This version of the page http://uanic.com.ua/docs/?UL (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-15. The original page over time could change.
Hostmaster Ltd. | Transliteration
.UA - наш дом. Сделаем его лучшим!
 

Искать домен

Расширенный поиск
Поиск доменов регистранта

Искать nic-handle

 -UANIC
Расширенный поиск
Nic-handle из других баз данных

Операции с nic-handle

Основные ссылки



Максим ВАКУЛЕНКО
Укра╖нська латиниця як зас╕б представлення державно╖ мови в м╕жнародному сп╕лкуванн╕

Як написати б╕дному американцев╕ (китайцев╕, парагвайцев╕, камерунцев╕) укра╖нськ╕ власн╕ назви? За св╕товими стандартами та угодами (зокрема резолюц╕ями ООН: ╕V/20 - "Про зменшення к╕лькост╕ екзон╕м╕в" та V/13 - "Про переважн╕сть нац╕ональних оф╕ц╕йних форм географ╕чних назв") власн╕ назви в ╕ншомовних текстах збер╕гають автентичне написання: San-Jose (м╕сто в США), Coj╕jo (пров╕нц╕я Канади), Katja (шоколадка ф╕рми "Bossner"), Katow╕ce, Ajax, Juventus, Hong Kong, Нercules Po╕rot тощо. Якщо ж вих╕дна форма написана нелатинською абеткою, то ╖╖ заведено трансл╕терувати латиницею ц╕╓╖ жмови. Нав╕ть назви нац╕ональних меншин записуються за цими правилами. А ми ж держава - не чиясь колон╕я...

Вт╕м, укра╖нц╕ привчилися запопадливо кал╕чити сво╖ власн╕ назви на догоду ╕ншим п╕д впливом рос╕йсько╕ мови, яка найб╕льше порушу╓ це правило: Льв╕в - Львов, Ки╖в - Киев тощо. Т╕льки за "старшу" мову тепер править англ╕йська. Ось так, наприклад, готель "Ukra╕na" набува╓ англо-рос╕йського вигляду (правильно - Ukraj╕na). Ось як добре ми зна╓мо державну мову. Ось як гаряче любимо "укра╖нську"... А про безглузд╕сть словопотвори Ky╕v (К'╕в/Ка╕в/Кийв/Ки╕в) св╕дчить хоча б те, що сам╕ ж англ╕йц╕ ╖╖ не сприймають.

А як бути з читанням? Наприклад, англ╕йський дво-знак ch [ч] може прочитуватись: [ш] (attach, Ch╕cago), [x] (Loch-Ness, Gallacher), [к] (Chr╕sty). Отже, мр╕╖ фонетично п╕длаштуватися п╕д ╕ншу мову (тобто забезпечити "легке" - нав╕ть для нев╕глас╕в - читання) ╓ незд╕йсненними. Справд╕, англ╕йська л╕тера y ("вай") трохи в╕др╕зня╓ться в╕д укра╖нсько╖ и; англ╕йська u - це не те саме, що укра╖нська у; англ╕йська та укра╖нська е - це теж "дв╕ р╕зниц╕"... Недаремно нав╕ть так╕ од╕озн╕ трансформац╕йн╕ схеми, як таблиця Б╕бл╕отеки Конгресу США (LoC), хоч-не-хоч, змушен╕ вводити нов╕ букви-двознаки, яких нема╓ в англ╕йськ╕й мов╕: zh, kh тощо. Отож, залишитися в рамках англ╕йсько╕ мови неможливо.

Тому для м╕жнародного запису укра╖нських реал╕й, як╕ п╕длягають юрисдикц╕╖ нашо╖ держави, потр╕бна трансл╕терац╕я в межах укра╖нсько╖ ж мови (аналог╕чно до сербохорватсько╖), а не транскрибування "старшою" мовою - адже основною вимогою оф╕ц╕йного сп╕лкування (документи, телекомун╕кац╕йн╕ мереж╕, ╕нформац╕йн╕ банки тощо) ╓ екв╕валентн╕сть кириличного та латиничного запис╕в. Наприклад, в англ╕йськ╕й транскрипц╕╖ ("правило бур'яка", "феномен пана Коцького", "синдром Мартина Борул╕", "хвороба Бульк╕на") Зайцев спотворю╓ться в "За╕тсева", Левитський "ототожню╓ться" з Левицьким, а Черняцький "помножу╓ться" аж уш╕стнадцятеро!

Оф╕ц╕йна назва Чех╕╖ англ╕йською мовою - Czech Republ╕c. ╕ н╕хто не б╕дка╓ться, що якийсь м╕ф╕чний англомовний грамот╕йко прочита╓ це як "Кзеч". Не зламали язика англо-американц╕ н╕ на ╕спанському Х╕хон╕ (G╕jon), н╕ на словенськ╕й Люблян╕ (Ljubljana), н╕ на босн╕йському Сара╓в╕ (Sarajevo). Х╕ба т╕льки ми не слов'яни ╕ нав╕ть не ╓вропейц╕?

Принципи та набутий досв╕д трансл╕терац╕╖ були узагальнен╕ Терм╕нолог╕чною ком╕с╕╓ю з природничих наук Ки╖вського ун╕верситету ╕мен╕ Тараса Шевченка (ТКПН) та затверджен╕ 18.10.1995 року Держстандартом Укра╖ни - ╓диною повноважною ╕нституц╕╓ю Укра╖ни в цьому питанн╕. Розробка ТКПН була схвалена Ком╕с╕╓ю ВР з питань культури ╕ духовност╕, М╕жнародною конференц╕╓ю з топон╕м╕ки (Ки╖в, 1995), М╕жнародним ком╕тетом ╕нституту в╕дкритого сусп╕льства (OS╕/HESP), М╕жнародною конференц╕╓ю "Питання сучасно╖ ономастики" (Дн╕пропетровськ, Укра╖на, 1-3 жовтня 1997 року). Переваги ц╕╓╖ таблиц╕ в╕дзначили й фах╕вц╕ з Лондонського ун╕верситету та Британсько╖ б╕бл╕отеки. 11.07.1996 року Держстандарт доручив ТКПН внести зм╕ни в укра╖нську частину м╕ждержавного трансл╕терац╕йного стандарту ГОСТ 16876-71 (Ст. СЭВ 1362-78), а згодом укра╖нська латиниця (УЛ) ув╕йшла в Програму м╕ждержавно╖ стандартизац╕╖ на 1998-2000 рр.

Ось трансл╕терац╕йна таблиця УЛ (без транскрипц╕йно╖ частини):

А а - А а Б б - B b В в - V v
Г г - Gh ghГ г - G g Д д - D d
Е е - E e ╢ ╓ - Je jeЖ ж - Zh zh
З з - Z z И и - Y y ╤ ╕ - I i
╥ ╖ - J╕ j╕Й й - J j* К к - K k
Л л - L l М м - M m Н н - N n
О о - О о П п - P p Р р - R r
С с - S s Т т - T t У у - U u
Ф ф - F f Х х - Kh khЦ ц - С с
Ч ч - Ch chШ ш - Sh shЩ щ - Shh shh
Ю ю - Ju juЯ я - Ja jaЬ ь - J j**

* - на початку слова, п╕сля голосних та апострофа
** - п╕сля приголосних

Апостроф ужива╓ться перед йотованими ja, ju, je, ji, jo та на меж╕ складених сл╕в для розр╕знення йотованих ╕ сполук j ╕з голосними: Volynj'avto.

Подана схема легко узагальню╓ться для б╕лорусько╖ та рос╕йсько╖ мов (м╕н╕мальн╕ зм╕ни у в╕дпов╕дних частинах ГОСТ 16876-71). Держстандарт Рос╕╖ п╕дтримав УЛ (лист N 510-34/268 в╕д 12.05.1997) - нав╕ть з огляду на те, що вона не зор╕╓нтована на рос╕йську мову.

Практичний додаток до цього стандарту - комп'ютерна програма "Укра╖нська латиниця" (Св╕доцтво N 21 ДААСП Укра╖ни). Доба пап╕рус╕в минула - ╕ щоб не "потонути" в ╕нформац╕йному потоц╕, без тако╕ програми не об╕йтися п╕д час роботи з численними ╕нформац╕йними банками, документами та друкованою продукц╕╓ю. ╥╖ замовили ряд установ ╕ м╕н╕стерств, серед яких - МВС Укра╖ни, М╕н╕стерство зовн╕шн╕х економ╕чних зв'язк╕в та головна б╕бл╕отека Укра╖ни - Нац╕ональна б╕бл╕отека ╕мен╕ Вернадського.

Чи довго ще будемо в ╢вроп╕ такими соб╕ Пилипом з конопель або т╕╓ю Дунькою, як╕ не тямлять (або не хочуть) написати свое ╕м'я державною мовою ╕ зневажають в╕дпов╕дн╕ конституц╕йн╕ норми та м╕жнародн╕ угоди? Настав час увести латиницю ╕ в укра╖нський правопис - як це зроблено в Япон╕╖, Кита╖, Болгар╕╖ та ╕нших кра╖нах ╕з нелатинською граф╕кою.

Максим ВАКУЛЕНКО,
кандидат ф╕зико-математичних наук, доцент Ки╖вського державного
л╕нгв╕стичного ун╕верситету



Новости

15.09.2008
Первый блин - не комом!
05.09.2008
Началась актуализация регистрационных данных в крымских доменах
11.07.2008
Деятельность ООО "Хостмастер" в первом полугодии 2008 года. Факты и комментарии.
Все новости >>

О компании

Помним

0.376736 sec