This version of the page http://www.newsru.ua/finance/27jun2008/kiev.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-14. The original page over time could change.
Новини NEWSru.ua :: Що подорожчає у липні: хліб, м'ясо, яйця і газ. А в Києві - ще і проїзд ]]>
]]>
РУС
УКР
NEWSru.ua // Економіка // П'ятниця, 27 червня 2008 р.

Що подорожчає у липні: хліб, м'ясо, яйця і газ. А в Києві - ще і проїзд

час публікації: 27 червня 2008 р., 10:07
останнє оновлення: 27 червня 2008 р., 10:22

Маршрутки в Києві знову зібралися дорожчати. Причому за поїздку пасажирам доведеться викласти навіть більше 2 грн. Правда, поки не на всіх маршрутах, проте, враховуючи зростаючі ціни на паливо, незабаром все може змінитися. Чиновники, у свою чергу, планують підняти ціни на газ для населення, а хлібопіки погрожують зникненням з прилавків хліба.

У Службі перевезень КМДА розповіли, що перевізники цілком мають право підвищувати ціни - це прописано в новій угоді. Для цього потрібно лишень попередити Службу перевезень і пасажирів, а потім підвищувати на скільки завгодно, пише газета "Сегодня".

- У липні подорожчає газ для населення, а хліб підніметься в ціні до 3 гривень
- У липні більше платитимемо за яйця і м'ясо. Плюс один - дешевшають овочі

Поки днями ціна помінялася на п'яти маршрутах: №416 (Троєщина-Теремки) з 1,75 до 2,25 грн; 528-д (Троєщина-Лук'янівка) з 1,75 до 2 грн; 495 (Республіканський Стадіон-Виноградар) з 1,75 до 2 грн. Маршрути №575 (вул. Сирецька - Терещенківська) і 518 (вул. Сирецька - Севастопольська пл.) - піднімуть ціну з 1,75 до 2 грн з 1 липня.

У підприємстві, яке обслуговує маршрути №575 і 518, розповіли, що основна причина для підвищення - постійне подорожчання палива. У зв'язку з цим незабаром ціна мінімум в двох маршрутах підприємства підвищиться на 25 копійок, а потім до них можуть приєднатися і останні - №410, 451, 525, 185. Такі наміри у багатьох інших перевізників.

Один із столичних перевізників Микола Бацан, який займається маршрутами №442 і 442-д, розповів, що після зимового підвищення деякі перевізники (і він зокрема) купили нові автобуси, більш місткі. "Як на мене, поки коштів вистачає, але якщо через тиждень паливо підстрибне ще на гривню (з 7 до 8 грн), доведеться підвищити копійок на 25", - признається Бацан.

Водії подорожчання сприймають по-різному. "Я ось раніше катався на невеликому бусі, а зараз великий купили, зручніший, - говорить водій Олексій, - та і зарплату підвищують".

Його колега з іншого маршруту, Олег, навпаки, незадоволений: "Зарплати у нас залишилися колишніми, хоча ціну підняли, напевно, начальство собі більше почало в кишеню класти".

Якщо врахувати, що навіть до минулого подорожчання прибуток на частини маршрутів був по декілька тисяч гривень на день (це визнавали самі перевізники), то, швидше за все, від підвищення тарифів виграли в більшості випадків саме власники підприємств.

Власті, які раніше люто намагалися стримати тарифи водіїв маршруток, нині умили руки. Заступник глави КМДА Денис Басс розповів газеті, що контролювати приватних перевізників за новими угодами адміністрація не може. А компенсувати їх витрати, щоб знизити ціни, згідно із законом не можна.

"Єдиний шлях, який ми бачимо, - це збільшення кількості громадського транспорту, - говорить Басс, - вже зараз щомісячно купуємо 30-40 автобусів і тролейбусів, і незабаром повністю заповнимо основні маршрути". Ціна на проїзд у громадському транспорті залишиться колишньою - 50 копійок.

У липні подорожчає газ для населення, а хліб підніметься в ціні до 3 гривень

Вчора також стало відомо, що Кабінет міністрів України рекомендував Національній комісії регулювання електроенергетики переглянути тарифи обласних газопостачальних компаній на послуги з розподілу і транспортування, а також роздрібні ціни на газ для населення з 1 липня.

Підвищення буде не таким глобальним, як могло б бути, упровадь уряд початковий план про підвищення тарифів щомісячно на 3-5%: тоді ціна газу могла зрости на 25%. Згідно ж з новою пропозицією Кабміну, ціни на газ підвищаться на 13%: якщо раніше вартість тисячі кубометрів палива для людей, які використовують не більше 2,5 тис кубів, коштувала 339 гривень, то тепер той же обсяг палива коштуватиме на 28 гривень дорожче - 367 гривень.

Також вчора "порадували" хлібопіки: вони вимагають або підвищити ціни на хліб у столиці у середньому до 3 гривень за буханець, або він просто зникне з полиць магазинів. Пояснюють вони це просто: через підвищення цін на складові випікання хліба стала нерентабельним, і підприємства працюють собі в збиток.

У липні більше платитимемо за яйця і м'ясо. Плюс один - дешевшають овочі

"У липні можливе невелике подорожчання свинини, - говорить Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату. - Це стосується як вітчизняного м'яса, так і польського".

Експерт пояснює цю тенденцію тим, що наразі на польських ринках збільшився попит з боку українських виробників, які почали купувати більше продукції. Крім того, любов українців до пікніків тримає на високому рівні попит на свинину.

Але сильно хвилюватися не варто: максимум, на скільки можуть піднятися ціни на свинину, - це 0,7-1 грн. Таке підвищення стосується як ринків, так і крупних супермаркетів. Також можливе незначне (на 0,3 грн) подорожчання курятини, а яловичина, на думку Андрія Пороха, залишиться на колишньому рівні.

На ринках категорично стверджують, що дешевшати м'ясо не буде, оскільки поголів'я продовжує скорочуватися. А ось те, буде воно дорожчати чи ні, залежить від того, на скільки добре їм цікавитимуться.

Але навіть якщо і подорожчає, то не більше, ніж на 1-2 грн. На сьогоднішній день курячу тушку на базарі можна придбати у середньому за 17-18 грн/кг, сало - за 30-40 грн/кг, свинячий ошийок пропонують за 35-40 грн (і тут же можуть поступитися до 5 грн).

Кілограм свинячої вирізки йде в середньому по 45-50 грн, задня частина - по 40-45 грн, яловича вирізка - по 55-60 грн, а задня частина - по 40-50 грн.

У літній період традиційно знижується споживання молочної продукції, оскільки на перший план виходять свіжі фрукти і овочі.

"Обсяги виробництва на підприємствах стають менші, і тому трохи знижуються ціни, щоб була можливість реалізувати продукцію", - говорить Лідія Карпенко, президент Союзу молочних підприємств України.

Проте це зниження незначне - не більше 3-5%. Тому цілком імовірно, що ціна для споживача залишиться на рівні червня місяця. Крім того, на ціну впливають і інші чинники, зокрема паливо, яке сьогодні дорожчає.

Що ж до молочного на ринках, то в порівнянні з початком червня воно трохи подешевшало - у середньому на 1-1,5 грн. Зараз літр молока можна купити за 4 грн, півлітра сметани - за 5-7 грн, а кіло сиру - за 15-18 грн.

Літо - час мінімальних цін на яйця: кури добре несуться, а головні поїдальники яєчні на сніданок - студенти і учні - зараз на канікулах.

Проте, за словами Олександра Бакуленка, голови ради правління Союзу птахівників України, ціна на яйця трохи підвищуватиметься. Експерт пояснює це тим, що у червні ціни на яйця дуже впали, і зараз їх собівартість перевищує відпускні ціни. Підприємства починають працювати собі в збиток.

Щоб цього уникнути, вони починають помалу підвищувати відпускну ціну. Отже, в липні нам слід чекати невеликого подорожчання яєць - в середньому на 40-50 копійок. Таким чином, за десяток базарних яєць в липні платитимемо 3-6,5 грн, за десяток магазинних - 4,5-7,5 грн.

Традиційно в липні продовжують знижуватися ціни на сезонні овочі, фрукти і ягоди - сезон все-таки. По прогнозах Андрія Ярмака, керівника проекту "Агроогляд: овочі і фрукти", в липні очікується істотне зниження цін на картоплю і капусту, у середньому на 30-40%.

Тобто в наступному місяці буде можливість купити кіло молодої картоплі за 2,4-4,2 грн, капусти - за 1,8-2,8 грн. Також продовжать дешевшати огірки і помідори. На сьогоднішній день на ринках просять за кілограм огірків 5-7 грн, помідорів - 7-10 грн, при цьому помідори можна знайти і по 5 грн, щоправда, вони будуть або дрібні, або злегка прим'яті.

У липні ж огірки очікуються в ціні 3,5-5,5 грн/кг, помідори - 5-7 грн/кг.

Найістотніше зниження цін буде на кабачки. Якщо зараз вони йдуть по 4-5 грн за кіло, то в липні вони, як мовиться, будуть дешевші за багно. За прогнозами, їх можна буде купити вже по 1-2 грн за кіло.

Очікується поява вітчизняних персиків, яких, згідно з прогнозами експертів, цього року буде більше, ніж у минулому, значить, і ціни будуть нижчі торішніх в середньому на 25-35%. Отже сподіватимемося, що в липні зможемо поласувати цим фруктом за ціною 13-15 грн/кг.

Експерт також прогнозує хороший урожай абрикос. Зараз їх продають по 18-20 грн за кіло, в липні ціна знизиться до 10-15 грн.

Що стосується черешні, то на неї ціни можуть ще трошки впасти - на 1-3 грн. Та й то це стосується перших тижнів липня. Потім, коли черешні ставатиме все менше, ціни на неї будуть, відповідно, зростати. І ту черешню, яку зараз можна купити, скажімо, за 16 грн, доведеться в кінці сезону купувати вже по 22-25 грн.

Соняшникова олія продовжує зберігати свої цінові позиції. Представники Асоціації "Укроліяпром" завіряють, що перенасиченість внутрішнього ринку не дасть цінам піднятися. Ситуація аналогічна попередньому місяцю: оптові ціни складуть 9,3-9,8 грн за літр, а це означає, що середня ціна на найпопулярніші марки соняшникової олії не підніметься вище сьогоднішніх 10,3 грн за літр.

Посилання по темі :


Кабмін має намір продавати м'ясо й борошно з Держрезерву в роздрібній мережі
// NEWSru.ua // Економіка // 20 червня 2008 р.


Харчі у Києві дорожчі, ніж у Москві. Але поки дешевші, ніж у Лондоні
// NEWSru.ua // Економіка // 11 червня 2008 р.


63% українців негативно оцінюють антиінфляційні заходи Тимошенко
// NEWSru.ua // Економіка // 6 червня 2008 р.


Заручники інфляції: зарплати українців зростають, але доходи падають все нижче
// NEWSru.ua // Економіка // 29 травня 2008 р.


Бензин знову подорожчав. Експерти упевнені - його вартість зростатиме й надалі
// NEWSru.ua // Економіка // 15 травня 2008 р.


Тимошенко задоволена рівнем інфляції в Україні, хоч він і найбільший в СНД
// NEWSru.ua // Економіка // 7 травня 2008 р.


 
Залишити коментар
Для того, щоб залишити коментар будь ласка, введіть логін і пароль. Якщо у вас ще немає логіну та паролю, ви можете зареєструватись. Якщо ви забули свій пароль, ми можемо нагадати

Логін

Пароль




META
Завантаження ...

Загрузка...
Остання новина NEWSru.ua – 13:05
Віце-президент федерації самбо РФ загинув у авіакатастрофі
// Спорт

гЮЦПСГЙЮ...

]]>
]]>
Неділя, 14 вересня 2008 р.  

Остання новина – 13:05


Всі права на матеріали сайту NEWSru.ua охороняються законодавством, в тому числі, про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалів і новин сайту гіперпосилання на NEWSru.ua обов'язкове
Розміщення реклами на сайті
Зворотній зв'язок: Редакція сайту / Технічна служба / Рекламний відділ
© NEWSru.ua 2007-2008