
Акція «33 хвилини» в Маріуполі
  ПРЯМА ДІЯ :
В понеділок літаючому Кучмі запропонують сісти
Координати російських диппредставництв
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською