This version of the page http://www.nokia.ua/A4641024?newsid=-13068 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-18. The original page over time could change.
Nokia Україна - Дивитись статтю в архиві - Архів - Прес-релізи - Преса - Про Nokia
Nokia купує Symbian Limited з метою еволюції провідної відкритої платформи для мобільних пристроїв
Червня 24, 2008


Грандіозний крок до відкритості та інновацій



Nokia оголосила сьогодні про оферту на покупку за наявні засоби всіх акцій Symbian Limited, які ще не є власністю Nokia, за ціною 3,647 євро за акцію. Витрати Nokia на покупку приблизно 52% акцій Symbian Limited, якими компанія ще не володіє, складуть близько 264 мільйонів євро.

Nokia вже отримала безвідзивні зобов'язання від Sony Ericsson Mobile Communications AB, Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ), Panasonic Mobile Communications Co. Ltd. і Siemens International Holding BV про прийняття вищезгаданої оферти. У розпорядженні вказаних компаній знаходиться близько 91% акцій Symbian, що є предметом оферти. Nokia чекає, що компанія Samsung Electronics Co. Ltd. також прийме оферту.

Це надбання є фундаментальним кроком на шляху до створення фонду Symbian Foundation, спільно з AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT DOCOMO, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments і Vodafone, про що також оголошено сьогодні. Докладніша інформація про плани по створенню Фонду знаходиться на сайті www.symbianfoundation.org.

«Це важливий крок в розвитку нашої стратегії програмного забезпечення, – заявив Президент і генеральний директор Nokia Оллі-Пекка Калласвуо (Olli-Pekka Kallasvuo). – Symbian вже зараз є провідною відкритою платформою для мобільних пристроїв. Її придбання та створення Symbian Foundation, без сумніву, дозволять зробити цю платформу найпривабливішою для розвитку інновацій у сфері мобільних пристроїв. Це сприятиме розробці нових цікавих web-додатків, призначених для нового покоління споживачів».

«Широка підтримка цієї ініціативи, об'єднуючої галузь навколо платформи Symbian, відображає її привабливість для розробників додатків і інших учасників екосистеми. Ми забезпечимо ефективні та відкриті інновації, використовуючи свій досвід роботи в області мобільних пристроїв для уніфікації платформи та спрощення ланцюжка постачань програмного забезпечення. Nokia серйозно націлена на реалізацію переваг відкритих рішень, а також на прискорення часу їх виводу на ринок», – також відзначив Калласвуо.

Symbian Limited – компанія, що створює програмне забезпечення, розробляє й ліцензує ОС Symbian, провідну відкриту операційну систему для мобільних пристроїв. Серед користувальних інтерфейсів, розроблених для ОС Symbian, – S60 від Nokia, MOAP (S) для мережі 3G, а також UIQ виробництва UIQ Technology, спільного підприємства Motorola та Sony Ericsson. Приватна компанія Symbian була заснована в 1998 році. Нині штаб-квартира її розташована в Лондоні (Великобританія), інші офіси - у Великобританії, США і Азії (у Бангалорі, Пекіні, Сеулі і Токіо).

«Symbian заснована десять років тому далекоглядними людьми, які вирішили запропонувати всій мобільній галузі передову операційну систему та свій досвід в розробці програмного забезпечення, – сказав Найджел Кліффорд (Nigel Clifford), Генеральний директор компанії Symbian. – Наша мета – стати найпоширенішою програмною платформою в світі, і зараз ОС Symbian є лідером ринку за всіма показниками. Новина, яку оголошено сьогодні – це новий рішучий крок до досягнення цієї мети, внаслідок якого повинна з'явитися всеосяжна та надійна платформа, що характеризується відкритістю та призначена для сприяння інноваціям, що перебувають в центрі всієї нашої діяльності».

ОС Symbian використовується в 60% конвергентних мобільних пристроїв (джерело: Canalys, I кв. 2007 – I кв. 2008 рр.). ОС Symbian встановлена приблизно на 7% всіх мобільних пристроїв, проданих в 2007 році, тоді як в 2006 році частка проданих мобільних пристроїв із цією ОС складала 5% (джерело: Strategy Analytics). На теперішній момент поставлено більше 200 мільйонів телефонів із ОС Symbian – більше 235 моделей від 8 виробників. Число мереж мобільного зв'язку, в яких працюють телефони з цією ОС, перевищує 250. У створенні додатків для пристроїв з Symbian задіяні понад 4 мільйонів розробників.

Nokia передбачає, що операція завершиться протягом четвертого кварталу 2008 року, після отримання дозволу від регулюючих органів і виконання необхідних умов. Очікується, що операція призведе до розводнення звітного прибутку Nokia в 2009 році, з виходом на колишній рівень в 2010 році й зростанням прибутку в 2011 році. Щодо грошової готівки передбачається зменшення прибутку в результаті операції в 2009 році та зростання прибутку в 2010 й 2011 рр. Після завершення операції всі співробітники Symbian стануть співробітниками Nokia.

Докладнішу інформацію про Symbian Foundation і запис конференції можна знайти за адресою: www.symbianfoundation.org.

Про Nokia
Nokia — світовий лідер в галузі мобільних комунікацій, рушійна сила конвергенції і зростання мобільної індустрії і Інтернет. Nokia пропонує широкий спектр мобільних пристроїв, послуг і програмного забезпечення, що забезпечують людям нові можливості у сфері музики, навігації, відео, телебачення, роботи з зображеннями, ігор, бізнес-мобільності та ін. Один з ключових напрямів діяльності Nokia – розвиток пропозиції у сфері Інтернет-послуг, рішень і програмного забезпечення для корпоративних користувачів. Також за допомогою дочірньої компанії Nokia Siemens Nerworks корпорація постачає устаткування, рішення і послуги для мереж стільникового зв'язку.
www.nokia.ru

Про Symbian
Symbian – компанія, що розробляє програмне забезпечення, розробляє та ліцензує ОС Symbian, провідну відкриту операційну систему для мобільних пристроїв. Symbian продає ліцензії на ОС Symbian найбільшим виробникам телефонів і підтримує тісні комерційні відносини з провідними компаніями мобільної галузі. За I квартал 2008 року оператори понад 250 найбільших в світі мереж мобільного зв'язку продали 18,5 мільйонів мобільних телефонів з ОС Symbian, після чого загальна кількість поставлених пристроїв до 31 березня 2008 року склало 206 мільйонів. Штаб-квартира Symbian розташована в Лондоні (Великобританія), а офіси компанії знаходяться в США, Великобританії, Азії (Індії, КНР і Кореї) і Японії.
www.symbian.com



Додаткова інформація:

Nokia
Вікторія Єрьоміна
— менеджер зі зв'язків з громадськістю корпорації Nokia Євразія (Росія, Україна, Південь СНД, Туреччина)
Тетяна Оберемова — фахівець із зв'язків з громадськістю корпорації Nokia Євразія (Росія, Україна, Південь СНД, Туреччина)
+ 7 (495) 795-05-00, 795-05-09 (факс)
nokiarussia@nokia.com

Інформаційна підтримка
Агентство SPN Ogilvy Public Relations

+3 044 254 6373
Ілона Попенко
i.popenko@spnogilvy.com  
Анастасія Пургіна
a.purgina@spnogilvy.com