This version of the page http://www.aratta-ukraine.com/sacred_ua.php?id=36 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-21. The original page over time could change.

Новини | Святині | Публікації | Книги | Знаки | Фотоальбоми | Анімація | Форум | SMS |

21 вересня 2008 р., недiля

 головна листування   про портал   PDA   RSS  

 

 
Передскіфський період історії України. Кіммерійці

ЗГАДАЙ СЕБЕ!

 

Передскіфський період історії України. Кіммерійці

Історія

«АРАТТА»

 

Нимрудський рельєф із зображенням кіммерійських воїнів

Унікальна знахідка, пов’язана з ямною культурою, - Керносівський ідол, що знаходиться в Дніпропетровському історичному музеї. Він знайдений випадково у вересні 1973 року в селі Керносівка Дніпропетровської області і належить давньоарійській спільноті ямної культури. Дніпропетровські дослідники припускають, що ямники сформували перший історичний етнос на території Україні - кіммерійців.

Передскіфський період історії України (IX – VII ст. до н.е) представлений кіммерійською культурою у степовій зоні, чорноліською культурою на землях Правобережного лісостепу України, висоцькою та лужицькою – в західних областях України та культурою фракійського гальштату в Середньому Подністров’ї та Північній Буковині.

Про мешканців Північного Причорномор’я – кіммерійців – відомо з писемних джерел: асірійських клинописів, давньогрецьких міфів, з поем Гомера (VIII ст. до н.е.), який пише, що кіммерійці і скіфи проживали поряд в один і той же час. Про часткове співіснування цих двох народів свідчить також спільний для них термін “доярі кобил”, яким Гесіод (VII ст. до н.е.) називав скіфів, а Каллімах (ІІІ ст. до н.е.) кіммерійців.

Для порівняння можна згадати, що за часів новітньої історії українців називали і козаками, і малоросами і хохлами – в Російській Федерації і досі широко вживана остання назва, при тому вона зараз навіть більш поширена і не тільки як зневажлива форма, а й як еквівалент етноніму “українці”.

А за даними батька історії Геродота (V ст. до н.е.), вся земля, яку на той час займали скіфи, раніше належала кіммерійцям. Геродот називає також пов'язані з ними топоніми і гідроніми: кіммерійські стіни, кіммерійські переправи, Кіммерія, Кіммерійський Боспор.

Страбон (І ст. до н.е. — І ст. н.е.), обстоюючи думку про історичні корені кіммерійців у Північному Причорномор'ї, пише про Боспор Кіммерійський (зараз Керченська протока), про м. Кіммерік, кіммерійські поселення, про гору Кіммерій у гірському Криму.

За асірійськими джерелами, у 722-705 рр. до н.е кіммерійцями були розгромлені Урарту та Ассирія. З 679 р. до н.е. почалася друга хвиля кіммерійських походів на Близький Схід, під час яких вони воювали проти Ассирії, Лідії, дійшли до Іонії. Лише з визволенням Лідії з-під кіммерійського ярма при царі Лідії Аліаті (615—565 рр. до н. е.), кіммерійці зникли з історичних джерел. Друга хвиля походів була, очевидно, переселенням кіммерійців (за Геродотом — всіх, за Плутархом — лише їх частини) з Північного Причорномор'я під тиском скіфів, що прийшли з-за Волги (Араксу). Геродот писав, що кіммерійці тікали від скіфів через Кавказ до Малої Азії, де оселилися на Синопському півострові.

У формуванні кіммерійської культури брали участь племена зрубної і білозерської культур, остання – основа кіммерійської. Можливо, що кіммерійська культура є пізньою формою білозерської культури, тобто це та ж сама культура з двома різними назвами. Кіммерійці раніше від інших народів Південно-Східної і Центральне Європи першими у досить широких масштабах оволоділи технікою виготовлення заліза і сталі. Сусідні племена і народи переймали у кіммерійців зразки зброї (залізні кинджали і мечі з бронзовими рукоятками), спорядження для верхової їзди. Кіммерійці відіграли важливу роль у поширенні заліза не лише у Східній, а й частково в Центральній Європі. Так, на території Угорщини і Словаччини у значній кількості виявлено характерні для кіммерійців речі (предмети озброєння і кінські вуздечкові набори). На території Болгарії (поблизу сіл Білоградець і Єнджа) знайдені і досліджені кургани кіммерійських вождів.

Кіммерійські пам'ятки представлені, як правило, впускними похованнями в курганах, які були закладені раніше (своєрідне дозахоронення до існуючих курганів). Також відомі безкурганні поховання. Кіммерійські поховання були знайдені в Криму, в Донецькій, Луганській, Запорізькій областях, біля порогів Дніпра. Дніпропетровські дослідникі стверджують, що поховання біля с. Олександрівка, що неподалік Дніпропетровська - основні, тобто такі, над якими спеціально насипався курган. Ями надзвичайно великі і мають могутній накат з обтесаних або неопрацьованих колод. Крім того, обряд поховання в них збігається з обрядом поховання в курганах кіммерійців Запорізької області. І це дозволяє їм припустити про існування єдиного великого племені кімерійців на території сучасних Дніпропетровської і Запорізької областей.

М.О.Чмихов виділяє два ступені культури: чорногорівський і новочеркаський. На першому ступені кіммерійці ховали померлих в простих прямокутних та овальних ямах, іноді з дерев'яним перекриттям у скорченому на боці положенні, хоча, за твердженнями інших археологів, спостерігається поступова заміна скорченого положення витягнутим. Чоловіків супроводжували зброя (стріли з бронзовими та кістяними наконечниками, кинджал з бронзовою рукояткою та залізним лезом), збруя (часто стременоподібні вудила), а жінок — золоті та бронзові пронизки, намистини, глиняний посуд. Посуд зберігав традиції білозерської культури, але зникли одноручні черпаки, поширилися лощені кубки та дерев'яні кубки із золотими пластинками. Деякі керамічні вироби мають також елементи чорноліської культури.

На другому ступені істотно змінився поховальний обряд: з'явилися глибокі ями, відомі прямокутні ями з дерев'яним дахом, поставленим на дерев'яні стовпи. Предмети стали класти й на перекриття. Поширилася цільнозалізна зброя, у тому числі й залізні наконечники стріл, замість стременоподібних — двокільчасті вудила. У посуді стали переважати кубки. Важливою рисою культури кіммерійців є стели, які хоча й не мають виразно відтвореної голови людини, але, як і людина, містять зображення одягу та озброєння. Останні дослідження засвідчують значну близькість стел кіммерійців та бронзового віку України.

Унікальна знахідка, пов’язана з ямною культурою, - Керносівський ідол, що знаходиться в Дніпропетровському історичному музеї. Він знайдений випадково у вересні 1973 року в селі Керносівка Дніпропетровської області і належить давньоарійській спільності ямної культури. Дніпропетровські дослідники припускають, що ямники сформували перший історичний етнос на території Україні - кіммерійців. На території Дніпропетровська відомі їхні поселення в районі парка ім. Шевченка і курган Сторожова могила.

 

До теми:

 
  • Історія Дніпропетровська

Коментувати публікацію (0) надіслати другу версія для друку обговорити на форумі
 
 
 

Читати більше за темою «Історія»:

 
  • Готи і гуни на території України. Загадка гунів

  • Спадок тисячоліть: скіфи, сармати, руси, українці

  • Де формувалися слов'яни

  • Сармати

  • Скіфські війни та формування населення Центральної України. Скіфи-сколоти

  • Скіфські пам’ятки

  • Скіфи та їх походження

  • Передскіфський період історії України. Чорноліська, лужицька та висоцька культури

  • Передскіфський період історії України. Кіммерійці

  • Початок залізного віку на території України

Запрошуємо!

  
  

СВЯТИНІ

 

Духовність (5)

Історія (23)

Музеї (1)

Народний календар (22)

Постаті (5)

Свята (1)

Символіка (8)

Традиції (7)

 

ОСТАННІ НОВИНИ

 

19-09-2008 18:25
США і Європа не повинні пасивно спостерегати російську агресивність

19-09-2008 16:53
Російські соотєчєствєнікі отримали пільги

19-09-2008 16:10
США і НАТО не дозволять Росії захопити Грузію. Як члена НАТО

19-09-2008 15:35
Московські попи публічно продемонструють, що їхній бог сидить на Луб'янці

19-09-2008 13:18
Нардепи-багатостаночники не бажають поступатися. А як же Конституція?

18-09-2008 17:04
Тимошенко розповість у ГПУ про отруєння Ющенка

18-09-2008 16:21
Бютівці мріють карати високопосадовців за незаконні дії

18-09-2008 16:09
Абсурд державництва. Кому Президет Ющенко роздає ордени України

18-09-2008 14:57
Легендарний Мельниченко не спить. Він розповів про силові сценарії

18-09-2008 14:40
Хроніки дерибану. Спікер кримського парламенту довів - влада бандитська

17-09-2008 18:21
Нашоукраїнці натякають самооборонцям на двері

17-09-2008 17:56
Гриценко думає, що гарант розпустить парламент раніше

17-09-2008 17:39
Заступник райпрокурора столиці виявися дрібним бандючком

17-09-2008 16:46
Кримські парламентарі матеріально підтвердили свою участь у масовці ФСБ РФ

17-09-2008 15:57
Тимошенко просить Кириленка назвати героїв-руйнівників демкоаліції

17-09-2008 15:46
Герой України Левко Лук'яненко сказав гаранту все, що думає

16-09-2008 23:16
Президент Ющенко поділився враженнями від інтриг свого підлеглого, які спричинили кризу

16-09-2008 17:44
Війна у Грузії. Російська розвідка порахувала загиблих грузинів

16-09-2008 17:17
Рука - руку миє. Сучасна влада не поспішає шукати замовників Гонгадзе

16-09-2008 16:59
Нардепи не бажають ухвалювати закони. А тим часом дітки народних обранців вбивають “маленьких українців”

 
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 

Новини від RedTram

 
Завантаження ...
 

«Аратта» рекомендує:

 
Видiленi лiнiї Інтернет
Доменнi iмена
Зелений туризм
Колокейшен
Комп`ютери
Обслуговування комп`ютерів
Сучасний український одяг
Тепло у вашій оселі
Традиційний український одяг
Туризм
 

Чи знаєте Ви, що:

 

- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...

 

ОПИТУВАННЯ

 
Чи здатні силові структури захистити державний суверенітет України?
Так
Ні
Не впевнений
Результат голосування
 

Розсилка

Отримувати підбірку анонсів на E-mail:

підписатися

відмовитися

 
 

Отримувати RSS-стрічку на E-mail:


rss2email.ru
 

 

Наші друзі та партнери

 
 
 

Наш банер

 

 

 

  На головну Новини Святині Публікації Книги Знаки Фотоальбоми ВЕБ-пошта Форум Контакти

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2005-2008.
При передруці інформації, посилання на
www.aratta-ukraine.com обов`язкове.