This version of the page http://status.net.ua/material?id=233588 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-17. The original page over time could change.
Статус.Економічні Відомості: В яку трубу пішли мільйони?
Компанії

В яку трубу пішли мільйони?

14.03.07
Олеся Ткачик
Влада — в курсі
Перед поїздкою київським та регіональним журналістам організували прес-конференцію із головою Івано-Франківської ОДА Романом Ткачем. Губернатор зустрів гостей дещо дивним запитанням: «Розкажіть, що це має бути, і що я маю говорити». Незвиклі до місцевого колориту кияни були дещо шоковані таким привітанням. Але згодом виявилося, що насправді Роман Ткач журналістської інформаційної допомоги не потребує і доволі незле орієнтується у темі розмови.
Тож, за словами голови ОДА, на Прикарпатті є 765 населених пунктів, 603 з них — газифіковано. Проблемними залишаються тільки гірські села, до яких технологічно важко підвести газопроводи. Роман Ткач запевнив, що влада — і минула, і теперішня — завжди приділяла велику увагу газифікації області.
Населені пункти газифікують за рахунок коштів «Нафтогазу», бюджетів обласної та районних рад і населення. Губернатор стверджував, що прокладання труб — процес тривалий, тому одразу наслідків не видно. «Газопровід до села, умовно 10 – 15 кілометрів, можуть вести і два, і три роки…».

На питання журналістів, чи дійсно гроші на газифікацію вкрадено, Роман Ткач спокійно відповів, що це не його справа, а Генпрокуратури — хай вона і розбирається.


Певні напрацювання
З одної прес-конференції гостей повезли на іншу — в «Івано-Франківськ­газ». Там в. о. голови правління Галина Боднар звітувала про те, чим займається її структура, та скаржилася на велику плинність кадрів. За її словами, на будівництво газопроводів в області НАК «Нафтогаз України» виділила
87 млн. грн. На ці кошти побудували 53 газопроводи високого та середнього тиску загальною довжиною 226 км.
«Можливість газифікуватися отримало 51 прикарпатське село. Суттєвих порушень щодо виконання робіт або оформлення документів Головне Управління КРУ не виявило», — сказала Галина Боднар.
Після півгодинного звіту журналістів допустили до запитань. Питали гості в основному про те, чи готові облгази передати свої активи новоствореній структурі — ДП «Укргазмережі». Адже саме це підприємство, згідно з Постановою Кабміну, вже з січня цього року має збирати плату за транспортування газу в райони. «Неможливо одним розчерком пера передати всі активи облгазів іншій структурі. Ми вже маємо певний досвід, напрацювання, справляємося зі всіма завданнями, які поставила перед нами держава. Для чого створювати альтернативну структуру?», — відповіла Галина Боднар.
Екскурсію по «Івано-Франківськгазу» журналісти сприйняли без особливого ентузіазму — чекали поїздки в райони. Після дванадцятої години дня нарешті всі сіли в автобус. «Переварити» отриману інформацію дещо заважав гід, який розповідав про принади Прикарпаття, супроводжуючи групу протягом всієї поїздки.
В межах міста ще одна «туристична» зупинка. Пасічнянський ГРП — газо-розподільчий пункт, через який в рік проходить 300 млн. м3 газу. Тут знаходиться єдина в Україні лабораторія із перевірки промислових газових лічильників. Це був останній івано-франківський об’єкт. Під натхненну розповідь екскурсовода автобус рушає у райони.

Питання часу
Село Добротів (Надвірнянський район) є серед тих, які мали газифікувати у минулому році. Але місцеві мешканці в помешканнях газу не мають. Начальник Надвірнянського управління газового господарства Ігор Лундяк стверджує, що це є питанням часу — після завершення опалювального сезону буде проведена врізка розвідних мереж у підвідний газопровід, і газ запустять.

Наразі мешканці села збирають гроші на те, щоби закупити труби і прокласти газ від підвідного газопроводу вже до осель. Чому вони мають оплачувати цю роботу, журналістам розповіли трохи пізніше…


Один кілометр газопроводу коштує
500 тис. грн.


Від Добротова до села Дебеславці (Коломийський район) — ще півтори години автобусом. Там напевно має бути газ. Точно — село уже три роки як газифіковане. Проте раніше мешканці користувалися неякісним газом із місцевого родовища. Тому минулого року Дебеславці під’єднали до магістралі.
Попри все, жителі і далі заготовляють дрова, опалюють ними хати, а на газі варять їсти. Кажуть, щоби обігрівати помешкання блакитним паливом, не вистачає грошей.

Економія
Саме у Дебеславцях заговорив заступник голови правління ВАТ «Івано-Франківськгаз» Володимир Вишневський, котрий супроводжував журналістів. За його словами, причина того, що прикарпатські села досі вважають не газифікованими, у неосвіченості чиновників, які не розуміють, що таке підвідні газопроводи і чим мають займатися облгази. «Згідно нормативних документів, облгази прокладають підвідні газопроводи від центральних мереж до населених пунктів. Розподільчі газо­проводи по селу робляться за кошти населення», — розповів Володимир Вишневський.
Тож, за його словами, «Івано-Франківськгаз» зробив всі підвідні газо­проводи згідно з виділеними сумами. «Ми збудували багато газопроводів, всі є на місці. Ми навіть збудували їх більше. Один кілометр газопроводу коштує 500 тис. грн., а зроблено 226 км. Ми економили на підручних засобах», — запевняє Володимир Вишневський і стверджує, що економія не вплинула на якість роботи.
Яка ситуація в інших 56 населених пунктах, що мали бути газифіковані, — не відомо. Представники «Івано-Франківськгазу» називають цікаву цифру газифікації — «понад 51 село». Чому повезли журналістів саме на ці об’єкти, а не поїхали, наприклад, у Галицький (де планувалося газифікувати дев’ять сіл), Богородчанський (сім об’єктів до газифікації) чи Тлумацький (три села) райони, що розташовані значно ближче, залишається здогадуватися…

Додати коментар
Коментарів (1)


Степан
31.03.2008 20:24
Керівники облгазів складають договори з сумнівними підприємтвами, які ведуть будівництво підвідних, а також розподільних газопроводів, перераховують на їхні рахунки державні кошти, а потім ними діляться. Роботи проводяться неякісно, з порушенням технологій.Так звана економія це не що інше, як збір коштів від населення ніби то для завезення піску, або для проведення земляних робіт.Люди платять бо хочуть газу."Великий внесок" в це будівництво роблять голови місцевих сільських рад, які також отримують "долю" з державних коштів виділених для будівництва підвідних газопроводів, а взамін посилено агітують людей та в деяких випадках самі займаються справами газифікації, не дивлячись на , що не мають права це робити.(Маються на увазі збір людських коштів)
Відповісти

Події
21:50 В Одессе заседал Совет предпринимателей при Кабмине 17:11 В Николаеве открылась фотовыставка «Мир глазами могилянцев» 16:40 У Львові дозволили приватизовувати приміщення в пам’ятках 16:38 Луганск подводит итоги в преддверии праздника 16:17 Химзавода в Донецке больше не будет. Банкротом объявлен 16:08 Постановление НКРЭ отменено 14:55 В Луганске снимают кино 13:39 Донбасс вновь взялся за отходы 13:30 В Донецкой области повысилась стоимость проезда в автобусах 13:09 Донецкий театр «Радуга» провёл творческий мастер-класс 11:52 В Донецкой области открывается фестиваль авторской песни 11:37 Луганские студенты будут проходить практику в Польше 09:25 Атлас контрабандних шляхів 20:20 Одесская область – край археологический 19:32 Школа Столярского отмечает юбилей 19:28 Смрад в Одессе – версии множатся 18:28 Одесские приюты необходимо реформировать 18:20 Вместо бананов - кокаин 18:00 Круизный лайнер «Минерва» зашел в Одесский порт 17:56 Всеукраинский фестиваль искусств приглашает в Моршин 17:51 «Каменная Могила» выросла в статусе 17:49 Прокуратура вмешалась в конфликт вокруг пляжей в Коблево 17:45 Прокуратура Запорожской области недовольна силовиками 17:42 Одесский аэропорт ищет оценщика своих активов 17:37 В Запорожье построят ТРЦ за 90 млн. грн. 17:36 Президент Украины наградил депутата горсовета Одессы 17:32 Запорожские мосты обойдутся дешевле аналогичных проектов 16:14 В Донецкой области появится «Украинский техноленд» 15:35 Діти малюють податки 15:03 Одесский НПЗ отрицает свою вину в загрязнении воздуха
Читайте також
redtram.Україна
Завантаження...