Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

ХТО ТАМ? Президент видав розпорядження "не для друку"

01-03-2008 11:03 // Влада // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1204362220.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Сьогоднішня публікація Валентини Самар у "Дзеркалі тиждня"

Цієї середи кримський спікер з’явився на публіці в супроводі трьох співробітників держохорони. Чому це новина?

Тому що всього п’ять місяців тому перші особи автономії — голови ВР і Ради міністрів, а також постпред президента в АРК — були цієї охорони позбавлені указом президента. Офіційне формулювання — з «метою практичної реалізації позбавлення пільг державних посадових осіб». В цього рішення президента була цікава передісторія. Відразу ж після вступу на посаду постпреда президента генерал Геннадій Москаль відмовився від держохорони й демонстрував свою небоязнь і впевненість перебування в політично чужому середовищі пішими прогулянками по Сімферополю й пересуваннями без ескорту. Відмовитися від привілеїв і заощадити бюджетні кошти було привселюдно запропоновано й керівникам автономії. У властивому генералові Москалю стилі: охорона, блималки, автоматники — це понти, ніхто й ніщо Гриценку та Плакиді не загрожує, адже самі заявляють: у Криму все спокійно й під контролем.

Але приклад із постпреда Москаля взяли лише його змінники на цій посаді Віктор Шемчук і Віктор Хоменко. Останній у серпні минулого року вже офіційно направив президенту пропозицію позбавити спікера та прем’єра держохорони. «Криміногенна обстановка в Криму поліпшилася порівняно з 1990-ми роками, коли було запроваджено посилену охорону посадових осіб автономії високого рангу. Тому настав час спрямувати чималі кошти, які витрачаються на охорону чиновників, на соціальний захист населення або розвиток економіки», — закликав В.Хоменко спікера А.Гриценка та прем’єра В.Плакиду. Нема питань, коментував голова уряду, але для цього слід скасувати відповідний указ президента Л.Кучми...

Втім, коли у вересні минулого року, тобто в розпал виборчої кампанії, президент позбавив кримських лідерів бодигардів і машин супроводу, опоненти помаранчевих назвали це рішення «передвиборною примхою». Віце-спікер С.Цеков визначив навіть «останню краплю» — А.Гриценко з держохороною супроводжував в агітаційній поїздці по Криму В.Януковича.

То що ж змінилося?

Звернімося до Закону «Про державну охорону». Там наводиться вичерпний список державних діячів, яким призначена держохорона: президент, голова ВР і його перший заступник, прем’єр і його перший заступник, голови Конституційного та Верховного судів, міністр закордонних справ і генеральний прокурор. Стаття 7 (частина третя) допускає, що державна охорона також може надаватися й іншим особам — народним депутатам, членам Кабміну, керівникам центральних органів влади — не членам уряду, суддям Конституційного та Верховного судів, голові НБУ й головам ВР і Ради міністрів АРК. Підстава єдина: «у разі наявності загрози життю та здоров’ю».

Рішення про це приймає президент за зверненням посадових осіб, уповноважених виступати від імені відповідних органів держвлади, і начальника управління держохорони.

Знаючи про реальну загрозу своєму життю та здоров’ю, А.Гриценко й В.Плакида мали б повідомити про це СБУ і (або) МВС. Прес-група кримського головкому СБУ на наше запитання, чи зверталися зазначені громадяни з приводу такої загрози й у чому вона полягає, відповідь відомства сформулювала так: кримський головком СБУ такими відомостями не володіє. ЦГЗ головкому МВС відповів: «Нам відомо про те, що головам уряду та ВР надана держохорона. Цю інформацію ми дістали в постпредстві президента. Проте відповісти на запитання неможливо. Чинне законодавство цю інформацію відносить до розряду внутрішньої».

Те саме запитання ми адресували й спікерові А.Гриценку — через його прес-секретаря. Алла Горєва про загрози нічого не сказала й повідомила «ДТ» таке: «Президент України повернув держохорону всім, кого раніше позбавив. Тобто головам областей і керівництву Криму. Є відповідний указ».

Заходимо на сайт президента України. Відповідного указу немає. А той, яким кримські керівники були позбавлені держохорони, — чинний.

Постійний представник президента в АРК Леонід Жунько повідомив «ДТ», що про указ йому нічого не відомо. «Якщо не помиляюся, є розпорядження».

Так, розпорядження є, стверджує надійне джерело. №79 від 26 лютого. Тільки на президентському сайті його також немає. Після розпорядження №78 йде документ під №80. Джерело стверджує, що йдеться в ньому про надання держохорони лише двом кримським керівникам.

Що це означає? За чинного указу підписується розпорядження, яке йому суперечить. До того ж такі рішення мають оформлюватися саме указом. Схоже, президента хтось знову підставив? Чи це вже поствиборна примха?

До речі, постійний представник президента, який також позбавлявся охорони вересневим указом, як і раніше, особа, котра не охороняється. «А мені охорона й не потрібна. Ніякої потреби немає. Коли під час призначення мене запитували, я так і сказав», — каже постпред Л.Жунько.

Екс-представник президента в Криму й ініціатор позбавлення охоронних привілеїв перших осіб автономії, народний депутат Г.Москаль заявив «Інтерфаксу», що здивований таким рішенням. «Хто їм загрожує? Ті, хто ними керує? Це понти. Їм потрібна охорона для понтів, а не для роботи. Тому вони ходили й клянчили на Банкову».

Інший колишній постпред, екс-прокурор автономії, а нині народний депутат Віктор Шемчук повідомив «ДТ», що ситуація його обурила. «Я знаю, що ані в міліцію, ані в СБУ Гриценко й Плакида не зверталися. Якщо є загроза життю та здоров’ю, нехай напишуть заяву й зазначать, від кого і з якої причини ця загроза походить. Утім, охороняти їх потрібно. Від самих себе. Я маю на увазі, від тих, хто з ними поруч». У п’ятницю ВР України зареєструвала законопроект, поданий В.Шемчуком. Він пропонує внести зміни до закону про державну охорону: виключити голів ВР і РМ Криму з переліку посадових осіб, яким статтею 7 надається держохорона у разі загрози життю та здоров’ю. І доповнити: в тому самому разі охорона цим особам і головам обласних адміністрацій надається відповідними підрозділами МВС.


Обговорити цю новину у форумі

01-03-2008 11:03 Влада // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1204362220.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Андрей Кириллов: «Сентиментальный сепаратизм» с элементами межнациональной розни
Андрей Кириллов: В ожидании ПДЧ.
Меджлис-Информ: Друзья познаются в беде
Сергей Груздов: Видели мы разных рейдеров – но чтобы такое??!…
Ігор Лосєв: Севастополь. Дестабілізація
  ПРЯМА ДІЯ :
16 вересня на Майдані Незалежності акція пам’яті Георгія Гонгадзе.
Координати російських диппредставництв
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською