This version of the page http://www.aratta-ukraine.com/sacred_ua.php?id=65 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-21. The original page over time could change.

Новини | Святині | Публікації | Книги | Знаки | Фотоальбоми | Анімація | Форум | SMS |

21 вересня 2008 р., недiля

 головна листування   про портал   PDA   RSS  

 

 
"Дай, Андрію, знати, яку долю ждати"

ЗГАДАЙ СЕБЕ!

 

"Дай, Андрію, знати, яку долю ждати"

Народний календар

«Аратта-Україна»

 

Святий Андрій Первозванний

13 грудня православні християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного. Водночас день Андрія був в народі великим зимовим молодіжним святом. На Андрія дівчата зазвичай ворожили.

Андрій — один із дванадцяти апостолів, який перший був покликаний Христом в його апостоли, тому в православній традиції й називається Первозваним.
За церковними легендами, святий Андрій Первозванний під час своєї останньої місійної подорожі проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів встановив хрест.

Літописець Нестор оповідає: ”Бачите гори ці, - сказав апостол своїм учням, - на цих горах засяє благодать Божа, і буде великий город і багато церков буде споруджено.” Віддавна окремі вчені виступали проти правдивості цього літописного оповідання, яке схоже на пізнішу вставку до літопису.

Але літописне оповідання про апостола Андрія, можливо, і має реальну історичну основу. Важливі свідчення на його користь зібрані Грецькою Церквою, яка вела суперництво за авторитет з Римською.

На противагу відомостям про заснування Західної Церкви апостолом Петром греки пильно досліджували біографію свого основоположника - апостола Андрія.

Ці дослідження свідчать, що апостол Андрій також проповідував Євангеліє в далекій варварській Скіфії. Найперше про це згадує батько церковної історії, єпископ Євсевій Памфил (помер у 340 році).

Цікавим є також оповідання ченця Епіфанія, який повідомляє, що апостол Андрій під час своєї третьої подорожі обійшов східне та північне узбережжя Чорного моря. Епіфаній твердить, що він сам побував у тих краях і скрізь вислуховував місцеві оповідання про апостола Андрія, на власні очі бачив церкви, хрести, образи св. Андрія, зібрав і записав імена учнів Андрія, що були першими єпископами церков, які заснував цей апостол.

До того, як церква почала відзначати Андрія, наші предки здавна цього дня відзначали своє народне свято, пов’язане з дохристиянською обрядовістю і магічними ритуалами, що мали переважно любовно-магічне та аграрно-магічне спрямування.

Деякі дослідники пов’язують свято Андрія з Ядреєм. У «Слові про ідолів» (ХІІ ст.) говориться про те, що дехто ще молиться «и Ядрею, и Обилухе, и скотну богу, и попутнику, и лесну богу, и спориням, и спеху».

Наповнені дохристиянськими обрядами, веселощами і розвагами андріївські, як і катерининські, вечорниці припадали на час Пилипівського посту і не відповідали нормам християнської моралі. Спроби духовенства подолати цю народну позацерковну традицію, не дали бажаних наслідків.

Згодом вечорниці на Катерини і Андрія, як і інші свята, все більше втрачали свою магічну функцію і перетворилися на своєрідну забаву і привід, щоб зібратися неодруженій молоді.

Одним із найбільш цікавих прийомів любовної магії приурочених до дня Андрія, було «засівання конопель». Пізно ввечорі, коли темно, дівчина набирала в пелену насіння коноплі (інколи льону, маку, тощо). Виходила за хату, сіяла на снігу і приспівувала:

Андрію, Андрію!
Конопельку сію;
Спідницею волочу,—
Заміж вийти хочу.


Потім набирала жменю снігу там, де сіяла коноплі, вносила до хати і, коли сніг розтавав, лічила насіння: якщо кожна зернина мала пару – добрий знак.

У засіванні конопель до початку XX ст. зберігалися деякі архаїчні риси. Так, у багатьох місцевостях дівчата сіяли коноплі роздягненими. За народним віруванням, голе тіло — важливий засіб чарівництва (згадаймо народне трактування демонологічних образів мавок і відьом).

У цей вечір дівчата намагалися побачити свого обранця в дзеркалі, узнати професію майбутнього чоловіка. Щоб це вгадати, дівчина посипала на долівку трохи пшениці, наливала в мисочку води і ставила люстерко. Коли все готове, впускала півня: якщо півень нап’ється води, чоловік буде п’яницею, клюне пшениці – буде господарем, а як гляне у люстерко – буде паничем або ледарем.

Бігали дівчата також до річки, набирали намулу з дна і приносили до хати. В хаті цей намул уважно розглядали: якщо там є шматочок заліза або цвях – чоловік буде ковалем, тріска – теслею, скло – склярем, шкіра – шевцем, пісок – мулярем, а якщо, крім землі, немає нічого, – хліборобом.

Особливе місце на Андрія займає обрядова гра «Калита» («Калета») , в якій брали участь дівчата і хлопці. Дівчата збиралися разом і пекли Калиту - великий круглий корж із білого борошна. Кожна дівчина повинна була взяти участь у приготуванні Калити. Тісто місили всі по черзі, починаючи від найстаршої дівки і до наймолодшої дівчинки. Посередині коржа робили дірку. В деяких етнографічних джерелах збереглися дані, що Калита, як правило, становила 35 см в діаметрі і 1,5 см товщини.

Солодке з медом тісто пекли в печі і запікали так, щоб важко було відкусити. Зверху Калету намащували медом. Для виготовлення Калети брали «непочату воду» або ж воду, настояну на пахучих травах, зокрема на любиcтку.

На вечорницях, коли збиралася молодь разом, Калету за допомогою стрічки підвішували до стволока посередині хати, а потім стрибали, щоб вкусити. Після Калети брали горнятко з медом, на дно якого клали перстень. Хлопець мав дістати той перстень губами, але так, щоб не вмочити власного носа. Вважалося, якщо хлопець дістане і носа не вмочить - ожениться і буде щасливим.

На Андрія дозволялись молодіжні бешкети, а парубкам прощалися усі їхні витівки. У тих батьків, які забороняли гуляти з ними своїм донькам, хлопці вночі могли зняти ворота чи розібрати паркан, забрати воза, плуга, борону тощо і позакидували їх на дах хати чи хліва або занести в інший бік села.

Такі забави не випадкові, етнографи вважають їх “ритуальними бешкетуваннями”, що колись символізували усунення перешкод на шляху до бажаного шлюбу. Отже вранці дехто із господарів знаходив свого воза на даху клуні, а від хат, де жили дівчата на виданні, з’являлись стежки до їхніх залицяльників, позначені буряковим квасом чи потрушені соломою.

В підготовці матеріалу було використано книги Олекси Воропая "Звичаї нашого народу" і В. К. Сапіги "Українські народні свята та звичаї"

 

Коментувати публікацію (0) надіслати другу версія для друку обговорити на форумі
 
 
 

Читати більше за темою «Народний календар»:

 
  • 9 березня - Сорочини – свято закликання птахів з вирію

  • Календар в історії народу.

  • День Маланки. Новий рік. День Василя.

  • "Дай, Андрію, знати, яку долю ждати"

  • «На святу Катерину ховайся пiд перину!»

  • Початок зимових свят

  • Дмитрівська субота - згадка про культ предків

  • Свято Покрови

  • Другий або Яблучний Спас

  • Свято Маковія

Запрошуємо!

  
  

СВЯТИНІ

 

Духовність (5)

Історія (23)

Музеї (1)

Народний календар (22)

Постаті (5)

Свята (1)

Символіка (8)

Традиції (7)

 

ОСТАННІ НОВИНИ

 

19-09-2008 18:25
США і Європа не повинні пасивно спостерегати російську агресивність

19-09-2008 16:53
Російські соотєчєствєнікі отримали пільги

19-09-2008 16:10
США і НАТО не дозволять Росії захопити Грузію. Як члена НАТО

19-09-2008 15:35
Московські попи публічно продемонструють, що їхній бог сидить на Луб'янці

19-09-2008 13:18
Нардепи-багатостаночники не бажають поступатися. А як же Конституція?

18-09-2008 17:04
Тимошенко розповість у ГПУ про отруєння Ющенка

18-09-2008 16:21
Бютівці мріють карати високопосадовців за незаконні дії

18-09-2008 16:09
Абсурд державництва. Кому Президет Ющенко роздає ордени України

18-09-2008 14:57
Легендарний Мельниченко не спить. Він розповів про силові сценарії

18-09-2008 14:40
Хроніки дерибану. Спікер кримського парламенту довів - влада бандитська

17-09-2008 18:21
Нашоукраїнці натякають самооборонцям на двері

17-09-2008 17:56
Гриценко думає, що гарант розпустить парламент раніше

17-09-2008 17:39
Заступник райпрокурора столиці виявися дрібним бандючком

17-09-2008 16:46
Кримські парламентарі матеріально підтвердили свою участь у масовці ФСБ РФ

17-09-2008 15:57
Тимошенко просить Кириленка назвати героїв-руйнівників демкоаліції

17-09-2008 15:46
Герой України Левко Лук'яненко сказав гаранту все, що думає

16-09-2008 23:16
Президент Ющенко поділився враженнями від інтриг свого підлеглого, які спричинили кризу

16-09-2008 17:44
Війна у Грузії. Російська розвідка порахувала загиблих грузинів

16-09-2008 17:17
Рука - руку миє. Сучасна влада не поспішає шукати замовників Гонгадзе

16-09-2008 16:59
Нардепи не бажають ухвалювати закони. А тим часом дітки народних обранців вбивають “маленьких українців”

 
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 

Новини від RedTram

 
Завантаження ...
 

«Аратта» рекомендує:

 
Видiленi лiнiї Інтернет
Доменнi iмена
Зелений туризм
Колокейшен
Комп`ютери
Обслуговування комп`ютерів
Сучасний український одяг
Тепло у вашій оселі
Традиційний український одяг
Туризм
 

Чи знаєте Ви, що:

 

- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....

 

ОПИТУВАННЯ

 
Чи здатні силові структури захистити державний суверенітет України?
Так
Ні
Не впевнений
Результат голосування
 

Розсилка

Отримувати підбірку анонсів на E-mail:

підписатися

відмовитися

 
 

Отримувати RSS-стрічку на E-mail:


rss2email.ru
 

 

Наші друзі та партнери

 
 
 

Наш банер

 

 

 

  На головну Новини Святині Публікації Книги Знаки Фотоальбоми ВЕБ-пошта Форум Контакти

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2005-2008.
При передруці інформації, посилання на
www.aratta-ukraine.com обов`язкове.