Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Екосистема реки Побєдної - у "комі"

20-09-2007 20:06 Джанкойский // Довкілля // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1190307991.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Як показали повторні бактеріологічні дослідження проб води ріки Побєдної (протікає в центрі Кримського півострова на території Червоногвардійського й Джанкойського районів, впадає в озеро Сиваш), відібрані 10.09.2007 р. екологами Кримської республіканської асоціації «Екологія й світ» і проаналізовані у лабораторії Кримської протичумної станції, стан екосистеми ріки Побєдної – критичний. Раніше повідомлялося про потрапляння господарсько-фекального забруднення до річки у зв'язку з діяльністю підприємств ЖКГ Червоногвардійського району і птахофабрики «Дружба Народів–Нова». На жаль, прогнози заангажованих фахівців і журналістів про «великі можливості процесів самоочищення ріки Побєдної» не підтвердилися!
У незабруднених стоками верхів'ях ріки, згідно аналізів, число кишкової палички в 1 літрі води менш 5000, що відповідає нормі для відкритих водойм. У середньому плині ріки за колекторами ЖКГ смт. Червоногвардійське й птахофабрики «Дружба Народів–Нова» кількість кишкової палички сягає 240000 на 1 літр води, а в нижньому плині ріки (села Побєдноє–Зарічне) – 130000, тобто норма для відкритих водойм перевищена в 25-48 разів!

У воді встановлено перевищення числа коліфагів у два рази проти припустимого. Коліфаги визначаються як індикатор вірусного забруднення. На думку експертів КРАЕМ, наявність у ріці Побєдній кишкової палички в такій кількості свідчить про господарське-фекальне забруднення ріки у зв'язку зі скиданням стічних вод згаданих підприємств–забруднювачів.
Недавні публікації в ряді газет Криму на замовлення хазяїв ЗАТ «Дружба Народів–Нова» про високий ступінь очищення стоків птахофабрики, ідилічні фото аборигенів, що купаються і ловлять рибу на берегах ріки Побєдної, м'яко говорячи, не витримують критики. Погано те, що цій інформації можуть повірити не тільки гусаки місцевих жителів (адже їм треба хоч у чомусь плескатися), але й місцеві жителі, а це загрожує спалахами інфекційних захворювань.

За результатами попередніх аналізів, узятих 20 липня 2007 р. у рікі Побєдна, число термостабільної кишкової палички в 1 літрі води було 62000 (що в 12,5 разів перевищувало норму). На тих же точках забору води, взятих 10 вересня 2007 р., гранична норма вмісту у воді кишкової палички перевищена в 48 разів. Такі порівняльні показники говорять лише про одне: скидання неочищених стоків у ріку Побєдна тривають. Про яке самоочищення тоді можна говорити!
Кримські Зелені вимагають посилення моніторингу екосистеми ріки Побєдна природоохоронними структурами, і вжити передбачених законом негайних заходів щодо підприємств-забруднювачів.


За матеріалами прес-служби КРРВ ПЗУ


Обговорити цю новину у форумі

20-09-2007 20:06 Довкілля // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1190307991.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Законопроект Кабміну України: Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою
Андрей Кириллов: «Сентиментальный сепаратизм» с элементами межнациональной розни
Андрей Кириллов: В ожидании ПДЧ.
Меджлис-Информ: Друзья познаются в беде
Сергей Груздов: Видели мы разных рейдеров – но чтобы такое??!…
  ПРЯМА ДІЯ :
Координати російських диппредставництв
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
Повернемо Україну народу!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською