This version of the page http://www.telekritika.ua/daidzhest/2008-06-06/38869 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-09-10. The original page over time could change.
Телекритика — Дайджест — З ким ви, журналісти: з народом чи з політиками?
ХРИСТИНА СТЕБЕЛЬСЬКА СТАЛА ГОЛОВНИМ РЕДАКТОРОМ ПЕРШОГО КАНАЛУ | 19 ВЕРЕСНЯ НА ICTV СТАРТУЄ ПРОГРАМА ЛЕДОКОЛА БАХМАТОВА «УКРАЇНЦІ АФІГЕННІ» З АНДРІЄМ БОГДАНОВИЧЕМ | ТЕТЯНА ЦИМБАЛ ПОВЕРТАЄТЬСЯ В ЕФІР ПЕРШОГО З НОВИМ ПРОЕКТОМ  | ПРЕМ’ЄРА «ФАБРИКИ ЗІРОК-2» ВИЙШЛА НЕ У ПРЯМОМУ ЕФІРІ ЧЕРЕЗ ДЕНЬ НАФТОВИКА | НАЦІОНАЛЬНЕ КОСМІЧНЕ АГЕНТСТВО СТВОРИТЬ УКРАЇНСЬКИЙ СУПУТНИК ДЛЯ ТРАНСЛЯЦІЇ «ЄВРО-2012»  | СТАРТ ЩОДЕННОГО «ШУСТЕР LIVE» НА ТРК «УКРАЇНА» ПІДВИЩИВ ПОКАЗНИКИ СЛОТУ | «ТАНЦЮВАЛЬНЕ ЄВРОБАЧЕННЯ» ЗІПСУВАЛО СТАРТОВІ ПОКАЗНИКИ «ФАБРИКИ ЗІРОК-2» | 10 ВЕРЕСНЯ В «ІНТЕРФАКСІ» - ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ НАМ «ЛІЦЕНЗІЙНЕ ПЗ – КРОК ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ ЗМІ»

Нове на «Телекритиці»

  • Прощання з Юрієм Покальчуком – 11 вересня о 14.00  // 10.09.2008 18:55
  • Комітет свободи слова просить Нацраду роз’яснити ситуацію з обміном К1 на «Мегаспорт» // 10.09.2008 18:30
  • У новому сезоні на ТРК «Київ» стартують 4 серіали та 3 нові розважальні програми власного виробництва // 10.09.2008 18:17
  • Українська служба Бі-Бі-Сі проводить четверту літературну премію «Книга року Бі-Бі-Сі» // 10.09.2008 18:02
  • Внаслідок обміну частотами рейтинг К1 зріс, а «Мегаспорту» - знизився на третину  // 10.09.2008 17:51
  • Радіокомітет оголошує тендер на вимірювання радіоаудиторії  // 10.09.2008 17:10
  • Пам’яті Юрія Покальчука // 10.09.2008 17:02
  • 12 вересня Олег Сич презентує свій роман «UROBOROS // 10.09.2008 16:59
  • Нацрада перенесла питання щодо провайдерів 5 цифрових мультиплексів через неузгодженість ліцензійного збору // 10.09.2008 15:30
  • Вибори: хто купить українських журналістів? (РЕПЛІКА) // 10.09.2008 15:28
  • 11 вересня пройдуть урочистості з нагоди 80-річчя кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка // 10.09.2008 14:50
  • Нацрада поповнила список дозволених іноземних мовників 8-ма каналами  // 10.09.2008 14:14
  • YouTube і Пулітцерівський центр проводять конкурс громадянської відеожурналістики // 10.09.2008 13:29
  • Сайт «Телекритика» зазнає постійних хакерських атак  // 10.09.2008 13:15
  • Грузія відкрила доступ до російського сегменту інтернету // 10.09.2008 12:19
  • Чому «1+1» так не щастить у новому сезоні // 10.09.2008 12:11
  • 11 вересня пройде прес-конференція Іллі Ноябрьова «Російський кінематограф – тінь українського» // 10.09.2008 11:24
  • Юрій Морозов і Едуард Прутнік розпочали роботу над першим спільним телефільмом // 10.09.2008 11:15
  • Світлана Коляда йде з UBC // 10.09.2008 10:48
  • Створено коаліцію двох незалежних профспілок НТКУ // 10.09.2008 10:41

З ким ви, журналісти: з народом чи з політиками?

Микола Мельниченко, УП, 06.06.2008

6 червня українські журналісти матимуть законну нагоду перехилити чарчину – святкуватимуть професійний День. Дуже хотілося б побажати: на здоров'я. Але не можу не задати представникам українських ЗМІ кілька запитань. Можете вважати, що Мельниченко, як завжди, із свою ложкою дьогтю….

 

Мені особисто здається, що ваше професійне свято має передовсім нагадувати вам про те, що ви не просто працівники інформаційної сфери - ви святкуєте День журналіста України.

 

На жаль, Україна з кожним роком закріплює за собою імідж країни, де маємо те, що маємо. Слабеньку державу, безвідповідальну владу, відсутність закону, однакового для всіх, і пресу – теж таку, яку маємо. Яку?

 

В Україні без Кучми живуть журналісти без Георгія Ґонґадзе в серці. Байдужі серед байдужих. Даруйте ці, може, пафосні слова і знову згадане прізвище вашого замордованого владою колеги.

 

Бо це не я маю нагадувати владі про Георгія, а ви. Це журналісти мали б бути послідовними і наполегливими і цього ж вимагати від влади. Чи ви вірите, що генерал і три полковники міліції могли без причини і наказу зверху позбавити життя Георгія?

 

Журналісти були частиною суспільства, коли вийшли у 2004-му на Майдан, коли боролися проти режиму Кучми, коли вимагали правди і свободи слова для ЗМІ зокрема і свободи для України в цілому. Журналісти не подарували Ґонґадзе Кучмі, то чому даруєте Ющенкові?

 

Влада змінилася і не змінилася. Вона залишається владою. Не суттєво, яке прізвище має президент. Кучма був лише сходинкою, по якій до влади прийшов Ющенко. І тепер він відповідає за правду і свободу в країні.

 

Вісім років немає Георгія. Чотири з них при владі Ющенко. І тепер з Ющенка потрібно питати, чому він не виконує своїх обіцянок. Чому бандити не в тюрмах, чому досі на свободі вбивці журналіста Ґонґадзе, чому Кучма не відповідає за свої злочини проти України, а з'являється на тусовках поруч із нинішньою владою.

 

Ви, як ніхто, знаєте, як зводять між собою рахунки політики. Учора ще Жванія був майже герой, сьогодні ледь не позбавлений громадянства. Але це немає нічого спільного із покаранням злочину. Йдеться лише про так звану політичну доцільність.

 

Але чому доцільно журналістам грати у ці ігри політиків? Можна зрозуміти, чому мовчав Слава Піховшек при Кучмі, але чому не піде свідчити сьогодні про те, що Кучма таки розмовляв з ним про Ґонґадзе?

 

Чому Юля Мостова вважає, що покарання Кучми – вже неактуальна для суспільства тема. Чому профспілки не вимагають від Ющенка таки вручити дітям Ґонґадзе присвоєне йому звання Героя?

 

І питання тут не в Ґонґадзе, Кучмі і Ющенку, а в послідовності самих журналістів, у їх бажанні та здатності контролювати владу.

 

Підіграючи владі, журналісти забезпечують їй відчуття вседозволеності.

 

Чому журналістам так приємно тусуватися поруч з політиками на світських прийомах, бути поруч в різноманітних виборчих списках, приймати з їх рук нагороди?

 

Чому журналісти покірно прийняли правила гри, нав'язані політиками?

 

Чому добрим тоном сьогодні вважається не запитувати у молодих політичних мільйонерів про те, звідки їх статки?

 

Я поважаю тих журналістів, які осмілюються залізти з фотоапаратом за паркан маєтків можновладців, але зібрані вами факти, це ще й серйозні докази і запитання, наприклад, для податкової, інших органів. Чому ви такі запитання не ставите? Або якщо ставите, то чому далі не тиснете і не контролюєте.

 

Мене дивує, як журналісти вміють знайти гарячу тему, прокричати про неї на весь світ і… забути. Бо на завтра знайшли іншу гарячу тему. Тому влада під світлом прожекторів спочатку робить якісь рухи, щось пояснює суспільству, але як тільки преса біжить на інше місце події, під шумок спускає все на гальмах.

 

Вас вже не цікавлять причини отруєння Ющенка? Ви не хочете не власні очі побачити підтвердження факту отруєння, як запевняє голова СБУ Наливайченко, міжнародними експертизами лабораторій трьох країн: Німеччини, Великобританії і Бельгії?

 

Не запитаєте, чому такої експертизи не проведено в українській лабораторії і які висновки українських незалежних спеціалістів? Чи є сумніви у президента стосовно їх кваліфікації?

 

А якщо українським експертам все ж нема віри, то чому не зробити аналогічно міжнародної експертизи стосовно записів з кабінету Кучми і не розставити крапки над «і» щодо справи Ґонґадзе?

 

І якщо виникають проблеми із домовленостями про підбір і визначення персонального складу міжнародних експертів між Генпрокуратурою і представниками США (бо домовленості «зависли» десь у трикутнику ГПУ-ПАРЕ-ФБР), то чому українські журналісти не підіймають цю тему. Ворушіть ці осині гнізда!

 

Ви скажете, що, на жаль, ЗМІ – це бізнес-проекти, що існує певна редакційна політика і що скільки там тієї влади у нашої четвертої влади. Але у світі ЗМІ також є бізнес-проектами.

 

Але успішними не завдяки політичним вливанням, а завдяки саме суспільній цінності. Їх незалежність визначає наклад, а наклад – повага до видання людей, які «голосують» за конкретну газету чи ТБ власною копійкою. Та, мабуть, ви знаєте це все краще, ніж я. Але все не так в Україні.

 

Що конкретно могли б зробити українські журналісти для свої країни?

 

Колись один з ваших колег дуже влучно зауважив, що в Україні не стільки геніальних матеріалів загинуло від цензури, скільки від фуршетів.

 

Елементарно, почніть себе поважати. Зрозумійте для себе, з ким ви: з народом, з політиками, чи просто пливете за течією, заробляєте сумнівну популярність і гроші.

 

Відчуйте себе журналістами України. Прочитайте, про що ви запитували владу у 2004 році і звірте, скільки відповідей ви отримали. Майте нахабство поставити ті ж запитання до влади сьогодні.

 

Об'єднайтеся, підніміть «чорні списки» політиків та чиновників, які пов'язані із злочинами, витискайте їх з влади. Підіймайте важливі для суспільства теми і виносьте їх на якнайширше обговорення. Не долучаються до діалогу політики? Займайте ви їх місця, запрошуйте до студій людей з народу, цікавтеся, що думають про життя діти.

 

На політиків марно розраховувати, їх потрібно брати за шкірку, мов паршивих котів, і товкти мордою, нагадуючи про їхні обіцянки. Контролювати і ще раз контролювати.

 

Ви можете це робити?

 

За ваше здоров'я!

 

 

Микола Мельниченко, УП


Версія для друку* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Shift+Enter.

Коментарі наших відвідувачів:
// 06.06.2008 14:58:54
Ув. Мельниченко, ответьте на мерзопакостный вопрос: а ошибочку в тексте сами исправили или усьо же пративные журналюги подсказали?:)
+ Додати
 введіть код  


Всі коментарі

Посилання за темою:
  • У Киргизстані затримали головного редактора незалежної газети  // 10.09.2008
  • Концерн РРТ: профілактика на основних каналах не пов’язана з виступом Тимошенко // 08.09.2008
  • На интернет накинут юридические сети // 05.09.2008
  • Тимошенко о 19.00 зробить заяву у відповідь Ющенку // 03.09.2008
  • Сьогодні о 12.00 Президент України у прямому ефірі проголосить заяву щодо подій у парламенті // 03.09.2008
  • 3-го вересня ТРК«Київ» вперше транслюватиме наживо засідання Верховної Ради // 03.09.2008
  • 16 вересня відбудеться акція «День пам’яті Георгія Гонгадзе» // 01.09.2008
  • «Посторанжевое» медиа-предательство // 29.08.2008
  • 1 вересня Віктор Ющенко візьме участь у телемості із студентами // 29.08.2008
  • Країна-неформат і майбутня виборча кампанія // 29.08.2008
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Головна RSS