This version of the page http://www.newsru.ua/finance/16may2008/vr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-14. The original page over time could change.
Новини NEWSru.ua :: Кабміну дозволили встановити торгову надбавку і заборонили ввезти м'ясо без мита ]]>
]]>
РУС
УКР
NEWSru.ua // Економіка // П'ятниця, 16 травня 2008 р.

Кабміну дозволили встановити торгову надбавку і заборонили ввезти м'ясо без мита

час публікації: 16 травня 2008 р., 15:00
останнє оновлення: 16 травня 2008 р., 16:29

Верховна Рада встановила граничну торгову надбавку не більше 15% на соціально значущі продукти харчування, проте не підтримала намір Кабміну імпортувати у 2008 році 250 тонн м'яса і м'ясопродуктів за нульовою ставкою митного збору. За ухвалення в цілому законопроекту №2292 "Про регулювання реалізації окремих соціально-значущих продуктів харчування" проголосувало 251 депутат при необхідних 226, повідомляють "Українські новини".

Документ передбачає, що при порушенні цієї норми вся сума торгової надбавки і штраф у двократному розмірі виручки стягується Державною податковою адміністрацією за рішенням Державної інспекції з контролю за цінами, до місцевого бюджету за місцем здійснення торгової діяльності підприємства-порушника.

- Верховна Рада відхилила пропозицію Кабміну імпортувати 250 тис тонн м'яса за нульовою ставкою митного збору
- Кабмін: у зростанні інфляції винувате тільки м'ясо
- ВР ухвалила закон про приведення у відповідність з нормами СОТ митних тарифів України

До соціальних значущих продуктів належать: борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне; хліб, хлібобулочні і макаронні вироби з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту і борошна житнього обдирного (зокрема для діабетиків); крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці (курятина), курячі яйця; м'ясні і ковбасні вироби (окрім сирокопчених і сиров'ялених); молоко, сметана, кефір, ряжанка, кисломолочні сири, масло; сіль, цукор, соняшникова і кукурудзяна олія; овочі (картопля, білокачанна капуста, буряк, морква).

При цьому Кабінету Міністрів надається право доповнювати і уточнювати цей список.

Нагадаємо, що 27 березня під час зустрічі з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і членами Кабінету міністрів України власники крупних мереж продовольчих супермаркетів пообіцяли скоротити торгові надбавки на ряд продуктів - надбавки не повинні були перевищувати 10%, тоді як раніше вони могли доходити до 50% вартості продуктів.

Цю угоду підписали роздрібні мережі "Фоззі-груп" ("Фоззі", "Сільпо", "Фора", "Бумі-маркет"), "Фуршет", "Велика Кишеня", "Метро Кеш енд Кері Україна", "Еко-маркет", "О'кей" і "Біла", проте ціни в цих магазинах так і не знизилися.

Голова Секретаріату президента Віктор Балога у свою чергу висловив упевненість, що три представлених Кабміном законопроекти не зможуть зупинити зростання інфляції.

"Лише з дуже великою натяжкою можна допустити, що це приведе до зниження інфляції. Пропонований законопроект про фіксацію надбавки в торгових мережах також не забезпечить швидкий антиінфляційний результат, оскільки Кабмін і місцеві адміністрації, згідно з законом про ціни і ціноутворення, і без того розпоряджаються інструментарієм регуляції цін у роздрібній торгівлі", - нагадав глава СП.

До того ж, державний контроль за ціноутворенням - приклад адміністративного управління економікою, що абсолютно не в'яжеться із заявами про полегшення життя підприємців і спробами переходу до ринкової економіки, де ціну на продукти харчування, як і на все інше, регулює в першу чергу конкуренція.

Верховна Рада відхилила пропозицію Кабміну імпортувати 250 тис тонн м'яса за нульовою ставкою митного збору

Верховна Рада відмовилася встановити тарифну квоту на імпорт м'яса і м'ясопродуктів при ставці митного збору від 10 до 15% в 2008 році. За ухвалення за основу відповідного законопроекту №2291-1 "Про порядок встановлення тарифної квоти на імпорт окремих товарів для внесення змін до деяких законів України" проголосувало 225 депутатів при 226 необхідних.

Депутат фракції БЮТ Євген Сігал, один з авторів законопроекту, повідомив, що в законопроекті пропонувалося дозволити цього року ввезення за нульовою ставкою митного збору на територію України м'яса великої рогатої худоби (туші або напівтуші), свинини (туші або напівтуші), м'яса птаха (туші) і фаршу.

За словами депутата, сумарно кількість такого м'яса повинна була скласти 250 тисяч тонн на рік.

У законопроекті пропонувалося, що завозити це м'ясо можуть або виробники м'яса, або Держрезерв.

Даним законопроектом також пропонувалося ввести тарифну квоту на імпорт мороженої яловичини, свинини (у тушах і напівтушах) і курятини (кури обскубані, без голови, шиї, серця, печінки, шлунку, так звані "65% курчата" або в іншому вигляді) в об'ємі 200 тис тонн, за митної ставки на яловичину - 15%, свинину - 10%, курятину - 12%.

Окрім цього, пропонувалося ввести квоту на ввезення частин або субпродуктів заморожених, обкачаних обсягом 50 тис тонн за ставки митного збору 10%.

На думку авторів законопроекту, введення тарифної квоти необхідне для запобігання необґрунтованому зростанню цін на м'ясо і продуктів його переробки унаслідок існуючого дисбалансу між об'ємами виробництва і споживання, а також для підтримки вітчизняних переробних підприємств.

Після провалу голосування спікер ВР Арсеній Яценюк поставив на голосування пропозицію повернутися до процедури голосування, а пізніше запропонував депутатам повторно проголосувати за перше читання законопроекту. Проте ні ця, ні інша пропозиція не знайшла підтримки у депутатів.

У свою чергу, після відмови парламенту підтримати законопроект Яценюк підкреслив, що його автори вказали, що він діє до моменту вступу України у Світову організацію торгівлі. "Сьогодні ми вступили до СОТ. Таким чином, мені не зрозуміло, що ми приймали", - сказав він.

"І я, поважні колеги, зробив все, щоб, даруйте, цей законопроект протягнути", - прокоментував після цього ситуацію Яценюк.

Кабмін: у зростанні інфляції винувате тільки м'ясо

Як відомо, 13 травня фракція БЮТ в парламенті заблокувала трибуну Верховної Ради, тим самим не давши виступити президентові Віктору Ющенку з посланням до парламенту. Як пояснили свої дії депутати, вони вимагають негайного ухвалення Верховною Радою пакету антиінфляційних заходів, представлених до розгляду, ухвалення яких блокується вже 4 місяці.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що їх політична сила наполягає на першочерговому розгляді у вівторок пакету антиінфляційних законопроектів, зокрема тих, що дозволяють ввезти до України 250 тис тонн м'яса і знизити торгові надбавки.

Депутат повідомив, що є законопроект, який дозволяє ввезти до України 250 тис тонн м'яса. "Інфляцію провокують тільки ціни на м'ясо", - упевнений він.

Уряд вже давно намагається переконати опонентів у тому, що рекордно висока інфляція в 3,1% в квітні викликана не зростанням соціальних витрат, а дефіцитом продовольства на внутрішньому ринку і зростанням зарплат у харчовій галузі. Саме тому Мінекономіки обмежуватиме зростання цін зниженням мита і збільшенням імпорту в країну продуктів харчування.

Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін планує створити умови для ввезення до України 350 тис тонн імпортного м'яса без імпортного мита. Це, за словами прем'єра, необхідно зробити через дефіцит м'яса, що існує на ринку.

Така позиція Тимошенко викликала неприйняття з боку Секретаріату президента, що звинуватив БЮТ у створенні монополії на ринку цукру і м'яса.

Як відомо, недавно глава СП Віктор Балога заявив, що "для досягнення нетривалого позитивного ефекту приймаються заходи з ефектом міни сповільненої дії. Зокрема, уряд дозволив ввезення до України з-за кордону м'яса і цукру, причому без сплати мита".

"Кількість імпортного продовольства, яке буде укинуто на внутрішній ринок, тримається в таємниці. Ці постачання здійснюватиме тільки Держрезерв, інші імпортери від участі усунені", - відзначив глава Секретаріату президента.

ВР ухвалила закон про приведення у відповідність з нормами СОТ митних тарифів України

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" (щодо приведення ставок ввізного мита у відповідність з рівнем, визначеним графіком тарифних зобов’язань України із вступу до СОТ).

За даний законопроект проголосувало 237 із 276 народних депутатів, зареєстрованих у залі. Передбачається, що нові ставки ввізного мита будуть введені з 1 січня 2009 року.

Нагадаємо, що за нормами СОТ, середні імпортні мита при постачаннях товарів до України складають 10,66% - для сільськогосподарських продуктів і 4,95% - для промислових товарів.

В цілому мита встановлені в діапазоні від 0 до 50%, при цьому деякі обмеження включають поетапне скорочення впродовж періоду до 2013 року.

Згідно з повідомленням, найвищі тарифи, які Україна може застосувати, - це тарифи на цукор - 50% і соняшникова олія - 30%. Інші продукти з граничним рівнем тарифів, встановленому на рівні 25%, включають деякі види радіоприймальної апаратури, синтетичні нитки і конвеєрні/приводні ремені.

У категорію товарів зі зниженим митом, які на початковому або кінцевому етапі будуть виключені, входять цивільні літаки, будівельне устаткування, дистильований алкоголь, деякі види риби, деякі хімічні речовини, нафтові масла, медичне устаткування, медпрепарати, деревина, целюлозно-паперові вироби, деякі види пряжі і тканини, деякі види основних металів, сталь, IT-продукти, меблі та іграшки.

Україна погодилася не застосовувати інші податки і мита, окрім своїх звичайних митних зборів.

Також у повідомленні зазначається, що у сільському господарстві Україна погодилася не субсидувати експорт. Крім цього, країна обмежить свою підтримку внутрішнього сільгоспвиробника, що впливає на торгівлю, сумою 3,04 млрд грн (приблизно 613 млн доларів), а також покриття 5% від вартості внутрішнього с/х виробництва.

Посилання по темі :


Балога назвав міфом існування пакету антиінфляційних заходів від уряду
// NEWSru.ua // Економіка // 14 травня 2008 р.


Тимошенко хоче змінити бюджет; її намір оскаржують і коаліція, і опозиція
// NEWSru.ua // Економіка // 16 травня 2008 р.


Мінфін залучить зовнішні позики і тим самим прискорить інфляцію мінімум на 1,5%
// NEWSru.ua // Економіка // 15 травня 2008 р.


Ющенко і Тимошенко з'ясовують, хто з них винний в інфляції
// NEWSru.ua // Економіка // 14 травня 2008 р.


Fitch понизив рейтинги України: йому незрозуміла антиінфляційна політика Кабміну
// NEWSru.ua // Економіка // 14 травня 2008 р.


Тимошенко не вноситиме зміни до Держбюджету: вони викличуть зростання інфляції
// NEWSru.ua // Економіка // 14 травня 2008 р.


Тимошенко звинуватила СП у саботажі ухвалення антиінфляційних законів
// NEWSru.ua // Економіка // 13 травня 2008 р.


Глава НБУ: виплата заощаджень Сбербанку СРСР дає близько 4% зростання інфляції
// NEWSru.ua // Економіка // 11 квітня 2008 р.


 
Залишити коментар
Для того, щоб залишити коментар будь ласка, введіть логін і пароль. Якщо у вас ще немає логіну та паролю, ви можете зареєструватись. Якщо ви забули свій пароль, ми можемо нагадати

Логін

Пароль




META
Завантаження ...

Загрузка...
Остання новина NEWSru.ua – 13:05
Віце-президент федерації самбо РФ загинув у авіакатастрофі
// Спорт

гЮЦПСГЙЮ...

]]>
]]>
Неділя, 14 вересня 2008 р.  

Остання новина – 13:05


Всі права на матеріали сайту NEWSru.ua охороняються законодавством, в тому числі, про авторське право та суміжні права. При будь-якому використанні матеріалів і новин сайту гіперпосилання на NEWSru.ua обов'язкове
Розміщення реклами на сайті
Зворотній зв'язок: Редакція сайту / Технічна служба / Рекламний відділ
© NEWSru.ua 2007-2008