This version of the page http://20minut.ua/news/121404 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-16. The original page over time could change.
Ласощі: коли купувати та скільки
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Ласощі: коли купувати та скільки

A A A
Размер шрифта:
Чим пізніше ви почнете давати малюкам солодощі, тим міцніші будуть у них зуби, радить стоматолог Олександр Сухина

Якщо батьки не встигли купити нічого солодкого по дорозі в садочок, то вже разом із дитиною йдуть у магазин. Продавці кондитерських відділів зазначають:

- Приходять по цукерки й печиво для малят не тільки ввечері, але й зранку. Найчастіше дорослі питають у дітей, що ті бажають купити, а потім вирішують, чи погоджуватись, кажуть: "Давай купимо тільки це, а завтра - інше". Іноді трапляються конфлікти.

- У нашій сім’ї всі солодкоїжки, - зізнається вінничанка Катерина, мати дворічної доньки, - тому щодня купуємо щось смачненьке. Як правило, вівсяне печиво, пряники, льодяники. Шоколаду не купуємо, донька ще маленька.

Вихователь із 21-річним стажем Зінаїда Михайлівна розповідає, що питання "Що ти мені купила?" діти ставлять постійно: і 20 років тому, і зараз.

- Солодощі краще вживати в невеликих кількостях і тільки після їди. Потім бажано прополоскати рота водою або молоком (яке, до речі, можна проковтнути), - каже завідувач відділення дитячої стоматологічної поліклініки Олександр Сухина. - Я б не радив споживати імпортні цукерки та "пластилінове", тобто ненатуральне, печиво, також солодкі газовані напої (типу кока-коли). А жуйки можна жувати тільки після їжі і не більше ніж 10 хвилин.

- Деякі складові солодощів є найбільшими алергенами для дітей. Це яйця, коров'яче молоко, какао, горіхи, також деякі домішки, що містяться в багатьох продуктах, - зазначає лікар-алерголог Ольга Чирка. - Тому ретельно роздивляйтеся упаковку: якщо на ній зазначено консерванти нижче від Е-500, вони можуть бути потенціальними алергенами.

Лікар-гастроентеролог Світлана Єжова радить не їсти нічого солодкого перед основним прийомом їжі і взагалі дотримуватися режиму харчування. Також треба уникати чіпсів, сухариків, пепсі та кока-коли, гострих приправ, кетчупів, жирних продуктів.

Неправильне харчування і надмірне вживання ласощів може викликати і кишкову інфекцію. Про це повідомляє головний санітарний лікар Олександр Сорочан, який відзначає зростання цієї захворюваності останнім часом:

- Мені здається, це пов'язано не тільки з неякісними продуктами, а й із культурою їх споживання. Напевно, всім траплялося бачити, як батьки, купуючи банан, відразу дають його дитині. Звісно, банан чиститься, але дитина тримає його руками, і що на них залишається після контакту з цією закордонною лакоминкою, невідомо. Тому раджу дотримуватись гігієнічних вимог: ретельно мити все, що купується без упаковки.

Коментарі експертів

Лікар-алерголог дитячої обласної лікарні Ольга Чирка:

- Під час свят можлива псевдоалергічна реакція, яка виникає через надмірне навантаження на кишково-шлунковий тракт, тобто переїдання, але симптоми ті ж: почервоніння шкіри, блювота, висипи на шкірі, нежить, кашель. Також потрібно відстежувати реакцію на продукти, що вживаються вперше: обов'язково мінімальна доза і спостереження протягом чотирьох-п’яти днів. Не забувайте, що існують уповільнені реакції, які проявляються не зразу, а з часом. Тому краще провести спостереження і вдруге. Дуже обережно давайте овочі з теплиці, імпортні фрукти. Віддавайте перевагу тим, що ростуть у нашій місцевості. Взагалі, всі продукти для дітей повинні бути екологічно чистими, натуральними, бажано зі свого саду і городу.

Лікар-гастроентеролог дитячої міської лікарні №1 Світлана Єжова:

- У харчуванні краще дотримуватися міри. Маленьким дітям до трьох років бажано не давати шоколаду. Сік вживати розбавленим у пропорції 1:3 до чотирнадцяти років. Якщо у дитини проблеми з кишково-шлунковим трактом, потрібно обов'язково звернутися до лікаря. Адже і порушення апетиту, і головний біль, і гіркота у роті та інше можуть бути симптомами різних захворювань. А лікувати потрібно не симптом, а причину хвороби.

Фрукти краще вживати ті, що ростуть у нашій місцевості, і обов'язково мити чи відмочувати під проточною водою. Це стосується і сухофруктів.

Головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан:

У 2006-2007 роках захворюваність на ентероколіт втратила свою сезонність і є стабільно високою протягом року. Загальний рівень захворюваності на кишкові інфекції зріс на 30,6% за рахунок гастроентероколітів, захворюваність якими збільшилась майже на 40%.

При аналізі опитування постраждалих встановлено, що ймовірними факторами передачі збудників гастроентероколітів були:

- молочна продукція, придбана на ринку, - 11%;

- молочна продукція, придбана в магазині, - 16%;

- м'ясні продукти з ринку - 11%;

- м'ясні страви домашнього приготування - 17,8%;

серед інших:

- цитрусові - 11,2%;

- овочі, фрукти - 26,9%;

- салати, пюре домашнього приготування - 16,9%.

Тетяна ЩЕРБАТЮК

Винница 2008-04-25 08:51:57
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
діти  солодощі 
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:155

RIA (ВІННИЦЯ)

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
09:09Убийственная красота
09:06Таблетки нужно правильно запивать и заедать
17:26Не дають путівок дітям-інвалідам
15:45Осінь - пора горіння листя
12:17Медики до сих пор не определились, опасна ли вакцина от кори и краснухи
09:50Наркозалежних запрошують в аптеки за шприцами
16:18У діток частішають апендицити
15:45Школьников прививать от кори и краснухи пока не будут
19:21Покалічив ногу "болгаркою"
14:52Без переливания крови погибают за три месяца
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):
15:13 Можливі надзвичайні ситуації
09:09 Убийственная красота
08:22 Усі жанри українського кіно на одному екрані
08:15 Наши футболисты на своем поле проиграли "Стали" со счетом 1:4
19:26 На Всеукраинской олимпиаде по программированию победили грузины
13:14 «Международные дни джазовой музыки в Виннице-2008»: день первый - от экспрессии до меланхолии
10:27 Почему Радомская не выступала за Винницу
10:25 Тренером сборной Турции заинтересовался «Шахтер»
10:21 «Динамо», усиленное вернувшимися из Италии игроками, дало бой «Олимпии»
08:22 На концерт Queen в Харькове приезжали винничане