This version of the page http://www.pg.com.ua/gillette_history.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-14. The original page over time could change.
P&G Ukraine / Про компанію / Історія P&G / P&G з 2000 р. / Історія Gillette



P&G Україна  
Basic info in English

Історія P&GP&G в світіПринципиP&G в УкраїніЗавод у БорисполіЗавод в ОрджонікідзеДистриб'ютори





Інформація про продукцію



Сайти марок




P&G в 1837-1890 рр
P&G в 1890-1945 рр
P&G в 1945-1980 рр
P&G в 1980-2000 рр
P&G з 2000 р.

Історія Gillette





Знайти на сайті


P&G з 2000 р.


Історія Gillette


Кінг Кемп Джилетт - засновник Gillette Co.


Ідея використання одноразових лез для гоління, які не потрібно загострювати, з'явилась у американця на ім'я Кінг Кемп Джилет ще у 1895 році. Однак, технічні можливості того часу практично унеможливлювали виготовлення сталі, яка була б достатньо тонкою і твердою, щоб голити щетину, і до того ж недорогою для прибуткового виробництва одноразових станків. Джилет розпочав співпрацю з винахідником Вільямом Нікерсоном. Їм знадобилось 5 років і більшість своїх фінансових заощаджень, щоб нарешті знайти того, хто міг би забезпечити обладнання, яке б автоматично загострювало тонкі шматки сталі, що згодом можна використовувати як леза для гоління. З часом, вони вдосконалили модель та форму безпечного леза, що закріплювалось у спеціальному тримачі на ручці.

Заявка на патент була подана у 1901 році. Тоді ж Джилет та Нікерсон заснували у Бостоні (штат Масачусетс, США) компанію під назвою American Safety Razor Company, а у 1903 році розпочали продаж безпечних лез та станків Gillette ®. Того року Жилет виготовив 51 станок та 168 лез. Щоб зацікавити людей, багато з них він просто роздавав друзям. У 1904 році компанію було перейменовано на Gillette Safety Razor Company. Неодноразово конкуренти намагались скопіювати ідеї Джилета, у зв'язку з чим він витратив величезну кількість часу та грошей на судові позови, в багатьох випадках просто викупляючи суперників.

В той же час Gillette розширював свої кордони. У 1905 року станки Gillette з'явились у Лондоні, де було відкрито філіал з продажів продукції. У 1909 заводи по її виробництву було відкрито в Парижі, Монреалі, Берліні, графстві Лестер, Англія, офіси з'явились у Франції та Німеччині. Вже у 1910 році компанія процвітала і приносила своєму засновникові мільйонний прибуток.


Під час Першої Світової Війни уряд США забезпечував станками Gillette усі свої війська. До кінця війни військовим було роздано близько 3.5 мільйонів станків та 32 мільйони лез, що, звісно ж, перевело всю країну на безпечну продукцію Gillette.

До кінця 1923 року іноземна діяльність приносила компанії 30% продажів. Проте, в кінці 20-х років Gillette вперше зіткнувся з серйозною невдачею. Генрі Гейзман, президент компанії з виробництва станків Auto Strop Safety Razor Company подав позов до суду, звинувачуючи Gillette у зазіханні на патент, після того як Gillette випустив нові леза для гоління, що використовували технологію, схожу до тієї, яку Гейзман представив для Gillette раніше. Судова справа закінчилась злиттям двох компаній, що в свою чергу спричинило ще більше проблем. Перевіривши фінансові документи компанії, Гейзман виявив, що Gillette протягом останніх 5 років навмисне завищувала свої доходи на суму близько $3 млн. Впевненість у компанії знизилась, як і ціна на її акції.

Ця криза привела до реорганізації менеджменту. Кінг Джилет залишив посаду президента компанії і помер через 14 місяців. Гейзман став новим головою правління, а Герард Ламберт - президентом. Під його керівництвом з'явився згодом найпопулярніший продукт - леза для гоління Gillette Blue. Однак, прибутки все ще залишались на низькому рівні. У 1938 році рада директорів з метою зміцнення компанії призначила Джозефа Спена молодшого новим президентом.

Спен одразу ж відновив рекламний бюджет, що був значно скорочений з метою економії коштів. Під його керівництвом торгова марка Gillette почала рекламувати спортивні змагання. У 1942 році події, які спонсорувала Gillette, були названі "Спортивною Кавалькадою Gillette". Саме завдяки програмі спортивної реклами компанія досягла тривалого успіху, і саме вона залишалась важливим інструментом в рекламі Gillette.

Закордонне виробництво та обсяги продажів знизились під час Другої Світової Війни, але національне виробництво компенсувало втрати, оскільки майже вся продукція постачалась військовим. Небувалий післявоєнний попит на продукцію привів до рекордних показників рівнів продажів аж до 1957 року.

У 1936 році компанія розширила свій асортимент, представивши крем для гоління Gillette.


У 1948 Спен розпочав диверсифікацію продукції, купуючи невеликі компанії по виробництву різних товарів. Його ініціативу продовжив і Вінсент Зіглер, обраний президентом у 1964. Проте, ця стратегія принесла неоднозначні результати - багато товарів понесли невдачі і не користувались попитом (фарби для волосся, шампуні, елітні парфуми та лінія електронних годинників, калькуляторів, прилади пожежної тривоги та ін).

У 1967 році компанія здійснила одне із своїх найуспішніших і вирішальних придбань - компанію Braun, що тепер дозволило їй представляти не лише станки для гоління, але й електричні бритви та дрібні прилади для домашнього використання. Широкий асортимент високоякісної продукції Braun, чудова репутація та постійні іновації вивели компанію у світові лідери у багатьох товарних категоріях.


У 1971 році в компанії було виділено 4 основні гілки:

  • відділ станків для гоління;
  • відділ парфумерії;
  • відділ товарів для особистого догляду;
  • відділ канцелярських товарів.

У 1975 році новим президентом Gillette став Колман Маклер, який змінив політику диверсифікації, сконцентрувавшись на невеликій кількості перспективних ринків. Він продав найменш прибуткові компанії, а виручені гроші вклав у розвиток вже існуючих у компанії успішних товарів. Згодом, Маклер збільшив рекламний бюджет, скоротивши затрати в інших сферах діяльності.

У 1984 році Gillette придбала компанію Oral-B (створена у 1950) - виробника зубних щіток, яким згодом віддаватимуть перевагу професійні стоматологи усього світу.

В жовтні 1989 року Gillette представив систему для гоління Sensor, що мала нову технологію розташування лез, які повторювали контури обличчя. Витрати виправдали сподівання - цей продукт користувався надзвичайним попитом і отримав кілька нагород. У 1992 році з'явився Lady Sensor - станок для жінок, що разом з чоловічим зібрали $500млн. прибутків.

90-ті роки стали для компанії надзвичайно продуктивними завдяки агресивній програмі розвитку нових товарів, поєднаного з цільовими придбаннями. Крім того, у 1991 році Gillette запустив ще один успішний продукт - зубну щітку Oral-B Indicator, що змінювала колір щетинок при необхідності заміни щітки.

1992 рік позначився появою нових товарів та серйозних придбань. Відділ парфумерії створив лінію для чоловіків Gillette Series, до якої увійшли дезодоранти/антиперспіранти, креми для гоління і засоби після гоління. У 1993 компанія придбала Parker Pen Holdings Ltd., що в поєднанні з уже існуючими брендами Paper Mate та Waterman вивело її на найвищі позиції у світі по канцелярському пишучому приладдю.

Через 4 роки після запуску Sensor, Gillette випустив систему нового покоління SensorExcel в континентальній Європі та Канаді. Після успішного запуску вона з'явилась в Японії, Англії і США в 1994. Іншими продуктами-новинками 1993 та 1994 років були кавоварка FlavorSelect, зубна щітка Oral-B Advantage і одноразові станки для гоління з рухомими голівками для чоловіків та жінок Custom Plus.


У 1996 році Gillette здійснила свою найбільшу покупку за всю історію існування - компанію Duracell International Inc., світового лідера з виробництва батарейок. Батарейки швидко стали другим товаром за обсягом продажів після станків та лез.

В 1996 році компанія також запустила 20 нових продуктів, включаючи SensorExcel для жінок.

В 1998 році Gillette представив значну інновацію в технологіях гоління з часів 1970х років - Mach 3. Нова система безпечних лез для гоління включала 3 леза, а не 2, як в попередніх моделях, що домінували на ринку вже півстоліття.

У жовтні 2005 року відбулось злиття компаній Procter & Gamble та Gillette, що призвело до створення найбільшої у світі компанії з виробництва товарів особистого догляду та дрібних побутових електроприладів.

На сьогодні основними секторами товарів Gillette є:

  • станки та леза для гоління Gillette та Venus;
  • товари для особистого догляду Gillette та Venus,
  • продукція Duracell;
  • продукти догляду за ротовою порожниною Oral-B;
  • продукція Braun.

Нагору

© 2008 Procter & Gamble     Захист інформації особистого характеру     Правові положення     Інші сайти P&G     Карта сайту