This version of the page http://h.ua/art.php?id=48451 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-21. The original page over time could change.
Поки одні створюють національний парк – інші дерибанять | ХайВей
Логін:
Пароль:
Зберегти пароль
Зареєструватися  Забув пароль
Політика  4 липня 2007 15:37:10
Автор: Степан Жабка

Поки одні створюють національний парк – інші дерибанять

Заповідне ядро мабутнього НПП
   4 липня 2007 року в приміщенні Міністерства охорони навколишнього природного середовища відбувся круглий стіл «Національний природний парк «Голосіївський»: проблеми та перспективи створення. Організаторами виступили громаські організації «Всеукраїнська екологічна ліга» і Спілка «Порятунок Голосієва». Круглий стіл зібрав представників громадськості, керіництво Державної служби заповідної справи України, представників всіх природоохоронних органів Києва та Київщини і землекористувачів окремих ділянок майбутнього національного парку. В ході дискусії було вироблено попозиції учасників круглого столу до керівництва Міністерства, чиїми силами організовується створення НПП.

    Причиною проведення круглого столу стало те, що в середу, 27 червня Кабінет Міністрів України погодив проект Указу Президента України про створення Національного природного парку (НПП) «Голосіївський». Таким чином, питання створення парку, подолавши 19 років життєвих перепетій, незабаром може вийти на фінальну пряму свого шляху – на підписання Президентом.

ДОВІДКА    Більше про історію створення НПП „Голосіївський” можна прочитати за посиланням: http://www.hw.net.ua/art.php?id=30780 

Дещо з історії Голосієва (можна збільшити і почитати)

ДОВІДКА      Статус НПП є одних з найвищих заповідних статусів, які можуть отримати цінні природні території в Україні. Національний природний парк має певне зонування, зокрема в ньому виділяється рекреаційна зона, де дозволено регульований відпочинок, проте заборонено будівництво і інші заходи, що можуть зашкодити природі. Процес створення НПП у Голосіївському районі Києва триває ще з 1980-х років і передбачений Загальнодержавною Програмою формування національної екологічної мережі України до 2015 року. Реальна відмашка розпочати створення НПП була дана на сесії Київради 9 березня 2006 року.

    Круглий стіл відкрив для учасників різні сторони проблеми створення НПП. Головною на даному етапі проблемою є те, що НПП проектується на великій площі, поділеній між колосальною кількістю землекористувачів. Частина землекористувачів категорично проти входження їх земель у НПП. Для частини з них мотивація очевидна – вони бажають віддати свої землі під елітну забудову і отримати з того прибуток. Такими є, наприклад ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський», що орендує землі на території м.Києва. Проте, виявилось, що для інших землекористувачів, наприклад Національного аграрного університету і астрономічної обсерваторії НАН України проблемою є лише їх непоінформованість про те, який їх землі матимуть після вхлдження в НПП. В ході круглого столу ці незначні проблеми були вирішені.

Важливо і те, що серед виступаючих були професійні юристи та біологи, що змогли роз’яснити іншим учасникам усі непопрозуміння та широко висвітити важливість створення НПП.

Актуальність створення парку саме зараз викликана тим, що в останні роки і навіть місяці дуже сильно прискорився процес забудови київських земель. Можна сміливо стверджувати, що якщо НПП «Голосіївський» не створити зараз, через рік-два територія, на якій його можна створити зменшиться в кілька разів. З півночі на Голосіїв наступає забудова Києва, з півдня - підпирає гідронамив і Котеджі у Конча-Заспі та Ходосівці. Та очевидно, парк таки буде стіворено цього року.

Голосіївський ліс
  Одним з найбільш позитивних моментів круглого столу стали виступи, присвячені питанню розширення майбутнього НПП. Та площа (4521,29 га), на якій НПП створюється зараз – лише перша черга. Фактично створення Національного парку відбувається в межах існуючого в Києва Регіонального ландшафтного парку (РЛП) «Голосіїв». Здавалось би різниця не велика – ті самі землі, лише інший статус і назва. Та насправді різниця колосальна. Адже Національний парк створюється Указом Президента і після створення підпорядковується Міністерству охорони навколишнього природного середовища. У випадку з РЛП, що має місцеве значення, Київрада може як створити його, так і ліквідувати. І апсолютно так само, рішеннями Київради реально вирізаються фрагменти з РЛП «Голосіїв» і віддаються під забудову. Коли ж ці землі отримають національний статус, вони автоматично перестануть підпорядковуватись Києву. Після цього, жоден шматок Голосіївської природи не зможе бути рішенням Київради відданий нікому. Буде створена адміністрація НПП і землі будуть передані їй у постійне користування.

   Проте, чудова для природоохоронців новина про те, що Кабмін погодив проект Указу Президента комічним чином поєдналась із і іншою подією, яка одночасно із цим відбувалась в стінах Київської міської ради.  Можемо зазначити, що 27 червня стало таким собі перетягуванням канату. Кабмін тягнув у бік створення НПП, а Київрада – в бік забудови (поки ще НПП не створили)

А це, власне, те, що вже втратили.
Останніми днями значно посилився ажіотаж навколо земель майбутнього Національного природного парку. Так, на сесії Київради 26 червня було прийняте рішення віддати на торги дві цінні природні ділянки (ліси), що повинні входити у створюваний нині НПП „Голосіївський”. Постраждали ділянки в парку „Покал” (38,3 га) та лісове урочище „Бичок” (54,3 га). Між усім, урочище „Бичок” вже зараз має заповідний статус. Обидві ділянки не лише передбачені до включення у НПП, а і є зеленими зонами загального користування, що засвідчено Генпланом Києва і Програмою розвитку зеленої зони Києва до 2010 року. Таким чином, жодних законодавчих підстав продажу цих земель під забудову Київрада не мала, проте депутати промерської більшості таки домоглись прийняття цього протиправного рішення. Проект рішення не пройшов погодження екологічних служб і Постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Та хіба в наші часи це проблема?

Крім того була і спроба віддати на торги 91,6 га (7 ділянок) по обидві сторони Столичного шосе. Депутати не приховували, що оволодіння цією землею – особиста мета одного з депутатів Блоку Леоніда Черновецького.

ДОВІДКА    Для тих, хто не дуже в курсі справ, варто додати, що „Столичне шосе” є адресою більшої частини лісів Голосіївського району Києва та Конча-Заспи, які у повному складі повинні увійти у НПП.

    Депутат від Партії Регіонів Олександр Богатирьов намагався проштовхнути питання про виділення 240 га в Конча-Заспі, що також має повністю увійти до складу НПП „Голосіївський”. Ця колосальна ділянка незайманих заплавних земель (фото), планувалась до передачі ТОВ „Лісове містечко” (по даним київської преси – підприємство „одного” з членів Кабміну, на прізвище Богатирьова). Відразу чесно заявлялась, що ця земля є заповідною... і як заповідна чомусь має бути переданою в „регіональні” руки з метою догляду.

ДОВІДКА    Більша частина заплавних луків і лісів Конча-Заспи входить до складу ландшафтного заказника „Жуків острів”. За своїм статусом, заказник не повинен мати адміністрацію і не має зонуватись, чого так палко жадають в Київській міськадміністрації (http://www.hw.net.ua/art.php?id=38559).

   При цьому, прилеглі до заказника землі в Київській області і частково в Києві є найдорожчою зоною елітної котеджної забудови, що також називається „Конча-Заспа”. Частина земель заказника „Жуків острів” незаконно забудовується котеджами, що на даному етапі не вдалось зупинити силами природоохоронних служб та громадських організацій.

    Тому передача цієї ділянки для охорони неприпустима навіть з огляду на природоохоронне законодавство. І це вже не говорячи вже про те, що Конча-Заспа – головна зона елітної котеджної забудови і ясно, припускати, що регіонами візьмуть 240 га цих земель дійсно для їх охороно – безглуздо. Рішення не прийняли і його повторне проштовхування прогнозують на наступну сесію.

   Прецеденти дерибану земель, передбачених для створення НПП були і раніше. Так, в межах Голосіївського лісу активно набирають поверхи недобудовані «свічки», на гроші міста розробляється Детальний план території селища Чапаєвка, що добряче з’їдає шматок Голосієва в урочищі Володарське і навколо нього, ділянки заплави р.Віта передбачені для надання товариству індивідуальних забудовників «Оберіг»... припклади можна продовжити.

Подивитись рейтинг цього материалу     Звідки приходять читачі Кількість переглядів: 1229
Відредаговано: 04-07-2007 [15:49]
Переглянути оцінки
Фото: К.Борисенко
Степан Жабка, вільний журналіст "ХайВей" 
Теги: Богатирьова, Голосіїв, Голосіївський, Кабінет Міністрів України, Кабмін, Київрада, Київська міська рада, Конча-Заспа, національний природний парк, Партія регіонів
Для того, щоб оцiнити статтю, Вам потрiбно ввiйти в систему
увiйти в систему
реєстрація
Право оцінювати рецензії на ХайВей можна отримати від редакції сайту за рекомендацією одного із журналістів ХайВей
Рекомендацій: +0
Всього коментарiв: 4, Всього рецензій: 0
Вкажіть свою e-mail адресу, якщо Ви бажаєте отримувати коментарі до цього матеріалу
Бачурін Олександр, 16:45 04/07/2007
Сильная статья! 5
Згоден? +2 | -0 відповісти
Мальва, 16:51 04/07/2007
"Вони" забезпечують своїх онуків...
Згоден? відповісти
Наталья Денисова, 16:53 04/07/2007
Как человек, который видит Голосеево из окна своего дома, ставлю 5
Згоден? +1 | -0 відповісти
Скіф, 16:55 04/07/2007
5
Згоден? +1 | -0 відповісти
Рецензії на публікацію
Якщо Ви вважаєте, що це плагіат, то напишіть чому та натисніть кнопку "Це плагіат!"
 
реєстрація Опублікувати матеріал Опублікувати фото
Актуальні новини ХВ
Сторінки ХайВей вантажаться швидше!...
Новий вигляд Хай-форуму...
Відкриваємо інформацію про оцінки...
Зміни у правилах публікації Хай-новин...
Больше общения на ХайВей!...
Хай-новини
Третьяков каже, що Литвин бреше про ультиматуми від "Нашої України"
В Киеве состоится марш "Украина без расизма"
Вера Брежнева превратится в Курта Кобейна
Донецьк розпочав новий етап екологічної модернізації
Міжнародні майстри підкують Донецьк
Фірма «Чистота та здоров’я» потравила луганчан
У Краматорську трирічна дитина випала з 5 поверху всі новини
Новини
13 10 :: Полиция обыскала штаб-квартиру евангелистов в Арканзасе
13 07 :: В Латвии зафиксирована эпидемия вирусного гепатита А
13 05 :: FDA будет следить за генно-модифицированными животными
13 04 :: Американцы создали беспилотный топливозаправщик
13 01 :: Fiat хочет сделать маленький родстер на базе Lotus Elise
12 55 :: Тимошенко считает обвинения Ющенко "сумасшедшими"
12 52 :: В Крыму попал в аварию автобус с 40 пассажирами
12 50 :: Nintendo назвала дату выхода Wii Music в Северной Америке
12 49 :: Консоль Xbox 360 не смогла обогнать Wii по продажам в Японии
12 44 :: Apple отзывает четыре миллиона адаптеров для iPhone 3G
12 42 :: В Малайзии найдены останки людей и предметы времен неолита
12 41 :: Бывший ударник Blink-182 попал в авиакатастрофу
12 31 :: Глава центробанка Ирана ушел в отставку
12 28 :: Ортега рассказал о планах Латинской Америки относительно Южной Осетии и Абхазии
12 26 :: Intel выпустила двухъядерный процессор Atom всі новини
Теги Спалахи
БЮТ · Війна · вiршi · Галелюк Ростислав · Грузія · гумор · Дружба · Дьяченко Ніна · Життя · жінка · історія · Київ · Крим · Культура · кохання · Літо · лiрика · осінь · Південна Осетія · Проза · політика · почуття · президент · Росія · Святошино · Спірідончева Антоніна · США · Тимошенко · Україна · Ющенко ·
Показати всі теги
осінь ·
Показати всі теги
Новини ХайВей
ТОП-10 активних авторів...
Голосування щодо нецензурної лексики на ХВ...
Чат на ХайВей (Оновлено)...
Сторінки ХайВей вантажаться швидше!...
Новий вигляд Хай-форуму...
Відкриваємо інформацію про оцінки...
Зміни у правилах публікації Хай-новин...
Больше общения на ХайВей!...
Личные сообщения. Версия 2.0...
Рекомендуємо матеріали одне одному!...
New: фотоальбоми на ХайВей...
ТОП-автори на ХайВей...
New: самостійна публікація новин...
New: добивки до матеріалів...
New: чернетки на ХайВей...
RSS канали і статистика кількості прочитань...
На ХВ з’являється система тегової розмітки...
Фотострічка
У Львові "заЕТНОВИРИЛО"
маріанна горянська
Концерт Otto Dix і Taciturnum
Всеволод Андрієвський
День Незалежності по-ПЛАСТУНСЬКИ
Ірина Черепинська
Город в цветах
Катерина Кірсанова
Продолжение (КРЫМ)
Тарасов Александр
Фотомоделі "Котовасії"-20
Anatolij Avdeev
Вибiр редакцiї
Життя журналіста,  17:28 18.09.2008
Дитинство, пам’ять та фантазії
Anatolij Avdeev
Культура,  01:19 18.09.2008
Не просто сказки Редьярда Киплинга - IV
Сергей Курий
Економіка,  14:34 18.09.2008
Долар йде в вересневий наступ?!
Веле ШТИЛВЕЛД
Нові імена
Катерина Вільна mer Олександр Якович domino Ljudmila
Анна Семенович подделка. Разоблачающее ВИДЕО
Тину Кароль носят на руках! Невероятное ВИДЕО
Скандальная драка в прямом эфире ВИДЕО
Ксения Собчак променяла лошадь на зебру! ВИДЕО
Собчак и Канделаки исполняют неприличные частушки ВИДЕО
Казус в прямом эфире ВИДЕО
Join-новости
Погода, Новости , загрузка...
ReadMe-новости
...
On-line пiдтримка:
 Микола   306 112 227
 Сергій   103 852 107
 Людмила   208 592 481
Технiчна пiдтримка:
 Олексій   280 425
Портал гражданской журналистики. Интернет-издание ХайВей. Портал громадянської журналістики. Інтернет-видання ХайВей.
Усі права застережно © 2005-2008 ХайВей
Передрук матеріалів дозволяється з посиланням на ХайВей.
ХайВей не несе вiдповiдальностi за матерiали, опублiкованi журналiстами видання.
Матеріали рубрик БІзнес повідомляє та Світ політики публікуються на правах реклами. ХайВей не несе відповідальностІ за їхній зміст.
Наші проекти: ХайВей, Хайблогер, Глосс, Таймс. Інші сайти УМХ: Футбол.UA, Комсомольская правда, Деньги.UA, Фокус, TimeOut.